Sari la conținut

Pelerinajul nostru la Ierusalim


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 147
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Bravo !

 

Dimineata, cand ajung la birou primul lucru care-l fac este sa citesc acest topic. In afara de faptul ca excursia este superrrr ! Pozele extraordinare ! Este de apreciat talentul narativ al lui @samolapraga ! Felicitari, Domnule !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

frumos

citind povestea excursiei voastre si a altora

incet, incet incepe sa prinda contur si traseul meu de anul viitor

intrebare: pt a intra in turcia de ce acte ai nevoie pt om si pt motocicleta, vize, taxe . asigurari; cat costa si de unde se pot obtine

mersi

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@calinbac - pentru TR ai nevoie de pasaport, moto daca e pe firma leasing sau firma iti trebuie imputernicire si copie dupa imputernicire, viza se ia in granita, dar se poate opta si pentru o viza din timp luata de la consulat, dar nu prea merita efortul. Cartea verde , sa specifice TR acolo , in rest , bani pentru benzina :rock: mai multi ...

 

 

Cele bune

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La mine, desi motocicleta e pe firma, nu m-a intrebat nimeni de sanatate. E drept ca situatia e tricky, numele firmei fiind acelasi cu numele meu plus inca un cuvant. Pe langa multii bani pentru benzina, recomand si o punga in plus de rabdare pentru vama. :rock:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La mine, desi motocicleta e pe firma, nu m-a intrebat nimeni de sanatate. E drept ca situatia e tricky, numele firmei fiind acelasi cu numele meu plus inca un cuvant. Pe langa multii bani pentru benzina, recomand si o punga in plus de rabdare pentru vama. :rock:

 

ce inseamna multi bani pt benzina? cat costa 1 litru in turcia? cat costa viza?

anu viitor vreau sa plec un pic mai documentat la drum, nu ca anul acesta cand am mers dupa cum a batut vantul

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Castravete: multumesc si sa stii ca adaugiri "din interior" sunt oricand binevenite. Mai ales ca pe mine constat ca ma cam lasa memoria...

 

@Petrica, multumesc, inseamna foarte mult aceste incurajari

 

@calinbac, p.c. greseste putin . Benzina pe care o cumparam noi costa de obicei 3.25 lire ceea ce inseamna in lei cam 6 . Da, este foarte scumpa, cea mai scumpa din europa se pare.

 

@muresanp un cost total e greu de estimat corect pentru ca, din pacate, nu am tinut o evidenta prea stricta iar eu de exemplu am fost jumatate de drum cu prietena, deci am avut alte costuri. Pe langa asta, am mai platit vasulul pana la Atena, care a fost exorbitant de mult. Overall pe mine m-a costat aproximativ 2500euro cu totul, neluand in calcul pregatirile anterioare cu vize, vaccinari si echipamente diverse.

 

Noi, niste motociclisti prin excelenta, ignoranti prin nastere, oarecum plictisiti de atatea ruine, istorie si civilizatii stravechi, am plecat in ziua urmatoare spre urmatorul sit recomandat de Unesco ca fiind cam foarte tare, Pamukkale. Si aici, ca mai dealtfel peste tot, aveau dreptate. Desi ne-am nimerit sa ajungem acolo dupa o zi in care ne plouase jumatate din drum si la momentul cand soarele tocmai apunsese, noi gresind intrarea si mergand in echipamentul moto vreo 3 kilometri pe jos, cu toate astea pot spune ca acest "castel de bumbac", asa cum s-ar traduce din turca denumirea locului, ne-a impresionat. Chiar daca terasele sunt luminate intr-un verde deloc reaxant, sa stai seara pe o terasa de calcar naturala, cu picioarele in apa calda, dupa o zi de mers prin ploaie si sa privesti micul oras de sus, e o senzatie cam faina. Entuziasmat de potential, a doua zi ma trezeam la o ora care pentru mie mi se parea matinala - 7:30 - si inarmat cu aparatul foto, mai plateam odata intrarea de aproximativ 10 euro ca sa vad din nou terasele, pe lumina. Acelasi plan cu mine l-au avut si vreo doua autocare de rusi, care spre surprinderea mea, venisera sa faca baie si erau chiar in costume de baie cu care defilau entuziasti prin apa de cam 7cm adancime.Totusi, poate ca erau doar in drum spre piscina de la capatul teraselor.

