Sari la conținut

Excursie in Ucraina vara 2022


Postări Recomandate

Ca un veritabil fost jurnalist dar si motociclist traznit, nu mi-am bazat opinia doar pe ce se scrie, vede si aude. Asadar, mi-am facut un cadou de ziua mea in iunie anul trecut, am incalecat pe cal si... m-am dus pana in Ucraina in Hmelnîţkîi sa vorbesc cu lumea si sa iau pulsul. Mai jos povestea.

Cand ti se pune pata, ti se pune pata! Prin martie, m-am gandit ca n-am fost niciodata genul care sa ajute pasiv si nu ar trebui sa-mi flexez valorile pentru nimeni. Nu accept si nu am acceptat niciodata ca nu se poate face nimic, pur si simplu cred ca fiecare poate avea un impact adevarat in a ajuta si a face bine daca bineinteles chiar crede in asta si face ceva pentru asta. Si, cine zice ca nu poti imbina utilul cu placutul?! 

 

Asadar, am inceput sa strang niste banuti pentru calatorie si pentru a cumpara mai multe battery packs, ca sa le donez celor de pe front. Am ales asta fiindca era nevoie si era cam singurul lucru pe care as fi putut cu adevarat sa-l car pe motocicleta intr-o cantitate mai mare, dat fiind dimensiunea lor redusa. Da, adauga greutate insa... incap si le pot transporta!  
Prin iunie, dupa lupte seculare cu partenera, care bineinteles ca s-a opus cu toata fiinta acestei "excursii" de ziua mea, mai ales ca avem si un copil, am luat legatura cu putin inainte cu unul dintre motociclistii de acolo ca sa am un punct de contact. A fost surprins bineinteles insa am aflat prima mea veste proasta... Intentia mea era de a ajunge pana in Kiev si Bucha dar mi s-a comunicat frumos ca nu prea exista benzina si sa iau asta in considerare! Troaca mea are rezervorul de 21 de litri si pot inghesui poate 22 dar clar insuficient pentru a strabate atata drum dus si intors. Asadar, am cumparat o canistra de 10 litri, inca una de 5 si mi-am refacut putin planurile. De la Siret la Hmelnîţkîi sunt vreo 230 de kilometri, am sanse sa ajung pana acolo si inapoi la Siret daca merg frumos si am 15 litri in plus de rezerva. 

 

Si, intr-o buna zi de vara, mi-am umplut topcase-ul cu bidoanele de bezina, transformand motoreta intr-o veritabila bomba pe roti, am pus cei 2 saci de dormiti donati in bagajele laterale iar pentru a compensa greutatea, tankbag-ul plin de battery packs! Printre lacrimi si suspine (bineinteles nu ale mele) m-am suit calare la rasarit, mi-am pornit muzica preferata si-am plecat intr-o aventura trisa cu adevarat de neuitat. 

 

Sarind ceva mai departe, am ajus la granita de la Siret, unde am fost foarte atent sa numar kilometrii de pe bord odata ce am observat coada de TIR-uri. 11 kilometri masurati pe ceas, de masini cu marfa asteptand sa intre in Ucraina. In stilul motociclistului traznit, am trecut de absolut tot, m-am oprit la ghiseul vamesilor romani si am intins pasaportul. Nu mi-am scos cagula, casca, nimic! Am trecut mai departe si am ajuns la Ucrainiei, unde am repetat procedura. Nici acolo nu mi-am scos casca, mi-au pus viza si am trecut ca vantul! 
Urmeaza aceeasi masuratoare, de data aceasta insa fiind exact 21 de kilometri de TIR-uri asteptand cu directia spre Romania. Nu ca zice la stiri sau vezi doamne, e masurata de mine, personal! 

