Sari la conținut

Electric Mobra ELMO


Ciprian Maior
 Share

Postări Recomandate

Sigismund Sleifer: ai zice ca e neamt sau macar ungur, dar te-ai insela, pentru ca nu e nici una nici alta, omul e moldovean nascut la Dorohoi in 1929 si vreme de mai bine de 30 de ani a lucrat ca cercetator la ICPE Bucuresti unde a facut o gramada de inventii in domeniul motoarelor electrice si a scris mai multe carti de specialitate sau de popularizare a stiintei. La inceputul anilor 70 omul acesta in colaborare cu un colectiv din cadrul institutului si un grup de ingineri de la Intreprinderea Mecanica Zarnesti a realizat un moped electric denumit simplu ELMO (Electric Mobra) cu care a participat la mai multe concursuri de inventica unde a si primit oaresce premii. Mopedul avea caracteristici cel putin interesante pentru acea vreme: autonomie de 3 ore, viteza de varf de 30 km/h, un design cat de cat reusit etc. Din pacate ca multe alte inventii si descoperiri care ar fi putut revolutiona industria de profil si aceasta demna creatie a d-lui Slaifer a fost ignorata si relegata uitarii, fiind folosita totusi de creatorul ei pentru transportul personal pe strazile orasului. In 1974, la doar putin timp de la incropirea nastrusnicului prototip, Raymond Baxter, celebru prezentator de la BBC, realizeaza un scurt reportaj despre acest moped electric pe care il difuzeaza in cadrul emisiunii de stiinta si tehnica Tomorrow`s World, reportaj spre care o sa pun un link mai jos. Daca aveti ceva detalii sau informatii suplimentare despre acest vehicul va rog sa contribuiti la acest topic.

 

https://www.facebook.com/BBCArchive/videos/736572706677985/?comment_id=687920404914326&reply_comment_id=687934208246279&notif_id=1541140088380598&notif_t=feed_comment_reply

post-95185-0-30911400-1541145466_thumb.jpg

post-95185-0-52510000-1541145486_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant topicul . Se gasesc informatii pe net cu privire la MOBRA electrica ELMO.

Din cate stiu eu si cei de la Pegas ( biciclete ) au scos un model electric similar cu ELMO.

Daca nu ma insel productia lor a inceput prin ani 70. ELMO a fost premiat la mai multe saloane de inventica printre care si cel de la Paris care la vremea aceea era un etalon.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La vremea aia am văzut-o pe stradă în Bucureşti, Drumul Taberei. Se plimba o domnişoară printre blocuri, mi-a placut poziţia cu genunchii ridicaţi, să se vadă chiloţeii, ea ţinea piciorele pe cutia bateriei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu stiu sa se fi produs vreodata, chiar am trimis atunci niste scrisori dupa ce o vazusem la ceva targ/expozitie si am primit un raspuns cum ca e prototip bla-bla si ma vor anunta cand va intra in productie. Inca astept :P

Cu kiloții e asa: acum desfaci cwrul sa vezi snurul, pe vremea aia era invers, desfaceai snurul sa vezi cwrul :crack:

Editat de john17
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...