Sari la conținut

Incarcator solar telefon


Krimh
 Share

Postări Recomandate

Miercuri scurta, toturor!

 

Vreau un panou solar, de la care sa incarc o boxa portabila (care se alimenteaza cu acelasi cablu ca cel pt telefon, adica mini USB), ca m-am saturat sa o tot duc din garaj, unde nu am priza, la incarcat in casa. Si da, pot trage un cablu, dar daca se poate si fara factura marita la Electrica, de ce nu? 

Nu caut mobilitate, ca nu ies cu boxa din curte ca sa umplu strazile cu sunetul irezistibil al manelelor. Deci greutatea panoului nu conteaza, ca o sa-l tintesc pe un perete si game over. Plus ca greutate mai mare ar insemna si suprafata mai mare, eventual incarcare mai rapida.

As prefera sa fie fara acumulatori, ca ar da curent doar cand e bateria incarcata, deci un fel de powerbank; nu mai e incarcare solara.

La produsele pe care le-am vazut pana acum, o parte au specificat ca tin la ploaie, altele nu, deci alta bubă si aici.

M-am uitat oleaca pe net dar nu vad decat review-uri naspa. Ca producatorul umfla datele sau nu trece decat ori amperajul, ori voltajul. Si parerile utilizatorilor zic ca panourile sint slabe din cauza puterii scazute.

Nu ma intereseaza kituri, adica plus becuri, plus 5 iesiri si de multe feluri, articole de camping, etc.

 

Astept pareri, multumesc.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

salut...nu stiu cat ai dispus de cheltuiala pt asta dar eu la melcul meu am un panou solar rezistent la ploaie, grindina, etc, imi incarca o baterie mare, de la care baterie apoi imi iau curent la tot melcul ....adica iluminare pe led, pompa apa, si cam atat, ca nu am tv....poate pe langa boxa ta ai nevoie si iluminat...panoul meu este destul de maricel, adica ceva de genul 1m / 1,5m (dimensiuni aproximative, din amintiri)...ca si bani, e vorba de sute de lei (peste 500 cred, o sa ma uit la seconduri), probabil este mult peste ce iti trebuie tie ACUM, dar cand ai ceva rezerva la indemana nu se stie ce dracovenie electrica iti mai pui in garaj 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Lumina am. Ai dreptate, nu strica sa il pot folosi si la altceva. 

Ce fel de baterie iti incarca de zici ca e mare? Vine cu panoul? Presupun ca se achizitioneaza separat. Depinde ce durata de viata are.

Mersi.  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pai sistemul in general e asa...panou, regulator, baterie.....regulatorul nu e scump, e o chestie micuta, cam cat o carte de joc...bateria e una de masina normala...acum na,pt mofturosi sunt baterii dedicate pt incarcare de la panouri , tot ca formatul celor de masina, dar cum ziceam sunt pt mofturosi/tipicari...merge si o baterie de masina normala.

Ca si costuri, un panou nou de 100w este in jur de 350-400 lei....second posibil sa fie mai ieftin (nu vad practic ce sa se strice la el daca e second, doar sa nu se dezlipeasca ceva contacte la celule, dar m-as mira dat fiiind ca sunt toate cumva incastrate)

https://www.cel.ro/sisteme-si-panouri-solare/panouri-solare-panou-solar-fotovoltaic-monocristalin-100w-pMCU7PDMsNw-l/?gclid=Cj0KCQjw3ZX4BRDmARIsAFYh7ZLMyarIdZlHaY5F00IRq1VvNyRnN5WuV5mBi3rQf1_pVLzd1BnOdVIaAhlFEALw_wcB

sau https://www.olx.ro/oferta/panouri-solare-panou-solar-fotovoltaic-100w-opt-regulator-invertor-ID5YK9K.html#f6230a7dd8

nou, 2 ani garantie....asa iti poti face o idee daca te incadrezi in buget, consum, etc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

https://www.cel.ro/sisteme-si-panouri-solare/panouri-solare-sistem-complet-280wp-155ah-panou-solar-fotovoltaic-12v-220v-pMyYzNTEpMg-l/

 

Baga un ochi. Cica merge si la 220. Tine asta toata casa? Sau doar becuri, laptop, iar pt masina de spalat apelezi la Electrica? 

