Sari la conținut

Motociclisti bucatari? (in bucataria proprie, evident!)


superbec

Postări Recomandate

Acum 23 ore, cooldeep a spus:

Cu lasagna dureaza ceva mai mult :) cu tot cu aranjat 30-35 de min :)

atentie la neatentie, trecem peste porc ca na, izooletta de casa, dar lsagna se face cu ragoo nu bolognese , aia nu e lasagna e altceva homemade poate bun , dar nu e lasagna.

 

ragoo seamana cu bolognese dar cantitatea de morcov e mult mai mare, trebuie sa simti bine morcovul (cand mananci)

beshamelu nu vad cum ar lua din grasime cand el e unt cu lapte si faina .

 

acu vro 3 luni m-am certat cu ospataritza si bucataru la un restaurant cica etalean din luxembourg , o bataie de joc 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 1,8k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

No ce sa zic, astia de pe wikipedia or scris gresit, iar eu am luat ca o fi bine scris acolo :( . Probabil gresesc si ca fac spaghete sau linguine cu sosu asta. As vrea sa imi spuna un italian de ala pasionat cum sta treaba, dar cum si la noi unii cred ca micii sunt preparat traditional romanesc, probabil si la ei sunt la fel de impartite.

Bolognese sauce
From Wikipedia, the free encyclopedia
Bolognese sauce (UK: /ˌbɒləˈneɪz, -ˈnɛz/, US: /ˌboʊlənˈjeɪz/;[1] known in Italian as ragù alla bolognese, pronounced [raˈɡu alla boloɲˈɲeːze], ragù bolognese, or simply ragù) is a meat-based sauce in Italian cuisine, typical of the city of Bologna. It is customarily used to dress tagliatelle al ragù and to prepare lasagne alla bolognese.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce

Iar cu italienii astia cati chefi si bucatari probabil tot atatea obiceiuri. Am mancat gatit de un chef de asta italian un preparat pe baza de ragu si macaroane care desi teoria zice ca macaroanele sa fie al dente, apai alea efetiv ti se topeau in gura si au fost fenomenale la gust, perfecte as putea spune, dar nu erau al dente. Iar in italia am mancat cea mai penibila lasagna.
Dar nu cred ca e la fel de gresit ca atunci cand spui salata de beouf si la partea de carne in loc de vita gasesti piept de pui :)

___________________________

 

Revenind la pizza. Doua aspecte aici. Aluatul. Caldura de coacere. Nici nu discut cu ce e pe pizza ca nu are nici un rost :). Unele cu sos rosu, altele cu sos verde, altele fara nici un sos, important e ca busuicoul ala de deasupra sa fie pus la final dupa ce e pizza scoasa din cuptor :) 

 

Incep cu caldura. Cuptorul de pizza cu lemne, desi o chestie simpla, e complicat si de construit, si apai manca vreo 7-9 kg de lemne si dureaza peste o ora sa atinga temperatura optima, asa cam peste 300 de grade C. Deci noi vb de cuptoarele banale ce le avem in casa. Cei care inca nu au cuptor electric nu prea pot spune ca sunt pasionati de bucatarie :) pur si simplu cuptorul electric cu functia magica aer cald coace blaturi cum nu o poate face nici un cuptor cu gaz. Eu va prezint solutia mea. O piatra de granit. Exista pietre speciale de pizza/paine, dar tot acelasi lucru fac. Aceasta piatra de granit este cea mai ieftina solutie posibila. Am ales o grosime mica, doar 1 cm, se incalzeste relativ repede fata de una de 2 si e suficienta pt coacerea unei paini sau a pizzei. Cuptorul meu are temperatura maxima la 250 de grade. Dupa 20 de minute cu caldura de jos si aer circulant reuseste sa atinga aproape aceasta temperatura. Unii spuneau ca se va sparge ca nu s bune astea din magazinele de bricolaj, al naibii, are deja 5 ani si vreo 2 ani a facut paine o data la cel mult 2 zile.
1808392526_pizza3.thumb.jpg.8f07686aac2f7d22c65e6ce5909f8a93.jpg

 

Acum despre aluat. Teoria e simpla. Faina, apa, drojdie, sare. Cu derivate de faina, sau lichide care includ de exemplu iaurt sau lapte batut. Pt o paine teoria spune ca faina trebuie sa fie hidratata cu 55-80% lichid, dar optim este 70 %. Adica la un kil de faina punem 700 de ml  de apa. Aplicam regula de 3 simpla si aflam cantitatea de apa necesara pt sa zicem 400 de grame de faina. Sare ar fi la 2% si drojdia uscata pe la 1% ca tot nu se gaseste acum drojdie proaspata. Teoria e pt paine, pt pizza punem intre 60-65% lichid. Conteaza faina.
Ce faina? Unii zic 000, dapai noi nu facem patiserie, e totusi o paine sau pizza. Eu m am dat de multa vreme pe 650, incat nici macar nu mai stiu de ce am ales asta acum multi ani. Interesant e ca faina 650 de kaufland e diferita de 650 de lidl, lucru care se simte inclusiv la clatite. Deci plecam de la un 60% apa si ajustam cum o fi nevoie. Cazul de fata 400 * 0.6 ne da 240 ml de lichid. Tre sa iasa o bila de aluat compacta care in princpiu nu prea se mai lipeste. Masina de facut paine are un program special pt amestecat si dospit aluat. In lipsa de asaceva, mana... caldura, timp. Varianta asta de calcul e cea mai simpla x grame faina ori 0.y unde y e procentul de care avem nevoie. E interesanta si varianta americanilor cu cups urile lor, dar prefer varainta europeana :)

