Sari la conținut

Gâlmeia - Queen Tribute


Postări Recomandate

În urmă cu mulți ani, nu prea știam eu cu se mănâncă stereofonia. Auzisem pe la alții povești dar eu personal nu ascultasem nimic stereo. Nici nu aveam ce și nici la ce. Întâmplarea face ca vecinul de palier, pilot la Tarom, tocmai adusese din afară un vinil și apoi a plecat în concediu, lăsându-mi cheile de la casă ca să-i ud florile. Albumul, A Night at the Opera, nu-mi spunea nimic dar după ce l-am ascultat deja aveam părul pe mâini zbârlit. 

L-am ascultat până când a început să cadă tencuiala de pe pereți și maică-mea să mă caute disperată de vuietele nemaiauzite.

După o grămadă de ani, egală aproape cu cifra ordinii în încercările sau întreprinderile umane (40 de ani în pustie, 40 de zile de post și rugăciune, etc) tot întâmplarea face ca să-mi aduc din nou aminte de Queen și următorul lor album, A day at the Races.

 

Să purcedem deci încetișor la tălmăcirea albumului.

Prima piesă,  "Tie Your Mother Down" a fost prologul.

Mă sculasem de dimineață, pâș-pâș să nu fac zgomot, îmi construiesc o cafea și dau să caut echipamentul de iarnă. Mă mânca șaua să plec și afară erau 2 grade și ceață, data de 7 noiembrie. Nu știu ce naiba dărâm de se trezește femeia și începe să comenteze. Ton aspru, debit și tonalitate ridicate. Primele secunde m-am și speriat, am crezut că s-a declanșat alarma antiaeriană din cartier. Mi-am revenit cu greu, am liniștit-o pe moment până s-a trezit din buimăceală și a realizat că vreau să plec.

”Mă, tu ești nebun ? Unde te duci, mă, pe vremea asta ? Tu vezi ce-i afară ?”

”Văd, mami, dar mă îmbrac și nu răcesc”, am zis eu.

”Unde pleci, mă, când ai atâta treabă acasă ? Ai zis că schimbi robinetul la calorifer. Trebuie să mergem la piață să luăm varză. Ai de vopsit ușile, că d-aia am luat vopsea ! Tu-ți pui palma-n k.u.r. și pleci!”

Aici intervenea momentul în care (mental) o legam pe mami fedeleș și o tuleam de-acasă. Doar am tulit-o, nu de alta dar trebuia să mă mai și întorc…

 

 

Piesa a doua, "You Take My Breath Away".

 

A debutat cu o respirație precipitată.  În ciuda celor două grade de afară, mie-mi era cald. După ce am ajuns la pedala cu numărul de ordine 22, mi-am tras sufletul un pic, am inspirat adânc și am purces la a douăzeci și treia. Număr fatalist, se pare, pedala revine cu forță și-mi arde una în tibie. Vreo trei zile am avut piciorul umflat dar și un moment bun de curățare a plămânilor. Am înjurat delicat, cu sensibilitate și am reluat cu răsuflarea tăiată operațiunea.

Am pus-o pe cric, m-am suit pe suporți și i-am înroșit pedala de kick-start. Gâfâiam deja și eram gata să renunț când s-a auzit primul rateu. Aha, mi-am zis, sunt pe drumul cel bun.

Atunci când motorul a început să bubuie, am încălecat răsufând greu și m-am pierdut în ceață. Da, exact, ca un măgar.

 

Piesa a treia "Long Away".

 

 

Nu știam unde trebuie să ajung, nu mai fusesm niciodată la Gâlmeia. M-am învârtit aiurea prin locuri dubioase, am fost alergat de câini, am scăpat de ei, intrând în curte la Lukoil.

Paznicul m-a luat la rost dar măcar m-a pus pe direcția potrivită.  Dacă pe A3 număram kilometrii rămași și nu știam de ce se scurg atât de încet, acum, pe drumuri comunale mergeam încet pentru că mai repede nu era o opțiune. Aveam mâinile înghețate și nu numai…

 

Piesa a patra "The Millionaire Waltz".

 

Eram milionar în orice. În număr de celule nervoase sau hematii ori bani în bancă.

Chiar și kilometrii pe care-i străbăteam erau de fapt milioane de milimetri. Frigul intra pe fiecare găurică neacoperită, sau fermoar netras. Degetele îmi erau amorțite și ghidonul începuse să-mi joace în mâini, trasând arce de cerc din ce în ce mai dese. Un fel de vals.

Valsul milionarului…

 

Piesa cincea "You and I".

 

Am descoperit Gâlmeia. În mare parte și datorită panglicilor KTM, atârnate cu gingășie de copaci. Aproape înțepenit, reușesc să-mi dau jos tenderul de pe șa și să-l mișc spre cel mai scump obiect care mi-a orbit mintea și vederea, un termos uriaș, aburind, cu cafea fierbinte.

