Sari la conținut

The Trip 2015


Postări Recomandate

The Trip 2015 - din Iasi, prin tara, si un pic prin Budapesta.

Postat in Calatorii lungi in Romania pentru ca marea majoritate a timpului a fost facut in .ro.

 

Pentru cei grabiti:

 

Pentru cei care inca nu si-au scos motoarele de la naftalina, o scurta lectura:

 

 

Prolog

Pe la inceputul lui 2015, stiam in mare ce ne dorim: o tura lunga, cam cat de lunga ne permite concediul, adica doua saptamani, insa n-aveam un traseu foarte bine stabilit.

 

Ne-am gandit un pic ce lucruri am vrea sa vedem, ne-am adus aminte de datoria noastra pentru TransAlpina, Cazane, si alte locuri interesante unde ajungi mai greu din Iasi, si am facut o harta "ca idee". Nu stiam exact ce va iesi, dar stiam ca va fi memorabila, asa ca nu ne-am putut gandi la altceva decat la "The Trip".

 

Ne-am pregatit cat am stiut noi de bine, cu liste, listute, bagaje (prea multe), baterii incarcate si tot ce mai trebuie. Intre timp, s-a anuntat si MAN-ul din 2015, care coincidea la fix cu primele zile din concediul nostru. Perfect! Il pridem la inceputul turei

 

Accidentul

Sambata dimineata, ne trezim devreme, rezolvam ultimele probleme, echipam vaca, si ne pornim spre locul de intalnire cu gasca ce mergea spre MAN. Dupa o cafea, o tigara si ce alte ultime nevoi mai avea fiecare, ii dam bice spre Targul Neamt unde ne intalnim cu alti pasionati de motoare.. Totul mergea bine, unii cu motoare mai lenese mai in spate, altii cu sportive mai spargand grupul.. pana in apropiere de 3 Iazuri, unde vad brusc multe motoare oprind pe partea dreapta. Nestiind ce se intampla, trag si eu unde imi permit, si vad in fata o duba in mijlocul strazii, cu avariile pornite. Cativa metri mai incolo, un motor destul de distrus pe marginea drumului. Incep sa-mi fac cele mai tragice scenarii in cap, si sotia imi zice "Du-te sa vezi ce s-a intamplat, eu n-am curaj". Spre norocul nostru, daca se poate spune asa, riderul a scapat cu un picior rupt (daca tin minte bine), si a reusit sa se recupereze. Intamplarea facea ca duba vroia sa intre intr-o curte, si traseul celor doi s-a intersectat. Ce ghinion, fix la inceput!

 

MAN

Ajunsi la MAN, am gasit un loc unde sa parcam cele 3 motoare (2 V-Strom-uri de 650 si un GSR de 600), ne distram cu pusul corturilor, si apoi intram in atmosfera de petrecere. Bere, mici, motoare turate, muzica buna, o scurta parada cu o demonstratie de prim ajutor si descarcerare, cativa tineri talentati care fac stunt-uri, concursuri diverse, si in general buna dispozitie. Pe duminica, lumea deja isi strangea corturile, facea pachetul, sau dormea prin boscheti cu o bere rasuflata in mana. Fiecare dupa cum putea. Pentru noi, aventura deabia incepea.

 

Clujul

Fiind moldovean, n-am avut prea des ocazia sa vad partea asta a tarii, dar inca mai sper ca nepotii mei vor prinde autostrada aia tot promisa. Drumul spre Cluj a fost absolut minunat, iar V-Strom-ul se simtea in elementul lui pe frumoasele curbe montane, pe undeva pe la 80-90. Torcea ca o pisicuta, si ne lasa sa ne bucuram din plin de peisaj. Am tras o fuga "de control" prin Cluj, si am oprit la un magazin de echipament montan sa cumparam un nou cort, pentru ca cel original pe care dadusem 50 de lei era suficient pentru fix doua persoane, dar nu si pentru bagajul aferent. Am vizitat salina turda (eu fiind mare fan al salinelor de altfel) si am cautat cheile turzii prin toate locurile mai putin pe drumul cel bun. Am renuntat si ne-am cazat la o pensiune, pentru ca ziua urmatoare ne astepta drumul spre...

