Sari la conținut

Transalpina, Transfăgărășan, Trans-toamna


gserban
 Share

Postări Recomandate

Toamna, mai mult ca oricând, încheiem etape, numărăm boboci, tragem linii şi concluzii, pregătim cu încredere şi speranţă, un nou viitor. Eu nu prea-s bun la asta, nu-i o mare fericire să trebuiască să iei decizii importante şi, după o vară în care te-ai lăfăit în plăceri, să te întorci brusc la viaţa “serioasă”.


Sunt unele zile tomnatice însă, în care e musai să te iei în serios, să faci planuri de viitor, să-ţi pui copilul la învăţat, să-ţi propui să devii o varianta mai bună de om, să munceşti mai mult, să fii mai productiv, mai activ, să te înţelegi mai bine cu nevasta, să fii mai fericit etc. Chestiuni care mai niciodată nu-ţi ies. Dar sunt totuşi unele zile în care poţi să te prefaci că e vară, aşa cum e duminica asta cu vreme frumoasă, în care încă te poţi bucura de plăceri. Astea de obicei, culmea, îţi ies.


Astăzi n-am niciun chef să mă iau în serios, nici să fac planuri de viitor. Cel mai mare efort (ne)serios, pe care-l pot face pentru viitor este să beau o cafea, să las multe altele pentru cei care încă dorm în casă – spre iertare, să mă sui pe motocicletă, cât de cât devreme, la 8:20, la 18 grade, să pun un bilet la loto, aruncându-mi viitorul (alături de colegi) în bilele loteriei române. După care să-mi văd de drum şi de unul singur, s-o iau aţă spre munte, după ciuperci.


post-73939-0-55544400-1505883563_thumb.jpg


Prima dată urc spre Mărginimea Sibiului, în serpentine evit maşini scumpe care coboară grăbite de la munte spre oraş, mai ales pe contrasens. Ciuperci nu văd, dar văd o megaconstructie în şantier – căminul cultural Tilișcan – va fi ceva de neimaginat. Exact ce lipsea aici în Mărginime, în afară de brânză, de ciuperci şi de o mămăligă bună. În Poiana Sibiului, dau gaz prin fumul matinal de mici, prin arome de vată pe băț și porumb fiert, exact prin Festivalul Poienarilor 2017. Nici în Jina nu opresc ci arunc o privire nostalgică (doar e toamnă!) la un magazin cu brânză – închis de ani buni, care ne-a făcut fericiţi acum şi mai mulţi ani, într-o tură similară. În Șugag fac pauza tradiţională de alimentare cu benzină când două cupluri de motociclişti apar, ne salutăm scurt, unul e de Argeş şi altul de Alba, dar pleacă fără să alimenteze. Îi ajung repede din urmă, merg în spatele lor vreo câţiva kilometri şi mă mir de cât de chinuit poţi să stai pe o motocicletă de viteză atât ca pasager cât şi ca pilot. Şi cât de încet poţi merge?


Trec de Tăul Bistra şi opresc la barajul de la Oașa. Tânăra vânzătoare mă ia pe englezeşte “Hello!”, eu îi zic “Bună ziua!”. Ea râde cuceritor, pe româneşte, şi mă ia amical: “Salut!”. Iau un mare mic dejun lângă motocicletă, molfăind o “plăcintă pe lespede” proaspătă şi fierbinte, privind gânditor spre lac. Deși, ca să fiu sincer atunci când mănânci o asemenea bunătate nu mai ai nimic în cap, nici măcar un gând. Fără să fie regina colesterolului, şi-ar găsi locul într-un “top ten” al plăcintelor tradiţionale româneşti. Cu astea ne-am putea lauda în lume, la străini. Şi cu ciorbe.