Iti zic din start ca am fost repetent din cauza fizicii. :)

 

PAre ca am deviat putin, dar pot incarca boxa si la asta. :)))))

Editat de VyXxer
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu merita. E mai simplu sa iti cumperi o baterie portabila suficient de mare... cel putin ca si cost. Desigur, cel mai ieftin e sa tragi alimentare electrica din casa, preferabil cu o siguranta dedicata pe care o tii pe OFF cand nu o folosesti.

 

Ca sa poti sa incarci ceva, obligatoriu trebuie 5V @ minim 100mA; asta necesita doar fire, niciun pic de electronica pe partea de incarcare. Insa la 4000mAh inseamna ca incarcarea dureaza 40 ore in conditii ideala (a se citi in practica dureaza peste doua zile). Ideal ar trebui sa ai 5V @ 2.1A si controller USB pentru incarcare.

 

Acum, ca din solar sa obtii constant 2A @ 5V iti trebuie musai baterie si controller, plus un panou solar de vreo 1m x 0,5m, montat spre sud. Un sistem chinezesc ce chiar functioneaza sare de suta de euro. O baterie portabila mare gasesti si la juma din banii astia, iar un cablu pe mosor probabil la 100 de lei.

 

 

 

 

Editat de switch
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 16 minute, VyXxer a spus:

Ce semnifica eficienta : 17,5?

Înseamnă ca doar 17.5% din energia radiativă solară este convertită în energie electrică utilizabilă. Acest aspect este ușor problematic deoarece panoul are o suprafață de 0.67 m2 iar densitatea energetică e cam 1000 W/m2 dacă ai noroc cu vremea, deci scoți 100 W doar în condiții optime. Plus că apar pierderi și pe partea de conversie și stocare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai atuncea cum pot sa ma folosesc de Soare ca sa nu ma folosesc de Electrica. Largind discutia despre boxa. Doar electricitate, nu apa calda. Sau gasesc doar panouri solare care "trebuie tinute in priza"? :) 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai idee ce consum are boxa portabila?

 

Panuori solare cu un curent de iesire de 1A sunt cam maricele. Asa cum a spus si @switch o sa mai ai nevoie de controller si acumulatori.

 

Am vrut sa imi pun si eu un sistem acasa, asa cam am tot studiat un pic.

Varianta off-grid (adica nu bagi zeama in retea, ce produci consumi doar tu), cu care sa tin frigiderul si congelatorul si restul prin casa, daca mai taie astia curentul.  Iar suma se duce spre 7-8000 €, din care  1500 sunt doar acumulatorii. Ca sa am ceva autonomie.

 

Cel mai mic sistem pe care l-am gasit eu este de 100W:

https://www.bewater.ro/produse-1/sistem-fotovoltaic-pentru-rulota-100w.html

https://shop.ecosolaris.ro/kit-fotovoltaic-off-grid-100W

 

Da si tu o cautare pe goagal cu ''sistem fotovoltaic off grid 100w''  sau de ce putere doresti.

 

Ei iti dau tot felul de randamente, puteri, curenti de sat mata in coada bla bla... Cand se ascunde soarel dupa nori mai ramai cu 10% productie din ce spun ei pe hartii.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Acuma am vazut ce ai mai intrebat:  Panoul solar da tensiune in functie de lumina. De aceea ai nevoie de un regulator care sa iti  dea 12V la iesire cu care sa poti incarca un acumulator.

 

Apoi tu te legi si cu un convertor 12/230V obtii tensiune de retea sau i cazul tau poti lega direct o dracie din aceea de bricheta.

 

 

Sistemele OFF GRID (cum le spune si numele) nu sunt legate la retea, adicatelea la Electrica

 

 

Cei care vand prin Emag sunt astia:

https://www.e-acumulatori.ro/kit-cu-panou-fotovoltaic-de-100w.html?gclid=Cj0KCQjw3ZX4BRDmARIsAFYh7ZLRpM2uSzQtIgQEGHWucSCAW8rESczNddyRqSL49hfs7-jSaRdJ-nIaAuWCEALw_wcB

 

Au pravalia in Bucuresti pe Mihalache (fost1 Mai)  chiar peste drum de Electrica 🤣

 

Vorbeste direct cu ei. Sunt OK. Am luat si eu de pe la ei diverse nebunii.

 

Unui coleg de munca, mare pescar, i-am luat o lanterna de frunte cu acumulator de 5Ah, bate vreo 200 m, senzor ca sa o pornesti/opresti fara sa pui mana pe ea.