 

Rosia Montana

Fiind si biciclist pe langa motociclist, precum si un pic mai ecologist din fire, Rosia Montana era unul din punctele cheie de pe traseu. Toate protestele la care am participat pentru acest locusor mi-au dat un sentiment de "bine" in momentul cand am intrat in localitate. Pe drum, ne-am intalnit cu o gramada de oameni cu rucsacele in spat, mergeau spre Rosie, iar noi aflam chiar atunci ca urma "Stuff Stock Rosia Montana". Localitatea e departe de a fi turistica. Exista o cabanuta unde doi tineri te cazeaza cu placere daca au loc, si cateva magazinase mici prin sat unde mai gasesti una alta, dar in rest, esti tu si muntele, precum si cele cateva case rasfirate. Oamenii au fost bucurosi sa ne vada, si cei cu care am reusit sa schimbam doua trei vorbe pareau foarte linistiti, spre deosebire de imaginea pe care televizorul incearca sa o arate acum ceva timp. Am urmat un drum prin sat, care s-a transformat intr-un mic forestier ce urca pe munte, pentru ca mai apoi sa ajungem la unul din cele mai frumoase locuri de campat din The Trip: Un fost lac tehnic (probabil artificial), care acum era special amenajat pentru turisti, noi fiind insa singurii de acolo. Am campat pe marginea lacului, si totul a fost superb. Draga Rosie Montana, vom reveni la tine, iti promitem.

 

Alba Iulia

Ne-am continuat drumul spre Alba Iulia, unde aveam de gand sa vedem cetatea. Din pacate, vremea avea alte planuri pentru noi, pentru ca cele 35 de grade de afara ne-au facut aceasta vizita un chin. Ne-am chinuit noi sa vedem cetatea, am prins si schimbul de garda, si ne-am amuzat copios la o intrebare de la o turista: "Auziti baieti, nu va suparati.. dar voua nu va e cald?". Raspunsul meu, fara prea multa gandire, a fost "Acum sau in general?". Chestia asta a declansat hohote de ras, iar tipa a ramas putin blocata de raspuns si a cedat. Am continuat cu o scurta plimbare prin oras in cautarea unui magazin de biciclete, pentru ca cumpara un antifurt pe care urma sa-l folosim pentru a prinde castile de motor cat nu suntem langa ele.

 

TransAlpina

Drumul regelui a fost un alt punct cheie de pe traseu, si ne-am bucurat de vreme superba, si de un pic de racoare prin golul alpin. Peisajele sunt nemaipomenite, si inca duc o lupta interna sa ma decid care dintre TransAlpina si TransFagarasan e drumul meu preferat. Fiecare are frumusetea lui, pana la urma. Am campat langa un parau, ne-am spalat cu apa rece, am mai "improspatat" cateva tricouri in parau, si am servit o cina proaspat cumparata de la ultimul minimarket dintr-un sat recent lasat in urma. Tot acolo ne-am intalnit cu un alt motociclist cu F650GS-ul lui, campat in acelasi loc, care ne-a insotit a doua zi pe coborarea de pe TransAlpina.

 

Targu Jiu

Daca tot eram in zona, am zis sa tragem o fuga si la Coloana Infinitului si poarta sarutului, pentru a ne aduce respectul marelui sculptor. Din nefericire, soarele nu tinea cu noi, asa ca ne-a prajit bine bine pe tot drumul, iar asfaltul incins parca ne topea cauciucurile. Am incercat sa gasim o parcare la umbra, dar n-am reusit decat in spatele unui parc, la umbra unor copaci, pe o bordura. Lipsa de experienta combinata cu foarte multa caldura m-au ajutat sa aduc motocicleta cu rotile in sus, la propriu, dupa o incercare nereusita de a urca mai sus numita bordura. Asa am reusit sa transform sidecase-urile mele noi noute in.. sidecase-uri zgariate. Eh, bine ca-i doar atat. Am vizitat rapid Targu Jiu, si am oprit la sediul Fan Curier din localitate unde.. am trimis acasa un colet cu jumatate din bagajele noastre. Fiind prima tura, am exagerat cu bagajele, iar lateralele deabia se inchideau. Curierul ne-a scapat de multe lucruri pe care nu le foloseam, inclusiv vechiul cort, si am luat aminte data viitoare sa nu mai facem bagajul ca pentru masina.

