superbec Postat Aprilie 4, 2020 Autor Share Postat Aprilie 4, 2020 Acum 23 ore, cooldeep a spus: Cu lasagna dureaza ceva mai mult cu tot cu aranjat 30-35 de min atentie la neatentie, trecem peste porc ca na, izooletta de casa, dar lsagna se face cu ragoo nu bolognese , aia nu e lasagna e altceva homemade poate bun , dar nu e lasagna. ragoo seamana cu bolognese dar cantitatea de morcov e mult mai mare, trebuie sa simti bine morcovul (cand mananci) beshamelu nu vad cum ar lua din grasime cand el e unt cu lapte si faina . acu vro 3 luni m-am certat cu ospataritza si bucataru la un restaurant cica etalean din luxembourg , o bataie de joc Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cooldeep Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 No ce sa zic, astia de pe wikipedia or scris gresit, iar eu am luat ca o fi bine scris acolo . Probabil gresesc si ca fac spaghete sau linguine cu sosu asta. As vrea sa imi spuna un italian de ala pasionat cum sta treaba, dar cum si la noi unii cred ca micii sunt preparat traditional romanesc, probabil si la ei sunt la fel de impartite. Bolognese sauce From Wikipedia, the free encyclopedia Bolognese sauce (UK: /ˌbɒləˈneɪz, -ˈnɛz/, US: /ˌboʊlənˈjeɪz/;[1] known in Italian as ragù alla bolognese, pronounced [raˈɡu alla boloɲˈɲeːze], ragù bolognese, or simply ragù) is a meat-based sauce in Italian cuisine, typical of the city of Bologna. It is customarily used to dress tagliatelle al ragù and to prepare lasagne alla bolognese. https://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce Iar cu italienii astia cati chefi si bucatari probabil tot atatea obiceiuri. Am mancat gatit de un chef de asta italian un preparat pe baza de ragu si macaroane care desi teoria zice ca macaroanele sa fie al dente, apai alea efetiv ti se topeau in gura si au fost fenomenale la gust, perfecte as putea spune, dar nu erau al dente. Iar in italia am mancat cea mai penibila lasagna. Dar nu cred ca e la fel de gresit ca atunci cand spui salata de beouf si la partea de carne in loc de vita gasesti piept de pui ___________________________ Revenind la pizza. Doua aspecte aici. Aluatul. Caldura de coacere. Nici nu discut cu ce e pe pizza ca nu are nici un rost . Unele cu sos rosu, altele cu sos verde, altele fara nici un sos, important e ca busuicoul ala de deasupra sa fie pus la final dupa ce e pizza scoasa din cuptor Incep cu caldura. Cuptorul de pizza cu lemne, desi o chestie simpla, e complicat si de construit, si apai manca vreo 7-9 kg de lemne si dureaza peste o ora sa atinga temperatura optima, asa cam peste 300 de grade C. Deci noi vb de cuptoarele banale ce le avem in casa. Cei care inca nu au cuptor electric nu prea pot spune ca sunt pasionati de bucatarie pur si simplu cuptorul electric cu functia magica aer cald coace blaturi cum nu o poate face nici un cuptor cu gaz. Eu va prezint solutia mea. O piatra de granit. Exista pietre speciale de pizza/paine, dar tot acelasi lucru fac. Aceasta piatra de granit este cea mai ieftina solutie posibila. Am ales o grosime mica, doar 1 cm, se incalzeste relativ repede fata de una de 2 si e suficienta pt coacerea unei paini sau a pizzei. Cuptorul meu are temperatura maxima la 250 de grade. Dupa 20 de minute cu caldura de jos si aer circulant reuseste sa atinga aproape aceasta temperatura. Unii spuneau ca se va sparge ca nu s bune astea din magazinele de bricolaj, al naibii, are deja 5 ani si vreo 2 ani a facut paine o data la cel mult 2 zile. Acum despre aluat. Teoria e simpla. Faina, apa, drojdie, sare. Cu derivate de faina, sau lichide care includ de exemplu iaurt sau lapte batut. Pt o paine teoria spune ca faina trebuie sa fie hidratata cu 55-80% lichid, dar optim este 70 %. Adica la un kil de faina punem 700 de ml de apa. Aplicam regula de 3 simpla si aflam cantitatea de apa necesara pt sa zicem 400 de grame de faina. Sare ar fi la 2% si drojdia uscata pe la 1% ca tot nu se gaseste acum drojdie proaspata. Teoria e pt paine, pt pizza punem intre 60-65% lichid. Conteaza faina. Ce faina? Unii zic 000, dapai noi nu facem patiserie, e totusi o paine sau pizza. Eu m am dat de multa vreme pe 650, incat nici macar nu mai stiu de ce am ales asta acum multi ani. Interesant e ca faina 650 de kaufland e diferita de 650 de lidl, lucru care se simte inclusiv la clatite. Deci plecam de la un 60% apa si ajustam cum o fi nevoie. Cazul de fata 400 * 0.6 ne da 240 ml de lichid. Tre sa iasa o bila de aluat compacta care in princpiu nu prea se mai lipeste. Masina de facut paine are un program special pt amestecat si dospit aluat. In lipsa de asaceva, mana... caldura, timp. Varianta asta de calcul e cea mai simpla x grame faina ori 0.y unde y e procentul de care avem nevoie. E interesanta si varianta americanilor cu cups urile lor, dar prefer varainta europeana Revenind la cuptorul din casa. Degeaba puneti sosul si ingredinetele pe aluat si apoi bagati pizza pe piatra, tot necopt va fi aluatul. In tava e mai rau. Am citit o si eu pe la altii, nu am inventat o eu. Bagat aluatul 2 minute in cuptor pe piatra, intepat cu furculita caci va arata ca pestele fugu, se coace un pic, scos din cuptor, asezonat dupa preferinte si bagat inapoi. Se scoate cand e gata, aici nu pot folosi timer niciodata pt ca difera de cat de gros e aluatul cat de mult toping are ca sa zic asa etc. Tot o regula cica spune ca atat cat a stat pizza in cuptor, tot atat sa stea si afara. La cuptorul cu lemene de pizza e simplu, ca in 2-3 minute e gata pizza, dar la cel de acasa poate dura si bine peste 5 minute. Din pacate eu fac foarte foarte rar poze la ce gatesc, iar aceste poze sunt de vreo 4 ani, de atunci nu am mai pozat nici o pizza dar pt impresia artistica pot spune ca am facut azi pizza Varianta cealalta in care nu e piatra, pus tava in cuptor la incins, pus aluatul in tava incinsa. