Sari la conținut

Festival Enduro Alpin - Lisa, Mtii Fagaras


stefan_bz
 Share

Postări Recomandate

Festival Enduro Alpin (FEA) – Lisa

22-24 august 2014

- Din iarba pana la nori -

 

 

Loc desfasurare: Muntii Fagaras

Tabara de baza: Complex Turistic Privighetoarea - Plaiul Lisei in Comuna Lisa, la poalele nordice ale Muntilor Fagaras

Program:

- incepand de vineri va asteptam in tabara de baza. Puteti veni cu familia, cu copii, cu cateii... Locul este superb si incercam sa pregatim si un scurt traseu in zona taberei ptr dezmorteala. Seara stam la o bere si povesti de munte.. pe motor;

- sambata pe la 9 dimineata prezentarea traseului si a festivalului in general dupa care, pe la 9 jumatate incepem sa plecam pe traseu. In ordine ca sa nu ne inghesuim pe primele urcari. Sambata seara facem un foc de tabara si o mancarica din partea casei. De data asta povestile sunt garantate de la cei care vor parcurge traseul integral;

- duminica.. ne trezim tarziu dupa asa o seara frumoasa, mai admiram putin Muntii de deasupra noastra si mai mult ca sigur o vom lua spre casa cu gandurile la editia urmatoare.

Traseul:

- va fi marcat in intregime cu semne vopsite si banda;

- este de un nivel mediu (B sau expert de la cursele de hard enduro), cu cateva urcari si coborari tehnice iar per total destul de solicitant din punct de vedere fizic; cei care nu pot merge mai departe dintr-un punct in care ajung se pot intoarce incet si cu atentie pe unde au urcat sau pe rute alternative in tabara de baza la o bere eventual, dar cu imagini superbe in minte luate drept amintire;

- va avea aprox 40 km (din care 20 km in golul alpin – peste 2000 m altitudine);

- celor care nu sunt foarte pregatiti fizic le recomandam sa mearga in echipa de 2-3 ptr a se ajuta in locurile mai dificile.

Taxa de participare la festival: 100 ron

 

Ce va mai oferim in afara de traseu si petrecerea de sambata seara:

- timpul in care parcurgeti traseul (dar fara clasament, premiere, podium.. doar ptr propria curiozitate);

- stickere cu numele vostru (nu vor exista cu numere); tiparite daca imi trimiteti email sau ma sunati ptr a va anunta prezenta pana pe 10 august, daca nu scrise la fata locului;

- 2-3 puncte cu oameni (pana in golul alpin) in care veti gasi apa si daca doriti sa va transportam benzina proprie adusa si lasata in tabara de baza pana sambata dimineata la ora 8, in locul semnalizat;

- o harta turistica cu traseul pentru a va putea orienta in caz de nevoie.

 

ATENTIE:

Nu este un eveniment sportiv, competitional, ci unul turistic, de placere (sau antrenament daca vreti).

Mare parte din traseu se desfasoara intr-o zona greu accesibila pe jos si inaccesibila ptr masini, asa ca o eventuala interventie va fi foarte grea. NU MERGETI LA RISC !

 

CAZARE:

- Complex Turistic Privighetoarea – Lisa (4 vile cu cate 5 camere duble cu baie in camera, un apartament de 2 camere, un living, bucatarie complet echipata...) – Pret 100 ron/camera/noapte

- Alte pensiuni in zona Lisa sau Breaza, jud Brasov (cautati pe www.infoturism.ro)

- Sau cu cortul, rulota.., sunt locuri destule pe iarba in zona taberei, langa vile.


Pentru a va anunta prezenta, rezervare camere in tabara de baza sau alte informatii:

- Email: stefanrazvan80@yahoo.com

- Tel. : 0768866217 – Stefan

 

Reguli/conduita la FEA:

- Nu iesiti de pe potecile marcate, deja formate si batute

- Vor fi locuri in care nu veti urca din prima sau va veti bloca; incercati din nou intorcandu-va, sau dati 1 m mai in spate sau ajutati-va, nu rupeti locul cu acceleratia

- In golul alpin incetiniti si fiti prudenti si civilizati daca intalniti grupuri de turisti, turme de oi sau alte animale (cai, magari..)