 

Cazanele Dunarii

Am coborat mai apoi spre sud-vestul tarii, cu directia cazanelor Dunarii, si ne-am bucurat de drumul pe langa Dunare pana la chipul lui Decebal, pe care vroiam sa-l vedem in acea seara. Ne-am intors in cautarea unui loc de cazare sau de camping, si am reusit sa gasim o pensiune simpatica care ne-a oferit curtea si dusurile. Am petrecut o noapte calduroasa, dormind in sacii de dormit pe sezlonguri, cu cerul senin deasupra, deranjati doar de cate o pisica jucausa sau zgomotul unei pompe de apa din apropiere. Dimineata am continuat pe defileul Dunarii, ne-am salutat din nou cu Decebal, si am continuat spre Moldova Noua (la care n-am ajuns insa). Pe drum, am gasit indicatorul de Bigar, o cascada renumita pe care vroiam sa o vedem de mult.

 

In cautarea cascadei Bigar

Stiam din documentarea de inainte de vacanta de cateva obiective "de neratat", iar cascada Bigar era una din ele. Ajunsi in fata indicatorului cu Bigar, am fost evident tentati sa o vedem. Drumul era pietruit, dar practicabil. Dupa vreo 15 minute de gandire, ne-am decis sa incercam totusi "sa vedem unde ajungem", si am continuat pe acest drum. Am mers prin pietris, pe pamant, pe un drum pe cat de interesant pe atat de dificil, un drum ce parca nu se mai termina.. Am zis de mai multe ori "mai bine ne intoarcem", dar mereu ne-am raspuns cu "daca tot am ajuns pana aici...". Am dat in continuare, si ne asteptam din moment in moment sa vedem renumita cascada dupa vreo stanga, copac, sau stiu eu ce. Am ajuns intr-un final pe un deal, iar in vale se vedeau o mana de case, aruncate. Am continuat singurul drum, pana in mijlocul satucului pustiu. Din intamplare o doamna a iesit sa vada ce-i cu toata zarva facuta de motoare, iar discutia a decurs cam asa:

- "Saramana! Am dori sa ajungem la cascada Bigar, ne puteti spune care e traseul?

- "Aoleu.. da nu-i aici mai baieti.. ati gresit drumul.. imi pare rau..."

- "Pai asta nu e Bigar?"

- "Ba da, dar asta e satul cu numele asta, Cascada Bigar e in alta parte, pe alt drum.. Le-am zis doar sa schimbe indicatorul ala ca tot mai vine cate un ratacit ca voi...

- "Pai ne puteti spune atunci pe unde mergem spre acel drum?"

- "Inapoi! Drumul pe care ati venit e singurul drum de acces in sat..."

Si uite asa ne-am intors noi inca 30 de kilometri de pamant, pietris, praf si nervi, si am lasat cascada Bigar la locul ei, pe alta tura.

 