Editat de Silver Arrow
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

11 minutes ago, VyXxer said:

Lamuritor, in ce priveste Electrica.

 

10 minutes ago, Silver Arrow said:

nu sunt legate la retea, adicatelea la Electrica

 

14 minutes ago, Silver Arrow said:

mai ramai cu 10% productie din ce spun ei pe hartii.

 

Aia zic, ca nu gasesti o solutie viabila sa te lipsesti de curentul de la stalp. 

Mai gasii asa ceva.

https://carpatenergy.ro/categorie-produs/kit-uri-fotovoltaice-complete/cu-generator/

 

S-a dus pe plua si numele topicului asta. :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca ai ceva timp de pierdut si ceva bani disponibili, poti aplica pt programul casa verde (sau cum naiba se numeste) si iti iei un sistem fotovoltaic, statul subventioneaza 90% (posibil sa ma insel cu procentul) , in limita a cateva zeci de mii de euro (daca mai sunt fonduri).

Este ceva pagina oficiala cu vanzatori agreati pt programul asta, iei legatura cu unul, ii spui ca vrei sistem fotovoltaic, ca tu ai x bani, si iti vede el pretul final al sistemului, inclusiv subventia de la stat..macar nu o sa obtii independenta energetica dar scazi ceva bani dusi la electrica......si astepti sa vezi daca se aproba :)

 

Tu pui 1000 euro, statul 9000, si vezi ce sistem gasesti pe la 10000 euro, care dupa spusele cuiva de mai sus, ai avea independenta....bine, pt orice eventualitate, nu tai de tot cablurile de la stalp, pui acolo niste mufe date cu banda izolatoare :)

 

Editat de marauder
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

4 minutes ago, marauder said:

programul casa verde

Am auzit de gogorita asta mai demult.

4 minutes ago, marauder said:

astepti sa vezi daca se aproba

De aia n-am aplicat. Ca eu ma uit in ambele sensuri si cand sint pieton pe sens unic, vorba cuiva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

https://www.afm.ro/casa_verde_plus.php

cica decontare pana la 100% deci teoretic moca

pai na, poti aplica, nu se stie de unde sare iepurele.....ca doar nu dai banul inainte (sau se da ceva inainte?!)...la unii le-a cazut meteoritul pe casa si s-au imbogatit...sa fie mai mici sansele de aprobare pt casa verde?!  :))

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 21 minute, VyXxer a spus:

 

 

 

Aia zic, ca nu gasesti o solutie viabila sa te lipsesti de curentul de la stalp. 

Mai gasii asa ceva.

https://carpatenergy.ro/categorie-produs/kit-uri-fotovoltaice-complete/cu-generator/

 

S-a dus pe plua si numele topicului asta. :P

Nu s-a dus, s-a dezvoltat. Vorba cantecului ''Jana nu e moarta, Jana se transforma'' 😂

 

Sa te dezlipesti de stalp este greu, mai ales cand nu e soare. Dar pentru ceu cu casute de vacanta pe unde nu a ajuns buleftrica, este o solutie foarte buna. Poti tine un frigider, un TV, si ceva becuri.

 

Dar poti reduce cheltuiala de la stalp. Durata de amortizare 15-20 de ani 🙈

 

Problema mea este ca se mai taie corentu' de la stalp si ramai in bezna. Pana acuma a durat cateva ore, ceea ce nu este grav. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

20 minutes ago, Silver Arrow said:

15-20 de ani

 

Multumesc, esti optimist! :)))

Sper si eu, ca mai am kideru' de crescut. Da' n-am de unde sa stiu... adica, poate sa intreb pe topicul cu BOR, doar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, VyXxer a spus:

 

Multumesc, esti optimist! :)))

Sper si eu, ca mai am kideru' de crescut. Da' n-am de unde sa stiu... adica, poate sa intreb pe topicul cu BOR, doar.

Pai la cum vor creste probabil preturile la utilitati posibil sa se amortizeze mai iute.

Nu stiu insa cum se comporta in timp fotocelulele, daca nu cumva ''obosesc'' si alea.

 

Daca ai chef de ceva citate din Biblie poti sa intrebi pe topicul ala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu sunt vreun expert, dar am studiat si eu recent problema si am tras niste concluzii. Poate te ajuta sa-ti faci o idee.