- Daca aveti probleme cu raul de inaltime luati-va ceva pastile

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

valcea prezenta la apel--am probleme cu raul de inaltime -in loc de pastile pot lua o afinata ca imi creste curajul, scade inaltimea si se indulceste panta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nenea stef va astept. si daca asta-i solutia fac o solicitare in zona de ceva adjutant ptr raul de inaltime :)

daca sunteti grup si vreti cazare in vilele din tabara de baza sa-mi spui din timp ca deja am inceput sa fac rezervarile si am aproape 2 vile pline, mai raman 2.

toate bune,

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

teo, daca mai este cineva in afara de ine si fane care vrea cazare ici sa-mi transmiteti mai din timp.

 

alfrodo, va asteptam, ca doar sunteti la doi pasi :)

nu exista vreun tabel ptr ca nu se fac inscrieri ca la o cursa. vine cine vrea si se da fiecare dupa propriul chef. este un festival nu o cursa.singurul tabel pe care il fac este ptr cazare aici in tabara de baza ptr ca sunt locuri limitate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

GPS - ptr cine are.
Salut, rugamintea mea, cei care aveti GPS-uri garmin (din seria etrex) sa le aduceti. O sa va incarc trackul si astfel va fi mai usor de navigat in caz ca vin norii in golul alpin. Ar fi ideal sa aveti cate un gps pe echipa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acces tabara de baza – complex privighetoarea Lisa:

- in primul rand trebuie sa ajungeti in satul Lisa, situat intre Fagaras si Sibiu. Cel mai simplu pe ruta Sambata de Jos -> Sambata de Sus -> Lisa

- ajunsi in sat, in dreptul primariei, unde este si un rond, intrati pe drumul spre munte (dreapta daca veniti pe ruta dispre Sambata sau stanga daca veniti dinspre Fagaras). Se trece un pod apoi drumul devine unul de piatra, ptr aprox 5 km. Cand ajungeti la padure si la primele cabane faceti dreapta la intersectie si urmariti panglicile KTM, sunt inca 500 m pana la tabara de baza.


» Post actualizat in 12 Aug 2014 16:05

LISTA PARTICIPARE si ORDINE PLECARE: va rog trimiteti-mi pe facebook sau pe adresa de email (stefanrazvan80@yahoo.com) numele vostru daca doriti sa veniti la festivalul enduro alpin pentru a putea alcatui o lista cu ordinea plecarii in traseu. Nu ma sunati ca posibil sa uit :)


» Post actualizat in 14 Aug 2014 14:28

MODIFICAREA / SCHIMBAREA Taberei de baza !!!
datorita faptului ca nu au fost foarte multi doritori de cazare la pensiune a trebuit sa modificam locul ptr tabara de baza. Acesta nu va mai fi la Complex Privighetoarea ci pe valea Brezei. Scurtam 4-5 km din traseu care oricum erau pe o bucata de legatura.
Astfel, accesul este:
La intrarea in satul Voila venind dinspre Fagaras (la iesire daca veniti dinspre Sibiu) se face stanga spre Voivodeni - este indicator (sau dreapta dinspre Sibiu). Drumul merge drept inainte pana in satul Breaza - aprox 15 km (drum asfaltat), trecand prin Voivodeni si Pojorta (se merge inainte la toate intersectiile). Se traverseaza satul Breaza si se intra pe drumul pietruit spre Schitul Breaza (drum f bun) - aprox 4 km, in partea finala veti remarca benzile KTM care va vor aduce la locul Taberei de Baza.
Cei care s-au anuntat ca vin cu cortul sau cu rulota vor gasi deasemeni un loc frumos, pregatit chiar aici.
Cei care vreti totusi cazare aveti mai jos cateva recomandari si va rog sa va ocupati singuri de rezervare:
- deasemeni Complexul Privighetoarea (pe motor sunt 5 km) - il gasiti pe turisminfo.ro
- http://carta.ro/cazare-breaza-fagaras/casa-de-vacanta-lazea/ (distanta 1-2 km)
- http://www.turistinfo.ro/lisa/cazare-lisa/cabana_iuby-c63040.html (distanta aprox 2 km)
- alte pensiuni in zona Lisa


» Post actualizat in 14 Aug 2014 14:41

TRASEU FESTIVAL ENDURO ALPIN - M-tii FAGARAS

 