Nu am scapat insa asa usor de ruine, pentru ca tot la capatul teraselor se afla ce a mai ramas din orasul roman Hierapolis, dar care, vazand inainte Efes si Bergama a cam palit prin comparatie. Majoritatea turistilor ne impartaseau opinia si mai toti se opreau din circuitul de vizitat la piscina artificiala de langa. Cand ma documentam pentru excursie, citind acasa despre locul asta, am aflat ca pana sa fie declarat prin '94 ca facand parte din patrimoniu mondial, nu era protejat de nici un fel si se cam ruinase, lumea intra cu masinile si motocicletele pe terasele de calcar, isi faceau oamenii picnic aici, era distractie. Acum insa, sunt vreo 20 paznici care au grija sa te fluiere insistent la orice fault pe care-l faci: intri incaltat, mergi pe unde e riscant, vorbesti prea tare, n-ai sapca, etc. paznici care seara, normal, au si ei liber desi situl este in continuare deschis si de asta este o placere sa-l vizitezi atunci.

Dar nu e cazul sa stam mult aici asa ca o luam din nou din loc, pentru ca, nu-i asa, calatorului ii sade bine cu drumul, iar drumul nostru din acea zi era cam lung. Ma rog, nu se compara cu drumul lui Andrei care ne parasise in acea zi la 5 dimineata cu directia Grecia, dar oricum tot erau 350km. Nu plecam insa inainte de a manca un gozleme cu spanac pe care si acum amintindu-mi-l imi lasa gura apa, facut de o baba si servit de nepoata.

 

DSC_1151.jpg

 

DSC_1159.jpg

 

dsc_1164.jpg

 

DSC_1186.jpg

 

dsc_1199.jpg

 

DSC_1222.jpg

 

DSC_1239.jpg

 

DSC_1261.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand imi cer scuze ca am ajuns sa fiu asa laconic pe topic si trebuie sa ma roage lumea sa mai pun o poza-doua, dar din pacate la serviciu nu prea am timp de postat, si cand am timp, am un laptop pe care nici macar selectia pozelor nu o pot face cum trebuie. Asa ca prefer sa astept seara sa ajung acasa ca sa mai scriu cate ceva.

 

Revening la excursie, s-a dovedit ca cu cat avansam mai inspre est si apoi mai inspre sud, lucrurile deveneau mai interesante. Asa a fost cazul si in Turcia, cand am parasit linia coastei ca sa mergem in inima tarii, in Cappadocia. Dar pana acolo de la Pamukkale distanta este apreciabila si noi am impartit-o pe doua zile pentru ca harta ne arata ca sunt si ceva lucruri de vazut pe drum. Primul a fost Egirdir Golu, cea mai mare intindere cu apa dulce din Turcia, lac care ar trebui sa fie foarte interesant de vreme ce noi cu greu, cu noroc si cu ajutor am gasit cazare ok intr-un oras maricel ca Egirdir. E drept ca era ultima zi de Eid dar am avut noroc cu ajutorul care a venit din partea unor motociclisti care probabil ne-au vazut venind, au venit pe jos dupa noi si ne-au chemat sa stam cu ei la acelasi hotel. Oameni foarte draguti, dar putin vorbitori de engleza, am sarbatorit impreuna ultima din cele 3 zile de petrecere de la sfarsitul Ramadanului, Eid, cu peste, baclavale, raki si cantari. Ce mai conteaza ca a doua zi, la momentul platii, am aflat ca masa a fost mai scumpa decat cazarea, important e "sa ne simtem bine".

