Sari la conținut

Delo

Membru
  • Număr conținut

    181
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de Delo

  1. In august 2013, dupa primul concediu facut pe motocicleta (Yamaha FJR 1300 A din 2003) luam o pauza de la acest hobby pe care il impartasim cei mai multi de pe forum. Intr-un concurs de imprejurari si usor dezamagit dupa tura respectiva, vand motocicleta respectiva si incep sa ma dau din nou cu bicicleta. Cateva luni mai tarziu incep sa regret decizia, iar la inceputul lui 2014 achizitionez o alta motocicleta. Solutia la momentul respectiv s-a materializat sub forma unei Yamaha TDM 900 din 2003 adus din Italia. La momentul respectiv era tot ce aveam nevoie si am apreciat foarte mult acea motocicleta, pomenind-o pe topicul dedicat celor 2 FJRuri pe care le-am avut(linkul e in semnatura):

     

    15295623632_12bb609a99_z.jpg

     

    14102730340_ec4b236bba_z.jpg

     

    "Si asa a inceput o pauza moto, prima dupa 6 ani si prima in care n-am stiut cand va veni urmatoarea motocicleta. Ca tot citisem acum cateva zile citatul de la inceputul paginii principale legate de mersul cu bicicleta, am incercat sa ma refugiez in acel hobby mai vechi al meu. Din pacate nu mi-a suras niciodata sa-mi simt pulsul in urechi in urcarile lungi, ci am preferat tot timpul vajaitul vantului si adrenalina cauzata de coborarile rapide. Din pacate, cam greu sa cobori fara sa urci...dar e placut sa vezi cum pleaca kg in plus :laugh:

    Pe la inceputul lui martie, pe neasteptate si plina de avant apare noua idila: Yamaha TDM 900. O motocicleta foarte serioasa, cu un pret mai mult decat simtit, perfecta pentru drumurile noastre si un consum demential(din ala de ii face concurenta GSului de 650)."

     

    14266609316_53b7467420_z.jpg

     

    14395457984_245a1cb68f_z.jpg

     

    "Desi nu e pe gustul tuturor din cauza aspectului, mie mi-a placut foarte mult. Pentru un incepator, pentru cineva care vrea sa treaca la o clasa mai mare dar nu chiar la 1000cc sau pentru cine cauta un all-rounder, e motocicleta perfecta. In 6 luni am acumulat doar din ture de o zi 5500km si nu au fost foarte multe iesiri. Cu ea am stabilit si recordurile personale pentru cei mai multi km intr-o zi. In prima faza vreo 640km cu o tura inceputa cam tarziu spre Brasov prin secuime si terminata aproape de miezul noptii(putin rece pentru mai si farul pe motocicleta asta e foarte slab - FJRul are unul dintre cele mai bune faruri stock) si la scurta vreme o Cluj - Clisura Dunarii intr-o zi(700 si ceva de km, dar a meritat de departe). Totusi kilometri au inceput sa sublinieze minusurile, iar iesirea pe Transfagarasan cu prietena in spate sa puna capat. Cu partea de ergonomie sta bine, in ciuda seii mai inguste, dar protectia la vant e slaba orice i-ai face, chestie destul de enervanta cand vi de pe un "crucisator:. In schimb, in doi ergonomia scade, prietena mea plangandu-se de spatiul mai restrans dintre mine si topcase(o cred dupa "fotoliul" de pe FJR). In plus, facand calculul cu investitia necesara in cutiile laterale si inca ceva accesori pentru cresterea confortului pentru niste calatorii mai lungi, o facea neprofitabila"

     

    14373416256_d6dbb37fd5_z.jpg

     

    14289728645_09a07e68ea_z.jpg

     

    Dupa doar 6 luni impreuna, TDMul era la vanzare si dupa inca doua saptamani @Ramirez venea la Cluj sa cumpere de la mine motocicleta pe care se da si astazi. Eu urma sa achizitionez cel de-al doilea FJR.

    Apropiindu-ne de prezent, la sfarsitul lui septembrie 2016, dupa doi ani si 12000 km, am vandut si al doilea FJR. Mai multe luni nu am stiut spre ce sa ma reorientez, mai ales ca si bugetul s-a mai imputinat in urma unor investitii. Cam de o luna mi-am dat seama ca am nevoie din nou de un TDM, dar nu eram foarte hotarat ce sa fac.