 

Incet-incet ma departez de vama si desi sunt bine in zi, sunt frapat de primele impresii. Nu exista masini pe drum! Rar, cate una sau cate un TIR dar foarte foarte rar! Dubios, iti da senzatia de o tara parasita. Continui si trec pe langa benzinarii care toate afisau 0.00, deschise dealtfel dar fara combustibil. Trec prin mai multe sate, toate la fel de pustii precum drumul. Fara oameni, fara masini! Scena asta dureaza pana in Hmelnîţkîi si ma gandesc ca in alte conditii, mi-ar fi placut la nebunie sa am un drum pustiu doar pentru mine. 
Undeva pe la jumatatea drumului mi se face foame si ma opresc la o benzinarie (fara combustibil, bineinteles!) sa iau ceva de mancare, cu speranta ca pot folosi cardul. Surpriza, arat cardul si imi fac semn ca nu merge dar sa merg pana in orasul alaturat, unde cica ar fi un bancomat. Calculez kilometrii, ma duc, scot bani de pe Revolut (n-am vrut sa folosesc cardul normal) si ma intorc la benzinarie, unde ma ghiftuiesc cu o cafea si niste hotdogs. 

 

Urmeaza alte drumuri pustii, alte sate pustii si chiar si niste filtre militare, care ma lasa sa trec doar uitandu-se mirati la bestia incarcata de bagaje, singurul vehicul de pe drum. 

Merg, merg, merg si dau de inca un filtru militar in mijlocul nimanui, de data asta format de doua tipe in uniforma militara, inarmate pana in dinti. Mergand frumos, nu numai ca sa ies la consum dar si avand topcaseul plin cu benzina, vad din timp ca imi fac semn sa trag pe dreapta si opresc chiar in dreptul celei care semnalizase. Fiind echipat si avand si muzica in casti, nu apuc sa schitez niciun gest ca incepe sa turuie pe limba ei spunand ceva rastit si avand o fata suparata. Apropo, asa ca fapt divers, erau superbe, greu sa nu zambesti. Om sunt si eu!


Ii fac semn cu mana.

- Stai! Scot tacticos manusile, casca, cagula si castile cu muzica, ii trag un zambet pana la ureche si le spun:
-Hi there, how are you? 
....
Liniste, fata aia suparata s-a transformat intr-una panicata si o vad cum incepe sa se certe cu cealalta timp de cateva secunde. Nu stiu ce-au zis dar din gesturi si mimica celor doua am presupus urmatoarea conversatie:

- Ce dracu fata de m-ai pus sa-l opresc pe asta, nu vezi ca vorbeste engleza, acum sa vorbesti tu cu el ca eu nu inteleg boaba din ce zice. 
- Eu? Tu l-ai oprit, tu sa vorbesti cu el! 

Aproape ca m-a apucat rasul, stateam acolo si ma uitam la ele cum se cearta intre ele, care sa vorbeasca cu mine ca nici una nu stia boaba de engleza. Intr-un final, cea care m-a oprit schiteaza ca vrea sa vada actele desi parea mai degraba ca vrea sa plec cat mai repede. Am aratat frumos pasaportul si a incercat o schita de conversatie gesticuland. 

- Incotro?
- Helmentzki, raspund eu
- Se uita la mine, apoi la pasaport si iar la mine si vad ca se chinuie sa-si aduca aminte cum sa-mi spuna ceva in engleza dar nu ii iese si nici colega nu pare sa stie cum sa o ajute. Intr-un final, imi arata in directia mea de mers spunand "Ruski, Bum Bum", presupunand ca voi intelege. Ca si cum n-as fi stiut ce se intampla acolo!
- Era prea nostima toata scena asa ca m-a busit rasul si am exclamat "Ruski"?! Arat spre pasaport, exclamand la randul meu dar mai tare decat spusese ea
- Ruski?! "Romanski" (presupunand ca acel "ski" de la final s-ar potrivi), apoi, arat spre mine cu mana. 
- Me Dracula! Si le arat coltii facand "Chhhhh", cum fac vampirii prin filme.
In acel moment le-a busit pe amandoua rasul iar chicotind imi returneaza pasaportul si imi fac semn sa ma duc in voia mea ca vorba aceea, n-ai ce sa explici nebunului. 

 

Si, uite asa am plecat mai departe la drum prin pustietate. Ajung si la destinatie, unde pun ostentativ motoreta langa o terasa, unde o chelnerita draguta soseste imediat si ma intreaba ceva pe limba ei. Ii raspund in engleza si parca i se lumineaza toata fata si imi raspunde la fel chiar daca nu in cea mai corecta forma gramaticala. Comand o cafea si de mancare si ii promit un bacsis bun daca poate sa stea 10 minute cu mine cand are timp s-o mai intreb diverse. 
Aflu ca nu exista nimic din toate mizerile spuse de rusi ca s-ar fi intamplat in regiunile alea si cam tot ce unii considera propaganda ucraineana in mass media din vest. Doar ca de data asta nu e propaganda, fata este convinsa, spune ca are rude acolo, ca nimic nu e adevarat si ca Putin doar vrea Ucraina pe coroana si se pare ca nu mai conteaza nici pretextele macar. De fapt, cam asta a fost esenta conversatiilor cu toti, in pofida englezei stalcite si dificultatii in a comunica.    

