Sari la conținut

Plimbari pentru sarantoci


Yellow
 Share

Postări Recomandate

Anul acesta as vrea si eu sa ma plimb prin Europa, am tot urmarit topicurile deschise, dar scorurile totale pentru plimbari sunt peste ce pot scoate din buzunar. Asa ca ma gandesc sa deschid acest topic in speranta ca mai sunt si altii care doresc sa se plimbe, dar nu dispun de foarte multe resurse.

Planul meu e sa ies din Romania prin Ucraina (la ei e moda cu aparthoteluri, daca ne strangem 3-4, atunci se poate lua aparthotel la 40-50e/noapte). Oprirea ar fi la Liov, unde ar trebui stat 2 zile, ca sa se poata lua aparthotel, dar se poate face o plimbare la Kiev, nu sunt zile pierdute.

Urmatoarea escala ar fi Krakovia peste zi si ajuns seara in Germania.

M-as gandi sa caut ceva de dormit la Cottbus, in speranta ca fiind oras universitar, poate se gaseste cazare mai pentru amarasteni. Din Cottbus facut Berlin peste zi.

Destinatia urmatoare ar fi Paris, dar mai trebuie oprit undeva pe drum (de cercetat). La Paris cel mai bine stiu Etap 44e/camera, care are 3 paturi, dar poate se gaseste ceva mai ieftin. La Paris am o invarteala pentru vouchere la diverse monumente, muzee etc si as putea sa scot vouchere pentru inca 2 persoane, deci s-ar taia cheltuielile cu vizitatul.

Din Paris as vrea sa merg pe Route des Grandes Alpes, dupa care Slovenia-Serbia-Romania. Trebuie oprit pe undeva prin Italia, s-ar putea face escala la Venetia, acolo macar sunt multe hosteluri.

Din Slovenia incepand, mi-ar fi relativ usor sa gasesc cazare ieftina, trebuie rezolvate costurile pentru zona Alpilor.

Masa am socotit-o la pachet sau la supermarket.

Durata plimbarii ar fi 2 sapt.

Costurile obligatorii (aproximative) ar fi asa:

- benzina la 7.000km la 6/100 --> 420e

- viniete, bilete, permise, taxe de drum, inclusiv drumurile cu plata din alpi --> 250e

- dormitul la o medie de 20e/noapte/om --> 280e

- masa la o medie de 10e/om, numai din supermarket -->140e

- un schimb de ulei cu filtru luat la pachet, reglat lantul o data (uleiul pentru cine trebuie sa schimbe mai des de 7000km, lant pentru cine n-are cric central) --> ???

Total: 1100e

Aceasta ar fi suma minima posibila, nu include iesitul la bere si atractiile turistice pe bani. De aici, totalul economic probabil va fi pe la 1300 iar totalul pentru cine vrea sa se simta boier, pe la 1500.

Caut amatori, preferabil persoane care sa mai fi umblat si sa stie locuri ieftine si bune pe drum :wacko:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

 

Mi se pare ca ai planuri frumoase, insa mult prea optimiste pentru 1100 Euro si mai ales, 7000 km in 14 zile, cu pauze de vizitare incluse. Sunt multe necunoscute in traseul tau, iar etapele cred ca pot deveni chinuitoare.

La bugetul si timpul pe care-l ai la dispozitie, ti-as recomanda doar Austria, este zona ideala atat din punct de vedere cultural, cat si ca turism. Vezi pe site-ul www.alpineroads.com, ai de unde alege. La Paris sau la Berlin mai degraba te duci cu un zbor ieftin, decat sa bati mii de kilometri de autostrada. Cat despre Route de Grandes Alpes, este un subiect pe care-l am si eu in studiu. Principalul cusur este ca trebuie sa bati 5000 km (dus -intors) ca sa parcurgi un drum de munte de 2-3 zile si doar 700 km (care, din cate imi dau seama de pe net, nu are nimic nemaipomenit fata de drumurile din Alpii Austrieci, aflati 1500 km mai aproape de Romania). Eu am facut greseala sa nu merg pe Route de Grandes Alpes atunci cand ma aflam deja la Geneva.