    Acum doua saptamani, duminica, povestind cu tatal meu despre oferta slaba de TDM din Romania si ca cele din Germania sunt scumpe, ma intreaba de ce nu caut si in Austria si imi recomanda un site gen OLX (willhaben.at). La o prima analiza preturile seamana cu cele din Germania, dar printre anunturi imi sare in ochi un model negru, din 2005, cu 53000km si ABS la 70-80 km de Viena. Din acest punct lucrurile se schimba si se deruleaza cu o viteza nebanuita: lunea urmatoare sunam si aflam ca motocicleta este disponibila, miercurea negociam telefonic pretul si stabileam o intalnire pentru ziua de vineri ca sa o vedem, iar de 2 zile este prezenta in garajul meu.

     

    33352322461_d4cdb8d98f_z.jpg

     

     

    Intrebat pe grupul posesorilor de TDM din Romania de ce am revenit, am raspuns astfel:

    De ce m-am intors la TDM? Pentru ca din punctul meu de vedere e in top 10 cand vine vorba de raportul pret/oferta. Nu as putea sa indic exact pozitia in acel top, dar pot sa iti argumentez de ce nu e mai prejos decat un FJR.

    Am avut 2 FJRuri, unul din 2003 si unul din 2007, niste motoare geniale de mers la drum intins pe autostrada si drumuri nationale, in schimb total impractice la deplasari pe drumurile foarte virajate de munte (pe Stelvio eram ca la fitness cu o motocicleta de 300kg, plus 3 cutii pline de bagaje si pasagera), pe drumurile de calitate slaba de la noi sau la deplasari in oras (emana foarte multa caldura). Ca si pret de achizitie e undeva la dublu fata de TDM.

    Eu ma dau cam cat tine sezonul(martie - noiembrie) aproximativ 2 zile pe luna in medie in functie de timpul disponibil si vreme. O data la 2 ani fac un concediu moto de o saptamana in care parcurg cam 2500-3000 km. In total un sezon are undeva intre 6000 si 10000 km.

    La final, cand stai si calculezi, poti sa vezi ca inca 3000 euro in plus la o motocicleta pe care o folosesti la fel de mult nu e neaparat cea mai buna investitie, mai ales cand in linii mari poti face aceleasi lucruri pe ambele motociclete. Si cum argumentam in acest grup acum 2 ani si jumatate cand am vandut primul TDM, e o motocicleta foarte buna si versatila. Da, nu are cardan, protectia la vant e slabuta si saua standard nu cea mai comoda, dar face tot ce trebuie sa faca foarte bine."

     

    De data aceasta sunt mai convins in legatura cu asteptarile mele si am de gand sa facem multi kilometri impreuna intr-un "duo dinamic". Din pacate, am "ales" un moment cum nu se putea mai prost pentru a inmatricula un vehicul, reusind sa obtin o programare pentru inmatriculare abia peste 6 saptamani(!!!) si neavand niciun un mod de a scoate numere rosii mai repede de acel moment.

     

    Asa ca, pana atunci, am de gand sa o pun putin la punct. Prima procedura pe lista este revizia de primavara, urmata de o sesiune de detailling amator. Trecerea timpului se vede usor sub forma unor mici defecte la nivelul vopselei, iar ultimele 6 luni a stat neatinsa intr-un garaj si a colectat o gramada de praf.

    La RAR de ce nu mergi la Baia Mare la moto poti programa practic de pe o zi la alta, pt numere rosii se poate face programare pe 6 Aprilie (tot Baia Mare).

  2. Sper sa nu apara pe olx. Eu te-as scapa de ea, doar cu o conditie. Sa o preia un baiat priceput, sa o puna la punct asa cum trebuie, eu achit piesele si manopera si fericim pe cineva. Depinde insa si de acel cineva. Nu ma incurc cu cineva fara permis cum s a spus mai sus, sau ceva pui de negru.

    Bafta si bravo pt ce faci!

    Alta intrebare: pui de negru nu dar de rosu (ciuma) ?

  3. Bec, genial ca de obicei!

    se sincronizeaza in cruce ca sa iasa dracii din ele!

