Sari la conținut

Motociclisti bucatari? (in bucataria proprie, evident!)


superbec

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 1,8k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pentru tigaia de fonta v-as recomanda sa o slefuiti pe cat posibil inainte de a ii face tratamentul (seasoning). 

Tigaile noi, in afara de cateva modele scumpe care vin slefuite de fabrica sunt foarte rugoase. 

Sm restaurat cateva modele vechi, sunt mult mai bine lucrate, mai usoare si bine finisate. 

 

 

IMG_20200601_125645.jpg

Editat de gast
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 8 ore, gast a spus:

Pentru tigaia de fonta v-as recomanda sa o slefuiti pe cat posibil inainte de a ii face tratamentul (seasoning). 

Tigaile noi, in afara de cateva modele scumpe care vin slefuite de fabrica sunt foarte rugoase. 

Sm restaurat cateva modele vechi, sunt mult mai bine lucrate, mai usoare si bine finisate. 

 

 

IMG_20200601_125645.jpg


Nu am auzit pana acum sa fie necesar asa ceva.
Totusi, cum ai procedat pentru slefuire? Smirghel fin (eventual cu sistemul pentru bormasina) e suficient?

Editat de FlipperCo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 21 minute, FlipperCo a spus:


Nu am auzit pana acum sa fie necesar asa ceva.
Totusi, cum ai procedat pentru slefuire? Smirghel fin (eventual cu sistemul pentru bormasina) e suficient?

Mecanizat.  O freza pneumatica cu disc abraziv de diferite granulatii. 

 

 

Ceva tutorial aici

 

 

 

Aici vezi cum arata o tigaie scumpa

 

 

Editat de gast
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ma dau specialist in ale tigailor, dar domnita mea are vreo 3 bucati din fonta, si tigai si ceva oala...ea le mai are cu gatitul si informatul.

Din discutiile cu ea nu s-a pus niciodata problema slefuitului.

Da, le-a pregatit inainte de prima utilizare, iar la spalat (care pica in sarcina plebei), nu trebuie sa le spal cu detergent ci cu sare grunjoasa.

Acum nu stiu daca intradevar trebuie sau nu slefuite , nu contrazic , dar e posibil ca slefuirea sa fie mai mult pt placerea ochiului..cred ca stratul  "din fabrica" are totusi rolul lui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tratamentul antiaderent(seasoningul) se reface. Se da cu ulei sau untura si se incinge, se raceste, se repeta de cateva ori. 

As avea mai multa incredere in tratament facut de mine decat de o fabrica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum am vazut ca pe interior este slefuita, initial m-am gandit ca exteriorul se slefuieste, si nu intelegeam de ce....pe interior ar avea logica, din punct de vedere al spalatorului.....nu am voie cu detergent pt ca intra in asperitatile metaluluui si mai greu (spre foarte greu) de clatit apoi, de asta mi s-a dat sarea pe mana.

Dar totusi, stratul ala rugos are ceva suprafata ciudatica (gen neaderent dar nu chiar) pe cand daca se slefuieste si se face oglinda se cam duce stratul negru rugos (poate ca protector in vreun fel) deci apoi trebuie tratament mai special (zic eu) decat arderi cu ulei pt ca altfel intra rugina imediat. 

Poate am inteles eu gresit, dar ideea la fonta nu este ca retine mai bine caldura si o distribuie uniform? Ori daca se slefuieste si se usureaza , teoretic se duce din materialul care retine caldura.

O sa iau maine la intrebari domnita sa vedem ce zice/stie de slefuit

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu o slefuiesti cat sa scada din greutate semnificativ..

Nu e rugos stratul negru, ci fonta e turnata tiganeste. 

Poti face oua ochiuri fara sa se lipeasca? Cu cat e mai lustruita va ajunge mai non-stick. Acum nu va inchipuiti ca o sa gatiti in fonta fara grasimi. 

Nu trebuie nici un tratament special. 

Cauta pe youtube "cast iron skillet seasoning". Toti fac asa. Sunt discutii cu ce fel de grasimi sa faci procedura dar asa se face. Si daca o tratezi cum trebuie nu rugineste de loc. 

Grasimea polimerizeaza si creeaza acest strat protector. Eu le spal cu detergent. Evit sa le las la inmuiat si le sterg bine imediat dupa spalare. Pe afara se recomanda o bucata de zale vu care se freaca...

 

https://www.amazon.com/cast-iron-cleaning-chain/s?k=cast+iron+cleaning+chain

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu intra rugina. Se asezoneaza cu grasimi, si cu cat gatesti mai mult, cu atat mai bun stratul neaderent...d-aia nu se spala cu detergent, ca sa nu-l indepartezi. Nu te teme, nu e nevoie de niciun strat de fabrica, din contra. La depozitare (daca nu ai unde s-o atarni), protejezi suprafata cu un prosop de hartie inainte de a aseza altele peste (fiind grea, sta de obicei prima in raft/sertar).

