Sari la conținut

Incarcator solar telefon


Krimh
 Share

Postări Recomandate

La 08.07.2020 la 9:37, VyXxer a spus:

Si da, pot trage un cablu, dar daca se poate si fara factura marita la Electrica, de ce nu? 

marita cu vreo 2 lei pe luna daca o incarci zilnic

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hai sa scriu/

 

Exista vreo 3 solutii:

- jucarii din alea mici si ieftine, cat dai atata face, cu care sa incarci un telefon. La bateriile portabile cu panou solar nu scrie nicaieri ca cei 10.000 mAH se incarca la soare intr-o saptamana, nu?

- panouri solare fara baterii, care baga in retea. Nu stiu cat iti plateste compania de electricitate pe curentul ala, dar nu e mare sfaraiala

- panouri solare cu baterii, off the grid. Normal ca poti sa fii cuplat si la Enel pentru extra capacitate sau iarna cand nu prea ai soare.

Problema la cele cu baterii e ca bateriile pe acid, chiar si cele deep cycle, se fuck in 2-3 ani. Daca vrei sa iti tina bateriile 10 ani iti trebuie LiFePO4, au peste 2000 de cicli completi sau peste 5-6000 partiali. Problema e ca o singura baterie de 100 AH e intre 500 de dolari (celule cumparate direct din China, BMS separat) si vreo 8-900$. Daca iti faci un sistem mai mare pe 48V iti trebuie cate 4 baterii odata.

 

Poti sa alimentezi aproape orice, si frigider sau aer conditionat sau cuptor electric sau toate 3 daca ai invertor suficient de puternic si baterii sa te tina. Se gasesc invertoare casnice pana pe la 10 kW, uzual lumea foloseste intre 3 si 6 KW, dupa aia cam sare pretul in sus si creste si consumul in standby pe la 40-50W, cam cat lumina in toata casa (daca esti pe led).

 

Panouri se gasesc, pui pana te plictisesti, doar sa ai convertorul MPPT si sa le legi corect in serie-paralel. Baterii la fel, pui in serie-paralel cate vrei, la unele invertoare ai limita gen 4 sau 8 seturi in paralel, dar 16 baterii (4x4) e deja cam mult ca sa te afecteze limita. Poti sa faci instalatia la 12V, 24V si 48V, cu cat tensiunea e mai joasa e mai putin periculoasa cand umbli la ea (12 si 24 nu sunt aproape deloc periculoase), dar iti trebuie cabluri din ce in ce mai groase, gen 50-70mm^2 (8-10 mm diametru) pentru ca poti sa sari de 200 de Amperi. La 48V curentul e de 4 ori mai mic decat la 12V, mergi pe cabluri de 6-10mm ^2, mult mai ieftine (nici astea nu sunt deloc ieftine, dar prin comparatie ...).

 

Din tot sistemul cel mai mult te costa panourile si bateriile, un charger, un MPPT si un inverter sunt pana in 1000 de euro in total, in schimb panourile (cam 100$/100W unele decente) si bateriile (8-900$/100 AH) te cam ustura la buzunar. 

 

Randamentul panourilor e in jur de 20% in acest moment, asta e mai putin important, te intereseaza capacitatea panoului. Un panou de 100W o sa iti scoata 50W in medie intr-o zi insorita, ca nu o sa aibe unghi bun toata ziua si o sa ai vreo cateva ore pe la 80-100W si restul mai jos, daca e inorat scazi la 25W, daca vremea e mai nasoala se duce si la 0. Pe termen lung e o investitie decenta daca nu ai acces la Enel sau daca ai probleme cu reteaua in zona (la mine pica in tot cartierul destul de des), dar iti scoti banii in vreo 10 ani in functie de pretul curentului la Enel. Cu baterii pe acid nu scoti banii vreodata, ajungi sa schimbi bateriile mai des decat sosetele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, AdrianB1 a spus:

Hai sa scriu

vad ca esti destul de bine in tema, asa ca vin si eu cu o intrebare...

 

ce parere ai despre un sistem offgrid hibrid, adica panouri fotovoltaice cu turbina eoliana?
unde i-mi fac eu casa de regula daca nu bate soarele, bate vantul

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Functional, se poate face, cele doua sisteme incarca un set comun de baterii si un singur inverter iti da 230V. Nu stiu insa care sunt costurile pentru partea eoliana, pentru uz casnic exista mici turbine eoliene folosite de obicei pe barci de 10-15 metri lungime (yachturi mici), dar sunt de capacitate destul de mica (cateva sute de W) si utilizatorii se plang de zgomotul puternic produs in functionare. Daca vantul e constant ca directie si gasesti turbina la pret bun, faci calculul si vezi cum iesi.

 

Pana la urma conteaza foarte mult si cat consumi si pe ce consumi. Pentru niste becuri led prin casa si un laptop iti ajung 200W, daca vrei masina de spalat si frigider atunci consumi 1kW pe zi la frigider si cam 1 kW per ciclu de spalare. La aerul conditionat e ceva mai rau, cam 1500 W-ora, iar la cuptorul electric mai dublezi o data.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 08.07.2020 la 9:37, VyXxer a spus:

Miercuri scurta, toturor!

