Sari la conținut

INTRETINERE LANT, MARCI/TIPURI - Totul Despre


TonyTA
 Share

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 3k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Vreo diferenta intre sprayul de curatat lantul pe care dai 25ron si cel de discuri pe care dai 10ron, in afara de pret?

 

 

muhahah, da tu 15 euro pe un tub de "chain" cleaner cand eu dau 1,5euro pe brake cleaner care e fix acelasi lucru

 

curat lantu' de cativa ani buni cu brake cleaner si nu a patit absolut nimic, defapt curat cam toata motocicleta cu el

 

 

crede-ma ca e fix acelasi lichid inauntru, au existat acum ani de zile sprayuri care contineau clor dar nu mai sunt pe piata, cred ca e treaba cu C.E.... nu stiu sigur

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sa pun si aici

 

Caz concret:

Kit de lant DID montat pe Bandit 600 in 2011, la 43.000 km. Mobra am vandut-o in 2014 la 69.000. In timpul asta, am intins/reglat lantul de maxim 3 ori, nu ajunsese nici macar la jumatate din viata la 25.000 km.

Intretinere:

1. Spalat cand devenea jegos - imbacsit (puteau fi 10 km<ploaie>, 200 km<praf>, sau 2.000 km <doar asfalt curat, vreme buna>) Cum? frecat cu pensula/peria inmuiata in benzina sau motorina, de doua ori pe lungimea lantului, scuturat/zvantat prin metoda - mobra pe cricul central, cheie-gaz-1-2-3-4 pana la ~140 km/h, sters cu o carpa uscata/curata, sters ce-a sarit pe janta/mobra

2. Daca n-aveam timp sa-l spal asa, dupa ploaie sau cand era super jegos, il imbibam bine cu ulei de transmisie/motor frecand cu o pensula/perie , mobra pe cricul central, cheie-gaz-1-2-3-4 pana la ~140 km/h, opream, stergeam cu servetel/carpa lantul + janta/mobra si mai dadeam odata cu ulei pe lant, dar mult mai putin...asta era o metoda de "spalat" rapida si eficienta, uleiul dat prima data antrena aproape tot jegul de pe lant si-l arunca pe jos/janta/carcasa pinionului. Metoda asta dura maxim 5 minute si era f eficienta, lantul se curata de jeg si nisip si era uns, chiar daca nu era "luna"

3. Am mai spalat si cu Kettenmax de vreo 5 ori, dar la cat dura sa-l montez/demontez/curat am renuntat, spalam lantul de 3 ori cu metoda clasica in timpul asta + ca nu facea treaba la fel de bine ca ad-labam...

4. Cand eram in ture lungi, doseam mobra pe undeva (mai ales prin Europa de Vest) spalam cu perie si spray de lant/frane SAU daca nu aveam/gaseam la benzinarii...foloseam (tanana taaaaaaam) WD-40 classic care se gaseste peste tot <folosit de vreo 10 ori>. Sters cu carpa dupa, Uns cu spray sau ulei.... sau foloseam metoda 2, dar mai rar.

De uns:

Spray-uri bune testate: Repsol Moto Chain (cel mai bun calitate-pret), Motorex Road, S100 Weiss, Belray SuperClean(bune dar cam scumpe)

Spray-uri ne-bune testate: Procycle (o porcarie), Castrol si Motul (bune dar mult prea scumpe pt ce ofera)

Ulei T90 (70-80W90): cel mai ieftin, cel mai usor de gasit, cel mai sfant :) nu dati ca Gheorghe, stergeti usor surplusul si e la fel de bun ca sprayul, chiar daca trebuie dat ceva maid des, se sterge usor de pe janta/mobra

Ulei motul 7100 10W40 - scos din mobra la schimbul de ulei, nu costa nimic, nu sta mai deloc pe lant, e bun pt metoda 2 de 'spalare' sau cand nu ai nimic altceva cu care sa ungi...

De spalat: cam orice...

benzina (e ok, nu va dizolva lantul in pateu, stati linistiti), motorina, gaz etc...

Spray de frane sau de lant (same shit, different name/price)

WD40 classic (f rar, cand nu gasesc altceva)

daca ung doar cu ulei, spalatul se face cu apa calda+ PUR/Fairy si peria :) Sau doar jet spray de frane + carpa

Ca perioade: uns cu ulei 300-500 km, uns cu spray 500-700 km

Am cumparat un Loobman, l-am montat pe Bandit, l-am tinut cam 1 luna/1000 km...cand ungea, ungea bine DAR, trebuia sa verific mereu capul de ungere daca sta bine, mustatile, daca da cum trebuie etc... Dupa un sprint pana la 200 km/h nus ce dracu s-a intamplat ca zburat capul de ungere si am dat jos sistemul...probabil modificat/adaptat cumva merge bine, dar eu l-am folosit strict cum spuneau indicatiile...

Observatii:

- cel mai bun lubrifiant e ala cu care vine uns lantul...NU spalati lantul nou in primele 2.000 km decat deca va prinde ploaia sau se umple de nisip/praf.

- un lant prea strans e mai daunator decat tot jegul din lume

- cand e dereglat, e mai bine sa fie prea larg, decat prea strans.

