Sari la conținut

Sorin Stroe

Membru
  • Număr conținut

    2
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de Sorin Stroe

  1. On 8/20/2020 at 9:54 AM, RazvanX said:

    Salut,

     

    Ca orice incepator, vine intrebarea vesnica "ce sa-mi iau?".

    Sa povestesc un pic despre mine pentru inceput. 27 ani, conduc prin Bucuresti/Romania de cativa ani buni si am inceput cu masina 1.6 apoi am trecut pe 2.0. Nu ma consider vitezoman (o mai scap pe alocuri) si nici nu caut sa impresionez. Imi place mult sa ma plimb si ma bucur de drum si asta caut si cu motocicleta.

     

    Am luat A-ul de curand si am facut scoala pe un ER6N, pot sa spun ca pe alocuri mi s-a parut un pic cam prea mult pentru un incepator (cu instructor in spate, nefamiliar cu puterea, etc.) dar odata ce am stapanit viteza de oras, a fost ok. Experienta de condus pe ea nu mi-a placut foarte mult (poate nu am cu ce sa compar?) desi pozitia este destul de dreapta.

     

    Unde ma plimb?

    Nu pot sa mint, probabil o sa fie 80% Bucuresti, ture de weekend sau iesit la o cafea. Imi place foarte mult sa merg pe drumurile de munte, pe serpentine (tip DN1A... Sinaia>Pestera, etc.) si mai putin sa merg in linie dreapta. In linie dreapta poate sa mearga oricine. Pentru inceput probabil o sa ies la niste drumuri scurte pe langa Bucuresti sa ma bucur de drum. Pentru orice concediu/drum lung am masina.

     

    Ce tip de moto?

    La inceput mi-au furat ochii cruiserele, defapt de asta am si vrut sa fac scoala. In schimb nu am avut posibilitatea sa ma "urc" pe un cruiser (Honda Shadow, Intruder, Vulcan) ca sa imi dau seama de ciclistica si daca imi place sa conduc un cruiser sau pur si simplu imaginea pe care o am in cap cu mine pe cruiser. Pentru mine confortul este mai sus decat prestanta.  Asa ca am ajuns sa ma uit la aceste motociclete basic care nu pot sa zic ca ma lasa lat dar mi se pare ca sunt cele mai ok pentru un mers prin oras si poate un drum mai incurcat.

    Touring/moto mai mari le exclud din start pentru ca mai intai as vrea ceva mai agil si poate o sa le iau in consideratie anul urmator.

     

    Variante/pareri (am nevoie de sfatul vostru)

    Din start am zis ca o sa caut cu ABS si sa nu fie ultima bicicleta. Bugetul este undevala 4k si cred ca o sa iau din Germania pentru ca...asta e. Am 1.75m (sau 180 cum zic barbatii) si vreo 75 kg, fac sport destul de mult deci sunt si ma simt in forma.

    Am ajuns la o lista scurta:

    • GFS 650 - doar de 2 zile citesc despre ea, pare OK dar nu pot sa-mi dau seama din filmulete si poze pe net care este experienta condusului/manevrabilitatea ei. Imi place cum arata, nu la fel de mult ca altele dar vad numai de bine. 
    • XJ6 Diversion - foarte putin am citit despre ea, pare OK, similara cu celelalte dar nu stiu de ce imi pare "invizibila" si lipsita de emotie.
    • ER-6F - am gasit-o dupa ce am pus toate filtrele de "pret/abs/an/etc) si este la fel ca ER6N doar ca este carenata. Nu stiu exact ce presupune carena mai ales daca impacteaza manevrabilitatea in vreun fel. Daca este doar pt aerodinamica, nu ma deranjeaza, chiar apreciez la drumuri in afara orasului.

     

    De ce 650? Pentru ca mi se pare la limita bunului simt, poate un pic cam mult pentru un incepator. Nu stiu cat de iertatoare sunt si cum se descurca. Am luat in varianta si o Honda NC700 dar din ce am citit, absolut nimeni nu a fost impresionat de condusul ei. 

     

     

    Ceva sfaturi/pareri/opinii?

     

    Prima iesire cu orice moto dupa ce-mi fac mana din nou prin parcarile bucurestiului (8-uri...frane...jaloane...) o sa fie probabil pe niste drumuri mai intortochiate.