     

    maistre, curata bine si filtrul de aer! creu sa scoti mai mult power din trotineta aia si oricum 2-3 caluti va fii maxim. procentual vorbind e bine dar efectul resimtit va fii FIX-PIX!

    Eu cred totusi ca e de la sonda Lamda!!!

  4.  

    Salut,

     

    Multumesc pentru raspuns.

    Problema nu dispare daca o opresc si o pornesc. Dispare doar daca o racesc putin mergand mai tare constant .

     

    Am uitat sa precizez ca in momentul in care imi oscileaza turatia imi scade si tensiunea in baterie iar daca o turez in limitare si mador bateria am undeva pe la 4 V la borne.

    » Post actualizat in 02 Jun 2016 14:46

    4V la borne? Inseamna ca ceva iti pune in scurt bateria (logic doar regulatorul poate) in acest caz si bateria ar trebui sa se incalzeasca. Incearca cu alta baterie daca merge la fel, poate fi si bateria defacta si la asemenea tensiune nu e mirare ca face figuri electronica mobrei.

  5. Salut,vreau sa schimb lantul si pinioanele(z750 din 2004),spuneti-mi si mie piulita de la pinionul mic e cumva cu filet invers?Ca am incercat sa o desfac si nu reusesc de loc.As vrea maine sa incerc cu o cheie pmeumatica si sa stiu la ce sa ma astept.Mersi frumos

    Chin. Filetul este normal (dreapta) dar mege f. greu. La una am taiat cu un disc de 3cm deoarece nici cu pneumatica nu a mers.

  6. Salut colegi,

     

    Am nevoie de ajutorul celor mai priceputi sau celor care au experimentat problema mea si anume:

    turometrul meu nu mai indica turatia. La punerea contactului isi face cursa de verificare complet, insa dupa pornire, nici un semn.

    Totul a pornit încercând sa imi montez un indicator de treapta de viteza care se leaga pe firul de turatie, viteza si desigur alimentare.

    Ideea e ca nu stiu unde se afla pozitionat senzorul de turatie pentru a-l verifica, asta doar daca este diferit de cel care masoara viteza, deoarece am gasit in manual detalii cu privire la masurarea semnalului de viteza prin masurarea impulsului pe doua fire in momentul in care invarti cu mana de roata si totul e ok.

    Deci in concluzie as avea nevoie de ajuor in a afla:

    -daca exista si senzor de viteza si de turatie.Daca da, unde este pozitionat cel de turatie.

    -daca problema ar fi ceasul de bord, exista vreo posibilitate de a-l mai repara? Daca nu, unde as putea gasi unul.

    -sau daca aveti alte recomandari cu privire la alte posibile cauze.

     

    Multumesc!

    100% exista si senzor de turatie. Senzorul pt viteza este dupa cutia de viteza iar cel de turatie trebuie sa fie neaparat inainte de cutia de viteza de obicei pe arborele cotit.

  7. Stiu ca BMW-ul este o masina cu 2 roti. Ma rog RT-ul este un fel de camion cu 2 roti + un motor care suna, vorba unui forumist, ca o masina de cusut :).

    Daca te pricepi la masini, RT-ul il repari si mecanic si electric.

    Deci din ceea ce spui inteleg ca daca pui prea multi consumatori pui in pericol alternatorul, nu releul. Si atunci ar trebui sa ai o protectie pe alternator?.

    In principiu da. Releul la moto o duce mai greu cand nu sunt consumatori, dar sa nu uitam ca la moto contine si o punte de diode trifazica (releul regulator), la masina sunt separat in alternator, deci se incalzesc diodele plus puterea disipata din surplusul produs de alternator de aici apar problemele.Da se poate distruge un altenator moto prin sarcina prea mare: sa zicem ca este un alternator de 400W si pui consumatori de 500-600W, se va supra incalzi si mai repede sau mai tarziu va ceda (se ard bobinele), dar si din releu pot ceda diodele de redresare si nu partea de regulator de tensiune.

  8. Perfect, daca ala rezista atunci se duce siguranta. Am mai avut o discutie cred pe tema asta. Nu cunosc regulatoarele astea de pe moto. Dar am o intrebare: daca faci scurt la iesirea din releu, acesta nu se arde?