La plecare traversam cateva poieni (3-4 km) si intram in padure pe albia unui rau ingust. Nu este greu, doar de incalzire. Urcam acest rau iesind in partea superioara intr-un drum de taf si continuam pe directia inainte (in sus), spre creasta. Drumul de taf se termina intr-o zona de exploatare mai veche, o traversam in diagonala si de abia acum ajungem la poteca ce duce spre zona alpina a Mtilor Fagaras. Poteca nu urca abrupt si nu este foarte grea in aceasta zona, doar tehnica si frumoasa (piatra si radacini). Iesim repede din padure si intram intr-o zona de jneapan si ienupar apoi brusc ne vom trezi ca mergem pe o curba de nivel, pe sub creasta si cu o vale (valea Pojortei) adanca sub noi. Atentie pe unde puneti roata si nu va grabiti. Nici aceasta zona nu este foarte dificila, doar spectaculoasa. La un moment dat poteca va incepe sa urce abrupt spre creasta, aici este cea mai grea zona din traseu. Aproximativ 50-100 m de urcat in cateva tziki tzakiuri pe un fel de grohotis, destul de tehnic si greu. Partea buna este ca nefiind mult de urcat, in doi, ajuntandu-va, se poate trece destul de repede (max 30 min). Odata depasit acest sector mai avem cateva sute de metri tot in tziki tzaki dar mult mai usor pana in creasta, adica in golul alpin. De aici incepe zborul. Vom merge catre dreapta, spre creasta principala, fie urmand poteca schitata pe curba de nivel, fie pe linia crestei daca vreti sa adimirati peisajul.

Cand ne vom apropia de creasta principala vom tine tot timpul directia spre dreapta urmand sa intersectam poteca turistica de creasta marcata cu banda rosie si vom face dreapta pe aceasta poteca. Mergem pe ea pana la refugiul Zarna. O sa trecem pe langa un izvor cu apa f buna de baut, unde va sfatuiesc sa faceti un popas si sa va reancarcati camelbag-ul.

ATENTIE la mersul prin golul alpin! Este foarte solicitant fizic si necesita multa atentie. Chiar daca aveti senzatia ca mergeti pe o poiana larga, usoara, pastrati cat puteti poteca deja format, din motive ecologice dar si ptr ca aceasta nu va rezerva surprize nedorite (gropi, santuri sau praguri ascunse). Nu va permite o viteza prea mare dar este mai sigur asa. Atentie cum tineti picioarele in scarite sa nu va agate malurile laterale si sa aveti parte de vreo entorsa.

Odata ajunsi la refugiul Zarna gasim si un indicator cu sageti pentru traseele turisitice. Aici vom face dreapta pe poteca marcata cu punct rosu spre cabana Urlea, ce va traversa practic caldarea glaciara Urlea in partea inferioara. Adica din nou o zona cu un peisaj fabulos. Cararea are cateva treceri mai tehnice, dar la fel, cu un coechipier si ajutor reciproc nu exista obstacol de netrecut sau prea greu. Va merge la inceput pe curba de nivel apoi coboara spre paraul Urlea pe care va trebui sa-l trecem. ATENTIE, este un parau foarte rapid, cautati putin mai sus un loc de trecere mai bun si nu sarati direct in el. Imediat ce-l treceti veti urca abrupt pe partea cealalta, catre creasta. Poteca turistica urca in diagonala spre dreapta dar are o zona in partea de mijloc prea periculoasa pentru motocicleta. Asa ca acolo unde cararea se duce spre dreapta mai urcati drept inca 100-150 m pe iarba (trebuie sa veniti cu putin gaz de jos) dupa care faceti dreapta pe curba de nivel urmand sa iesiti in carare deasupra locului expus. De aici cararea intra pe albia unui parau la 2000 m altitudine (cu apa f buna si de baut), urmand sa urce pe acesta pana in creasta, iesirea facundu-se pe un mal de pietris (gen Erzberg).

In creasta dam de un indicator ce ne arata traseul spre cabana Urlea, ce coboara brusc sub creasta in directia opusa venirii. Nu o luam pe acesta deoarece are o zona de cativa metri foarte expusa si destul de periculoasa (noi am traversat-o insa iti vine sa inchizi ochii). Asa ca in dreptul indicatorului facem dreapta fata de directia din care am venit/urcat, mergand pe creasta, pe poiana pana intr-un varf de unde incepem sa coboram pe langa un mal de piatra, spre stanga. Jos, sub noi vedem zona mai dreapta si cararea spre Urlea pe care va trebui sa ajungem, astfel ca acolo unde se termina malul de piatra facem stanga si mergem pana intram in carare (triunghi albastru si punct rosu) apoi coboram cateva sute de metri pe aceasta.