 

Vreau un panou solar, de la care sa incarc o boxa portabila (care se alimenteaza cu acelasi cablu ca cel pt telefon, adica mini USB), ca m-am saturat sa o tot duc din garaj, unde nu am priza, la incarcat in casa. Si da, pot trage un cablu, dar daca se poate si fara factura marita la Electrica, de ce nu? 

Nu caut mobilitate, ca nu ies cu boxa din curte ca sa umplu strazile cu sunetul irezistibil al manelelor. Deci greutatea panoului nu conteaza, ca o sa-l tintesc pe un perete si game over. Plus ca greutate mai mare ar insemna si suprafata mai mare, eventual incarcare mai rapida.

As prefera sa fie fara acumulatori, ca ar da curent doar cand e bateria incarcata, deci un fel de powerbank; nu mai e incarcare solara.

La produsele pe care le-am vazut pana acum, o parte au specificat ca tin la ploaie, altele nu, deci alta bubă si aici.

M-am uitat oleaca pe net dar nu vad decat review-uri naspa. Ca producatorul umfla datele sau nu trece decat ori amperajul, ori voltajul. Si parerile utilizatorilor zic ca panourile sint slabe din cauza puterii scazute.

Nu ma intereseaza kituri, adica plus becuri, plus 5 iesiri si de multe feluri, articole de camping, etc.

 

Astept pareri, multumesc.

 

 

Pentru ca s-a ajuns la casa verde si on grid vs off grid,hai sa revenim la problema ta,

Ce-ti trebuie tie este ceva simplu ,nu complicat.

Kituri din alea mici cu 5 mufe doua beculete,nu ai ce face cu ele daca nu le iei pentru plecari la munte,mare,peste,iarba verde.

Deci,iti trebuie ceva mai eficient:adica un panou solar de 10-20-30 w sau mai mare daca vrei sa incarci si ale chestii,sa atasezi o baterie.

Pentru  ce ai tu nevoie merge lejer un panou de 10 w la care adaugi cablu dupa nevoi si un controller de 5-10 A care musai sa aiba iesire usb(ca asta te intereseaza pe tine 

in prima faza.De preferat controller cu afisaj. Ceva de genul asta https://www.e-acumulatori.ro/controlere-solare/controller-solar-powersave-pwm-10a-12-24v-sr-hp2410.html,

Ieftin si bun pentru ce vrei tu si nu numai,

Deci un panou minim 10w,cablu si un controller 5-10 A si ai rezolvat problema.

In functie de ce bani esti dispus sa bagi un panou 10 w e cam 100,unul de 20 w cam 160,unul de 30 w cam 200.

Linkul pe care l-am pus e al baietilor de pe Ion Mihalache,de care vorbea Silver.

Recomandarea mea e un panou de 30w minim,un controlele de 10 A ,care duce si un panou de 100 w.Totul este in functie de buget.

Ma repet pentru ce ai tu nevoie un panou de 10 w este deajuns,dar poate-ti mai vin mici idei si o sa descoperi ca era mai bine sa dai 100 de lei in plus

si sa iei unul de 30w.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca ai pierdut pe drum niste zerouri, cu un panou de 10W incarci o boxa portabila intr-o jumatate de zi sau mai mult, iar un controller de 10A la 12V iti da 120W, e cam mare pentru un panou de 10W. Din el iti trebuie si un mic convertor DC-DC ca sa scoti 5V din 12V, ca telefoanele si boxele cu mufa microUSB nu se incarca la 12V, doar la 5V.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 42 minute, AdrianB1 a spus:

Cred ca ai pierdut pe drum niste zerouri, cu un panou de 10W incarci o boxa portabila intr-o jumatate de zi sau mai mult, iar un controller de 10A la 12V iti da 120W, e cam mare pentru un panou de 10W. Din el iti trebuie si un mic convertor DC-DC ca sa scoti 5V din 12V, ca telefoanele si boxele cu mufa microUSB nu se incarca la 12V, doar la 5V.

Controllerul din poza are mufa usb de 5v 1A.Am eu unul identic de 20 A ,merge 12/24 v si 5 v usb.Nu este mare 10 W la panou ,dar este cea mai mica varianta de pornire si cea mai ieftina.Oricum mai buna decat jucariile cu beculete ,radio si alte minunatii.Sigur ca controllerul duce pana la un panou de 100 w.

Ideal ar fi ca ,colegul sa puna un panou de 100 w.Dar deja este alt cost si alta destinatie.Poti lega o baterie,ceva beculete,poti lega un invertor de ele,etc.

Daca mergem in liga mare,sunt cu totul alte costuri,

Cel mai important,indiferent de marimea panoului este pozitionarea ,Cat mai mult soare,sa scoti cat mai mult din el.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles, cei 10A sunt irelevanti atunci pentru ce vrea el. Din pacate 5V 1A e slow charge la orice telefon mobil, iti trebuie 2A pentru incarcare normala. Nu stiu boxele alea cat curent accepta, dar cred ca suporta 2A.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...