- cand reglati, reglati-il spre limita larga a intervalul (de exemmplu, daca manualul zice intre 20 si 40 mm, puneti-il la 35-40 mm, nu la 20-25)

- spray-urile cu teflon, "ungere uscata" sau "Racing", super aderente sunt de chacat la folosirea indelungata...nu ung bine pt ca sunt uscate, aduna toata mizeria/praful/nisipul...da sunt super-aderente, dar asta nu-i de bine cand vrei sa-l dai jos de lant/janta/mobra. Sunt bune pt ce au fost facute: pista/circuit/reising. La fel si cu spray-urie de off-road.

- uleiul e sfant (si ieftin). Pastrati niste ulei de transmisie intr-un recipient mic si o pensula sub sa, e bun dupa ce va prinde ploaia pe drum...oricat ar fi sprayul de waterfproof, pe ploaie se spala. Cel mai bun recipient e ala de la Triumph Aragaz de la Farmec - are pensula incorporata :)

- daca va merge Loobman sau Scotoiler, folositi-le si lantul ajunge si la 60.000 km.

- orice costa mai mult de 20 lei pt spalat si 50 lei pt uns, e prea scump si nu merita bagat in seama

- orice tip de curatare (chiar si jetul de apa) e mai bun decat nicio curatare

- orice tip de lubrifiere (chiar si cu untdelemn de la bunica) e mai bun decat nicio lubrifiere

- un lant curatat si uns nu doar ca tine mai mult, dar face si mobra sa mearga mai bine

- vorbim, dezbatem si analizam prea mult lanturile si spalatul/unsul lor.... n-ar trebui sa ne batem capul atat, kitul de lant e totusi un CONSUMABIL!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Heh si tu vrei sa faci asta de fiecare data cand cureti lantul (de preferat o data la ~500km) ?. Curata doar lantul care se vede, rotesti roata si cureti lantul nu te apuca sa demontezi sa cureti acolo doar daca e mega jegos inauntru si nu se mai curata

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

daca scoti furtunele alea nu-i nici o problema, sa ai 2 L de antigel inainte sa te apuci de treaba.

 

poti sa cureti capacul pinionului de atac si ce mai e pe acolo cand schimbi lantul, in rest nu-i neaparat necesar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Vreau sa curat lanul (pentru prima data) i ca sa ajung la pinionul mic trebuie sa desfac aceste 2 furtune. Întrebarea mea este ce sunt i ce se întâmplă dacă le desfac?

Zona pinionului trebuie curatata foarte rar la mobre de asfalt. Cam o data pe an. Curata lantul, unge-l cu sprayul racing pe care ti l-ai cumparat si vezi-ti de drum, pentru moment.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca desfaci alea doua furtune o sa curga lichid de racire. Daca tot faci asta, odata cu curatatul cavitatii pinionului schimbi si lichidul de racire. O data pe an e suficient sa faci trebusoara asta.

 

PS Completeaza-ti profilul, pentru ca asa e politicos.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

offtopic - sunt singurul carcotas caruia i se pare ca acel capac+subansamblele din jurul sau au fost gandite si puse de producator intr-un fel in care un om normal si practic nu gaseste o logica? :rusinica:

ontopic - cred ca ce spune Gnraloo este de incercat sau sa cureti acel capac cand faci si schimbul de antigel (eu as recomanda 1 data/an).

CostinR6, unii isi tin mobrele in ultimul hal pentru ca orice operatiune de mentenanta, oricat de mica, te descurajaza major :) o spun ca posesor de honda care a ajuns sa desconsidere grav acest brand

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Capacul pinionului ar trebui sa iasa fara sa deranjeze furtunele cu pricina, obligatoriu ar fi sa demontezi parghia schimbatorului de viteze, care nu are un asa mare grad de dificultate la demontare...un banal surub M6, Curatarea spatiului din jurul pinionului oricum nu este asa de stringenta, cum au spus si colegii mai sus o data , de doua ori pe an este suficienta pentru mobrele de sosea...bineinteles ca va conta si numarul de km , conditiile in care au fost facuti cat si cantitatea si calitatea grasimii date pe lant, Spor

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vreau sa curat lanțul (pentru prima data) și ca sa ajung la pinionul mic trebuie sa desfac aceste 2 furtune. Întrebarea mea este ce sunt și ce se întâmplă dacă le desfac?

pui mobra pe stander bagi in prima treapta,se invarte roata si lantul si ii dai cu spray de lant...asa se procedeaza

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Heh si tu vrei sa faci asta de fiecare data cand cureti lantul (de preferat o data la ~500km) ?. Curata doar lantul care se vede, rotesti roata si cureti lantul nu te apuca sa demontezi sa cureti acolo doar daca e mega jegos inauntru si nu se mai curata

Subscriu

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut.

Iti recomand sa desfaci si sa cureti daca ai posibilitatea si timp.

Eu am desfacut in primavara asta si sincer m-am ingrozit ce am gasit acolo. Sa nu exagerez, dar am scos 2 pumni de nisip incleiat cu spray de lant, pietre mici, ulei si un fel de scame care semana cu caltzul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt plusuri si minusuri pt fiecare... uleiul nu sta f mult pe lant si trebuie uns des, dar tine lantul curat... spray-urile stau bine pe lant, dar aduna mizerie. Pt un motor care merge majoritar in oras, un spray de lant cred ca e suficient. Pt cele folosite mai mult la drum lung, un ungator gen Loobman mi se pare ideal, apesi butonul in mers, se duce ulei pe tot lantul si aia e, repeti cand e cazul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...