 

Dupa cafea, tigara si mancare, am parte si de prima surpriza, pornesc sirenele, un sunet absolut infiorator care imi face sa-mi stea sangele in vene. Ma ridic imediat, aproape rasturnand banca si ma uit disperat in jur. Nimeni de la celelalte mese nu schiteaza niciun gest, doar se amuza de reactia mea. Chelnerita ma vede panicat asa ca vine spre mine si o intreb unde sa ne ascundem. Zambeste larg si relaxat si imi spune - No problem, no problem, only ruski. Apoi ma invita sa iau loc inapoi si ma intreaba ce altceva mai doresc. 

 

Se termina si suntelor ala teribil iar viata continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat de fapt. Experienta imi prinde insa bine, la urmatoarele sirene, care m-au prins la o alta terasa multe ore mai tarziu, am reactionat calm si mi-am aprins o tigara, sorbind tacticos din bere. Ca si inainte, nimeni n-a schitat niciun gest, nici macar o privire spre cer. 

 

Am dat si battery packs-urile si sacii de dormit, am mai vorbit cu diferiti oameni unde am reusit sa comunic cat de cat in engleza si am dormit tun, trezindu-ma doar putin dar oarecum relativ relaxat la sunetul urmator al sirenelor in miez de noapte. Oamenii se obisnuiesc repede cu orice si chiar si asa ceva poate sa devina usor de un cotidian macabru.

 

Ce mi s-a parut interesant e ca toate panourile LCD cu reclame din oras aratau din cand in cand si stiri cu ce grozavii au mai facut rusii dar si discursuri ale presedintelui, unul care a fost dat si la megafoane la un moment dat. N-am inteles boaba dar imaginile erau foarte graitoare, chiar si daca vor cuceri Ucraina, au avut ucrainienii grija sa arate absolut toate atrocitatile, in asa fel incat toata lumea sa-i urasca din tot sufletul. Propaganda de razboi clar ajuta cand exista o doza de adevar in ceea ce se spune si multe multe imagini mai graitoare decat o mie de cuvinte.

 
Altfel, centrul orasului plin de panouri unde ingerul pazitor este Ucraina si orcii care se tarasc din intuneric, panouri peste panouri cu toti eroii lor cazuti, zeci daca nu chiar sute si zonele de conscriptie militare, inconjurate de saci de nisip. Chiar si la intrearea in orase exista filtre, saci de nisip si baricade, in asa fel incat sa nu poti intra usor. Din ce-am vorbit atunci cu oamenii toti pareau convinsi ca Ucraina va rezista, ca va fi urat dar lumea parea mai speriata de a ajunge sub Putin decat de razboi.  

 

A sosit si momentul sa plec, mi-am varsat bidoanele in rezervor si valea inapoi spre Romania. De data asta am dat de vreo doua benzinarii care pareau sa aiba combustibil la intoarcere si m-am ofticat ca nu m-am dus pana in Kiev dar m-am gandit ca mai e si la anul. 

 

Asadar, voluntari pentru o excursie in vara calare pana la Kiev? 
PS, ca sa fie negru pe alb: Life is not guaranteed! Nu exista service-uri, benzina prespun ca se gaseste tot greu si nu contati pe niciun ajutor fiindca medicii lor sunt majoritatea pe langa front.

