Jump to content

Freeridersii si grupurile moto (riders group) - Un pol distinct


Recommended Posts

Salutare tuturor,

In 2007 am fundamentat pe "motociclism.ro " subforumul Cluj notiunea de grup moto, fiind membru fondator al grupului moto NRG.

 

Un grup moto este o reuniune liber consimtita de freerideri legati prin sentimente de amicitie si prietenie, fara personalitate juridica, fara sefi, fara obligatii financiare, fara alte reguli decat sociabilitatea, cei 7 ani de acasa si respectul pe care si-l datoreaza reciproc, precum si fata de alte entitati moto sau terti care ofera acelasi respect.

 

Dupa 8 ani de experimentare a acestei forme de exprimare individuala sau comuniune si in contextul aparitiei a tot mai numeroase grupuri moto, doresc sa contribui la dezvoltarea constiintei de sine a acestui pol al comunitatii moto din Romania.

 

Membri unui grup nu sunt obligati sa umble impreuna, sa participe la sedinte, activitati obligate, sau sa aiba aceleasi opinii. Ei se reunesc in cadrul unor activitati comune si se sprijina si ajuta unul pe altul din prietenie si perceptia similara asupra unor valori comune.

 

Grupurile moto se deosebesc de MC-uri sau RC-uri prin lipsa oricaror ierarhii, statute, sau dincolo de codul simplu de principii mai sus enuntate, a oricaror obligatii. Acestia pot purta pe veste sau geci propriul patch care va trebui sa fie dintr-o singura bucata si sa contina in denumire initialele RG (Riders Group).

 

Consider ca este timpul ca in mod voluntar si liber consimtit membri din grupurile moto romanesti sociabile, sa aiba posibilitatea sa poarte (care doresc) si o mica sigla (10cm diametru) care sa le permita sa se recunoasca intre ei si ca sa evidentiem si acest pol al miscarii moto nationale.

 

Grupul NRG va propune o sigla simpla si perfect descriptiva in sensul celor enuntate. Doritorii imi pot trimite mesaj mie sau altor membri NRG, ca sa putem comanda numarul necesar.Momentan sunt disponibile 20 buc.Predarea va fi personala in Cluj, la intalnirea de joi de la Cotton, sau prin modalitate stabilita de comun acord in alte zone.

 

Conditii de utilizare:

1.Respectarea codului de principii inclus in al doilea paragraf de catre membrii grupurilor sau freeridersii care doresc sa poarte aceasta sigla.

2.Sigla este free, poate fi copiata si executata ori unde, cu respectarea punctului 1. Sau poate fi comandata subsemnatului prin mesaj personal. Voi centraliza cererile si ma voi ocupa voluntar de comandarea unei alte sarje. "Sarja" actuala princeps :) costa 10 lei/buc.

3. Sigla se poarta pe pieptul vestei sau pe pieptul sau umarul gecii moto. Nu se va va purta pe spatele vestei sau gecii si nici impreuna sau in proximitatea siglei personale sau de grup.

 

Deoarece am fost deja interpelat de organizatii de tip ONG care pe buna dreptate au cerut explicatii, mentionez ca nu promovez prin acest thread nici o organizatie, nici un grup , nici o persoana particulara si mai ales nici un conflict de interese. Promovez doar un concept si o sigla "free" pentru recunoasterea reciproca a celor care se simt atasati acestui concept.Si care doresc sa poarte sigla cu respectarea termenilor si conditiilor expuse mai sus.

 

 

Asfalt uscat tuturor motociclistilor! membri de club, de grup, sau freeridersi!

post-4028-0-77096100-1400649895_thumb.jpg

Edited by Galen
Link to post
Share on other sites

Free inseamna ca fiecare grup isi face regulile lui. Grupuri informale au fost tot timpul, Transalpistii, atasistii, prietenii de la 6,betivanii.... Asta cu RG e pe dos, reguli pentru cei fara de reguli. Exista un Biker's code, a trecut proba timpului, suficient.