Se face asezonare si la inox (cauta pe yt) si nu-ti mai lipeste nimic, nici macar oua (la fel, nu o mai speli cu detergent). Si unele cutite din otel de calitate, tot cu ulei se protejeaza (fara asezonare, evident). Am unul japonez batut la mana, daca-l las neuns face rugina. Il ung si-l infasor in prosop de hartie (si de frica sa nu cotrobaie vreun copil in sertar, blind style, si sa-si taie ghearele).

Acum, daca o lasi nefolosita pana rancezeste (sau prinde mucegai), poate e mai bine sa o speli si sa refaci tratamentul inainte de a gati.

A, si cand o slefuiesti, nu indepartezi cu mm de material, ca nu-i chiulasa de Buceag, doar rugozitatea aia superficiala si ramane destula masa termica. Asculta la mosu' ala, stie ce zice, ideea e sa fie cat mai lisa (similar suprafetei de la tigaile inox), asa reusesti rezultate bune la chop-chop (bine, sincer nu cred ca e mare diferenta pentru noi, bucatarii de ocazie...cam CA ohlinsu' la bikerii de weekend😁).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 11 ore, gast a spus:

Tratamentul antiaderent(seasoningul) .....

Deci asa se numeste 🧐

Am acasa un ceaun de haluminiu,de cand eram flacau singur....

A facut o tona de cartofi prajiti pana acu....

Are un strat de negreala sesoning pe lateral inauntru de numai cu flexu mai iese 😉

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Friptura de porc la cuptor (24h in bait- mustar dijon, sos soia, usturoi, ulei,  s+p). 
Cartofi+morcovi la cuptor (pus peste ei s+p, usturoi (cuvant urat), ulei masline si rozmarin- amestecat bine si lasat sa se plictiseasca o ora). 
O bunatate!

Garnitura este o masa in sine daca adaugati si ciuperci👍

129159BE-364E-4B10-A41A-6CEAB9EDD8F1.jpeg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cam 1h 15’ la aprox 180 gr dar:

- carnea pusa direct din bait in punga de copt stransa bine in jurul carnii (cateva intepaturi cu o scobitoare in partea superioara sa nu pocneasca), apoi invelita in folie de aluminiu. 
- la final se scoate din pungi, se da focul tare si se mai lasa sa secrumeneasca, dar nu mult. 
Am trisat un pic, la final am folosit un “termometru instant” pr carne ca sa fiu sigur ca e gatita perfect in centru. 
Am pregatit si un sos la care am adaugat sosul de la carne. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cate vase de fonta atatea obiceiuri. Am un wok mare de fonta si areu strat de seasoning pe el. Ce cuptor ? Lasat uleiul sa se arda in el si atat, mai ales cand trece de 250 de grade se descompune si se intinde pe acolo fix ca o vaselina. Cu spalatul nu imi bat capul. Termin de gatit, arunc apa in el, bolboroseste si daca nu au fost sosuri se desprinde tot, arunc apa, sterg cu un prosop de hartie, gata. Daca vad ca i prea neuns materialul, cat e cald torn un pic d eulei si sterg cu servetel. Cand gatestc data viitoare e perfect. Daca e cu sos, atunci las la inmuiat si se duce tot, nu ramane nimic.

Cu tigaia de grill din fonta aplic acelasi tratament. Nici macar un pahar de apa cand s a terminat gatitul, face multi multi aburi si bolboroseste de numa, daca e risc sa se termine apa din tigaie prin evaporare mai torn un pic de apa, se potoloste de bolborisit, inca o cana de apa rece si gata, daca s a lipit carnea (ca nah unele carnuri se mai si lipesc) sau branza, o mai las la inmuiat si cand se mai raceste dau cu spirala aia de aluminiu, procedeul asta e rar. Apoi arunc apa, care i maro si plina de chestii, si apoi se vede starea fontei, daca s a distrus protectia acelasi tratament, ulei. Cateodata mai gasesc tigaia sau wokul spalate cu detergent, aplic niste injurii si aia e ;)
Sunt faine, urmatoarea pe lista de fonte e o oala ovala mare de facut carnuri in cuptor :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 2 minute, cooldeep a spus:

arunc apa in el

La fel fac și eu, doar că pun apa caldă, daca nu vine de la plicușor, încălzesc într-un ibric, procesul de evaporare cam desprinde tot de pe tigaie, și râcâi cu o spatula de lemn daca e nevoie. In cazuri extreme pub niste sare grunjoasa cu apă și se desprinde tot. O sterg bine de apa, o pun iar pe foc sa se evapore tot, și întind un bob de ulei. Cam asta e procesul pt curățat.