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 Depinde, in sensul mai general e un sos din Bologna folosit atat pentru una cat si pentru alta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 Spune cu scrumbia aia mai bine.. că îmi stă capul la ea. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cooldeep Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 (editat) Hai ca mai revin cu o poza la clatite. De data asta poza i facuta acuma seara, si intunericul nu ajuta deloc la a face o poza aspectuasa Si nici flacara de la coniacul flambat nu se vede Clatit banatene e numele preparatului. Editat Aprilie 4, 2020 de cooldeep Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
john17 Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 Acum 1 oră, Flower-Power a spus: Spune cu scrumbia aia mai bine.. că îmi stă capul la ea. N-am mai facut nimic azi (doar mamaliga cu branza ). A fost cam frig afara si m-am hotarat sa aman. In casa nici nu ma gandesc sa incerc. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
calin.moto Postat Aprilie 4, 2020 Share Postat Aprilie 4, 2020 @cooldeepDa bai... faine...Hanul Ana Lugojana...mancate des Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 Cooldeep , ești tatăl clătitelor..am zis. Acum 11 ore, WotRU2Me a spus: N-am mai facut nimic azi (doar mamaliga cu branza ). A fost cam frig afara si m-am hotarat sa aman. In casa nici nu ma gandesc sa incerc. i see..și azi ce e în meniu? Eu am cocoș la tavă și turtă cu untură , azi gătește mama. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
john17 Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 Acum 21 minute, Flower-Power a spus: Eu am cocoș You wish! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Zven Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 (editat) 15 hours ago, cooldeep said: Hai ca mai revin cu o poza la clatite. De data asta poza i facuta acuma seara, si intunericul nu ajuta deloc la a face o poza aspectuasa Si nici flacara de la coniacul flambat nu se vede Clatit banatene e numele preparatului. hmm , ca bine zici . Nu am mai mancat de ceva vreme clatitle la cuptor. Cred ca bag azi. Ce ai pus in/pe ele ? De obicei stiu ca se pune branza dulce si stafide, da sigur ai mai pus tu ceva bun. Editat Aprilie 5, 2020 de Zven Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cooldeep Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 4 hours ago, Zven said: De obicei stiu ca se pune branza dulce si stafide, da sigur ai mai pus tu ceva bun. De data asta nu. Clasic, branza stafide smantana, ca altfel zgarie pe gat branza ca nu aluneca Nu am facut sosul de vanilie, ca nu i sezonu vaniliei , dar m am concentrat pe bezeaua aia. Usor crocanta la suprafata si moale pe clatita, dar coniacul .... deci coniacul ala a fost spectacol, si nu la flacara ci la gust Arzatorul ala, face minuni, mai ales unde da de zahar Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 Va urma...bine, dupa scrumbie Acum 9 ore, Flower-Power a spus: i see..și azi ce e în meniu? Eu am cocoș la tavă și turtă cu untură , azi gătește mama. Ciorba gatita de mama, a trebuit sa ies la cumparaturi si n-am mai avut vreme de nimic altceva. Acum 2 ore, cooldeep a spus: Arzatorul ala, face minuni, mai ales unde da de zahar Da, e musai sa fie in bucatarie. L-am pus pe lista impreuna cu tigaile de fonta si inox si wok-ul. Btw, am vazut in Kaufland o plita electrica de facut clatite (are tot ce-i trebuie tigaie, spatule). Cine se stie cu musca pe caciula la facut clatite, dar nu poate trai fara ele, poate sa considere si optiunea asta. Cam 120 RON... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 5, 2020 Share Postat Aprilie 5, 2020 Se vede treaba că ai fost la vânătoare azi..arată bine! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 It's happening! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 În sfârșit a venit ziua dreptății.. aduc pâine, bagă poze.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
calin.moto Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 @WotRU2Me astai de "uichend" in conditii normale,cu un vinut bun langa. Acum am venit de la lucru....foame......! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Eu pizza .. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Aoleu, imi doresc sa fi mancat si eu pizza, mi-e greu acum...cand ma gandesc ca trebuie sa fac si dus... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Dar o trec la realizari Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Vai, cum arată platoul cu pește .m-ai făcut k.o. in eventualitatea că divorțezi vreodată..doar zic ca să fie zis..să înțelegi.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Acum 2 minute, Flower-Power a spus: Tu si facut aluatul sau e de cumparat? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 Aluatul e făcut în casă.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Aprilie 6, 2020 Share Postat Aprilie 6, 2020 De aluat mi-e mie, d-aia comand cand imi vine de pizza. Am facut o data si a iesit tabla uda cu salam uscat. Si mai si criticam gospodinele inainte sa dau buleala, ca le iesea blatul prea crescut si pufos (ca painea)... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.