In concluzie, sfatul meu este sa reduci distanta la jumatate, altfel excursia va deveni un chin. Mai era pe aici un tip care s-a dus cam in aceleasi conditii ca tine pina in Marea Britanie. Citeste impresiile lui, e un topic pe forum.

 

Vlad

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

oriunde te poti duce si pe bani multi si pe bani putini. cu cat tara e mai bogata si mai civilizata cu atat respectul oamenilor unul fata de celalalt e mai mare, inclusiv fata de cei cu posibilitati materiale reduse. asa se face ca in vestul europei sau in america poti gasi fel de fel de solutii pentru a diminua costurile, in special la cazare. mancatul din punga nu are nimic rusinos, poti cumpara ce vrei de la supermarket sau bacanie. discuta pe net cu studenti de prin tarile pe care vrei sa le vizitezi, iti vor da ei solutiile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:wacko: In Franta am reusit performanta sa mananc cu 5e/zi, mi-am dublat salariul din diurne. Gasitul locurilor n-ar fi problema majora.

Problema majora e ca trebuie inca 2 oameni dispusi sa faca doua etape (foarte) lungi, dar pe autostrada, ca sa se poata vizita fara cheltuieli mari zonele scumpe. Si sa accepte sa stea la altceva decat 4 stele, sa putem lua camere de 3 paturi, care sunt cele mai rentabile cand le imparti pe persoana.

Doru, iti multumesc foarte mult pentru atitudinea pozitiva a postului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca vrei sa gasesti cazare *gratuita oriunde in lume :

 

Intra pe couchsurfing.com

 

Stai la straini, aflii informatii locale, imparti o masa gatita la ei acasa eventual, si cel mai important iti faci prieteni.

 

 

 

* E frumos sa le duci un cadou din tara ta, si sa te porti cu respect pentru oamenii care te primesc in casa lor moca.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cortul e varianta cea mai ieftina , daca nu vrei cu figuri prea mari nu sari in medie de 15E de persoana pe noapte(2 persoane +cort+motor), si asta la campingurile pe care le gasesti pe net, la fata locului de cele mai multe ori gasesti camping mai ieftin decat cele de pe net. Daca vrei sa reduci si mai mult costurile din cand in cand poti campa si clandestin , depinde de zona, situatie etc, dar in cazul asta e bine sa te instalezi tarziu si sa strangi la prima ora ca sa nu ai surprize neplacute. In unele tari nu este ilegal sa campezi in locuri neamenajate daca nu lasi urme pe acolo ( Suedia e o astfel de tara). In UE reteaua de campinguri e f bine dezvoltata si au conditii mai mult decat OK( frigider, dusuri, toalete , internet, masini de spalat , bucatarie, etc, depinde de camping).

Vara trecuta am facut o astfel de tura dar cu masina, am fost si pe Grand Alps, si in varf de munte si pe coasta de azur.

Cel mai ieftin camping a fost intr-un satuc din Franta aproximativ 5E de persoana, cel mai naspa a fost pe coasta de azur, vreo 12 E de persoana, cel mai fain a fost in Italia la Trieste vreo 13E de persoana, alt camping fain la conditii dar mai nasol ca locatie a fost la Viena. Clandestin nu am dormit decat o noapte, cateva ore, pe marginea unui forestier pentru ca ajunsesem pe la 4 am si nu mai gaseam camping deschis la ora aia.

Daca alegeti varianta campingurilor aveti grija pe la ce ora ajungeti, in general dupa ora 19.00 nu se mai fac cazari dar daca sunati dinainte si faceti rezervare e posibil sa va primeasca si mai tarziu.

O alta economie importanta pe care poti sa o faci este sa eviti autostrazile dar asta presupune automat si timp pierdut totusi daca-ti alegi bine ruta, poate fi mult mai fain. Prin Germania din cauza blocajului de pe autostrada m-am dat jos si intamplator am mers pe niste drumuri absolut superbe, am vazut multe lucruri interesante, inclusiv un muzeu moto cu o gramada de modele vechi si restaurate amenajat intr-o benzinarie la marginea unui sat.