 

Desi interesanta propunerea, eu nu o vad bine, tocmai din cauza inregimentarii. Ia lumea de buna propunerea si devine regula. Adica de ce musai sa fie R si G pe sigla? Inca un motiv in plus sa iau castane de la X si Y ca vezi incalc nustiu ce regula ca nu am pus R si G. Uite pe asta de mai sus nu-i. Daca un freerider nu are nimic pe haina cu MC, RC sau mai stiu eu ce chestii "proprietare", atunci orice altceva ce-l reprezinta, e bun. Tocmai prin asta recunosti un free rider ca poarta ce are chef, si nu-i trebuie stampila sa-l recunoasca pe al din grup cu el.

Link to post
Share on other sites

Este de laudat initiativa ta,si sustin demersul, cu mentiunea ca sigla respectiva seamana izbitor de mult cu sigla noastra ROMANIAN BROTHERHOOD, initiativa 100% Valah Motors, si purtata in prezent de motociclisti din patru judete.
Consider ca nu este corect sa folosesti o sigla deja folosita de altcineva, si ca ar trebui sa o schimbi, sau sa ceri dreptul de folosinta a acesteia.
In speranta ca totul a fost doar o neintelegere, atasej sigla pe care noi o folosim deja de 2 ani.

post-41328-0-28527500-1400673586_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Eu consider ca daca vrei sa faci ceva in Rromania sau altundeva tre sa muncesti nu sa dai un copy paste ( ca Ponta) , cum draq sa faci niste embleme care deja exista si sunt purtate cu niste reguli nu asa sa umpli vesta si de dragul de a face ceva ce exista ! Daca vrei sa faci ceva pune mana la munca si nu copy paste! Respect!

Link to post
Share on other sites

Desi consider ca m-am exprimat clar si ca majoritatea au inteles despre ce este vorba, in calitate de vechi participant la viata comunitatii, am sa fac unele precizari:

 

In lumea aceasta, inclusiv in lumea moto, totul este o chestiune de intentii si semantica. Si este bine ca cele doua notiuni sa nu se bata cap in cap.Formele fara fond genereaza confuzie.

 

Pornind de la natura vom observa ca atat plantele cat si animalele emit mesaje. Insectele intepatoare cum ar fi viespile sunt viu colorate, la fel si ciupercile otravitoare. Mesajul transmis este clar. Daca ma mananci am sa te fac sa suferi. De aceea si lupul e fioros iar mileul ...bland.

 

Revenind la lumea moto, cand aceasta este organizata corect (corelatie in tre forma si fond)dpdv. al mesajelor transmise, in contextul socializarii identificarea reciproca este simpla. Uite, acolo e un chopperist echipat ca atare in piele si acoperit de tatuaje care exprima fiecare cate ceva. Dincolo un endurist identificat prin tipul de casca si de protectii.Sau un veteran identificat deasemenea inclusiv prin sigla specifica. Ca sa nu mai vorbim de lumea cluburilor unde 'culorile" sunt vitale pentru mesajul transmis. De aceea cluburile iau foarte in serios aceste insemne si nu doresc confuzii.

 

In lumea freeriderilor deasemenea se pot transmite diverse mesaje. Poti sa alegi sa te exprimi individual prin felul de a te imbraca, poti sa fii murdar si neras sau din contra foarte ingrijit. Se poate sa-ti pese de tara in care traiesti sau nu. Dar acestea sunt mesaje mai subtile si nu constituie subiectul discutiei noastre.

Pentru o identificare rapida in lumea moto se folosesc sigle, asta daca doresti sa te identifici intr-un fel sau altul si sa transmiti celor din jur un mesaj.Unii freerideri nu doresc sa transmita nici un mesaj si e ok si atitudinea asta, adica de inteles. Daca denumesc insa mesajele transmise de altii inregimentare, problema nu apartine clar celor din urma.

 

Eu cred ca m-am exprimat succint si exact prin termenii de utilizare a siglei "Free Riders Brotherhood". Ii invit sa o poarte doar pe freeriderii sociabili si care se regasesc comportamental in termenii enuntati in paragraful 2.Deasemenea doar pe cei care doresc inclusiv sa exprime public acest lucru. Nu am nimic cu cei care nu doresc sa o poarte cata vreme nici ei nu se leaga de viata si de motivatia primilor.