Si, cateva poze, n-am luat niciun aparat cu mine si n-am facut multe, am incercat sa evit provocarile, sa nu zica careva ca sunt shpion:

20220601_204951.thumb.jpg.a82113c51b25e2c7c9fb7b4529e09ed5 - Copie.jpg

20220614_054358.thumb.jpg.e1c649b4bc7e3509d41382df354e005c - Copie.jpg

20220614_141618.thumb.jpg.4249846b1b25c1c6b54eb0f29f9056d6.jpg

20220614_142943.thumb.jpg.74f384dd7997784b43fc60c99b2d6085.jpg

20220614_170418.thumb.jpg.0e10890de613a0e6b8be3b23bb9c0582.jpg

20220614_174453.thumb.jpg.2fa58b171b346f5d8869a0500e5413e9.jpg

Uktrip.thumb.jpg.0b12a123aa7d036e33dcbb2d602a132e.jpg

Editat de Kristian K
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 28 minute, Muretto Grundieg a spus:

Bună treaba, dar poze mai mici nu găseai?   :)

 

Scuze dar am facut doar cateva poze si alea cu telefonul, m-am gandit sa nu-mi incerc norocul si mai mult 😁

image.thumb.png.c8e916b4906b7764f39ca2d4d0cb1857.png

Editat de demostene
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Prin vara, in funcție de evoluție mă bag la o plimbare spre Kiev. Tot în iunie am fost și eu, dar cu mașina ( pentru că 2 rezervoare benzina + gpl) până la Odessa. Problema cu benzina am rezolvat o simplu in stil asemănătoare popoarelor noastre..   Alimentam din benzinării mai mici ( numai cash) și când întrebau de cardul ukrainian arătăm o bancnota de care apoi mă despărțea. Noi am și fost oarecum bombardați in Iunie. Deci soția numai vrea Ukraina (mai departe de Iail-cetatea alba) așa că chiar vreau Kiev. Am fost și în decembrie....  Chiar și în orașele din afara zonei de conflict este ciudat. Iluminatul public este oprit. Toată lumea folosește lanterne. Marea majoritate a bancomatelor nu funcționează. Trepidantul bombelor, etc...

Dar dacă ești hotărât să mergi mai in vara sunt un posibil candidat la excursie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu credeti ca ar fi timpul sa incetati?:)

Omul a spus ca nu si-a luat scule, ca...razboi! Pozele le-a facut cu pixu'...asta a avut, asta a adus! Cine nu-i multumit sa mearga acolo cu scule profi' si sa vina cu poze la rezolutie maxima...sa ne uimeasca! Hai...inscrieri?!

Editat de ivan pedala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, Muretto Grundieg a spus:

Magneței de frigider, este ? Merge și Ismail. :)

 

 

 

 

 

Nu avem magnetel... Cred că am uitat. Izmail, câh.... Doar pentru cumpărături.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Lasă, dom ' Ivan , și pe mine m-au ”acuzat” că nu am făcut poze din dronă. :)

Încercam doar să introduc o notă mai veselă în toată tragedia asta.

Acum sincer, apreciez strădania colegilor și chiar sunt invidios. Din păcate, nu am atâta determinare încât să plec acolo. Mie mi-au fost suficiente tragerile demonstrative din armată, inclusiv cu tancul.

La prima, fiind nepregătit, e posibil să fi umplut un pic izmenele, dar ce mai contează?

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu v-am certat, am incercat sa va determin sa luati caprele de ghidon si s-o taiati spre Est, cu scule potrivite incat sa vada si ochiu' nostru avizat realitatea! Da' voi acu' o dati cotita pe dupa cires!

Sincer, cand plec la drum cu motoru' nici mie nu-mi place sa stau sa fac poze (in cazul protagonistului acestui topic, cred ca nu faceam nici macar o poza justificativa, stiu ce inseamna sa-ti ia sculele la control organu' si...n-as fi riscat), iar daca fac poze, ies unele jalnice, motiv pentru care pozele facute exclusiv de mine sunt mai rare. Norocu' meu cu altii! :cheers:Acum chiar am si dotare tehnica, o sa incerc sa ma dezlantui si-n arta pozatului spre primavara. Va rog insa de-acu' sa nu radeti!:rolleyes:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 39 minute, ivan pedala a spus:

Nu v-am certat, am incercat sa va determin sa luati caprele de ghidon si s-o taiati spre Est, cu scule potrivite incat sa vada si ochiu' nostru avizat realitatea! Da' voi acu' o dati cotita pe dupa cires!

