Sari la conținut

MaxMusterman

Membru
  • Număr conținut

    38
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de MaxMusterman

  1. Acum 12 minute, Constantin a spus:

    Sa vedem daca ma opresc politistii!

     

    Avand in vedere ca au interzis circulatia pe drumuri acoperite cu zapada/polei, eu sper sa va opreasca.

     

    Apoi faza cu schiuriile, pe langa ca este periculos pentru restul din jurul dvs, poate va mai loveste unu din lateral.

     

    La vara planuiti sa va transportati coasa pe motocicleta?

     

    Cateodata varsta nu aduce intelepciune

  2. La 06.01.2024 la 16:20, enopul a spus:

    Intrebarea ramane....2 agregate diferite cu scopuri clare sau unul cu de toate?

     

    Aici doar tu sti raspunsul. Depinde mult cat vrei sa umbli, cum vrei sa umbli, pe unde vrei sa umbli. Apoi mai e si factorul gabarit, aici ma refer la tine + sotia ta + eventuale bagaje. 

    Vrei sa motociclesti in weekend 200km ca apoi sa revi acasa?, sau sa umbli sute/mii de km si sa inpotezi dupa posibilitati. Asta o spun in ideea bagajelor, una este sa te descurci cu un topcase, alta este sa ai nevoie si de genti laterale. 

     

    Daca e vorba despre ture light, si voi sunteti "light", atunci poti sa te gandesti la o a doua motocicleta. 

    Daca vrei ceva mai complex, iar voi nu sunteti tocmai light, atunci posibil ca niciuna din variante sa nu fie depfat cea mai optima. Adica la 8000 Euro poti lua ceva mai serios de ture, intradevar nu 2022.

     

    Ce pot sa iti spun legat de varianta cu acele maxiscootere imense...cel putin pentru ce vrei tu, nu vor excela la nimica. In oras o sa plangi dupa 125-le detinut acuma, iar la ture o sa te uiti cu ciuda la motociclisti care se bucura o ideea mai tare de activitatea asta. 

     

    Tu cu nevasta-ta vei decide pana la urma, si chiar iti recomand sa o incluzi si pe ea in decizie, mai ales daca planuiesti sa bati km cu ea in spate. Te va scuti de multe comentari si/sau casti in cap

  3. Acum 2 ore, Kristian K a spus:

    Nu am treaba cu Bucurestiul,nu locuiesc acolo.

    Prefer sa fiu furat de stat prin accize,dar sa ma dau cu o benzinara manuala decat cu un ev sau orice altceva de genul.Nu avem toti in viata ideea de masina ca sa ne duca de la A la B in orice conditii,mai sunt si carora le place sa conduca.Normal pentru mine e ce-mi place,nu ieftineala conceptuala,ca sa ma exprim asa.Banii is facuti sa circule dpmdv,nu sa faca cocolosi la saltea.Azi-maine apar aia perisabili cu bbd.Atunci sa vezi... :)

     

    Vorbeai intr-un  fel ostentativ "Li s-a mai spus, dar nu ai cu cine", ca si cum aia care isi cumpara electrica creeaza o problema in constiinta de cauza in detrimentul altora. 

     

    Acuma o dai la intors, ca defapt pe tine te intereseaza locsoru tau unde oricum nimeni nu are vreun EV, nu restul. 

     

    Nu ar fi bine sa accepti asta ca si alternativa viabila pentru unii? Pana la urma cel mai bine este sa fie libertate de alegere, nu constrangere. 

    Mai bine ai fi ca mine, vehement in ceea ce priveste subventia acordate electricelor. Pana la urma piata sa fie libera, produsul mai bun sa castige, nu ala care e fortat de unii

     

  4. Acum 27 minute, Kristian K a spus:

    Man,ma refer nu doar la bransamentele/cablurile pana la reteaua de unde se conecteaza acestea,ci si inclusiv la reteaua in sine ca suprasarcina.NU am afirmat ca ev-urile fac poc,ci infrastructura electrica.Doar mai is cuplate si muulte alte aparate elecrocasnice la ea,nu doar ev-urile.