     

     

    Multumesc

    Poate ti-ai cumparat deja motocicleta ( vad ca postarea este din August anul trecut), dar pot sa spun ca exact in acea luna mi-am cumparat un Bandit 650 - ca si prima motocicleta (am luat carnetul in Octombrie 2020). Pot sa iti spun ca este o motocicleta excelenta pentru inceput (si nu numai, as zice). Pentru mine cel putin acest motor s-a potrivit ca o manusa. Manevrabil, fun, iertator. Am 8500 km parcursi cu ea si inca ma incanta cum s-ar zice aproape ca in prima zi :)

  2. 19 hours ago, l.u.v said:

    Salut,

    Am scris textul de mai jos acum vreo 2 ani pe grupul de FB.

    M-am gândit că cei tineri pot învăța ceva din experiența noastră și cum sunt destui care încep cu acest forum, poate nu e rău să afle tipsurile de aici. 

    Vă invit să adăugați ceea ce credeți de cuviință. 

    Enjoy! 

     

    “Aș dori să împărtășesc cu voi câteva lucruri de la care încerc să nu mă abat niciodată atunci când aleg să ies cu motocicleta.
    Îmi place să cred că sunt lucruri "mai altfel" decât cele uzuale, dar care vor prinde bine celor care le aplică. 
    Parte dintre ele sunt din proprie experiență, altele "furate" sau aflate de la oameni experimentați, care au ani destui și sute de mii de km călare.

    Cineva de aici a răspuns la ironiile unor tinerei motocicliști zmei la adresa celor mai in vârstă cu următoarea frază: "nu e rău să îmbătrânești, e mai rău să nu ajungi să îmbătrânești!"

    O să updatez topicul pe măsură ce îmi aduc aminte, astfel încât recomand celor care l-au citit să revină și să-l răsfoiască periodic. 😊

    Sper să vă folosească!