ATENTIE , cand veti vedea ca poteca sa apropie si urmeaza sa intre in jnepeni trebuie sa faceti stanga pe un jghiab nemarcat turistic (dar marcat de noi) deoarece aceasta poteca este foarte grea si aproape blocata de jnepeni, noi gasind o varianta mai accesibila. Pe unul din stalpii cu marcj turistic sunt desenate semne de interzis, nu treceti de el! nu intrati in jnepeni !!! Urmand aceasta carare veti fi deja pe marea coborare. Coborare din creasta, inapoi spre tabara de baza. Opriti-va si mai faceti cateva poze. Veti ajunge la cabana Urlea sau mai bine zis ruinele cabanei Urlea. Aici poteca de coborare este marcata cu triunghi albastru si punct rosu, in partea stanga a cabanei fata de cum ajungeti acolo si pe care vom cobora si noi. Dupa cateva sute de metri pe o poteca superba ajungem intr-o alta zona de taiere de unde vom cobora pe cel mai spectaculos si greu drum de taf pe care l-am vazut pana acum. Este numai piatra si foarte abrupt. Mare atentie mai ales ca veti acumula destula oboseala pana aici. Cand se va termina vom continua pe un drum forestie 3-4 km pana in locul de unde am plecat.

Traseul este marcat cu BANDA KTM si sageti sau puncte cu VOPSEA PORTOCALIE, mai ales la intersectii. Zona alpina este mai greu de marcat foarte des astfel ca fiti atenti la descrierea traseului si urmati intocmai potecile marcate si marcajele turistice precizate.

 

ATENTIE - daca veti ajunge in golul alpin dupa ora 14.00 nu mai continuati pe traseu. Intorceti-va pe unde ati urcat inapoi in tabara de baza deoarece nu veti avea timp sa parcurgeti tot traseul si va fi mult mai greu sau imposibil de intors mai tarziu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trece cineva din greseala prin Valcea si are un loc liber pe remorca sau in duba ptr capra mea in drum spre intalneala?

Nu reusesc sa gasesc nici un amator in oras cu auto cu carlig.

Am nevoie de transport(contra cost bineinteles)doar pentru motor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Plecare in traseu si intoarcerea sunt langa locatia Popasul Vanatorilor din Breaza (de Brasov).

Acces:

- din satul Breaza (jud. Brasov, la poalele Mtilor Fagaras) se merge inainte pe drumul de piatra (pana la iesirea din sat este asfalt) ptr aprox 4 km pana se ajunge la o intersectie unde spre dreapta este Schitul Breaza. Chiar in aceasta intersectie este Popasul Vanatorilor, din aces loc vom pleca in traseu si ne vom intoarce tot aici.

- Ora 9.30 prezentarea traseului (un fel de briefing) dupa care se pleaca in traseu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

hai sictir optimistilor :D

 

p.s. cu slik-uri primiti? vreau sa fac performanta!

 

stefane, ramane valabila aia cu trimisul benzinei pe traseu? 2L as baga, pt siguranta, mai ales daca se lasa cu balet pe ud

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu am cum sa trimit benzina ca nu sunt oameni. daca a ramas asa la nivel de tura pe barba noastra ptr ca nu s-au mai implicat si cei de aici nu are cine veni cu benzina. insa tura are 35 km, din care 10 km de coborare.. cat balet vrei sa faci? :) sau ce reglaje ai si cat iti consuma? :))))

dar na.. 2 litri acolo... buni ptr facut focul daca vrei sa stai o seara pe creasta ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si tu sa ne anunti pe noi sa venim cu sufa☺

multumesc public dlui Claudiu pentru suportul acordat pentru parcurgerea traseului, in special in punctele fierbinti. In acest sens nu o sa imi torn o galeata de apa in cap, dar voi dona cate 1 bere/fiecare folosire.

P.S. o sa cer la schimb 3 beri pt fiecare mobra pe care o scot la deal

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...