Sincer, cand plec la drum cu motoru' nici mie nu-mi place sa stau sa fac poze (in cazul protagonistului acestui topic, cred ca nu faceam nici macar o poza justificativa, stiu ce inseamna sa-ti ia sculele la control organu' si...n-as fi riscat), iar daca fac poze, ies unele jalnice, motiv pentru care pozele facute exclusiv de mine sunt mai rare. Norocu' meu cu altii! :cheers:Acum chiar am si dotare tehnica, o sa incerc sa ma dezlantui si-n arta pozatului spre primavara. Va rog insa de-acu' sa nu radeti!:rolleyes:

Vrei sa auzi sirena/n poza?...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Duamne feri'!  Reiese ca as vrea asa ceva?! Nu agreez nici macar sirenele de pe la noi...d-apoi p-alea antiaeriene! Poate d-astea (vezi poza!), cu toate ca si-n cazu' asta am ceva retineri!🤭

326170656_1125079358180925_3994215761003086457_n.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Faine pozele din Odesa! 

 

Imi pare rau ca nu am facut mai multe poze si clar mai profi dar Ivan Pedala zice foarte bine, nu vrei niciodata sa fii luat la intrebari de catre organ, oricare ar fi el...
Cu mana pe inima pot spune ca am fost extrem de paranoic, am avut telefonul inchis din soft si doar GPS-ul pornit la el, mi-am sters aplicatii, etc. Nu ca as fi facut ceva dar oamenii nu gandesc rational cateodata, nu mai zic in context de razboi si am vrut sa evit posibile discutii neplacute. Nu mai spun ca eram singur, no backup pentru nicio explicatie traznita de-a mea.

 

Daca mai fac o excursie la vara voi scrie aici, inca nu sunt convins, mai ales ca m-a lovit si pe mine inflatia si tare ma indoiesc ca imi voi mai permite doua concedii. Nu mai spun ca nu se poate merge cu mana goala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am fost in Ucraina cu motoreta de 2x, in 2019 si 2020. De fiecare data , chiar daca nu era nimeni in vama , am stat o ora  sa parcurgem asa zisele formalitati,care se faceau in 10 min max. , au tras de noi sa le dam spaga, au cautat in caseuri printre chiloti si sosete, au verificat serii sasiu si facut poze cu cea mai mare lene...In rest ,Odessa,Kiew,Cernauti relativ ok. Ulterior am facut o depesa la ambasada din Buc. ,de unde nici acum nu am primit un raspuns. Jeguri

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 19 minute, revo a spus:

Am fost in Ucraina cu motoreta de 2x, in 2019 si 2020. De fiecare data , chiar daca nu era nimeni in vama , am stat o ora  sa parcurgem asa zisele formalitati,care se faceau in 10 min max. , au tras de noi sa le dam spaga, au cautat in caseuri printre chiloti si sosete, au verificat serii sasiu si facut poze cu cea mai mare lene...In rest ,Odessa,Kiew,Cernauti relativ ok. Ulterior am facut o depesa la ambasada din Buc. ,de unde nici acum nu am primit un raspuns. Jeguri

Demostene este un fost jurnalist si ca orice jurnalist stie el mult mai bine cum este realitatea🤪 Veritabilii jurnalisti au deobicei o viziune fff particulara asupra  subiectelor ca sa raman decent in exprimare.

 

In rest 200% ce spui tu, eram nevoit sa merg pe jos la iama nene si autobuz , daca treceam cu o prapadenie de masina fara 50 nu scapam daca aveam obraznicia sa ma duc cu A4 fara 100 stateam acolo cu orele si cautau si recautau prin Interpol

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 3 ore, Djenavar a spus:

Demostene este un fost jurnalist si ca orice jurnalist stie el mult mai bine cum este realitatea🤪 Veritabilii jurnalisti au deobicei o viziune fff particulara asupra  subiectelor ca sa raman decent in exprimare.

 

In rest 200% ce spui tu, eram nevoit sa merg pe jos la iama nene si autobuz , daca treceam cu o prapadenie de masina fara 50 nu scapam daca aveam obraznicia sa ma duc cu A4 fara 100 stateam acolo cu orele si cautau si recautau prin Interpol

 

Eu sunt din Siret, si trec destul de des. Nu dau traditia, dar asta ma costa doua, trei ore de stat la coada sau la boxa. Excursia lui Demostene e frumoasa, propaganda nu prea... Desi, poate asa vede el situatia, e dreptul lui...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...