In Italia si Franta autostrazile mi s-au parut f scumpe. De exemplu in Italia de la San Remo pana la Trieste , vreo 700km a costat vreo 60E si partea mai nasoala e ca pentru moto e fix acelasi pret ca si pentru auto ( am intrebat special) , totusi 700km i-am facut in vreo 6 ore fara sa depasesc limita legala ( cel putin nu cu mult) In italia mai e o smecherie cu autostrazile, pe unele nu se plateste, din cate am inteles astea-s cele din zonele in care nu ai alt drum la dispozitie. In Germania nu se plateste autostrada ( si au o gramada) , dar si benzina a fost cea mai scumpa din toate tarile prin care am trecut.

O alta regula importanta pentru a face economie e sa nu iei benzina de pe autostrada, e semnificativ mai scumpa. La un plin de moto platesti cam 2 E in plus.

De mancat clar cel mai ieftin iese in supermarket si ar fi bine sa ai la tine si un mic aragaz o oala si o tigaie in care mai faci o supa o friptura, omleta etc.

Schimbul de ulei nu cred ca-i necesar sa-l faci daca mergi doar 7000km, nu cred ca are rost sa cari filtru si ulei la tine, daca-i musai uleiul il gasesti oriunde, un spray de lant ar fi de ajuns. Totusi depinde mult si de motor, daca ai vreun monocilindric racit cu aer nu prea ai scapare, la mine in manual scrie ca trebuie sa schimb uleiul la 12kkm asa ca nu-mi fac griji din punctu asta de vedere.

 

Vara asta vreau sa ajung din nou pe Route des grand Alps dar musai pe 2 roti

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru interesul acordat topicului. Cortul este exclus. Caut amatori cu care sa impart o camera de hotel sau hostel.

@binox: multumesc pentru informatiile despre autostrazi. Am cotizat si eu din plin in Italia acum 2 ani, si fix la pret de masina, singura afacere e ca dupa 10 noaptea ai un oarescare discount, dar tot te usuca de bani. Doar ca nu stiu cum sa evit Italia, avand in vedere ca vreau sa ma intorc prin fosta Iugoslavie.

Detaliul pe care l-am omis e ca tare mi-ar placea, la intoarcere, daca mai e timp si mai sunt bani sa ma duc pe raul Tara, care are cel mai inalt canion din Europa (1300m) si pe rau se face rafting :wacko:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai nu trebuie sa eviti Italia , doar sa eviti autostrazile din Italia , dar asta tine de cat timp ai la dispozitie.

Si in Elvetia e cam naspa pentru ca cel putin in cazul auto te obliga sa-ti iei vignieta pe un an ( vreo 30E a fost vara trecuta la auto) , in rest nu mai platesti alte taxe de autostrada si nu stiu daca vignieta e doar pt autostrada sau pt toate drumurile . Vamesii elvetieni au fost foarte uraciosi si nepoliticosi (fara sa le provocam in vreun fel aceasta atitudine) si n-am avut chef sa-i mai intreb alte detalii, oricum nu vroiau sa vorbeasca engleza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vinieta elvetiana e 27e si e universala pentru toate vehiculele si pentru toate drumurile (care in 2008 erau cam gaurite).

N-am avut probleme la vama, dar m-au pus sa ridic casca la vama sa imi vada fata (rezonabil de altfel).

Si s-au uitat lung la cel cu care mergeam, pentru ca nu a cumparat vinieta. Respectivul n-avea, n-a cumparat, dar vamesii nu l-au verificat, desi l-au mirosit. Pentru asta, jos palaria ca nu si-au depasit atributiile.

Trebuie sa ii intelegi si tu pe ei :wacko: au trei limbi oficiale si bugetarii lor sunt obligati sa le stie pe toate trei ;) Engleza ar fi a patra.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am auzit si eu de chestia asta. Tu ai facut vreodata couch surfing?

