Sari la conținut

Dilema dosar dauna


skvj
 Share

Postări Recomandate

A fost culpa comuna cu romsilva, copacul nu s-a asigurat inainte de a incolti pe marginea drumului. Doar ScweiNhoffer trebuia despagubit... pardon, despadurit :P

Editat de john17
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca am dat impresia ca as fi inspector de daune imi cer scuze. Scrie si prin lege cum se evalueaza astea (valuare de piata etc). Asiguratorul tau a despagubit romsilva pentru copacul ala ? ERa nou sau uzat?

Era uzat bine. Politistul sustine ca este punctul principal de atractie pentru toti care rateaza curba aia. Dar cand l-am vizitat eu nu se vedeau urme de daune, deci nu prea am cu despagubi Romsilva.

In alta ordine de idei, pe mine google nu ma ajuta prea tare sa gasesc ce zici tu, adica legea care stabileste cum se evalueaza despagubirile. Ai un link sau ceva de genul? Pare o informatie utila pt viitor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

traume si stress trebuie sa le soliciti in dosar de dauna separat, alea nu se despagubesc din oficiu sau ca valoare procentuala din echipament. Despagubire inseamna ori sa-ti repare bunul la cum era inainte de accident sau sa ti-l cumpere/plateasca la valoarea lui in momentul accidentului (daca nu era nou, e normal sa nu-l plateasca de nou). interesant cati au asteptari nerealiste fata de asigurari fara sa fii citit legea si dupa aia zic ca sunt furati.

Cazul meu legat de echipament: casca shoei x spirit 2 replica bautista cumparata la jumatatea anului 2015 cu 2850 de lei la reducere si folosita un sezon si jumatate( nu am facut mai mult de 5000 de km), casca fiind absolut impecabila. In urma deschiserii dosarului de dauna mi se ofera fabuloasa suma de 1700 de lei cu conditia sa o predau pe cea afectata, propunerea sumei fiind motivata de un anunt de pe olx ( tot x spirit 2 dar SH si alta culoare). Daca tie ti se pare normal sa fiu despagubit cu acea suma, eu consider ca nu este corect ca eu sa mai adaug inca "jumatate" din suma primita ca sa imi cumpar acelasi echipament care mi-a fost afectat in accident.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Evaluarea unei masini se face diferit: din valoarea masinii de noua se scad niste procente in functie de varsta, numarul de km si defecte estetice ( ai un tabel si poti calcula exact procentul din suma de noua). In cazul echipamentului nu exista nicio metoda de stabilire a degradarii. Faptul ca imi pui un anunt de pe olx cu o casca( ce poate fi replica sau sparta si vopsita), nu inseamna ca atat valoreaza bunul meu. Pot pune si un anunt fictiv cu valoarea 100 de lei... Modelul meu de casca nici macar nu se mai fabrica. Am atasat la dosar si factura castii dar si oferte de pe piata cu echipament similar, inspectorul refuzand ambele variante.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Valoarea unei daune este data de pretul pieselor+manopera+ vopsitorie daca este cazul. Valoarea unui vehicul ( dauna totala) este data de pretul de nou al acestui din care se scade un procent in functie de anul de fabricatie, nr km, defecte ( acel tabel de care vorbesti). Nu stiu cum este situatia la casco, dar la rca sigur asa este.

Editat de mad.alin
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tot ce am obtinut de la ei a fost permisiunea de a preda echipamentul aici, in Iasi.

Sincer, agentul se uita la mine ca la bitcoin.

Si cum zic, sa le poarte sanatos urmatorul proprietar.

Daca le ceri frumos, cam asta obtii. Daca ii dai un pic in judecata sau macar faci o plangere la ASF, poti obtine mai mult. Depinde cat timp si chef ai pentru toata distractia asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pot spune ca am mentionat de cateva ori toate aceste lucruri, dar m-am plictisit sa le-o repet si mi-am dat seama ca ei s-au plictisit chiar si mai mult de aceste replici.

Ce sa zic, wuie companiilor de asigurari.