Revenind la cuptorul din casa. Degeaba puneti sosul si ingredinetele pe aluat si apoi bagati pizza pe piatra, tot necopt va fi aluatul. In tava e mai rau. Am citit o si eu pe la altii, nu am inventat o eu. Bagat aluatul 2 minute in cuptor pe piatra, intepat cu furculita caci va arata ca pestele fugu, se coace un pic, scos din cuptor, asezonat dupa preferinte si bagat inapoi. Se scoate cand e gata, aici nu pot folosi timer niciodata pt ca difera de cat de gros e aluatul cat de mult toping are ca sa zic asa etc. Tot o regula cica spune ca atat cat a stat pizza in cuptor, tot atat sa stea si afara. La cuptorul cu lemene de pizza e simplu, ca in 2-3 minute e gata pizza, dar la cel de acasa poate dura si bine peste 5 minute.
Din pacate eu fac foarte foarte rar poze la ce gatesc, iar aceste poze sunt de vreo 4 ani, de atunci nu am mai pozat nici o pizza :) dar pt impresia artistica pot spune ca am facut azi pizza :)
Varianta cealalta in care nu e piatra, pus tava in cuptor la incins, pus aluatul in tava incinsa.

 

2046129230_pizza1.thumb.jpg.ac140735a36d03a2ceaad839fbd55e7c.jpg                  151673043_pizza2.thumb.jpg.5487b90d714e2377228805a7a06e6d18.jpg

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hai ca mai revin cu o poza la clatite. De data asta poza i facuta acuma seara, si intunericul nu ajuta deloc la a face o poza aspectuasa 😭

PSX_20200404_211429.thumb.jpg.9c0fd85f0d48138dd0669f5c22409306.jpg

 

Si nici flacara de la coniacul flambat nu se vede 😭

Clatit banatene e numele preparatului.

Editat de cooldeep
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cooldeep , ești tatăl clătitelor..am zis.😁

Acum 11 ore, WotRU2Me a spus:

 

N-am mai facut nimic azi (doar mamaliga cu branza 😁). A fost cam frig afara si m-am hotarat sa aman. In casa nici nu ma gandesc sa incerc.

🙂 i see..și azi ce e în meniu? 

Eu am cocoș la tavă și turtă cu untură , azi gătește mama.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

15 hours ago, cooldeep said:

Hai ca mai revin cu o poza la clatite. De data asta poza i facuta acuma seara, si intunericul nu ajuta deloc la a face o poza aspectuasa 😭

PSX_20200404_211429.thumb.jpg.9c0fd85f0d48138dd0669f5c22409306.jpg

 

Si nici flacara de la coniacul flambat nu se vede 😭

Clatit banatene e numele preparatului.

hmm , ca bine zici :). Nu am mai mancat de ceva vreme clatitle la cuptor. Cred ca bag azi. Ce ai pus in/pe ele ? 

De obicei stiu ca se pune branza dulce si stafide, da sigur ai mai pus tu ceva bun. 

Editat de Zven
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

4 hours ago, Zven said:

De obicei stiu ca se pune branza dulce si stafide, da sigur ai mai pus tu ceva bun. 

 

De data asta nu. Clasic, branza stafide smantana, ca altfel zgarie pe gat branza ca nu aluneca :) Nu am facut sosul de vanilie, ca nu i sezonu vaniliei :) , dar m am concentrat pe bezeaua aia. Usor crocanta la suprafata si moale pe clatita, dar coniacul .... deci coniacul ala a fost spectacol, si nu la flacara ci la gust :) Arzatorul ala, face minuni, mai ales unde da de zahar :P  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va urma...bine, dupa scrumbie 😁

IMG_20200405_192544.jpg

Acum 9 ore, Flower-Power a spus:

🙂 i see..și azi ce e în meniu? 

Eu am cocoș la tavă și turtă cu untură , azi gătește mama.

 

Ciorba gatita de mama, a trebuit sa ies la cumparaturi si n-am mai avut vreme de nimic altceva.

Acum 2 ore, cooldeep a spus:

 Arzatorul ala, face minuni, mai ales unde da de zahar :P  

 

Da, e musai sa fie in bucatarie. L-am pus pe lista impreuna cu tigaile de fonta si inox si wok-ul. 

 

Btw, am vazut in Kaufland o plita electrica de facut clatite (are tot ce-i trebuie tigaie, spatule). Cine se stie cu musca pe caciula la facut clatite, dar nu poate trai fara ele, poate sa considere si optiunea asta. Cam 120 RON...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...