Sari la conținut

Africa Twin CRF 1000L DCT


ingineru
 Share

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

 

Urmăresc forumul de mai mult timp, însă nu am postat nimic până acum. Azi mi-am ridicat noul motor Africa Twin CRF 1000L DCT despre care tot studiam și strângeam păreri, iar în paralel mă uitam la prețuri pe olx, însă am prins lichidarea de stoc și am cumpărat una bucată nouă din 2018 la 12.430E. Având în vedere că trecerea se face de la un MT07, comparația este cam forțată. 

Deși am 1.90m și 100kg, protecția la vânt chiar îmi place. Astăzi de exemplu a bătut vântul destul de tare în zona București-Ilfov și am făcut peste 100km exterior fără probleme. La MT-07, deși îl consider motorul de suflet, superb de altfel pentru scopul său, motorul pe care am învățat să merg (oricând m-aș întoarce la el dacă nu aș vrea să merg decât în oraș), mă clătina serios pe la 100-110km/h (sunt și lat în umeri), iar dacă aveam și șansa de vânt natural lateral, distracția era maximă. De fapt se traducea prin oboseală și zgomot exagerat în cască la drum lung.

Deși mi-aș fi dorit varianta fără DCT (eu sunt mai clasic), nu mai erau pe stoc, așa că am luat cu DCT, deși am fost cam sceptic. Ce pot spune este că în oraș DCT-ul este regele șoselei. Oricum sunt încă în perioada de acomodare cu cutia, am "schimbat" de câteva ori viteze în treapta inferioară cu piciorul stâng la câteva curbe strânse, unde DCT-ul mi s-a părut că mă bagă cu trepte (prea) superioare. Însă la un moment dat, nu m-a mai preocupat așa tare treapta de viteză și am mers pe mâna DCT-ului - te obișnuiești cu el și atâta timp cât se simți în siguranță în curbe, este ok. Oricum, dacă vrei, poți reduce treapta manual înainte de intrarea în curbe. Oricum are și full manual mode, însă nu am testat încă. Pe modul URBAN, DCT-ul te duce destul de repede în a-6-a și ai o senzație că este subturat, dar este doar senzația în sine, cum atingi gazul, pleacă lansată.

Toba stock....hmmmm, se aude într-un mare fel, chiar îmi place, la MT la 90km/h nu mai auzeam motorul.

 

 

IMG_2428.jpg

IMG_2429.jpg

IMG_2430.jpg

IMG_2431.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Update 2500km.

Deși am fost sceptic, m-am obișnuit cu DCT-ul, în oraș prefer modul URBAN-Sport 1, iar în afară TOURING-Sport 1 - astea ca preferințe personale de confort, fără pasager/bagaje. Modul URBAN-Drive schimbă treptele prea repede pentru gustul meu, însă ce nu-mi place de fapt este că nu retrogradează treapta de viteză când mi-aș dori și uneori trebuie să îi dau câte un "-" din clapetă sau să frânezi suplimentar. În modul URBAN-Sport 1, însă este ok pentru mersul în oraș. Dintre dotările stock m-aș lipsi imediat de închiderea automată a semnalizării, eram să mi-o fur la un viraj stânga unde am așteptat oprit mai mult timp și nu am remarcat că se închisese (probabil chiar când am oprit să dau prioritate). Oricum este o facilitate pe care aș dezactiva-o dacă se poate, iar de la incidentul cu virajul, când fac o manevră care necesită semnalizare, dacă se lungește, dau impulsuri la câteva secunde în semnalizator ca să fiu sigur că încă funcționează. 

Confortul pe drumurile patriei este foarte bun iar în oraș capacele de canal, denivelările și celelalte obstacole se abordează în condiții foarte bune, fără prea mare stres. 

Frânele îmi par eficiente, iar frâna de motor foarte bine setată și eficientă. Strecuratul printre mașinile oprite îl estimez la 75-80% din ce făceam înainte.

Se înclină surprinzător de ușor în curbe.

În ceea ce privește lipsa manetei de ambreiaj, am avut două situații unde mi-aș fi dorit maneta, la munte pe niște pante urâte (într-o curte), cu denivelări (beton, iarbă, borduri mici), unde suplimentar era și lipsă de spațiu și unde trebuie să fac multe manevre "pe motor" pentru întoarcere, datorită configurației locului, fiind exclusă manevrarea de ghidon pe lângă motor, datorită unghiului de înclinare și evident a greutății. Oricât te chinui să dozezi accelerația, în varianta de setare cea mai calmă, e foarte greu să faci doar din accelerație, ce faci cu maneta de ambreiaj+accelerație, în condiții de perfectă siguranță, acolo unde ai nevoie de viteză extrem de mică mică și control maxim. Dar astea sunt situații foarte rare și cu multă atenție și grijă pot fi depășite.

Una peste alta, îmi place, este foarte confortabilă la drum lung, momentan aștept să sosească topcase-ul din aluminiu, iar mai la vară și gențile laterale.

Revizia de 1000km a fost 700 lei.

Editat de ingineru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Admin
Acum 46 minute, ingineru a spus:

Oricât te chinui să dozezi accelerația, în varianta de setare cea mai calmă, e foarte greu să faci doar din accelerație, ce faci cu maneta de ambreiaj+accelerație, în condiții de perfectă siguranță, acolo unde ai nevoie de viteză extrem de mică mică și control maxim. Dar astea sunt situații foarte rare și cu multă atenție și grijă pot fi depășite.

Am un amic cu una ca a ta, automata. Pe un drum offroad, unde a incercat sa depaseasca niste bolovani, a patit ceea ce descrii tu. A cazut intr-o rapa de cativa metri buni, de unde nu a mai putut scoate motocicleta decat a doua zi cu un tractor de padure. A avut de tras dupa cu niste contuzii serioase si vertebre, bine ca nu si-a rupt gatul. Norocul lui a fost ca nu era singur, ci in doi.

