Sari la conținut

TonyX

EX+
  • Număr conținut

    10
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de TonyX

  1. Subiect uleios : semeringurile de furca.

    O problema destul de frecventa am vazut ca incepe sa fie asta cu semeringurile de furca.

    Astea sunt niste inele de metal, cauciuc si cu arc, care sunt localizate in zona unde tuburile de inox de la furca intra in partile de jos (care tin roata), numite si jambe. Rolul semeringurilor este sa tzina uleiul din furca la locul lui, adica in furca, iar cilindrii de inox sa ramana curati. Ei.. in timp SAU din cauza mizeriei excesive care ajunge pe tuburile de inox (de exemplu mers pe drumuri cu noroi) - semeringurile se uzeaza si nu mai curatza furca de ulei - uleiul incepe sa iasa atasat de furca si apoi sa curga in jos, pe jambe. Pe vremuri si la motocicletele de enduro - se monteaza burdufurile alea de cauciuc - cu un capat pe jamba si altul pe furca, tocmai pentru a preveni sa ajunga mizeria pe tuburi si a proteja semeringurile. Problema la celelalte motoare e ca da naspa la estetica :cheers: . Deci, ce e de facut - sfaturile mele

    - pasul 1 - comandati din timp o pereche de semeringuri, pentru ca atunci cand incep sa curga, nu veti avea liniste pana nu le stiti fixate. Sunt ieftine, cam 10 euro pe louis.

    - pasul 2 - inspectati furca din cand in cand - in zona semeringurilor - spre spatele motocicletei - daca e sa fie ulei, atunci zona aia va fi mereu murdara - uleiul face o pelicula care aduna praf si arata mereu neagra.

    - pasul 3 - daca a inceput sa curga un semering, fiti siguri ca nu se "vindeca" singur, nu-i mai creste "carnea" la loc, deci trebuie rezolvata problema. Ei... pana la rezolvare insa (lipsa de piese, programare la mecanic, lipsa de timp, de scule etc...) - trebuie facuta o operatiune simpla dar foarte importanta - trebuie puse niste carpe pe jamba - imediat sub zona semeringurilor - prinse cu scoci acolo - cu rolul de a capta uleiul care va tot iesi din furca. Daca nu faceti asta, uleiul ala se scurge, incet dar sigur, fix pana la etrierii de frana si la placutze si discuri. Discurile se pot curatza cu benzina, ce-i drept, dar placutzele contaminate cu ulei nu prea mai vad "lumina soarelui", adica nu-si recapata total capacitatea de franare decat dupa ce se uzeaza suficient incat sa se duca stratul contaminat. Oricum e o operatiune mizerabila curatarea franelor de ulei, deci o simpla carpa si un scoci previn foarte bine chestia asta.

     

    - pasul 4 - pentru cine nu se jeneaza "sa-si bage mainile" in problema.

    Inlocuire semeringuri :

     

    operatiunea are doua parti clare

    a) - izolarea telescoapelor - adica mai intai - pus pe cricul central, pus un cric de masina pentru ca motocicleta sa stea pe roata spate, nu pe fata, dat etrierii jos (atentie - trebuie legati cu sfoara de motocicleta, sa nu atarne in conducte), dat roata fata jos, eliberat telescoapele din ghidoane (daca se prind ghidoanele direct, nu prin juguri), apoi slabit suruburile de la juguri si gata - sunt eliberate telescoapele - aici e de notat un aspect foarte important - recomand sa faceti cu pila o zgarietura mica pe telescoape si pe ochelar - pentru a sti la remontare exact pozitia din care le-ati scos - atat pe inaltime, cat si ca sa nu le puneti rotite altfel de cum erau (teoretic ele sunt la fel, dar practic uzurile diferite de la bucsele din furca risca sa blocheze apoi o vreme cursa optima a furcii).