La cuptor am băgat o de 2-3 ori la inceput când era noua.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gurile rele, mai tot internetul defapt, zice ca se crapa dac apui apa rece in fonta incinsa. Apai daca si fonta se crapa de la o diferenta de 150-200 de grade... suntem doomed :) Nu vb de tigaiele cu staturi ceramice sau de teflon, aia e moarte sigura pt ele :) dar la fonta astept cu nerabdare sa mi se crape primul vas din cauza acestui tratament si sa zic "sa ba, ati avut dreptate, se crapa " :) pana atunci insa mi se pare procedeul cel mai simplu, si clar mult mai rapid decat re asezonarea dupa o spalare cu detergent, adica dureaza mai putin asa decat sa ung apoi optim

.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 3 ore, Starcream a spus:

91CBF1AA-3647-4F0E-9C6A-20E1C2B5ACA7.thumb.jpeg.8a8b490c2eabf84c297cb808ef4b0929.jpegcartofi cu sos de muștar, vită și salata de ceapa roșie cu oțet balsamic. Toate in tigaia de fonta 

Vita - 10

cartofii - 8

Vinul de lângă, nota 15 😅


Culoarea la vita...,, corecta, de 10 si dupa priceperea mea 👍😁. In rest sunt doar notele tale, bazae pe.....autoapreciere 🤷‍♂️👍😄

Editat de FlipperCo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 8 ore, Starcream a spus:

91CBF1AA-3647-4F0E-9C6A-20E1C2B5ACA7.thumb.jpeg.8a8b490c2eabf84c297cb808ef4b0929.jpegcartofi cu sos de muștar, vită și salata de ceapa roșie cu oțet balsamic. Toate in tigaia de fonta 

Vita - 10

cartofii - 8

Vinul de lângă, nota 15 😅

Prezentarea nota 9,5 
Daca se vedea si vinul intr~un pahar cu picior ......era de 10 cu felicitari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Starcream, man,  nu mai irosi cimbrul asa. Pune-l in tigaie cu unt, rozmarin si un usturoi zdrobit si mai dai o data friptura prin grasimea asta aromata. Apoi torni si peste. Da, nu lasi nimic in tigaie. E perfect sanatos daca nu faci asta dimineata, la pranz si seara 😁

La cartofi, ca sa nu pierzi timp cu dubla prajire, fierbe-i cateva minute inainte sa-i prajesti. Sa nu fie de piure, doar patrunsi un pic. Ii scoti din apa in strecuratoare (se scurg imediat, se si evapora multa apa de pe ei) si apoi ii prajesti dupa preferinta, dar nu la foc lesinat si nici in ulei "sub nivel". Pune ulei mult, il strecori apoi, il bagi intr-un borcan si-l mai folosesti o data, apoi il dai la reciclat...

Vita e gatita cum imi place si mie 👏🍻

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, ALEX-CRUISER a spus:

Prezentarea nota 9,5

 

Dacă am lua în calcul cimbru care nu trebuie să fie acolo (decât dacă te gândești să-l asociezi cu un ingredient de pe farfurie), ar fi ceva mai jos. Înțeleg că diferența de la 9,5 la 10, este cauzată de lipsa vinului.

 

1 oră în urmă, WotRU2Me a spus:

@Starcream, man,  nu mai irosi cimbrul asa. Pune-l in tigaie cu unt, rozmarin si un usturoi zdrobit si mai dai o data friptura prin grasimea asta aromata. Apoi torni si peste. Da, nu lasi nimic in tigaie. E perfect sanatos daca nu faci asta dimineata, la pranz si seara

Că bine le mai zici...✌🏿️

 

Una peste alta, farfuria arată apetisant.

 

🤘🏿

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ia uite cine e surpriza săptămânii!!! Bravo prafdestele!

Mărturisesc că nu mă dau în vânt după vită cu muștar, combinația cu muștar sau ceapă crudă e blasfemie dpmdv dar arată vita aia exact cum trebuie. Și...unde zici că stai?

Editat de Flower-Power
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 8 ore, De 3 Lei CuiE a spus:

 

Așa cum spuneam, farfuria arată apetisant. Numai că pe farfurie, tot ce se pune, se presupune că se mănâncă.

Corect! Exceptie fac micile vase cu sos de ex, sau chestii similare. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 03.02.2021 la 13:03, ALEX-CRUISER a spus:

Deci asa se numeste 🧐

Am acasa un ceaun de haluminiu,de cand eram flacau singur....

A facut o tona de cartofi prajiti pana acu....

Are un strat de negreala sesoning pe lateral inauntru de numai cu flexu mai iese 😉

Ma duc la astia de fac reclama la produse de curatat vase....

Daca il curata e bun produsul !!

image.jpg

image.jpg

La 05.02.2021 la 8:50, De 3 Lei CuiE a spus:

Înțeleg că diferența de la 9,5 la 10, este cauzată de lipsa vinului.

 

Corect !

Daca se vedea si un pahar din cristal cu picior...cu vin rosu....erai de 10....

Dar mai este vita la magazin....

Poti sa iti iei revansa 😜

Acum 7 minute, ALEX-CRUISER a spus:

Ma duc la astia de fac reclama la produse de curatat vase....

Daca il curata e bun produsul !!

image.jpg

image.jpg

 

 

Editat de ALEX-CRUISER
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...