 

Bun, in privinta patch-urilor de grup, aceeasi poveste. Le vor purta doar cei care sunt mandri de apartenenta la grupul lor si simultan doresc sa exprime aceasta apartenenta. E simplu, in democratie fiecare alege ce i se potriveste. Umbla singur, in grup, sau participa la viata de club. Sau sta pe margine si latra la caravana care trece.

 

Indicatiile privind patchurile de grup (sa fie dintr-o singura bucata si cu specificatia RG inclusa sunt orientative si deriva din experienta personala. (am si eu cel putin o poveste personala in acest sens si altele in care am fost implicat indirect, a caror loc insa nu este aici).Este bine ca patch-urile sa nu nasca confuzii, in special cu culorile MC-urilor care sunt puternic teritoriale si tin justificat la diferentieri clare si la regulile privind mesajele transmise prin culorile clubului si textele asociate. in cazul MC-urilor acestea sunt din 3 bucati, cei interesati pot sa gaseasca pe internet suficienta informatie conexa.

 

In alta ordine de idei, tot prin conditiile de utilizare, am indicat ca sigla in cauza sa nu fie alaturata patch-ului individual sau de grup daca acesta exista, pentru ca "Free Riders Brotherhood" nu este un grup ci un concept de socializare si solidarizare nationala a freeriderilor repet, CARE DORESC ACEST LUCRU. Ceea ce nu inseamna de loc inregimentare.

 

la fel cum cristalizarea freeriderilor compatibili in grupuri moto nu este nici ea inregimentare, ci asi zice eu, evolutie.

Este de laudat initiativa ta,si sustin demersul, cu mentiunea ca sigla respectiva seamana izbitor de mult cu sigla noastra ROMANIAN BROTHERHOOD, initiativa 100% Valah Motors, si purtata in prezent de motociclisti din patru judete.

Consider ca nu este corect sa folosesti o sigla deja folosita de altcineva, si ca ar trebui sa o schimbi, sau sa ceri dreptul de folosinta a acesteia.

In speranta ca totul a fost doar o neintelegere, atasej sigla pe care noi o folosim deja de 2 ani.

M-am gandit mai mult decat iti inchipui la acest aspect. Motociclistul de la care am preluat backgroundul purta sigla fara sa mai fie membru de club. Nefiind vorba de culorile nici unui club ci de un mesaj intens si profund romanesc, am preluat backgroundul asa cum era fara modificari...din respect.Harta si culorile drapelului sunt atribute nationale freeware. Cei care sunt dispusi sa gandesca mai profund, vor realiza de unde vine geneza acestei decizii.

 

In nici un caz din eschiva de a "munci din greu" la o alta motocicleta in centru. :) Daca o schimbam abia devenea fake, asa am simtit, daca am facut bine sau rau veti judeca, dar asa am simtit ca e bine. Daca tineti la acest aspect, o putem schimba in cateva minute, dar repet decizia de a pastra mesajul intact a fost intentionata! Sper sa intelegeti la modul superior motivatia noastra si sa nu ne certam pe acest aspect, din contra sa-l consideram o forma de coeziune intre voi cluburile si noi freeriderii.

cu respect!

Edited by Galen
Link to post
Share on other sites

Stimabile Galen,iti explic imediat unde ai vazut acest patch, si mai ales in ce circustante. Anul trecut la Rasnov au fost prezenti la intrunire doi domni, unul din Australia, impreuna cu sotia, si unul din California, acesta venit pe un BMW cu atas, inmatriculat in California.

La masa din vorba in vorba, 3 membrii Road Riders,vazand ca americanii-australiano-romanii le place acest patch, si l-au dorit, DAR la schimb cu unul de pe vestele lor.

Noi le-am dat pe cel cu Romanian Brotherhood, si ei ne-au dat cu California Republic.

Nu stiu de ce unul dintre ei l-a instrainat lu fratele lui americanu, acelasi tip pe vesta caruia e cusut acum, la intrunirea lui Nicon la C de Arges cu Senior Riders.