Concluzia este sa o tii departe de drumuri de genul asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
La 07.08.2020 la 17:41, aka` a spus:

Salut! Ai apucat sa faci revizia de 24k km ? Sunt curios de pret

Salut. Nu  prea am avut unde sa ronțăi atâția kilometri de la sfârțitul lui ianuarie până acum. Am aproape 11.000 km. Dacă nu era cu pandemia....

 

Între timp, din punctul meu de vedere, am ajuns la concluzia că cel mai ok pentru mine este modul de mers manual. Mai ales pe serpentine și în general drumuri de munte. Pe drumuri de acest gen nu m-a mulțumit nici unul din modurile predefinite de mers în mod automat. Așa că de vreo 5000km, 99% din timp merg pe manual, prin oraș am mai dat pe automat din comoditate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 4 ore, l.u.v a spus:

Adică e cam degeaba DCT 😊

 

Oarecum....schimb totuși vitezele din padele, iar schimbarea e rapidă/comodă, încălțămintea ține mai mult :). În oraș, în aglomerație DCT te scutește de o grijă în plus.

După cum am menționat la primul post, eu nu am vrut DCT, nu sunt un fan (încă) al cutiilor automate nici la mașini. Chiar am avut o mașină cu cutie automată la un moment dat, însă nu a fost pe gustul meu experiența. Unii zic că începe să-ți placă cutia automată la mașină odată cu înaintarea în vârstă :). Dar dacă asta a fost să fie, știam că are și manual mode....îmi doream prea mult una, iar prețul a fost bun.

Oricum, una peste alta, experiența per total este una plăcută. 

În altă ordine de idei, i-am modificat șaua spre confort maxim și acum 7-8h (într-o zi) de călărit sunt mult mai ok, înainte de modificare aveam fundul de "tabla" după 3-4h. 

 

Pentru cei care cochetează cu DCT și nu știu în totalitate cum funcționează sistemul de schimbare a treptelor în modul manual:

- la schimbarea treptelor în sus, dacă nu ai minimul de turație corespunzătoare (setat de fabricant), nu îți schimbă treapta de viteză, indiferent cât acționezi padela +. Altfel sistemul te lasă să mergi (foarte) sportiv dacă ai chef, atâta cât te țin competențele.

- la schimbarea treptelor în jos, poți utiliza frâna de motor prin retrogradare de treaptă, chiar și mai violentă (urlă "mai fioros"). Mă gândesc totuși că din motive de securitate, ar trebui să nu permită mai multe retrogradări succesive bruște la viteze mari (fără folosirea frânelor/reducerea vitezei) pentru a nu risca să te accidentezi - este doar o supoziție - dacă eram fabricant aș fi programat niște limite pe zona asta.

- în caz că reduci viteza (prin frânare sau lipsă de accelerație) și "uiți" să schimbi vitezele, te retrogradează (automat) succesiv atâtea trepte cât este nevoie până ajunge la o corelație treaptă viteză/turație/sarcină.

Practic schimbarea manuală a treptelor  de viteză devine o schimbare asistată în situațiile în care nu ești pe "schemă". 

 

Schimbarea treptelor în mod automat - părere personală:

- modul D este gândit mult prea economic pentru gustul meu. Pe la 60km/h ești deja în treapta 6. La viteze mai mari, te bagă în majoritatea curbelor cu trepte (mult) superioare, chiar dacă tai gazul. Face retrogradare de treaptă la cerere, dar nu mereu cât ți-ai dori. Trebuie să folosești cam mult frânele. 

- modul Sport 1 - este mult mai ok decât în D, mai aproape de condusul (cuminte) de zi cu zi, schimbările treptelor în sus și în jos sunt mai "naturale" (pentru mine). Tăiatul gazului se reflectă rapid în retrogradarea unei trepte de viteză, în funcție de context.

- modurile Sport 2-3 - schimbările treptelor în sus se fac la turații mai mari (la unul din ele treapta 6 apare pe la 90km/h), retrogradările  automate ale treptelor de viteză din frânare sau lipsa accelerației sunt ok, nu se folosesc frânele excesiv. Tăiatul gazului are ca efect frâna de motor eficientă și retrogrdare treaptă/trepte. Mi se pare un pic cam brutală retrogradarea automată din treapta 2 în treapta 1 în modul Sport 3, dacă suprafața de rulare nu este uscată/curată pot fi probleme.

Toate cele 3 moduri se utilizează în combinație cu cele 3 stiluri de mers predefinite: TOURING (putere livrată mai rapid), URBAN, GRAVEL.

 

 

 

 

 

117105486_943373046165962_7559651876367336715_o.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
La 04.11.2020 la 12:08, aka` a spus:

Cateva pareri despre suspensie ? Am inteles ca nu e simte prea bine pe curbe, mai ales daca ai bagaje

Am mers cu un pasager mai solid (și eu și el câte 110kg) și nu mi-a plăcut ținuta de drum în general, nu doar în curbe. Cu pasager mai ușor pe la 50-60kg este ok. Cel mai probabil când umbli cu greutăți mari trebuie să umbli la setarea suspensiei și se rezolvă. Am văzut în manual că sunt setări manuale pentru toate elementele de suspensie, însă probabil merită să stai cu mâna în ele dacă faci mai mulți km în modul respectiv, așa să stai să reglezi zilnic nu cred că este plăcut. Eu sunt adeptul minimalist la bagaje, nu cred că voi căra vreodată cu motorul 100kg, merg pe 30-40kg maxim.

 

Editat de ingineru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...