 

1. Masoara-ti consumul. Eu am cumparat o priza cu contor din Hornbach si am masurat cati W are nevoie fiecare consumator. Si bazat pe asta, am estimat cati Wh am nevoie pe zi. Ca un exemplu, laptopul meu consuma 25W in idle (cu bateria full) si urca pe la 40-50W cand e solicitat. Daca incarca si bateria in timpul asta, poate ajunge la 100W, iar maxim cu forja si incarcat bateria in acelasi timp, 130W, cat il lasa incarcatorul. 4 ore de incarcare nu inseamna 4 x 100W, pentru ca trage din ce in ce mai putin, pe masura ce bateria se incarca.

 

2. Nu te baza pe mai mult de 5-6 "ore solare", in conditii ideale. Deci vara, cu panoul orientat spre sud si la 45 de grade, poti obtine in jur de 5-6 x puterea panoului. Un panou de 200W produce 1000, poate 1200W pe zi, in conditii ideale.

 

3. Ia-ti gandul de la alimentat electrocasnice mari pe panouri. Frigider, masina de spalat, aer conditionat, consuma prea mult si sa le alimentezi fotovoltaic nu e economic.

 

4. Pentru consumatori mici gen telefon si orice merge pe USB, te descurci cu priza de bricheta (12V). Pentru un laptop de exemplu sau o trotineta, o sa ai nevoie de un invertor (220V). Majoritatea invertoarelor de pe piata sunt cu unda sinus modificata, iar pentru electronice sensibile, inclusiv unele laptopuri iti trebuie invertor cu unda sinus pura, care-i mai scump. Mare atentie la invertor sa nu-i depasesti puterea maxima. De exemplu, un Victron de 250W are puterea continua maxima 200W, dar scade la 175W cand ajunge la 40 de grade. Mai consuma vreo 5W ca sa stea degeaba, deci calculul ar trebui sa ti-l faci cu 170W, nu 250. Inca ceva, multe electronice: frigidere, fierbatoare, masini de spalat, au peak-uri de consum care pot fi de 3-4 ori mai mari decat consumul mediu, deci grija mare, fiindca va trebuie sa masori si consumul maxim in cazul asta.

 

5. Bateriile de masina produc curent mare pentru o perioada scurta. Daca se descarca prea mult, le-a luat naiba. Pentru sisteme fotovoltaice sunt recomandate baterii "deep cycle", care au alt regim de functionare si se pot descarca pana pe la 20% din capacitate. Sunt la Decathlon niste baterii de 12V 110Ah deep cycle. Deci ai putea alimenta doar din baterie un maxim teoretic de 1300Wh (1.3kwh). Practic, o baterie ca asta e buna daca ai un consum de ~500W pe zi, panoul baga si el in baterie tot 500W, si mai poti sta o zi in plus doar din baterie, daca nu ai deloc soare.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vezi ca W este putere. Energia , si implicit consumul , se masoara de obicei in kWh. E mai convenabil.

Un frigider sa tine usor cu o instalatie solara corespunzatoare. Merge chiar si masina de spalate de 2 ori pe saptamana.

Am masurat si eu un frigider + un congelator. Impreuna consuma circa 1,5 kWh in 24 h. Amandoua au 400L fiecare.

Un sistem off-grid serios pentru casa se face cu 8-12 panouri mari si minim 2-4 acumulatori de 150Ah fiecare.

Ceva cam de genul asta;

https://www.esolar.ro/kit-solar-fotovoltaic-independent-de-5kw-putere-instalata.html#/product/32272

 

Si te costa undeva pe la 6-10.000 euro.

 

O astfel de investitie merita in zone in care fie nu exista retea de alimentara electrica - gen vreo cabana la munte, fie sunt intreruperi frecvente si de lunga durata ale retelei. Chestie mai rara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut!

 

Parintii mei si-au facut o casa noua la tara si au accesat programul Casa Verde. Nu mai stiu exact conditiile, ce pot sa-ti spun sigur e ca subventia e adresata doar echipamentului de conversie a energiei. Adica am platit pretul complet pentru suportii panourilor fotovoltaice (care nu intrau in "obiectul" programului) si sistemul nu are acumulatori, livreaza in retea. Tata a vrut sa renunte cand a auzit ca nu are acumulatori.

 

Pana la urma e aproape o "mocangeala", asa ca nu vad de ce sa nu incerci!

 

Succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...