De ciuperci dau în Obârşia Lotrului, pe o tarabă. Pot alege mânătărci scumpe sau ghebe ceva mai ieftine. Prefer mânătărci deşi sunt cam bătrâne. Vreau un kilogram dar cumpăr aproape două după ce vânzătorul mă convinge cu argumente neconvingătoare. Leg punga, plec bucuros şi până la stână mai opresc la pipi şi la o poză într-un loc plin de gunoi. Cu ciupercile în bagaj încep să mă simt mult mai bine.


post-73939-0-64677800-1505883564_thumb.jpgpost-73939-0-67264900-1505883565_thumb.jpg


Mămăliga cu brânză şi smântână e 15 lei. Nu mă încânta dar mă încântă doi lei cusuți pe o broderie. Și un prieten motociclist timişorean care coborând pe Transalpina îmi recunoaşte motocicleta şi opreşte la stână, la o poveste. N-am mai vorbit de vreo doi ani dar ştie pe unde am umblat iar eu ştiu că are un bebe mic acasă, fetiță. De pe facebook! Împreună cu un amic au dormit cu cortul sus în Pasul Urdele, spre invidia mea. Se duc încet-încet spre Timişoara iar facebook-ul confirmă şi el că au dormit cu cortul. Prietenul face o investiție într-o blană de oaie pentru cine ştie ce proiect foto, după care ne salutăm călduros în timp ce-și îndeasă blana pe undeva prin bagaje.



post-73939-0-95980000-1505883566_thumb.jpg



Pe drum, doi motocicliști cu numere de Neanderthal încetinesc în preajma unor măgari pașnici si curioși, obișnuiți ai șoselei TA, in timp ce pasagerii lor încearcă, aparent fără succes, să-i lovească puternic cu pumnii, din mers. Regret că n-am Gopro-ul să le fac puțină publicitate în timp ce mă întreb de unde răsar aceste animale pe drumuri?


În Pasul Urdele e ca la talcioc, iar pe drum parapeţii înalţi montaţi recent par să pluseze la siguranţă, dar taie complet priveliştea. Turiştii trec pe sub parapeţi, pentru un selfie dincolo de ei, exact pe buza prăpastiei.


post-73939-0-12188900-1505883569_thumb.jpgpost-73939-0-09468200-1505883568_thumb.jpg


Cobor prin Râncă spre Novaci, unde se fac 32 de grade. Opresc să cumpăr piersici dar renunţ când văd că-s mere. Spre Vâlcea prin Baia de Fier, văd pădurea colorată (un hipster-protest împotriva defrişărilor) şi apoi trovanții de lângă Horezu – “pietre vii” pe care le văd doar din mersul motocicletei. În drum spre Curtea de Argeş, beau un fresh de portocale la un Rompetrol, îmi uit cheile pe o masă şi le recuperez impacientat când vin de la baie.


După Curtea de Argeş depăşesc un motociclist în pantaloni sport Nike, cu încălţări Adidas şi îl salut șmecher, în depășire, cu un picior, aşa cum fac motocicliştii. Are o motocicletă Honda, de viteză, vopsită Repsol, care scoate un sunet îngrozitor de care mă îndepărtez repede. Înainte de Vidraru aud în spate acel sunet insuportabil, exact unde sună mai rău, într-un tunel. Dau iar gaz, depăşesc câteva maşini şi scap de vâjâiala din spate, de statuia lui Prometeu (care pare că a rămas fără vizitatori) şi de tarabele cu de toate. Spre coada lacului o las mai încet dar iar se aud tobele din spate. Dispar din nou în faţă dar de câte ori mă relaxez, Repsolul zgomotos reapare în retrovizoare. Uneori, orice ai face nu poți scăpa de un țânțar.


La Bâlea în tunel stau cu gura deschisă ca să-mi protejez timpanele apoi evit grațios turiștii, scap de tarabe, trag undeva lângă lac, trag o poză și stau pe iarbă. De aici de sus văd Transfăgărășanul, văd Honda zgomotoasă coborând pe serpentine și îi aud tobele încă minute bune. Stau mult la soare și mă bucur de căldură și de liniște într-un loc ascuns de vânt și mai ales de turiști. Mă odihnesc și mă gândesc la munții minunați.



post-73939-0-15613500-1505883570_thumb.jpg



Zbor spre Sibiu, depun ciupercile în frigider, sunt aproape zob după plimbarea lungă din geanta motocicletei. Văd la TV furtuna mare din Timiş şi întreb prietenul din Timişoara dacă au ajuns cu bine acasă. Îmi zice că da, dar a fost horror, panourile de pe autostradă zburau în timp ce ei s-au adăpostit după o clădire.