    - aveți grijă mare în perioada de după iarnă, când începeți să ieșiți pe străzi. Șoferii încă nu sunt obișnuiți cu motocicliștii în trafic și nu sunt atenți!
    La rândul nostru și noi avem reflexele alterate. Recomandat este că la începutul de sezon să ieșiți la drumuri usoare, de acomodare treptata la trafic. La rândul lor, gumele și asfaltul sunt reci.
    Nu întâmplător, foarte multe accidente au loc în această perioadă de acomodare!
    - tot la ieșirea din iarnă, majoritatea drumurilor sunt zdrențuite și cu gropi apărute datorită sării și soluțiilor de deszăpezire. Circulați cu atenție și nu uitați de aceste adevărate cratere apărute.
    - foarte mare atenție în zonele unde se construiește mult. În special toamna sau primăvara, atunci când plouă mult. Apa împreună cu noroiul de pe rotile camioanelor formează adevărate patinoare pe șosele în zonele menționate. 
    - orice ieșire cu motorul trebuie să cuprindă DOAR 4 elemente: tu, motocicleta, drumul din fața ta și natura. Se știe că mersul pe motor induce o extraordinară stare de relaxare. Resetați-vă și deconectați-vă de la tot ce nu intră în categoriile de mai sus, pentru că odată ajunși în șa, gândurile și ființa voastră trebuie să fie concentrate doar pe cele menționate. Nimic nu este mai nociv și periculos odată urcați în șa, decât o minte încărcată de cearta cu șeful, cu vecinul sau gândul că am credit la bancă! 
    - nu încercați să vă depășiți limitele, mai ales atunci când  mergeți într-un grup cu  necunoscuți. De multe ori se găsesc rideri mai rapizi care o iau în față și există tentația să vă țineți după ei, chiar dacă ritmul lor nu este cel cu care sunteți obișnuiți.
    - fără a avea legătură cu misticismul, încercați să țineți tot timpul cont de feeling-ul interior, starea mentală și de "semnalele" primite. Am evitat niște situații care puteau fi complicate atunci când am făcut asta, la fel cum am dat și de greu atunci când le-am ignorat. Dacă vocea interioară vă dă semnale de alarmă fie nu plecați la drum, sau dacă o faceți, circulați cu atenție sporită! 
    - obișnuiți-vă ca înaintea fiecărei ieșiri să vă rezervați 5 minute pentru dezmorțirea corpului, mai ales înaintea unui drum lung. Diferența dintre a sta în șa țeapăn sau relaxat este enormă. Câteva exerciții de gimnastică ale torsului și gâtului vă vor ajuta să vă simțiți ca și cum ați face corp comun cu motorul. Repetați aceste mișcări atunci când faceți câte o pauză în benzinării.
    - Grijă mare vinerea! Din cele sesizate de-a lungul anilor, vinerea este cea mai periculoasă zi. Toți sunt obosiți și grăbiți să ajungă acasă după o săptămână încărcată. 
    - vara (oricât ar fi de cald) folosesc tot timpul tricou cu mânecă lungă și pantalon layer colant din material subțire gen coolmax pe sub costum. Nu trebuie să fie ceva foarte scump, la Decathlon sau Lidl au lucruri foarte bune și perfect pretabile. Costumul nu se mai lipește de corp, layer-ele elimina rapid transpirația, se usucă la fel de repede și induc o senzație de fresh și răcoare. Nu purtați bumbac. Se face leoarcă în 10 secunde și se usucă într-o zi!
    - ascultați-vă întotdeauna organismul! În turele lungi și intense de o zi, atunci când se adună oboseala, opriți-vă într-un loc la umbră (dacă este vară) și rezervați o jumătate de oră pentru odihnă. Dați-vă ghetele jos și lăsați picioarele să respire și să se răcorească. Puneți ghetele sau geaca sub cap, întindeți-vă pe iarba și..odihnă plăcută. Veți vedea că veți reporni la drum total refăcuți. Să aveți tot timpul în minte că sunteți la plimbare și că nu contează dacă ajungeți acasă cu o jumătate de oră mai târziu. 
    - port tot timpul cagulă, indiferent de anotimp. Pe lângă faptul că împiedică transpirația să ajungă în căptușeala căștii, sunt foarte igienice pentru piele. Vara tip coolmax, iarna windstoppere, gen cele cu bază tip neopren. Când este foarte frig port o "gâtieră" din windstopper căptușit și pe deasupra cagula.
    - casca, deși am flip up, am renunțat să merg cu viziera sau mandibula ridicată în timpul mersului, chiar dacă tentația este mare. Am făcut asta după ce era să înghit o albină. Altă dată, o piatră mare sărită dintre roțile unui camion, mi-a lovit viziera fix după ce o închisesem, cu doar câteva momente înainte. 
    - port tot timpul chilot tip boxer, mai ales la drumuri lungi. Un chilot normal are terminațiile cusute exact pe punctele de contact cu șaua, iar cusăturile restricționează circulația sângelui în zonă. În combinație cu șeile proaste, un drum lung poate deveni un chin. Eu am și o pereche de pantaloni de ciclism cu gel, sunt extraordinar de buni pentru drumurile lungi.
