Sari la conținut

Ulei la ij planeta 5


Postări Recomandate

Salut ,chiar daca am deschis un topic aiurea am citit un al topic tot despre uleiuri si nu am fost lamurit ...vreau sa schim uleiul la ij (cel din cutie) si nu stiu ce ulei sa pun multi spuneu de T90 ca e bun ...acum nu stiu 

In legatura cu uleiul din amestec eu pun ulei albastru sintetic dar nu stiu cat sa pun pe litru taica'miu zicea sa pun 5% asta ar insemna 5ml pe litru....mie mi se pare putin..unii zic sa pun 40ml pe litru acum astept parerile voastre ...(luati-ma ca pe prost ca nu prea le am asa mult cu mecanica cel mai departe am ajuns sa schimb un piston de 50) si am 14 ani in caz de va intrebati 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ulei in cutie iti recomand sa pui ulei de motor 10W40. Este si a fost intotdeauna o greseala sa pui T90. E un motor ca la orice alta motocicleta cu ambreiaj in ulei. T90 nu ii face bine , e un gunoi de ulei.

Ulei de amestec nu iti recomand sa folosesti sintetic la IJ. Cel mult semi sintetic. Eu folosesc ulei 2T de la Lukoil....  si altele mai scumpe Yacco Motul ... e pacat sa dai aceeasi bani pe chinezarii de la dedeman. Ca si proportie e ok intre 30 si 40 ml la litru ... eu personal pun 35 ml la litru. Si iti recomand sa astepti 18 ani si sa ai carnet  pana sa iesi din curte cu motorul si atentie la pedala de pornire sa nu ajungi la urgente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut! Uite 2 linkuri,care poate te ajuta....cumva.

https://www.manualedereparatie.info/fr/download/ij-izh-planeta-5-manuale-de-reparatie.html    in dreapta faci click pe limba romana

 

https://www.scribd.com/doc/21526749/IJ-IZH-Planeta-5-Manuale-de...                   asta e doar in engleza

 

Inainte vreme, da, se folosea ulei pentru cutie T 85( poate ma insel), sau arhicunoscutul T90.Azi alte vremuri ,dar IJ -ul e aceiasi.)))  .Cu toatea astea are o  <oarecare> importantza caracteristica (proprietatile) uleiului fatza de rulmenti,pinioane si discurile antifrictiune din ambreiaj.Adica ungerea primelor 2 si neutru fatza de placile din ambreiaj. 

Spor si întotdeauna hotarat fatza de pedala de pornire !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pedala de pornire imi e cea mai buna prietena asa stiu ca motorul porneste sau macar ca vrea sa porneasca are platina reglata in asa fel ca la 3 pedale 2 is contre dar asta si din cauza ca are si presiunea buna ...faza cu 18 ani o sa se intample eu momentan ma plimb pe camp nu pe macadam ....merg la la 10 ani pe ij am invatat pe planeta5 cu atas dar taica'miu l a vandut .... faza e ca am o inaltime potrivita (175) si nici slabatura dracului nu sunt am ridicat si impins de mult ori pana acasa ijul Multumesc de sfaturi acum sunt sigur ce trebuie sa fac in legatura cu uleiul de motor .

 

Cam asta e uleiul 

 

20200304_073142.jpg

Asta ar uleiul de amestec **

Editat de Radu Lucian 1999
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut! Nu stiu cum e la Planeta,dar la Ij din 1961 (1piston),busonul  de la rezervor,intorcandul avea forma unui pahar.Era stantzat pe exterior 0.2 L (in litera chirilica).Adica 200 ml ulei pentru amestec la 10 litri de benzina.Benzina in acele timpuri era de maxim de 92 CO.Eu puneam 300 ml de ulei la 10 litri de benzina.

Azi e mai complicat cu uleiul de amestec )))). Gasesti ulei de amestec 2T pentru : drujba,masina de tuns gazonul,scuter , moto  etc.Toate bune la ....toate agregatele.)))

Dar,cauta ulei de amestec pe care scrie 2T pentru moto,fara alte <agregate> pe eticheta.De exemplu de la Castrol.Nu ceda ispitei ca alt ulei e mai ieftin sau are eticheta misto,.Cauta marci consacrate.Vei iesi in castig,prin faptul ca setul il poti reface sa zicem la 25000km si nu la 5000km.

Spor!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
La 04.03.2020 la 15:33, KarolyTM a spus:

Salut! Nu stiu cum e la Planeta,dar la Ij din 1961 (1piston),busonul  de la rezervor,intorcandul avea forma unui pahar.Era stantzat pe exterior 0.2 L (in litera chirilica)

0.1 × 2.5  adica 100ml ulei pentru 2.5 L benzină, rezulta 40 ml ulei pentru 1L de benzină 

Ulei de amestec 2T eu folosesc de la Castrol, iar la cutie încă folosesc T 90, pentru un Ij 56

20200424_214401.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Si stingeti puitin benzina cu niste motorina.

Astia fac acum diluant nu benzina ca sa se incadreze in normele de poluare, foarte buna la injectie dar incinge rau si arde violent pentru motoarele astea.

Eu dupa cum am mentionat am fost surprins sa vad de cat de bine merge M-ul pe 2/3 motorina. De atunci la 10 diluant auto pun si 2 motorina, lubrifiaza si arde mai lent.

Cu fix aceleadi setari cu 2/3 motorina mergea 85km/h, cu benzina la 75km/h se umflau pistoanele de el (pistoane de Mazda).

Editat de m72story
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 05.03.2020 la 14:10, GoodKat a spus:


Eu am un agregat japonez in 2t si i-am scos sistemul de auto-amestec, am mai multa incredere in cat amestec eu, dar asta e o alta treaba.
 

https://www.silkolene.com/motorcycle/2-stroke-engine-oils/pro-2/

 

ia asta , e senzatie 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 13 ore, GoodKat a spus:

 

 Dar in rodaj?

poti face un rodaj de  1-2 plinuri  cu Castorene , dar nu as pune mai mult decat maximul recomandat , dai bujia jos dupa un timp si o verifici 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...