 

Am stat la foarte multi, si a fost super.

 

Lume primitoare, si acum am o gramada de prieteni peste tot in lume.

 

 

In partea de vest a europei cortul sau hostelul e rege, sunt peste tot si nu sare de 20 euro decat in orasele super scumpe ca amsterdam (am dat 25 euro pe hostel).

 

In partea de est, gasesti oameni care sa te primeasca pentru ceva bani, daca stii sa dai din maini pana te intelegi, mai ales la sate.

 

Benzina in germania nu e asa scumpa, dute in scandinavia sa vezi acolo.

 

Si daca vrei sa iei ieftin, cand esti pe langa luxemburg, alimenteaza acolo unde benzina nu e mai scumpa de 1 euro/litru, la fel pentru bautura si tigari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

- Vignieta in Elvetia e doar pentru autostrazi, deci nu e nevoie de ea daca o iei pe alte rute.

 

- Ptr rafting si sporturi de genul asta, vezi ca se practica si pe Sava sau mai ales pe Soce.

 

- E foarte interesanta ideea unor plimbari pe buget redus, dar din start o tura de 7000 km nu are cum sa se incadreze in aceasta categorie. Chiar si mobra trebuie sa fie mai bine pusa la punct, sa ai niste bani in plus pentru situatii neprevazute etc.

 

- Eu unu as folosi bugetul si cele doua saptamani incercand sa acopar o suprafata mai mica, altfel o sa fie multa alergatura intre cateva puncte de interes care nici nu prea au legatura unul cu celalalt (Cracovia, Paris, Alpii francezi... etc). Distantele mari ar merita cu adevarat efortul daca vrei sa ajungi undeva anume (gen Nordkapp, Gibraltar, Atlantic, Islanda etc), dar de ce sa o iei prin Ucraina daca ai doar 2 saptamani si in Alpi ai putea sa te plimbi doi ani fara sa te plictisesti. Zic si-o... acum fiecare cu gusturile lui. Numa' bine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

- Eu unu as folosi bugetul si cele doua saptamani incercand sa acopar o suprafata mai mica, altfel o sa fie multa alergatura intre cateva puncte de interes care nici nu prea au legatura unul cu celalalt (Cracovia, Paris, Alpii francezi... etc). Distantele mari ar merita cu adevarat efortul daca vrei sa ajungi undeva anume (gen Nordkapp, Gibraltar, Atlantic, Islanda etc), dar de ce sa o iei prin Ucraina daca ai doar 2 saptamani si in Alpi ai putea sa te plimbi doi ani fara sa te plictisesti. Zic si-o... acum fiecare cu gusturile lui. Numa' bine!

 

:wacko:

 

Nici eu nu inteleg dorinta asta (intalnita la mai multi pe forum) sa faci atat de multi km intr-un timp relativ scurt.

Cheltuiala mare (carburant), oboseala multa doar ca sa bifezi cat mai multe locuri? Mie mi se pare pacat; nu au intrat zilele in sac, mai ai atatea sezoane in fata; la o medie de 500km/zi, mai ales evitand atostrazile, ce reusesti sa intelegi din locurile prin care treci? Ia in vizor o zona ceva mai restransa si incearca anul asta sa intlegei ceva din acea zona, la anu' alta si tot asa. Sunt destule locuri unde poti dormi macar 2 nopti consecutive (ca sa nu strangi si desfaci cortul chiar zilnic) si tot nu resusesti sa vezi suficient. Nu-i pacat sa tereci ca prin branza prin (pe langa) atatea orase sau locuri care chiar merita putin mai multa atentie?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vlad are dreptate. 7000km in 14 zile este foarte mult/foarte scurt. O medie ok e de 2000 km/saptamana. Te alegi si cu locuri vizitate, si cu amintiri, si cu drumuri geniale. Trebuie doar sa poti sa-ti iei suficient concediu. Nu ma intreba cum am aflat :wacko:

 