    - dacă vă permiteți, pentru vara și temperaturi ridicate, cumpărați cooling vest. Găsiți mai multe tipuri. Eu am una de la Revit. În combinație obligatoriu cu un costum mesh, este senzațională. Timp de 2 ore asigură o senzație de răcoare la bust, apoi se udă și refolosește la fel, asigurând un confort termic propice. 
    - cumpărați-vă costume de sezon. Încercați să uitați de reclame care promit marea cu sarea, 4 anotimpuri, vrăjeli și alte bla bla-uri. Vara am costum integral din mesh, în restul anului alt costum de vreme rece.
    - investiți în echipamente de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe. Luați obligatoriu cu membrană tip goretex, sunt excelente prin faptul că elimină transpirația și lasă corpul să respire. Îmi amintesc de un amic cu care am plecat la munte cu motoarele într-o iarnă. Își cumpărase o geacă arătoasă, dar ieftină. Am oprit în benzinărie, eu uscat, el fleașcă pe dedesubt. A tras o săptămână cu o răceală groaznică!
    - nu luați niciodată costume moto care să fie fest pe voi. Se întâmplă asta mai ales în cazul fetelor, care vor să arate tot timpul țuț!
    Nimic nu este mai stresant decât un costum care vă strânge, restricționează mișcările și vă distrage atenția de la drum. Ca și în cazul bocancilor de munte, costumul moto se cumpără o idee mai larg, să poți pune și ceva pe dedesubt, mai ales că toate au fel de fel de reglaje și curele de ajustare. 
    Rețineți, un costum moto trebuie să vă vină bine așezat pe motor în poziția de pilotat, nu stând drept în fața oglinzii !!
    - legați și ajustați cât mai bine bretelele de reglaj de la ghete și costum pe voi. Este foarte periculos să vă agățați în mers elementele astea de manete, scărițe și pedalierul motocicletei. Nu mai spun de  stresul picăturii chinezești atunci când curentul vă antrenează și lovește curelele de corp. 
    - casca.
    Nu cumpărați niciodată o cască numai după review uri, sfatul prietenilor sau mai nou testul  Sharp! Casca o cumperi după ce o probezi și stai cu ea pe cap minute bune in magazin. Văd mulți începători care se orientează după testul Sharp. Nimic mai greșit! Este bine să știți că acel test nu ține cont de confortul căștii. Este un stres  extraordinar să ai o cască în care șuieră vântul după 80 km / oră, care scârțâie din toate încheieturile și în care intra apa la prima ploaie din cauza etanșării vizierei! 
    - eu port tot timpul dopuri de urechi, deși am avut în mare parte din timp doar mobre cu tobe OEM, silențioase. Am încercat nu știu câte modele, de la cele ieftine, la cele industriale. Cele mai bune sunt cele Alpine Moto Safe, au filtre, poți auzi muzica și vorbi la intercom, sunt pur și simplu senzaționale. 
    - evitați să circulați sau faceți-o cu mare atenție atunci când începe să plouă.
    Poate părea greu de crezut pentru mulți, dar pe ploaie cu găleata se circulă mult mai safe decât atunci când abia stropește! 
    Diferența este dată de faptul că praful formează o mazgă pe carosabil și cu cât ploaia este mai puternică, cu atât această marmeladă periculoasă este îndepărtată mai repede. Uneori este de preferat să mai stați 10 minute în repaos, așteptând să se întețească ploaia.
    - investiți în refacerea șeii! Pe lângă consumabilele și echipamentul de calitate, sunt banii cei mai bine investiți în motor. 
    Exceptând tourerele mari, dedicate, șeile OEM la majoritatea motocicletelor sunt frumoase, dar extrem de inconfortabile.
    Mai ales pentru cei care fac drumuri lungi, mersul cu o șa de fabrică este un chin, în timp apare o stare de disconfort care poate genera distragerea atenției cu riscurile aferente. 
    - încercați pe cât posibil să nu mergeți noaptea, mai ales pe drumurile noastre, care sunt pline de capcane.
    Atenție extrem de mare, mai ales în oraș. Noaptea este răcoare, liber, toate premisele  pentru a circula cu viteză. Am văzut noaptea în orașele mari o faună pestriță de viteziști plini de fițe, având mașini tunate cu sute de cai, cu care fac veritabile raliuri!
    Seara este făcută să vă opriți și să savurați o bere sau un pahar cu vin, stând la povești cu amicii. Lăsați TIR-iștii și șoferii profesioniști să meargă noaptea. 
    - aveți grijă toamna pe drumurile secundare, atunci când se face vinul. Satele sunt pline de oameni afumați, alături de tractoriști și căruțași băuți.
    - iarna. Există o vorbă, "iarna nu-i ca vara“ - nimic mai adevărat, mai ales în cazul motocicliștilor! Pe frig contează extrem de mult echipamentul și tipul motocicletei.