     

    :burnout: - o data izolat telescopul, urmeaza partea 2 - se scoate semeringul vechi si se pune cel nou :hug: . La vedere este intai semeringul de praf - asta se scoate cu un cutit - se distanteaza usor, din aproape in aproape, de la linia vizibila unde calca pe metal. Iese lejer. Apoi mai urmeaza o sigurantza - in general e o sarma ondulata, iese la surubelnita imediat, la unele motoare e siguranta zegher - poate sa fie necesar un cleste de sigurante - e mai bine decat sa riscati sa o rupeti la surubelnita si apoi sa ramaneti cu motocicleta desfacuta din lipsa sigurantei respective. Ei.... si aici urmeaza partea delicata. In general, in manualele de reparatii, procedura de inlocuit semeringuri presupune desfacerea de tot a furcii - e un surub in partea de jos a jambei care tine la un loc cele doua piese mari vizibile ale telescopului. Daca surubul asta e intzepenit sau se invarte cu tot cu piesa in care e insurubat, atunci mai bine mergeti pe varianta 2 de inlocuit semeringuri, cand totul se rezolva fara a desface nici o shaiba de la furca. Un alt avantaj al metodei astia este ca daca nu a curs ulei in cantitate vizibila, atunci nu mai trebuie nici macar completat uleiul, deci operatiunea ramane "curata si uscata". Cum scot eu semeringurile - pana acum cu succes la 2 motociclete:

     

    Mai intai cu o surubelnita - se curata cauciucul vizibil din semering, pana se ajunge la tabla. Fara frica, fara mila. Singura grija care trebuie avuta este protejarea tubului de inox, sa nu faca zgarieturi. In general este un otzel foarte dur, deci nu se zgarie asa usor accidental, dar trebuie totusi ceva atentie. Dupa ce s-a curatat cauciucul, se intra cu un cutit, pe langa telescop, in unghiul permis de distanta dintre tabla semeringului si tubul interior al telescopului. Cutitul trebuie sa aiba un varf subtire, preferabil curbat, iar lama - taisul sa fie orientat spre in sus. Ei, apoi urmeaza o manevra repetitiva prin care se taie semeringul respectiv. Mai trebuie protejata si jamba - pus acolo o carpa groasa - pentru ca ala va fi punctul secundar de realizare a parghiei de taiere. Asadar cutitul se sprijina cu varful lamei pe tabla semeringului - o "vede" de jos in sus, iar cu dosul lamei pe jamba, in unghiul permis. Ei, se executa miscarea asta cam vreo 5-10 minute asa, pana cand rezulta o taietura in semering intr-un unghi destul de lung, dar completa, care-i intrerupe continuitatea circumferintei. Apoi e gata - dispare presarea semeringului in carcasa si se scoate cu un varf de surubelnita imediat.

     

    Asta e tot - semeringul nou se baga cu tabla in sus - fata cu marcajele din fabrica. Se aduce la nivelul jambei cu mana. Recomand sa puneti ceva ulei pe el inainte, sa intre lejer. Recomand sa puneti ulei si pe exteriorul semeringului, pe circumferinta. Apoi trebuie batut la loc in carcasa - eu il bat cu grija, cu un dorn de metal, usor de tot, de jur imprejur, cate putin. Atentie - daca il bateti prea mult intr-o parte se blocheaza si e naspa. Daca totusi il blocati, pentru deblocare trebuie batut plecand progresiv din zona ingropata spre zona inalta.

     

    Si gata - puneti totul la loc cum era si nu uitati sa strangeti suruburile.

    Succes :( .

     

     

    Eu am un "suport " pentru roata din spate dar cum fixez motoru' sa pot da fuca jos? La mine toba e chiar sub motor. Momentan am roata fata data jos si in fata am 2 butuci sub furca. Acum ar fi momentul ideal sa schimb semeringurile ( care zac intr-o cutie ) si uleiul in furca.

×
×
  • Creează nouă...