    Regulatoare la moto: alternatorul functioneaza la putere maxima, surplusul de putere este transformat in caldura de releul regulator (pe scurt), deci cu cat este mai mare consumul (faruri, electronica moto samd) cu atat puterea disipata de releu este mai mica. La BMW R1200 este ca la masina: alternatorul are o bobina de excitatie care este legat la releu regulator si produce doar atat curent cat este nevoie (alternatorul). Rezistenta interna a bateriei este undeva intre 5-10 miliohmi si in intervalul de stare de incarcare 25%-100% este in principiu constanta sub 25% incepe sa creasca rezistenta. In schimb cu cat este mai batran, obosit acumulatorul rezistenta interna creste considerabil, practic acele testere de care ai vorbit masoara doar tensiunea si rezistenta interna restul calculeaza din aceste doua valori (CCA, "viata acumulator in %" samd).

  9. Buna seara,

     

    Am si eu o intrebare. Stie cineva cum se demonteaza cele 2 cartere ce contin ambielajul si transmisia la MZ rt 125?

     

    Am desfacut tot ce se putea, toate suruburile, insa nu reusesc sa le dezlipesc in niciun chip? Exista vreo presa speciala?

     

    Multumesc,

    http://www.sportmotor.hu/video/6frt16EQVpJ

     

    Sau mai "brutal", blocul motor tinut in mana(o jumatate de bloc numai!), o bucata de lemn pe filetul de la ambielaj si urmeaza cicocanul.... Practic rulmentii de pe ambielaj nu te lasa sa desfaci blocul.

  10. Traful+ ampermetrul de care iti spuneam mai sus il folosesc pentru motoare electrice trifazate!!

    » Post actualizat in 30 Dec 2015 20:42

    http://www.adelaida.ro/cleste-curent-ac-dc-multimetru-2500ac-dc-ut222.html

    Acum e OK linkul. Cred ca va fi mai scump: pe ebay acest model este 120 Euro, in Polonia 624zl care este aprox= cu leul nostru, dar am sa sun si eu pt pret. Pe ebay sunt multe modele intre 20-25 Euro dar mult mai slabute fata de UT222.Va doresc o seara placuta in continuare si sper ca fiecare dintre noi a mai invatat cate ceva (cat CP are un cal?).

  11. Hai sa facem un calcul simplu dupa umilele noastre notiuni despre fizica. Luam un 250 "patratos" suprafata lui ar fi cam de 38 cmp (diametru 7cm cursa 7cm) la o compresie de 1/10 ai media 5 atm, energia necesara comprimarii este Fxd adica 5X38X10 (F)x0,07=133J, energia asta este dezvoltata in cam 0,3 sec (cam 100 rot/min) deci puterea necesara ar fi 133X(1/0,3) cam 443W pentru ca mai avem frecari un 500W e ok. Acum pe frig cand uleiul e gros ar cam trebui ceva in plus dar vara 500w sunt cam de ajuns. La Dacia mea din tinerete ma lasase bateria , o porneam destul de usor la manivela acum ce cuplu crezi ca pot dezvolta ?

    » Post actualizat in 30 Dec 2015 20:24

    Transformator de curent pentru curent contiunuu? Nu am auzit sa exziste asa ceva.

    Un cal (animal) poate dezvolta aproximativ 15CP! (Hi-hi) Un om pt durate scurte poate dezvolta aproximativ 1,5-2,5CP deci pt pornirea unei Dacii ajunge berechet.

    » Post actualizat in 30 Dec 2015 20:37

    Este o oferta ok ...dar o sa ma indrept spre un cleste de masura digital este mai practic si lucreaza si pe AC, uite aici

    http://www.adelaida.ro/cleste-curent-ac-dc-multimetru-2500ac-dc-ut222.html, nu cred ca sare de 100 lei.

    Din pacate nu merge linkul. Recunosc am multe instrumente dar cleste nu am e o idee buna mai ales la masuratori unde nu este necesar o precizie mare. Suntul meu da 75mV la 200A, arata un pic altfel fata de cel de pe olx.

  12. ok ca ai un A la valori asa de mari, probabil ca este unul de panou, si clar ca digital. Eu folosesc pentru valori mari transformator de curent cu ampermetru in secundar. La ce pret l-ai achizitionat, daca nu deranjez?!

