Jump to content

Recommended Posts

Open Pub, Scoala Moto Louis si Dac Motors va invita sa sarbatorim impreuna de Sfantul Andrei! Alungam impreuna spiritele maleefice printr-o petrecere de neuitat!

Animam “spiritele” cu concursuri (de rupt funia de usturoi) iar fetele “isi pot gasii ursitul” demonstrindu-si calitatile la concursul de “dans pe chopper”

 

Vor fi de partea noastra muzica buna, distractia si bauturi la preturi speciale!

 

 

"Salon Tatoo"- Tauaje la preturi promotionale in timpul petrecerii !

 

Continuam campania "Suflet pt suflet!"( va invitam sa contribuiti la aducerea zambetului pe fetele copiilor, donind jucarii , haine si diverse obiecte. Acestea, pot fi aduse la Open Pub atit in timpul petrecerii cit si pe toata durata campaniei)

 

www.openpub.ro

rezervari: 0746 48 47 65

post-66059-0-81497400-1353359589_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

/index.php?/topic/687215-varcolac-party-de-sfantul-andrei/

 

In 30 noiembrie este sarbatorit Sfantul Apostol Andrei – “Ocrotitorul Romaniei”.

Nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte, Sfantul ApostolSfantul-Andrei1.jpg Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci (potrivit traditiei, teologilor, istoricilor), aceasta credinta este intarita si de colindele, legendele sau obiceiurile din Dobrogea.

A murit ca martir la Patras, rastignit pe o cruce in forma de „X”, undeva prin secolul al XIV-lea. Nu este cunoscuta data si exista doua ipoteze ale istoricilor: una din perioada persecutiei Imparatului Nero, printre anii 64-67 si o alta, printre anii 81-96, in vremea persecutiilor lui Dioclitian.

In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfintirii bisericii, iar in anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.

Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul tarii noastre, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei.

In vara anului 1944, pestera a fost transformata in biserica, insa dupa scurt timp trupele rusesti au distrus-o. Dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului.

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane in anul 1995 a hotarat ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

lupul.jpgPotrivit traditiei, Apostolul Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmisegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera care i s-a oferit ca adapost.

In ajun de Sfantul Andrei, in noaptea de 29/ 30 noiembrie,dainuieste credinta ca strigoii morti ies din morminte, se intalnesc cu strigoii vii, adica cu oamenii ce fac vraji, descantece si se bat pana la cantatul cocosilor, in zori.

O multitudine de forţe malefice acţionează, conform credinţelor populare, in ajun de Sfantul Andrei: fiarele, mai ales lupii, umblă să mănânce vitele celor care nu ţin sărbătorile; lupoaicele prind pui pe care-i vor făta în noaptea de Sf. Gheorghe, din morminte ies strigoii, copii din flori devin strigoi, vrăjitoarele iau mana vitelor.

Din aceste motive se efectuează o serie de practici magice de apărare: nu se dau cărbuni afară, se ascund coasele şi limbile meliţelor, se lipesc cruci de ceară de coarnele vitelor şi se înconjoară cu mac, se îngroapă drob de sare descântat în pragul uşii grajdiului, se întorc vasele cu gura-n jos şi se înconjoară casa şi grajdiul cu lumânare aprinsă, se fac cruci cu usturoi la geamuri şi uşi, se mănâncă usturoi. Este o noapte când animalele vorbesc deoarece Sf. Andrei este patronul lor, dar este pericol de moarte pentru om să le audă.usturoi.jpg

In Tinutul Neamtului, in functie de zona, localnicii parctica diferite ritualuri, pentru ca Sfantul Andrei sa ii vegheze si la nevoie sa ii apere de fortele malefice.

Ca să nu se întâmple în gospodării lucruri rele din pricina strigoilor, se unge cu usturoi clanta uşii, scara, stâlpii hornului, crucile de la ferestre, (cuvant jignitor) şi vacile la coarne, cleştele şi toporul, fantanile, stalpii de la poarta, iar oameni mânca mujdei de usturoi.

Dacă vitele mugesc în noaptea de Sf. Andrei, este semn că vin lupii, iar pentru a le proteja, gospodarii fac o cruce din ceară şi o lipesc la vite pe cornul drept.

Cu câteva zile inainte de Sfantul Andrei, femeile nu torc – „ca să nu toarcă lupii în casă”, iar in ziua de Sfantul Andrei nu mătură şi nu scot gunoiul din casă, nu poponeataăţă grajdurile, nu se piaptănă – ’’pentru a nu aduce lupii prin apropiere’’.

Noaptea de ajun precum şi ziua de Sfantul Andrei se crede că este prielnică anumitor practici şi farmece de dragoste.

Fetele ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard, astfel, noaptea pe întuneric ating un par, de la care numără în continuare până la al nouălea par, pe care leagă o sfoară sau o bucata de lana rosie. A doua zi merg să vadă cum le va fi alesul. Dacă parul este drept şi neted, viitorul soţ va fi tânăr şi frumos, dar sărac. Dacă parul va fi scurt şi noduros, soţul va fi bătrân şi sărac, iar de va avea coaja groasă, va fi bogat.

Un alt obicei, spune ca fetele nemăritate trebuie să meargă noaptea la fântână cu lumânarea de Inviere, pe care o aprind şi o afundă in apa spunând: „ Sfinte Andrei / Scoate-i chipul în faţa apei / Ca în vis să-l visez / Ca aievea să-l văz’’ !

O alta practica este ghicitul la oglindă. Fata de măritat se aşează pe un scaun, având în faţă şi spate câte o oglindă, iar pe lateral patru lumânări aprinse şi, se spune că, astfel îşi vede ursitul.

Pentru ca să se afle cât de rodnic va fi următorul an se pun boabe de grâu într-o strachină (vas) cu apă, iar cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta din anul urmator.

Odata cu venirea iernii, imbatranirea si degradarea naturii, cu punerea in miscare a haitelor de lupi si mai ales a credintei populare, se creeaza o dezordine, o stare de haos, de spaima…

….. ziua de 30 noiembrie mai este cunoscuta si ca Ziua Lupului.

 

/index.php?/topic/687350-o-fata-motociclista-are-nevoie-de-noi/#entry3293884

 

 

putem ajuta daca vrem si putem..

 

http://www.facebook.com/pages/Dac-Motors/306904352687?ref=ts&fref=ts

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...