Hunedoara si Deva

Am plecat de la cazane spre Hunedoara, un oras foarte... "colorat", si am incercat sa ajungem la castelul Corvinilor. Din pacate l-am prins fix pe inchidere, si nu l-am putut vizita. Ne-am facut repede drum spre Deva unde am ajuns spre seara, iar praful de pe noi si toata transpiratia vroia data jos la o pensiune. Am cautat 2-3 pensiuni prin Deva.. toate ocupate. Am mai cautat pe harta inca vreo 10 alte pensiuni, am dat telefoane.. nimic. Ne-am facut baza de operatiuni intr-o benzinarie unde am stat vreo ora si jumatate numai cu telefonul in mana, incercand sa gasim orice fel de cazare/hotel/pat de inchiriat. Am primit numai raspunsuri negative, ba ca e plin, ba ca suntem inchisi, ba ca nustiu ce, pana cand o doamna ne-a spus ca ii pare foarte rau, dar nu e apa in oras deloc, si desi are camere disponibile, nu le poate inchiria. Am inteles atunci ce se intampla, asa ca am inceput sa cautam mai departe de oras. Dupa mai multe incercari nereusite, am ajuns sa sunam la Campingul din Aurel Vlaicu, unde evident erau locuri, si chiar si apa calda! Victorie! O singura problema: Apa calda se inchide la 11, iar ora e 10:30. Pana in Aurel Vlaicu sunt ceva kilometri, asa ca.. pe cai! Am gonit ca nebunii pe autostrada, si am ajuns cu 10 minute inainte de inchiderea programului, la bine-meritatul dus.

A doua zi, GSR-ul ne-a parasit spre Iasi, iar eu, sotia mea si V-Strom-ul nostru ne-am continuat calatoria cu directia.. Ungaria

 

Balaceala!

Am dormit o noapte la o pensiune din Nadlac (pentru ca preferam sa nu trecem granita din frica de a nu gasi cazare), si in acea dimineata ne-am facut planurile pe urmatoarele zile. Initial ne gandeam sa ajungem in Budapesta, insa cum temperaturile erau criminal de mari, ne-am adus aminte ce ne-a spus un alt motociclist intalnit in parcarea de la Salina Turda: faptul ca el se duce spre un mare parc de agrement din Ungaria, destul de aproape de granita, cu multe bazine, waterslide-uri, ape termale, si tot ce vrei tu, cu preturi chiar acceptabile. Caldura a fost factorul decisiv, si am luat-o pe drumuri mici spre Debrecen, in cautarea lui.. Hasjdos... Hajdus.. Ha? Hajdúszoboszló! Repede vom tine minte cum se cheama... Am ajuns acolo si totul era intr-adevar precum in reclama: 50 de lei de persoana cazare cu acces la piscinele in aer liber (vreo 26 la numar), mancare ieftina si buna, si inca vreo 50 de lei intrarea la waterpark. Am lasat totul in cort, n-am facut nici poze, nici filme, nimic. Ne-am balacit pana n-am mai putut, ne-am ars bine bine la soare, si ne-am relaxat ca sa ne putem incarca bateriile.

 

Budapesta

Planuiam sa ajungem la Balaton, dar prognoza meteo era deloc imbucuratoare: Ploaie, ploaie si iarasi ploaie. Cum ne topisem pana acum de caldura, ceva ploaie era binevenita, dar ne cam punea bete in roate, figurativ vorbind. Am ales in schimb sa mergem in Budapesta, cu sau fara ploaie. Ne-am cazat la un camping foarte central, intre blocuri, si pentru ca deja ploua, am incercat sa ne punem cortul pe un mini-deal, ce speram sa ne salveze de viitura. Ne-am luat abonamente la transport in comun ce merg pe toate tipurile de transport, si am incercat sa vizitam cat mai mult am putut, pe ploaie si vreme in general urata. Cand am ajuns inapoi la cort, o parte din el o luase la vale cu tot cu cort, si am fost nevoiti sa spalam aproape toate hainele. Ce nu era transpirat era ud sau plin de namol. Ne-am decis sa plecam un pic mai devreme din Budapesta si sa ne indreptam spre casa, iar pe autostrada spre Debrecen am prins iar ploi crancene, suficient cat sa ne muram bine.

 

Drumul spre casa

Inapoi am mers spre Baia Mare, Satul Mare, am oprit la Sapanta, am cautat fara succes (si fara prea mult chef) Mocanita, apoi drum intins spre Iasi. Cam pe aici ne dadeam seama ca excursia noastra trebuie sa se cheme The Trip 2015, pentru ca in 2016 va mai urma una, mai departe, mai frumoasa si mai interesanta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca de la Sighet ati luat-o spre Iasi, banuiesc ca ati mers spre Borsa -> Prislop, cum era drumul? eu am fost in 2014 cu masina pe acolo, asta dupa ce anterior fusesem cu vreo 10 ani in urma tot cu masina, si nimic nu s-a schimbat acolo, acelasi drum horror, un chin, groapa langa groapa, pe zeci de km. Zona cu potential urias si pe carmuitorii nostri ii doare in kur.. pacat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare!