Mănânc home-pizza, fără ciuperci, făcută de bunici, mă uit la harta pătrată parcursă de motor şi deşi mi-aş dori să facem lecţii de geografie cu harta în față, facem probleme de matematică amânate încă din vacanța de vară, cu segmente. Îngrășăm porcul acum în ajun, pentru testul de mâine. Și pentru că numerele de la loto n-au fost norocoase, e timpul să ne pregătim serios cu planuri pentru viitor.


Sibiu, 17 sept. 2017


Mai multe povesti despre placeri, calatorii si cafele: joyridecoffee.ro


post-73939-0-99116900-1505883562_thumb.jpg
Editat de gserban
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut!

 

Frumos traseul, frumoasa descrierea si frumoase fotografiile. :peace:

 

Sezonul asta am tot zis ca fac si eu traseul, dar nu s-a brodit. Sincer, au fost 2 cauze: au aparut alte trasee si, adunat cu putina frica de a merge cu chopper pe asa multe serpentine, am spus "pas" de fiecare data.

 

Pentru sezonul viitor nu promit nimic. Ce-o fi, ofi.... :)

Editat de The_Sin_Eater
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Duminica am fost pe TA, a 3-a oara sezonul acesta.

 

Speram sa fie mai liber in Septembrie, insa incepuse sa se aglomereze bine cand ma intorceam de la Ranca spre Sebes. Cand traseul e plin de masini bara la bara, iar multi soferi abia daca se descurca pe viraje, mai bine iti bagi un bat!

 

Am avut parte de tot felul de evenimente: multi soferi ce taie virajele fara vizibilitate sau ies larg, soferi care opresc in mijlocul drumului sau fac stanga in fata ta pentru ca acolo ni trebe sa isi traga chipuri, soferi care depasesc pe urcare, in viraje stranse, fara sa se asigure, cocalari cu BMW (pleonasm) care cred ca tot drumul e al lor, ba mai mult unul incerca sa ma blocheze sa il depasesc, numai ca aproape i-a murit motorul intr-un ac de par pe urcare.. de bun sofer ce era.

 

De tigania de balci cu gratare si tarabe de pe TA nu mai zic nimic..

 

Pacat de traseu. De acum inainte ma mai duc doar in zilele de Marti, asa poate o fi mai liber si ma voi bucura de partea frumoasa a traseului.

 

Anul trecut am facut si un traseu similar cu al initiatorului topic-ului, numai ca pornind de la Cluj. Am zis ca e ultima data cand ma mai duc pe TF, pe langa balciul si aglomeratia deja legendare, asfaltul e foarte aiurea pe TF.

Poate pe GS nu se simt la fel de tare gropile si denivelarile pitoresti de pe TF, insa pe Hornet m-am cam chinuit si abia asteptam sa se termine.

 

Sa mai zic ca pe TF am oprit sa fac o poza la serpentine si un tovaras cu un Golf 4 cu nr de Olt a oprit fix langa moto si mi-a blocat calea de iesire, apoi si-a luat odraslele si s-au pus sa manance langa drum pe iarba..

Sper ca le-a stat prazul in gat!

 

Legat de motoristii de pe traseu.. Am intalnit un singur motociclist cu sportiva, cateva naked-uri si foarte multe moto de touring, evident GS (modelul asta e ca si Facebook-ul, nu ai GS, nu faci touring). Pot spune ca multi dintre ei m-au surprins in mod neplacut, in sensul ca luau niste viraje de te doare mintea, nu reactionau la ce se intampla in jurul lor. Sincer nu ma mira ca vin in vacanta in Romania si lovesc prima vaca ce le iese in cale ;)

 