Mai ramane cireasa de pe tort, dosarul pentru dauna corporala.

Acolo daca nu au bun simt voi merge pe cale juridica fara sa stau pe ganduri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1) Nu scrie ca e obligat sa le dea costumul.

2) Valoare despagubirii ar trebui sa fie stabilita in baza art 48. Care este neclar, pentru ca vorbeste despre "valoarea bunului la momentul accidentului" si nu spune deloc cum se calculeaza respectiva valoare. Scrie in schimb la articolul 38 despre existenta unei penalizari pentru diminuarea nejustificata a valorii despagubirii, deci ASF ia in calcul posibilitatea ca asiguratorul sa incerce sa iti dea o teapa.

Zici ca astea nu sunt motive destule / solide?


» Post actualizat in 22 Jan 2018 13:10

...sau, daca ASF-ul zice ca partea asta nu tine de ei, plangere in instanta, si zice judecatorul cat considera ca trebuie sa primeasca pt daune.

De ce ne contrazicem aiurea? E primul caz de stabilire a cuantumului despagubirii care merge "mai sus" de asigurator?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dar nu este o discutie contradictorie...cel putin eu nu o consider. Este o discutie productiva ( de exemplu eu nu stiam de autorizatia lor de a recicla/depozita echipament moto).


» Post actualizat in 22 Jan 2018 13:39


plangere la asf cum ca parte a normei a fost incalcata ce, in ce temei? https://asfromania.ro/files/Asigurari/norme/Norma%20_23_RCA.pdf


» Post actualizat in 22 Jan 2018 12:49


nu este asa, se calculeaza valoarea reala de piata , adica a altor masini puse la vanzare

"Art. 52. – (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pa baza valorilor de piață ale unor vehicule de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice și dotări, an de fabricație, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile. (2) Valoarea de piață a unui vehicul se stabilește pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor înmatriculate permanent în România, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit. (3) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state sau a celor care nu sunt înmatriculate permanent în România, valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pe baza valorilor de piață din statul în care vehiculul este sau 22 a fost ultima dată permanent înmatriculat, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit."

Am bolduit fraza legata de acel tabel pe care il mentionez. As vrea sa postez tabelul dar nu mai stiu unde am downloadat anexa la acea norma ASF. Problema este ca nu stiu care din variante se aplica la art. 52 (1 sau 2)

Editat de mad.alin
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Legat de daune, aici exista si un element mai delicat. Cf legii, vinovatul iti plateste spitalizarea / ingrijirile medicale. Daca faci o intelegere scrisa in care primesti o suma de bani si semnezi ca nu mai ai alte pretentii, o sa platesti tu spitalizarea.

IA-TI AVOCAT !!! Ala ar trebui sa scoata de la asigurator (dupa ce scazi onorariul lui) mai mult decat scoti tu de unul singur. Plus ca te protejeaza de capcane cum este cea de care ti-am zis un rand mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ma intelegi. Legea spune cu lux de amanunte ca in caz de vatamare din culpa, casa de asigurari plateste spitalului ce a cheltuit cu tine, dupa care spitalul da in judecata vinovatul ca sa ia banii si sa ii dea inapoi casei de asigurari. Nu are nicio relevanta ca esti salariat sau alt fel de asigurat.

Sunt spitale care fac asta, sunt spitale care nu.

 

Legea in cauza este legea 95 din 14 aprilie 2006. Articolul in cauza era 313, s-a mai modificat numarul intre timp. Daca avocatul tau nu stie asta, cauta altul. Inseamna ca are zero experienta cu accidentele rutiere.

 

ART. 313
  (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mare atentie la avocati,

Avocatul tau a mai avut astfel de cazuri? Stie despre ce este vorba?

Ti-a spus de la inceput avocatul la ce sa te astepti? Sau iti spune "rezolvarea va fi cum hotaraste instanta"

Pe langa avocat vei mai plati taxa de timbru, taxa de expertiza , nervi.....

 

Ce vatamari ai avut si cat ti a oferit asigurarea?

 

Cat speri sa obtii cu avocat?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...