    Investiți în echipamente de firmă, care au maxim 2 layere interioare, ideal ar fi doar cu membrana Gore-Tex pe exterior și mesada de iarnă la interior. Într-un costum prost intră frigul peste tot și vă obligă să adăugați pe voi tot felul de straturi suplimentare de pulovere, polare etc. Acest lucru îngreunează extrem de mult mișcările și mobilitatea voastră, iar asta poate fi periculos pe motor.
    - Ideal este să mergeți pe drumuri pe care nu a mai plouat sau nins în acea iarnă.  Motivul este simplu, asfaltul este uscat și în interior. Dacă a plouat, apa pătrunde în mixtura asfaltică și îngheață, formând așa zisa "gheață neagră", extrem de periculoasă. 
    - când vă apucă foamea într-o zonă despre care nu știți nimic, opriți într-o benzinărie și întrebați șoferii de camion (TIR). Oamenii bat toată țara și cunosc la perfecție toate crâșmele și colțurile unde se mănâncă bine și ieftin.
    - cea mai bună metodă să îndepărtați muștele moarte este urmatoarea: luați cu voi tot timpul 2 lavete mai mari. Opriți într-o benzinărie și cât timp beți o cafea și vă trageți sufletul, una dintre ele o udați și o lăsați întinsă pe vizieră sau parbriz. După această pauză, toate impuritățile vor dispărea extrem de ușor, șterse cu cealaltă cârpă uscată. Nu folosiți hârtia din benzinării, este la fel de bună ca un glaspapier și cea mai sigură variantă să stricați viziera în scurt timp!
    - luați tot timpul cu voi un recipient cu atomizor pentru șters geamurile. Puneți în el doar apă cu săpun lichid, este cea mai bună metodă să curățați viziera / parbrizul. Nu folosiți soluțiile din benzinarii, conțin tot felul de solvenți sau alcool care pot distruge viziera. Acelea sunt bune doar pentru parbrizele mașinilor, nu policarbonatul vizierei / parbrizelor moto. 
    - dacă aveți posibilitatea, luați tot timpul cu voi un costum de ploaie, indiferent de anotimp.
    Musai din 2 bucăți.
    Pe lângă faptul că în general cel dintr-o bucată se îmbracă greu peste costum, sunt situații când ai nevoie numai de greacă.
    Costumul de ploaie oferă o excelentă protecție la frig prin microclimatul cald pe care îl creează în interior, astfel încât te poți descurca excelent când vremea se răcește brusc și nu ai  echipament adecvat. 
    - atunci când ploua și configurația motocicletei o permite, mergeți cu geaca de la costumul de ploaie puțin desfăcută în fermoar în partea de sus. Nu vă închideți până în gât. Un costum de ploaie este impermeabil, dar marele impediment este că nu lasă corpul să respire. Lăsând deschisa o bucată, asigurați o cât de mică ventilație în mers și atenuați senzația de saună interioară.
    - nu circulați niciodată pe mijlocul benzii de rulare în situațiile când este aglomerat și mergeți în coloană.
    Păstrați distanță și călcați întotdeauna pe urma roții din stânga sau dreapta a mașinii din față. În cazul unei gropi pe care mașina o încadrează între roți, voi o să o luați în plin, iar pe ploaie există riscul să alunecați pe petele de ulei / motorină scurse din motoarele autovehiculelor.
    Pe asfalt uscat se poate vedea ușor că întotdeauna mijlocul caii de rulare dintre benzi este mai închis la culoare și murdar, tocmai din acest motiv.
    - atunci când vă aflați în trafic aglomerat, mai ales în zone de drum șerpuit și vreți să depășiți, mergeți numai pe urma cauciucurilor din stânga ale mașinii din față și uitați-vă în oglinda stângă a acesteia. Este bine să depășiți doar atunci când aveți contact vizual cu privirea șoferului în oglindă și sunteți sigur că v-a văzut și înțeles intențiile. De obicei atunci când văd motocicliști, din ce în ce mai mulți șoferi trag ușor dreapta ca să vă facă loc.
    - nu uitați niciodată (dar niciodată!!) să mulțumiți unui astfel de șofer care v-a făcut loc. Făcând asta arătați respect și data viitoare aproape sigur șoferul nu va uita și va proceda la fel și cu alți motocicliști. "Cum îi învățăm, așa îi avem" este valabil și în cazul șoferilor, nu numai al copiilor!
    - ar fi bine să vă învățați ca pe cât posibil și indiferent de vreme, revenirea pe banda de mers să o faceți ocolind semnalistica și toate marcajele de pe șosea. Care alunecă ca drak, mai ales pe ploaie. Mie mi-a intrat în reflex și aproape întotdeauna la revenirea din depășiri mă încadrez între marcaje.
    - un amic mi-a spus odată: "astăzi merg în așa fel încât să pot ieși și mâine!". O vorbă plină de adevăr, este bine să o învățați și să o aveți tot timpul în minte.
    - dacă aveți loc este bine să aveți cu voi o trusă mică de scule, câteva siguranțe, un spray de pană plus o rola de Power Tape.
    Nu știi niciodată când ai nevoie de ele!“

    Un material extraordinar. Mii de multumiri!

     

×
×
  • Creează nouă...