Ah, iar ceva nou anul acesta.. plin de autocare pe TA. Intr-un viraj strans am fost nevoit sa ies pana aproape pe pamant, in zona plina de resturi si alte minuni, altfel ma lovea autobuzul care tocmai facea dreapta. Incredibil, ma astept la stiri cu astfel de vehicule picate prin prapastii cat de curand. SUV-uri ce au luat-o la vale am vazut deja, live, anul trecut pe TF. Foarte amuzant cum isi lasa masinile pe margine si apoi se duc sa isi traga un selfie, numai ca masina nu mai are rabdare si pleaca singura ;)

 

De fapt totul e foarte poetic, numai ca nu am talent-ul colegului de a descrie mai artistic toate imbecilitatile pe care le poti vedea pe cele 2 trasee montane.

 

Bafta.


» Post actualizat in 20 Sep 2017 16:07

erata: "talentul" :rolleyes:

Editat de Vallach
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vallach, asa-i, e plin de prost gust, dar nici n-as vrea sa ma plimb si sa fiu tot timpul atent-critic cu tot ce e rau in jur. De la oameni la asfalt. Asta nu inseamna ca nu ai 100% dreptate in ceea ce priveste concetatenii nostri. Povestile de care spui tu nu le intalnesti numai pe TA sau pe TF ci si in Sibiu, Cluj, Buc sau pe oriunde. E o chestiune de educatie la care suntem repetenti de ani buni, si nici mari sanse sa ne revenim nu se vad. Asa cum am scris, cel mai mult m-au impresionat motociclistii care dadeau in magari cu pumnii, din mers (si nu, nu erau cu GS).

 

Am avut si eu vreo 3 autobuze care imi blocau drumul in serpentina (nu aveau altfel cum) dar soferii mi-au multumit pentru ca m-am tras pe dreapta. Legat de GS intradevar nu prea m-a prepcupat starea drumului, dar asta era la fel si cand eram pe V-Strom.

 

ZIDU': Exact pe barajul Oasa, e un loc cam turistic - toata lumea opreste acolo, sunt multi care vand, alege una care e facuta atunci pe loc. (unii mai vand si reci sau reincalzite)

 

 

..daca ma coiam oleaca cred ca plecam si cu unul acasa si nu sesiza nimeni


» Post actualizat in 20 Sep 2017 19:06

Sper sa nu supar initiatorul... :peace:


Atata timp cat nu pleci cu GS-ul meu, nici vorba :)))

 

 

anapurna: multumesc :)

Editat de gserban
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vallach, asa-i, e plin de prost gust, dar nici n-as vrea sa ma plimb si sa fiu tot timpul atent-critic cu tot ce e rau in jur. De la oameni la asfalt. Asta nu inseamna ca nu ai 100% dreptate in ceea ce priveste concetatenii nostri. Povestile de care spui tu nu le intalnesti numai pe TA sau pe TF ci si in Sibiu, Cluj, Buc sau pe oriunde. E o chestiune de educatie la care suntem repetenti de ani buni, si nici mari sanse sa ne revenim nu se vad.

 

Asa e, incerc sa ignor nesimtirea din jur insa de foarte multe ori esuez lamentabil.

 

 

Asa cum am scris, cel mai mult m-au impresionat motociclistii care dadeau in magari cu pumnii, din mers (si nu, nu erau cu GS)

 

Am intalnit vreo 3 grupuri de magarusi pe TA si de fiecare data in jurul lor era puhoi de lume. Am vazut si motoristi, insa toti se purtau frumos cu asinii.

Pacat ca nu i-am prins pe marlanii de care povestesti pe camera, ii puneam pe YT sa vada lumea nivelul de civilizatie..

» Post actualizat in 21 Sep 2017 07:15

Nu inteleg de ce va plangeti atat...

Ieri am facut TF ...nu cu mobra...nu cu turism .. :) Liber...aproape 30 min am mers singur.

 

ieri = Marți

 

^ ^ ^

 

 

Duminica am fost pe TA, a 3-a oara sezonul acesta.

 

Pacat de traseu. De acum inainte ma mai duc doar in zilele de Marti, asa poate o fi mai liber si ma voi bucura de partea frumoasa a traseului.

 

:bigstar:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...