Sari la conținut

Adrian Puiulet

Membru
  • Număr conținut

    2
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de Adrian Puiulet

  1. Deoarece nu am mai putut edita, voi continua aici :

     

    Pe masura ce avansati trebuie ambalate si etichetate toate piesele demontate si, preferabil ar fi chiar sa aveti un aparat foto pentru a sti ce aveti de facut la remontare in caz ca va incurcati in manuale.

    Partea cea mai importanta a acestui topic si motivul pentru care l-am initiat e cea in care era cat pe ce sa comit o greseala care sa ma coste cel putin 200 de Euro (vibrochen incins - terminat cu proprietatile lui +/- dezlipit magnetul de pe interiorul rotorului - asta nu mai stiu cat ar fi costat) si pe care chiar nu trebuie sa o comiteti si voi.

    Pe partea dreapta a motorului, sub capac, exista magnetoul si aprinderea intr-o singura piesa. Statorul este prins pe capac.

    attachicon.gifattachment

    Pentru a ajunge la vibrochen va trebui demontat rotorul de pe axa vibrochenului. Prinderea este prin presare, cele doua piese avand profile conice si o pana semicerc intre ele. Asa arata chestia de care va vorbesc (rotorul cu magnet pe interior):

    attachicon.gifattachment.

    Pentru a desface piulita aceea din capatul ei cica v-ar trebui cheia asta speciala :

    attachicon.gifattachment

     

    Nu e nicaieri de cumparat, greu de construit (costa...) asa ca am apelat din nou la pistolul acela pneumatic cu percutie. Se deschide imediat si fara daune.

    Partea cea mai interesanta urmeaza acuma. Toate manualele lui peste recomanda o presa speciala de urmatoarea configuratie :

    attachicon.gifattachment

    Dupa o schita construita in manualul francez am construit-o si eu. Partea proasta e ca ei recomandau tabla de 5 mm care e un vax. Rotorul ala nu s-a clintit deloc. Daca continuam riscam sa sap cu surubul ala central in axul vibrochenului. M-am dus la un service moto unde am fost sfatuit sa caut autogen sa incing aproape de rosu miezul rotorului, sa trag cu 2 leviere de sub roata dintata si cu un ciocan de bronz sa dau in axul vibrochenului pentru ca de la socuri cele doua piese sa se desprinda. Nu mi s-a parut ok. Nu cunosc nici daca o asemenea operatie ar fi afectat proprietatile magnetului (cred ca asta era ultima belea). Singura solutie ok s-a demonstrat a fi alta - Refacut discul presei din material de 10 mm grosime, refacut filetul de mijloc pe 16 si in loc de piulita aia simpla folosita una de cel putin 2 cm (mai multe spire, mai buna rezistenta)folosit un surub cu filet de 16 de constructie propriu. Stiu ca schitele sunt jalnice, dar va vor ajuta (zic eu)attachicon.gifattachmentattachicon.gifattachment. Scula din schita 2 mi-a fost recomandata de un nene la un sediu de dezmembrari auto care a vazut ce aveam de facut. Ei o folosesc la scos injectoarele. Cele 3 suruburi care se prind de rotor trebuie sa aiba o piulita pe ele sub placa ca sa nu falfaie discul ala aiurea. Se dau socuri cu greutatea aia pana iese rotorul. Daca incingeam cu autogen o buleam in mijlocul drumului. Rotorul are magnetul lipit pe el la interior cu rasina eopxidica si niste tampoane de cauciuc. Nu cred ca trebuie sa explic mai departe ce ar fi facut cateva sute de grade la rasina aia, dar mai ales vibrochenului. Vorba lui Moromete - "Daca nu stii, intrebi !" Bine naiba ca am gasit pe cine sa intreb.

     

    Si ca sa ma mai si opresc, ca deja e tarziu, trec la cireasa de pe tort - cloncanitul din motorul meu.

    Se ia roata dintata din poza de jos :

    attachicon.gifattachment

    Care roata dintata se prinde cu pana pe vibrochen. Care pana era batuta rau de soarta. Uzura cam de 1 mm in ea (incepuse sa ia o usoara forma de L) si cam 5 mm sus pe cerc. O pana de cacao care era sa faca prastie un motor. Mai am de verificat si pana de pe arborele de echilibrare (motorul nu e demontat definitiv) si incep "montagem"-ul (am numai termeni "portughiish/brasiliao" in cap de fo` saptamana). Bine ca nu a uzat canalele si s-a uzat doar ea. Biela e ok, in schimb boltul are ceva uzura. Nu f. grav, dar va fi schimbat.

    Ca chestii interesante la mobra asta - nu exista cuzinetii. Intre ochiul mare al bielei si vibrochen exista rulment cu ace iar in partea de sus exista joc liber si intre biela-bolt cat si intre bolt si piston. Finescu de tot dar asa functioneaza. Fara cuzineti si aici sus.

     

    Probabil o sa fac si poze. Urmeaza crash-bar-urile, priza pt alimentarea directa a bateriei (cand e pe duca bateria, ca sa nu mai fie scoasa saua), poate si cricul central (desi mai greu aici. Vedem, vorbim.

     

    Si, ca de final de tot (fiindca mi-au mai atras atentia si alti amici motoretisti) :

    - Sa las si Super Tenerele in acest topic sau sa dam Cezarului ce e al Cezarului si sa las topicurile lui "cristi-mic" sa ramana drept etalon in materie ?

     

    Astept pareri, sugestii si sa scrieti si voi !

    Gata. Noapte buna si continui maine :cheers: !

    Salutari, am si eu un XT 600, cu motor 3AJ, si imi lipseste roata dintata de sub rotor, cea mare. Nu stii cum ii spune exact si de unde as putea face rost de ea?

×
×
  • Creează nouă...