 

image.thumb.png.720969a226ff679836a032957db35494.png

 

 

L-am îndrăgit de cum l-am văzut și i-am zis, „Presimt că acesta este începutul unei lungi prietenii. Tu și cu mine vom fi buni prieteni” și nu m-am mai despărțit de el decât când s-a golit.  Trei lei cafeaua, zahăr vrac, cuțit în loc de linguriță. Super !

 

Piesa a șasea "Somebody to Love"

 

Mă fâțâi și eu plin de importanță deși nu mă bagă nimeni în seamă. Sau, mă rog, nimeni dintre cei care doream eu.  Printre zecile de costume viu colorate, zăresc și unele mai denivelate. Scosul  căștilor și revărsarea buclelor blonde mă lasă din nou fără aer. Câteva lupoaice tinere mă fac să le îndrăgesc rapid motoarele lor Yamaha, Husaberg sau KTM.

Ce mi-ar mai fi plăcut și mie…

 

image.thumb.png.a9779cf1ebcee3b146eb653d99771fed.png

Piesa a șaptea "White Man".

 

Aici a fost subtil, nu cred că altcineva în afară de mine ar fi reușit să observe analogia. Ideea centrală a piesei britanicilor era incriminarea cotropitorului alb care lasă în urmă numai nenorociri. Am observat fără a mă strădui prea mult paloarea mai întunecată a unor băștinasi gâlmeieni. Omul alb, împopoțonat în costume multicolore parcă de clovn, a năvălit pe pășunile lui, pe islazul lui, sau a brăzdat șanțuri în pământul lui. În plus, le-au speriat și găinile care s-ar putea să nu mai ouă…Acum e limpede pentru toată lumea.

 

Piesa a opta -    "Good Old-Fashioned Lover Boy"

 

 

Asta e prea clară ca să fie explicată.

Un boșorog decrepit se umfla în pene de colo-colo încercând să atragă privirile lupoaicelor tinere.

 

image.thumb.png.0e2b1fd0fa21cce4da286b5e1ec6ddbf.png

Piesa a noua -"Drowse"

 

cum ar veni, care va să zică, pe jumătate adormit sau cu ochii pe jumătate deschiși, adică exact cum mergeam eu.

Atât la dus cât și la întors, din cauza frigului, se aburea viziera. Dacă o țineam închisă, la fiecare expirare plasticul ăla se albea de nu mai vedeam nimic. Dacă o lăsam deschisă, curentul rece de aer mă făcea să închid ochii pe jumătate. Văzut din afară, cu ochii mijiți, în mod cert puteam părea pe jumătate adormit.

Chiar dacă mergeam cu 130 km/h, tot se chema că dormitam, aici nu văd nici un dubiu.

 

image.png.b547ec0005b43d2e5ef71e83566b55df.png

Poza e cu caracter didactic, de pe net, nu sunt eu acela...

 

În fine, ultima piesă, cea mai misterioasă "Teo Torriatte”

 

Așa zisul mister începe să se dezvăluie treptat. După ce toată lumea a plecat de pe locul de încălzire am încercat și eu să mă dau un pic prin zonă, ocazie cu care am constatat că anvelopele mele nu sunt cele potrivite și nu se agață suficient de bine de solul umed.

Dacă roata nu se agață bine atunci fierul fuge de sub tine și trebuie să te agăți tu bine de el ca să nu ”muști din țărână” – tot de la Queen citire…

Cum ”Teo Torriatte” are ca subtitlu ”Let Us Cling Together” mai exact, acțiunea de a lega împreună oameni sau animale iată cum ansamblul strâns, om-mașină sau om-bestie duce la explicarea misteriosului titlu…

 

Ok, or să zică unii sau alții: ”Păi, bine măi, nene, nu puteai să ne spui în două vorbe că ai fost la un concurs de enduro la Gâlmeia” ?

Ba, puteam, sigur că da, dar ar mai fi înțeles careva, ceva din muzica aia ?

 

image.thumb.png.505ca27585f878a797536767304de7a4.png

image.thumb.png.1a9baa71019d086315f800a28e1d84f4.png

image.thumb.png.141a3308f886edc005e9ed64ab9b428c.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu va luați după feedback, multi citesc și nu zic nimic. Ca și mine, câteodată...recunosc.

Rar se întâmplă să citești ceva atât de interesant și captivant pe aici! Așa că vărsați tot aici, sunt convins ca aveți o groază de povestiri! 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

On 21.08.2019 at 15:56, Muretto Grundieg said:

Nu știu ce naiba dărâm de se trezește femeia și începe să comenteze.

 

Cred ca mai toti avem parte de asa ceva ! 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...