Deci domnul te-a dezinformat crunt, te-ai bagat intr-o treaba de cluburi moto, este patch-ul oficial al unei fratii intre mai multe cluburi din mai multe judete.

Fii intelept si las-o balta, faceti-va alta sigla.

post-8690-0-85965700-1400693864_thumb.jpg

Edited by Jardi
Link to post
Share on other sites" In nici un caz din eschiva de a "munci din greu" la o alta motocicleta in centru. :) Daca o schimbam abia devenea fake, asa am simtit, daca am facut bine sau rau veti judeca, dar asa am simtit ca e bine. Daca tineti la acest aspect, o putem schimba in cateva minute, dar repet decizia de a pastra mesajul intact a fost intentionata! Sper sa intelegeti la modul superior motivatia noastra si sa nu ne certam pe acest aspect, din contra sa-l consideram o forma de coeziune intre voi cluburile si noi freeriderii.
cu respect! "

 

 

initiativa ta este laudabila, dar modul de infaptuire nu.Nu are rost sa iti explic inca o data de ce -au facut-o ceilalti mai sus.

Ce iti pot spune insa este ca acest Romanian Brotherhood , are ca scop infratirea asociatiilor moto din Romania de orice fe ar fi elel si nu a indivizilor in particular..

De acord cu tine ca tricolorul si conturul Romaniei sunt accesibile oricarui roman..dar conceptia grafica a acestei embleme nu se identifica numai prin aceste doua caractere si schmbarea doar a motorului din mijloc nu va rezolva situatia.nu are rost sa iti explic aici despre dreptul de proprietate intelectuala/

Inca o data te rog sa reformulezi aceasta initiativa sub alt nume si cu o identitate grafica total diferita fata de cea a Romanian Brotherhood.

Edited by KESU
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Bun, intre timp am discutat civilizat si constructiv cu reprezentanti ai conducerii fratiei care a promovat mesajul de coeziune nationala moto, de fapt chiar cu unul dintre initiatorii mesajului. Cred ca ne-am inteles reciproc punctele de vedere si ne-am lamurit, nu ramanem sper suparati unii pe altii. In esenta eu am inteles gresit mesajul lor, acesta era adresat doar membrilor de RC-uri. Oricum in formula sa initiala nu il puteam prelua, deoarece contine si o latura conflictuala straina filosofiei "free ride".

 

La momentul actual acestea sunt limitele. Fie ca imi convin sau nu concluziile, sau ca acestea corespund sau nu asteptarilor mele,acestea trebuie respectate. Comunitatea freeriderilor si a grupurilor de freerideri este insa o realitate si un pol important al miscarii moto si nu numai in Romania. Motociclismul ca stare de spirit este in esenta indisolubil legat de ideea de libertate, concept care nu numai in opinia mea, nu poate fi ingradit de reguli sau forme canonice aflate dincolo de regulile elementare de bun simt postate in paragraful 2.

 

In concluzie dincolo de prostiile care se scriu pe aici gen copy-paste, a fost vorba despre o mana intinsa catre o alta mana care parea intinsa. A fost repet greseala mea si o corectez imediat.Suntem nevoiti sa abandonam acest concept.Poate sa stea linistit si ONG-ul central care utilizeaza prezervativul ca simbol al virginitatii si al carui presedinte "nu are timp" de discutii, nu vom avea nimic in comun cu ei. Noi freeriderii si grupurile de freerideri (normal cei care vor sa se identifice ca atare)ne vom face o alta sigla de identificare si coeziune, care sa reflecte exclusiv acest concept universal, libertatea neangradita pe doua roti.Se poate ca alti freerideri sau RG-uri sa aiba idei mai bune decat noi pentru sigla, le astept ofertele pe perso. Mentionez ca nu doresc nici un rol in aceasta miscare mai departe de contributia voluntara pentru dezvoltarea ei. Pana atunci oferta se suspenda.

Merci man, e o idee si asta :) Doar ca cei mai multi dintre noi nu sunt lupi singuratici!

