Sari la conținut

zee germanz

EX+
  • Număr conținut

    2
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de zee germanz

  1. post-11356-1151946004_thumb.jpg

     

    am incercat sa surprind fortele ce apar in viraje in cazul unui cauciuc ingust si unul lat (ptr a scoate in evidenta, cel lat e putin exagerat).

    cum conditia de echilibru presupune fortele in plan orizontal sa fie egale, observam ca greutatea G se descompune (dupa regula paralelogramului) in componenta verticala Gv ( de fapt in planul dintre centrul rotii si punctul de sprijin - anulata de reactia solului Gv') si Gh.

    X'ul este forta centrifuga data de viteza cu care se ruleaza si care trebuie sa fie egala cu Gh.

     

    In cazul cauciucului mai lat observam ca pozitia centrului de greutate s'a deplasat in sus o idee, insa cel mai important, la descompunere, greutatea G va avea o componenta pe orizontala mai mica decat in primul caz, forta centrifuga data de viteza fiind si ea la randul ei mai mica (conditia de echilibru).

     

    concluzia este ca un cauciuc mai lat va necesita (la aceeasi inclinare) o viteza mai mica de abordare a aceluiasi viraj, sau din celalalt punct de vedere la aceeasi viteza un unghi de inclinare marit.

     

    sper sa intelegeti cat de cat schitza alaturata

     

    daca mai reusesc sa fur creioanele colorate ale fiica'mi, poate revin si cu alte scheme in cazul ridicarii pe o roata, fortele de precesie ...etc

     

    Da dude ai dreptate tu numa ca iti scapa din vedere suprafata de contact cu solu vs forta centrifuga.... este exact cand centripeta (aka forta de frecare in cazul nostru) devine mai mica decat centrifuga se pierde echilibrul... deci... cauciucuri mai late!!!

×
×
  • Creează nouă...