    Ampermetrul este scos din robot de pornire, pana la urma suntul e smecheria e o platbanda de 5cm lungime la 1,5cm latime si vreo 5mm grosime (nu stiu materialul) plus instrumentul digital pe care scrie 200A. Ai aici un link cu un voltmetru/ ampermetru care stie 200A: http://olx.ro/oferta/voltmetru-ampermetru-0-100v-0-200a-shunt-200a-ID3QizO.html#7c003331d0

  13. Eu ti-am dat exemplu cu Cielo ca sa te convigi ca nu ai nevoie de curent de pornire asa mare, bateriile de ups nu au capacitate de curenti mari pe timpi scurti, in rest ce sa-ti spun cuplul necesar pornirii este pe compresie adica la 250/1 si 1000/4 tot un singur piston de 250 urca sa comprime, concluzia o tragi singur. Confunzi curentul de pornire cu cel pe care poate sa-l livreze o baterie pe timp scurt si puterea maxima a unui electromotor cu necesarul real.

    Am inteles f. bine exemplul cu Cielo, dar acolo ai ajutat doar bateria masinii cu bateria UPS care ofera sigur un 30-40A plus cea din bateria masinii ai reusit sa pornesti. Nu confund curentul de pornire cu acel CCA (-18C) sau CA (0C) care este cum ai zis curentul maxim la rece al unui acumulator, aceasta valoare este in jur de 600A de ex la un Golf IV 1,9TDI (ma refer la CA), deci clar ca electromotorul unui Golf nu consuma 600A, Dar tot asa clar este ca consuma mult peste 100A fapt care pot demonstra oricand cu instrument de masura.Referitor la puterea maxima si necesarul real al unui electromotor: la pornire in general orice motor consuma de cateva ori puterea maxima pana atinge turatia nominala deci un motor de 1,2KW in prima secunda va consuma peste 100A cu siguranta iar daca nu ai de unde sa-i dai la inceput acest curent mare nu se va roti.

    » Post actualizat in 30 Dec 2015 20:15

    Valorile la care te referi la acumulator sunt pentru temperaturi de -18 grd C( Cold Cranking Ampers), nu o sa vezi valoarea aceea la motocicleta niciodata !! Pornesti motocilceta la -18 grd C?? Eventual te ghidezi dupa CA(Cold Ampers) este la 0 grd C.

    Sigur TU ai ampermetru de 200A??

    Vrei poza la ampermetru? Este digital.

  14. Asta o crezi tu ca o mobra de 1000cmc are electromotor de aprox 1KW, ca informatie cand m-a lasat bateria la masina (un Cielo amarat) a pornit fara sa se opinteasca ajutata de un acumulator de UPS 9Ah pus in paralel cu bateria ei care abia aprindea luminile..

    Nu e nicio diferenta la cuplul necesar pornirii (sau puterea cum vrei s-o iei) intre un motor de 250cmc monocilindru si 1000cmc 4 cilindrii.

    Cred ca confuzi capacitatea acumulatorului (9Ah in cazul tau) cu acel curent maxim pe care-l "ofera" un acumulator pentru scurt timp. Acumulatorul pe un R1200GS are 12Ah dar poate oferii pana la 200A pt scurt timp. Iar ca sa te conving ca consuma in jur de 100A si are 1,2KW si 1KW vezi urmatorul link: http://www.ebay.de/itm/Starter-VALEO-BMW-Motorrad-R1200GS-R1200RT-ST-R900RT-D6G2-TS12E30-12412306140-/221567817445?hash=item33967896e5:g:M3wAAOSwPe1UFeXL

     

    Iar ca un motor de 250cmc are acelasi electromotor (ca putere) ca si unul de 1000cmc asta poate o crezi doar tu, sunt sigur ca nu ai desfacut sau chiar reparat sa vezi diferenta in interior. Ca exemplu monocilindru de 400cmc (DRZ400) are acumulator de 7Ah care are acel CCA de 120A deci sigur nu va consuma electromotorul 100A ca la 1200GS de exemplu.