 

Ok, asa cum am promis, revin cu proiectul final. Sigla este destinata motociclistilor care adopta filosofia "Free Ride" individual sau in grupuri de prieteni. Diametrul siglei este de 10cm. Sigla este atasata la dimensiuni printabile si este deasemenea free cu respectarea urmatoarelor conditii:

 

Conditii de utilizare:

1. Sociabilitatea, cei 7 ani de acasa si respectul pe care si-l datoreaza reciproc, precum si fata de alte entitati moto sau terti care ofera acelasi respect.Lipsa pe baza de reciprocitate a unor sentimente negative sau conflictuale fata de oricare alte entitati moto.Toleranta si echilibru in relatiile cu altii. Coeziune nationala si patriotism.

 

2.Sigla este free, poate fi copiata si executata ori unde, cu respectarea punctului 1. Sau poate fi comandata subsemnatului prin mesaj personal. Voi centraliza cererile si ma voi ocupa voluntar de comandarea lor. Pretul este de 10 lei/buc.

 

3. Sigla se poarta pe pieptul vestei sau pe pieptul sau umarul gecii moto. Nu se va va purta pe spatele vestei sau gecii si nici impreuna sau in proximitatea siglei personale sau de grup.

 

obs. 1. Libertatea nu inseamna anarhie. Libertatea oricui se termina acolo unde incepe libertatea altora. Nu vor purta aceasta sigla cei care incalca oricare dintre principiile de mai sus.

ex. "Vitejii" care fac exchibitii in trafic, tureaza motoarele noaptea sau umbla cu tobele goale, au un comportament nedemn in societate, insultator sau agresiv, etc.Acestia nu sunt liberi, ci doar sclavii propriilor orgolii.

 

2. Sunt admise modificari sau customizari ale designului, dar nu modificarea formatului general sau a textelor incluse.

 

post-4028-0-75429600-1401454871_thumb.jpg

Edited by Galen
Link to post
Share on other sites

''3. Sigla se poarta pe pieptul vestei sau pe pieptul sau umarul gecii moto. Nu se va va purta pe spatele vestei sau gecii si nici impreuna sau in proximitatea siglei personale sau de grup.

obs. 1. Libertatea nu inseamna anarhie. Libertatea oricui se termina acolo unde incepe libertatea altora. Nu vor purta aceasta sigla cei care incalca oricare dintre principiile de mai sus.
ex. "Vitejii" care fac exchibitii in trafic, tureaza motoarele noaptea sau umbla cu tobele goale, au un comportament nedemn in societate, insultator sau agresiv, etc.Acestia nu sunt liberi, ci doar sclavii propriilor orgolii.

2. Sunt admise modificari sau customizari ale designului, dar nu modificarea formatului general sau a textelor incluse.''

 

Pai,Calin,aici sunt,deja,atatea reguli,incat nu mai are loc notiunea de ''free''.Si,daca tot e o fratie libera,de ce trebuie impuse reguli?Din cele de mai sus,sa inteleg ca eu,ca si membru al fratiei,asa cum se vrea constituita,am un atac de ''amoc'' intr-o noapte fierbinte,imi pun niste tobe goale,la moto si le pocnesc pana ies scantei...si ma paraste careva,mi se ia ''patch-ul'' si voi fi dat afara din fratia libera?

Nu o lua ca pe un atac,dar asa se intelege din descriere!

Link to post
Share on other sites

Sigla este un simbol de unitate mandrie si identificare reciproca a celor care corespund conditiilor expuse. Eu sper sa fie cat mai multi.Patch-ul nu il mai ia nimeni inapoi, de aceea am specificat mai mult decat clar si detaliat cine poate sa-l poarte. Asa ca fii linistit Marcel si fara stres daca te apuca amocul :) Cel mult incasezi o paruiala de la Alina. Salutari amandorura!

Da in romana nu se mai fac sigle?... ne-am americanizat

Suntem un neam de poligloti. Unii zic ca noi i-am invatat si pe Romani latina. Asa ca np. :) Cine vrea poate sa-si faca sigla in romaneste.Fratia Motociclistilor Liberi (nealiniati)

te-ai nascut liber

umbla sau da-te liber!(cu motocicleta) :)

Inclusiv toata Europa va intelege.

Edited by Galen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...