Ziua urmatoare am incercat sa o luam din loc devreme si aproape ca am reusit. Nu stiu daca altii sunt mai adaptabili, dar eu, in sfarsit, dupa aproape o saptamana pe drum, simteam ca intram in ritm. Trezitul devreme nu mai era o povara, facutul bagajelor dura sub 15 minute, incarcatul lor era un fleac. Lucruri mici dar care la inceput erau complicate si durau o vesnicie. In fine, dupa ce cu o zi inainte drumul ne dusese pe niste serpentine spectaculoase, admirasem lacuri in apus si vazusem "tara" de la inaltime, in ziua a noua aveam sa bagam kilometri seriosi, vreo 400, printr-o zona desertica dar pentru noi spectaculoasa, pe un drum drept cat vedeam cu ochii, intr-o depasire aproape continua de camioane cu sfecla. O sfeclim si noi cand in Konya, un pic dupa jumatatea drumului, casca lui Marius cade de pe sa si isi lasa cozorocul pe jos, impreuna cu unul dintre suruburile de plastic care prinde si viziera. Nu prea are de ales si merge restul zilei in stil streetfighter, cu ochelarii de cross, fara viziera si cozoroc. Noaptea ajungem la Goreme, facem o curba la stanga, una la dreapta si ne oprim. Avem in fata o imagine de poveste, niste formatiuni ca niste seminee luminate, ce ies din pamant, cu usi ferestre si balcoane, sunt chiar casele oamenilor. Goreme este un sat in inima Cappadociei, foarte turistic, desi aici este o zona rurala, locuita de foarte multa vreme de trogloditi, niste oameni care s-au prins repede ca in zona e mai usor sa sapi decat sa construiesti din cauza rocii vulcanice care e foarte friabila. Motiv pentru care este si sculptata de vant, ploaie si alte elemente naturale in niste forme spectaculoase. Tot din cauza posibilitatilor de constructie ieftine, pe la anul 350 au venit in zona crestini, care prigoniti fiind si vrand sa se apere, s-au apucat de sapat, adanc. N-au ajuns in China, dar au facut niste orase intregi subterane, cu pana la 8 nivele, au umplut zona de case in formele de hornuri, dar mai ales au sapat si pictat o serie de biserici in stanca. Biserici care se pastreaza pana azi si care sunt acum subiectul muzeului in aer deschis Goreme si care bineinteles, este in patrimoniul Unesco. Zona este foarte spectaculoasa si ne-am bucurat ca planul prevedea 3 zile de pauza pe care sa le petrecem aici.

Pauza activa bineinteles, cum sade bine unor adventuristi. Intr-una din zile am facut o alegere foarte inspirata, am reusit sa-mi infrang zgarcenia si am luat bilete la un zbor cu balonul. Se zice ca cele mai bun moment de zburat este dimineata, la rasarit, cand curentii de aer nu sunt foarte puternici. Am avut norocul sa zburam in primul grup si am asistat la toata manevra de despaturire a balonului, de umflare si de incarcare, toate astea la 6 dimineata cand afara erau cam tot atatea grade. Dar merita. Si nu pentru ca vezi Cappadoccia de foarte de sus in lumina de rasarit, nu pentru ca zbori la 2000 metri sau ca primesti sampanie si diploma de zbor cu balonul. Ci pentru ca te ridici si plutesti, si asta mie mi-a dat o senzatie deosebit de placuta. Eram in aer si nu simteam, nu era nimic care sa bruscheze sau sa te faca sa te simti nesigur, nici chiar cand treceam la jumatate de metru de coltul unei stanci, totul se intampla asa de lin incat nimic nu pare periculos, desi nu exista alte controale in afara de butonul de gaz. Dar asta am vazut la aterizare cand nacela s-a facut intai cuib intr-un pom si abia apoi s-a asezat pe plaforma tractabila.

In afara de excursii cu balonul, in zona sunt zeci de posibilitati de plimbare, cu piciorul, bicicleta, atv sau motor, pe multe dintre vaile inguste, foarte pitoresti si pline de vegetatie, de case sapate in cele mai ciudate si inaccesibile locuri, de biserici in stanca, de drumuri si poteci intortocheate numai bune de explorat. "Vacation park" - asa cum este prezentata zona - in toata regula. Dar ca sa inchei apoteotic aceasta publicitate turca desantata, aici am avut noroc si iarasi am dat peste o pensiune ok, curata, cool si foarte hippy, unde ne-am simtit foarte bine.

 

DSC_1298.jpg

 

DSC_1303.jpg

 

DSC_1588.jpg

 

DSC_1711.jpg

 

DSC_1915.jpg

 

DSC_1968.jpg

 

DSC_2019.jpg

 

DSC_2046.jpg

 

DSC_2066.jpg

 

DSC_2072.jpg

 

DSC_2094.jpg

 

DSC_2113.jpg

 

DSC_2124.jpg

 

DSC_2158.jpg

 

DSC_2256.jpg

 

DSC_2277.jpg

 

DSC_2315.jpg

 

DSC_2375.jpg

 

DSC_2398.jpg

 

DSC_2441.jpg

Editat de samolapraga
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ba! Eu nu ma mai satur de pozele astea :lol:

 

SUPERBE!

 

Daca ajungeti prin Cluj, da-ti de stire sa va fac cinste cu o bere. :laugh:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...