Pt anul asta planuiam un Vest prin Nord de vreo 11.000km in 5 saptamani. Din motive de buget, o sa fie doar un Vest. Vreo 6-7000km in 3 saptamani. Cam la fel, pornit prin Praga - Munchen, ajuns in Tarile de Jos si Paris pe unde am o serie de prieteni, apoi Normandia (loc in care imi doresc sa ajung de secole), Route des Grandes Alps cu intoarcere prin Venetia - Dubrovnik - Kotor - Durmitor. Voi pleca pe la jumatatea lui iunie, dar singur sau, in cel mai "rau" caz, cu vreun alt motorist pe care-l cunosc bine (nu-mi place sa astept, nu-mi place sa fiu asteptat). Ghidul Lonely Planet in bagaj, GPS setat sa evite drumurile cu plata, cort.

Editat de uzunu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pt anul asta planuiam un Vest prin Nord de vreo 11.000km in 5 saptamani. Din motive de buget, o sa fie doar un Vest. Vreo 6-7000km in 3 saptamani. Cam la fel, pornit prin Praga - Munchen, ajuns in Tarile de Jos si Paris pe unde am o serie de prieteni, apoi Normandia (loc in care imi doresc sa ajung de secole), Route des Grandes Alps cu intoarcere prin Venetia - Dubrovnik - Kotor - Durmitor. Voi pleca pe la jumatatea lui iunie, dar singur sau, in cel mai "rau" caz, cu vreun alt motorist pe care-l cunosc bine (nu-mi place sa astept, nu-mi place sa fiu asteptat). Ghidul Lonely Planet in bagaj, GPS setat sa evite drumurile cu plata, cort.

 

Singur mi se pare putin cam nasol atata timp/drum; e cam nasol sa-ti bei berea singur seara, se mai poate intampla sa ai vreo problema... Dar asta e chestie de gusturi... Recunosc, mi-a si ramas in cap o poveste cu un motociclist care a picat intr-o rapa si a fost gasit mort dupa o sapatamana; desi nu murise la accident, nu a putut iesi singur de sub motor si nu l-a vazut nimeni acolo sa-l poata ajuta; cam sinistru...

 

Daca tot ajungi in Normandia, nu e pacat sa nu te duci in Scotia? Eventual treci cu ferry in Norvegia si vii p-acolo; si faci sudul (RGA, Venetia etc) data urmatoare.

 

(scuze daca am luat-o off-topic)

Editat de khk
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legat de campinguri, vara trecuta am fost in Grecia cu cortul si preturile erau peste 20 Euro in zona litoralului pentru 2 persoane cort si motor; si am fost in toata zona de nord a Greciei; mi s-a parut mult; nu stiu cazarea in conditii modeste, gen hostel, cat era; la Meteora, unde a fost si cel mai ieftin (17 E) a fost si cel mai bun camping; oricum cortul are farmecul lui si nu renunt la el; vara asta il iau cu mine, doar ca ma indrept spre sud si est (Turcia, Ucraina si, sa speram, Ierusalim). Am oroare de Occident, de autostrazi, de arhitectura moderna cu sticle si betoane etc. Parca e totul prea previzibil, prea aranjat. Oricum urmaresc topicul si bafta la ce ai de gand.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legat de campinguri, vara trecuta am fost in Grecia cu cortul si preturile erau peste 20 Euro in zona litoralului pentru 2 persoane cort si motor; si am fost in toata zona de nord a Greciei; mi s-a parut mult; nu stiu cazarea in conditii modeste, gen hostel, cat era; la Meteora, unde a fost si cel mai ieftin (17 E) a fost si cel mai bun camping; oricum cortul are farmecul lui si nu renunt la el; vara asta il iau cu mine, doar ca ma indrept spre sud si est (Turcia, Ucraina si, sa speram, Ierusalim). Am oroare de Occident, de autostrazi, de arhitectura moderna cu sticle si betoane etc. Parca e totul prea previzibil, prea aranjat. Oricum urmaresc topicul si bafta la ce ai de gand.