 

Daca de la Sighet ati luat-o spre Iasi, banuiesc ca ati mers spre Borsa -> Prislop, cum era drumul? eu am fost in 2014 cu masina pe acolo, asta dupa ce anterior fusesem cu vreo 10 ani in urma tot cu masina, si nimic nu s-a schimbat acolo, acelasi drum horror, un chin, groapa langa groapa, pe zeci de km. Zona cu potential urias si pe carmuitorii nostri ii doare in kur.. pacat.

Da, am mers prin Borsa -> Prislop. Peisajul mi s-a parut absolut bestial, zona e clar cu imens potential, dar drumul e teribil.. Cand am fost eu, prin vara lui 2015, era distrus complet, gauri de intram cu totul in ele. Am facut o medie de 40-50 de km pe multe sectiuni. Vestea buna e ca am fost prin iarna cu masina, si a mai fost peticit, insa in nici un caz nu e bun. Daca n-ai chef de mers tare si esti dispus sa mai iei o groapa doua, merge.

 

super tura. spune-mi, te rog, cum se numeste campingul din Budapesta unde ati stat. sau coordonatele daca le ai...

Noi am stat la Camping Haller ( http://www.hallercamping.hu/camping-budapest-hungary-romana.html ), care a fost ok, insa a fost primul gasit din cauza ca n-aveam deloc net bun prin Ungaria (data viitoare sigur imi iau un prepay cu net de acolo sa am net decent). Daca mergi cu motorul, ar fi o idee sa incerci si la BikerCamp, care s-ar putea sa fie mult mai ok: http://www.bikercamp.hu/ (are adresa, sau cauta bikercamp pe google maps, sunt destul de aproape). La fel o sa-mi fac si un obicei sa caut cazari/campinguri moto-friendly data viitoare cand merg, dar de nevoie merge si unul normal.

 

hahaha,tare aia cu cascada Bigar :)) e langa sosea..la cat mai multe si interesante ture ...

Da, stiam si noi ca-i langa sosea, dar am zis ca suntem smecheri si mergem pe scurtatura.. :)) Oricum a fost interesant satul Bigar, complet izolat, majoritatea localnicilor fiind de origine ceha: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Big%C4%83r

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte tare Tura Moto.

Nu te-ai plictisit prin Ungaria pana la Balaton? E numai campie.

Imi place cum ai facut cadrele si muzica aleasa. Ai un cameraman talentat :)

Ce program de editare folosesti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte tare Tura Moto.

Nu te-ai plictisit prin Ungaria pana la Balaton? E numai campie.

Imi place cum ai facut cadrele si muzica aleasa. Ai un cameraman talentat :)

Ce program de editare folosesti?

Salutare, si multumesc pentru aprecieri! Cameramanul e sotia in general, isi gaseste ocupatie cat sta in spate :) Pentru editare Adobe Premiere Pro, cu unele insertii de Adobe After Effects.

 

Pana la urma n-am mai ajuns la Balaton, doar ne doream sa mergem in directia aia dar ne-a oprit prognoza de ploaie. Am mers doar pana in Budapesta, si lasam Balatonul pe anul asta, probabil ne vom intoarce de prin Austria pe acolo, in functie de timp. Mi se pare mult mai fain sa ai un traseu in minte, dar sa nu fie fix, si sa-l poti adapta in functie de situatie si chef..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legat de ,,cazarea'' din Deva - Hunedoara imi pare rau pentru tine, pe viitor tu sau altii cautati ajutor aici : https://www.facebook.com/groups/273818532737450/?ref=bookmarks

 

Sau sunati-ma pe mine ajut cu drag orice coleg motociclist care trece prin zona, telefonul meu : 0726/307433.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...