    » Post actualizat in 30 Dec 2015 19:50

    Ma cam indoiesc, autoturismele actuale cu reductoare in electromotor nu prea trec de 100A. Mobra mea e de 600 si ma gandeam la faza cu ajutorul la pornire, de aia as trage un cablu mai grosut si as pune sub sa o borna de + cu capison izolator, asa cum e la mai toate auto care nu au bateria in compartimentul motor. Pe borna aia pun redresorul, masa e peste tot, iar la nevoie pot primi/da curent. Am mai circulat cu baterie pe duca la moto sau m-am trezit ca nu o pot porni la un moment dat si o borna din asta usureaza mult situatia, in garaj am mereu cate o baterie auto de backup + minim o masina, cabluri etc., e piece of cake pornirea de urgenta, altfel demontezi/montezi 30 min. Bine, daca nu mi-ar trebui pt perioadele de hibernare sa cuplez redresorul, nu m-as complica doar pt posibilitatea de jump start, dar daca tot trag fire de ce sa nu ma asigur si pt asta? Sigur nu voi ramane fara baterie daca am borna pregatita!

    Si da, am la mobra si ceas, si imo, numai astea si in 2-3 sapt de stat se "desumfla" bateria...

    Sati linistit: la autoturisme consuma mult peste 100A. Am ampermetru de 200A si il da peste cap la pornire, un electromotor de autoturism mai ales la diesel are undeva la 3-4KW! Ok la tine la 600cmc nu ai 100A, dar sa nu confundam a ajuta o baterie la pornire sau a pornii cu ceva acel motor, in cazul ajutarii chiar daca este icredibil mare parte a curentului vine din acumulatorul propriu si doar restul de aprox 30% din exterior (ajutor).

  15. On topic (relativ): am incarcat bateria cu un redresor profesional cu functie de mentinere, desulfatare si alte alea cu bornele conectate (am ridicat rezervativul in ideea ca oricum trebuie ca sa-i trag ceva priza de bricheta + incarcare in iarna asta, carenele interioare erau deja pe un raft tocmai in acest scop. Fum n-a iesit de nicaieri, de pornit nu am incercat pt ca 1. nu e indicat sa tot pornesc mobra pe loc fara sa las sa se incalzeasca macar, si 2. as fi facut fum in garaj cu mari sanse de a ajunge parfum si in casa (mobra e destul de dosnic parcata si dificil de scos/bagat, trebuia sa scot o masina + sa mut niste scanduri care acopera canalul ca sa il pot traversa). Ma voi orienta spre ceva moaste de pupat in speranta de a impaca eventualele componente electrice/electronice, noduri si alte alea care ar fi putut fi deranjate de fapta mea eretica :-L De regula deconectez bateriile cand le pun la incarcat, insa au mai fost cazuri cand am omis din diverse ratiuni (coduri radio pe care nu le aveam, stergerea parametrilor auto adaptativi de prin ecu-rile diverselor mijloace de transport, baterii ascunse prin portbagaje (eventual pline) etc. Cum redresorul nu e o petarda consider ca riscurile sunt minime.

    Ma gandeam la o priza pe ghidon sau in carena interioara pt incarcat diverse si alimentata doar prin contact si alta "pe direct", cu siguranta mai babana (40-60A, chiar, cat curent absoarbe electromotorul unei mobre?), sau doar o borna de + izolata sub sa pt incarcat baterie si jump start la nevoie. Nu de alta dar nu sunt dispus sa demontez 2 carene interioare (6 suruburi + tras de carena fata si extras nitel fortat) si sa ridic prezervorul de fiecare data pt a intretine bateria pe perioadele de hibernare sau, in caz de deces subit al bateriei, pt jump start X-(

    Electromotorul unei mobre de peste 1000cmc sigur consuma peste 100A, la un autoturism (pana in 2000cmc) este undeva intre 250-350A. Dar curentul care merge catre electromotor nu are rost sa treaca prin siguranta (mai ales ca ar trebui sa fie babana), deci o mufa de bricheta montata ulterior cu o siguranta pe + isi face 100% treaba, acolo poti conecta linistit un redresor. Daca curentul nu este "tocmai continu" nu este nici o problema deoarece acumulatorul functioneaza ca un condensator si egaleaza acele varfuri de tensiune (curent alternativ redresat si nefiltrat) multe redresoare vechi functionau in acest fel (un simplu transformator si o punte redresoare), e drept acestea nu aveau limitare de tensiune care la mobrele din ultima vreme este o necesitate.

×
×
  • Creează nouă...