 

Si pe mine ma tenteaza o turcia, siria iordan anul asta, dar nu vreau sa merg cu aia din topicul de mai sus fiindca se discuta prea mult.

 

La cort, couchsurfing, si fara itinerar sau locatii turistice, maxim 2-3 motoare, ce e mai mult de atat e frecare de nervi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

 

Mi se pare ca ai planuri frumoase, insa mult prea optimiste pentru 1100 Euro si mai ales, 7000 km in 14 zile, cu pauze de vizitare incluse. Sunt multe necunoscute in traseul tau, iar etapele cred ca pot deveni chinuitoare.

La bugetul si timpul pe care-l ai la dispozitie, ti-as recomanda doar Austria, este zona ideala atat din punct de vedere cultural, cat si ca turism. Vezi pe site-ul www.alpineroads.com, ai de unde alege. La Paris sau la Berlin mai degraba te duci cu un zbor ieftin, decat sa bati mii de kilometri de autostrada. Cat despre Route de Grandes Alpes, este un subiect pe care-l am si eu in studiu. Principalul cusur este ca trebuie sa bati 5000 km (dus -intors) ca sa parcurgi un drum de munte de 2-3 zile si doar 700 km (care, din cate imi dau seama de pe net, nu are nimic nemaipomenit fata de drumurile din Alpii Austrieci, aflati 1500 km mai aproape de Romania). Eu am facut greseala sa nu merg pe Route de Grandes Alpes atunci cand ma aflam deja la Geneva.

In concluzie, sfatul meu este sa reduci distanta la jumatate, altfel excursia va deveni un chin. Mai era pe aici un tip care s-a dus cam in aceleasi conditii ca tine pina in Marea Britanie. Citeste impresiile lui, e un topic pe forum.

 

Vlad

Fii mai explicit.., spunea-i ca Alpii austrieci sunt la fel de interesanti ca Routes de Grandes Alpes, tinand cont ca sunt cum spunea-i cu 1500km mai aproape m-ar interesa sa aflu daca merita.., ah , gata, acusi vazui ca ai dat numele unui site! Multam.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Solutii pentru excursii ieftine si faine:

 

- deplasare, daca se poate, cu motoarele pe remorca pana in zona de interes (poti cara multe cu tine si poti face mai multi km intr-o zi)

- cazare in hosteluri (10-20 euro/pers cu mic dejun)(nu merita sa dormi in cort pe aceeasi bani, plus timpul pierdut cu campatul si impachetatul)

- folositi GPS sau harti si excludeti autostrazile (nu au nici un farmec si pe deasupra costa o gramada de bani taxele, plus benzina consumata in plus)

- etape de cca. 3-400km ca sa ai timp sa si vezi ceva, iar seara sa nu pici mort

- ca sa te simti bine tre sa manci ceva cald si sa bei o bere, asa ca vreo 15 euro pe zi trebuie neaparat

- alegeti tari civilizate ca de mizeia de la noi santem satui

- cautati traseele pe site-urile sau hartile pentru motociclisti

- in aceste conditii te descurci cu 60-80 euro/zi cu totul inclus

 

Se poate si sa mananci conserve in cort, la lumina lanternei, sa te scoli inghetat si cu umezeala in oase timp de o saptamana,doua, dar oare vei ramane cu aceleasi amintiri frumoase ?

 

Ramane la alegerea fiecaruia.

 

Hai noroc, asfalt uscat si excursii frumoase.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si pe mine ma tenteaza o turcia, siria iordan anul asta, dar nu vreau sa merg cu aia din topicul de mai sus fiindca se discuta prea mult.

 

La cort, couchsurfing, si fara itinerar sau locatii turistice, maxim 2-3 motoare, ce e mai mult de atat e frecare de nervi.

 

 

Pai pana una-alta pe 25 aprilie plecam la Istanbul un grup de vreo 4-5 motoare; avem si un topic daca vrei detalii; intoarcerea o sarbatorim in Vama Veche :wacko:

 

/index.php?...50&start=50

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...