     

    Ai avut ghinion ca n-ai avut o priza in parcare,asta e.Eu acum imi mai iau o masina pe benzina cu cilindree mai nesimtita decat ce e in piata acum.Asta doar ca-mi place mie marca/modelul.

     

     

    Sincer mi se rupe undeva de toti cei ce ma considera depasit,bosorog,comunist,radical,etc.Cat timp eu ma ghidez dupa morala si bun simt,e totul ok pentru mine.In rest n-au decat sa se bizoneasca intre ei pana ii opresc eu... :)

     

     

    Man, in mod evident ca va trebui lucrat la retea, dar wtf, curentul se plateste. Daca vor mai multi consumatori, consum mai mare, facturi mai mari, bani mai multi. Sa  investeasca mai mult, nu e ca si cum companiile din domeniul energiei o duc rau, dimpotriva, au cele mai mari profituri. 

     

  5. Acum 10 minute, Kristian K a spus:

    Nu e nicio problema daca nu stiu eu,arati ca tu este cunoscator in domeniu.

    Cand am facut afirmatia cu poc,era la modul ipotetic vorbind,ca TOTI au ev(un raspuns afirmativ la titlul topicului)si nimeni nu mai are vreo termica.Deci faptul ca nu mai e vreo alternativa de autovehicul,decat ev.

    La mine in cartier nu exista niciun posesor de ev si nicio parcare cu priza de incarcare.Si nici in celelalte cartiere din jur nu am vazut vreo parcare de bloc,cu priza.

     

    Nu ma declar cunoscator. Stuatii ipotetice pot fi in mod evident, dar din cauza protectiilor pe care le au masiniile integrate, nu prea are cum sa se ajunga acolo. 

     

    Eu m-am scapat de electrica pentru nu aveam unde o incarca. 

  6. Acum 12 minute, Kristian K a spus:

    Discut de instalatiile actuale din blocuri,nu de instalatii noi,nu mai fa pe nestiutoru'... Crezi ca banii de instalatii noi stau pe garduri?

     

    Reciteste te rog ce am scris eu. Nu vorbeam de nou/vechi. Masina electrica are nevoie de o anumita tensiune/intensitate precum si minime fluctuatii pentru a incarca. Daca ele nu sunt obtinute, nu incarca. Daca ele se schimba pe parcusul incarcarii, se intrerupe instant incarcarea. 

     

    Pe langa asta nestiutor este tu, pentru ca oricum daca locuiesti in bloc nou sau vechi, nu iti tragi prelungitor de la etajul 4 sa iti incarci masina. Tot vei avea nevoie de statie de incarcare la locul de parcare, care vine cu bransament separat. 

     

    Inteleg ca haterii compara masina electrica cu resouri, dar chiar nu is identice 

  7. Acum 2 ore, mircea.cazachevici a spus:

    Tin sa mentionez din nou ca totusi condusul unei electrice creeaza dependenta. Uite ce spune si Moise:

     

    Creeaza dependenta este mult spus, dar e altceva. In cazul meu ID3 nu a fost deloc spectaculos, poate si din cauza ca is destul de obisnuit cu tractiune spate si cuplu mare de la diesel, dar la Tesla a fost un pic diferit. Eu am trecut repede prin 3 stari. Entuziasmul de inceput, cu accelerari violente, apoi starea de matematician, fiecare talpa cat ma costa si dupa problemele avute cu masina, am avut stari anxioase de fiecare data cand indrazneam sa "fortez" un pic. 

     

    Acuma vreo 10 ani, am trecut exact prin aceste stari cu o masina italiana, multi cai, frumoasa foc. 

    Acum 2 ore, Nguyen a spus:

    Sa zicem ca 15 masini vor fi puse la incarcat la 10 seara la acelasi bloc, ce se va intampla cu restul consumatorilor din bloc? Va palpai lumina ca in filmele de groaza...

     

    Ceea ce nu ai tu in vedere, aceste masini electrice nu sunt "resouri". Daca sunt minime fluctuatii de tensiune nu incarca. Prin urmare e cam greu sa ajungi cu ele sa faci un "snowball effect". Mai degraba, pui 15 la incarcat la 10 seara si daca apar minime fluctuatii se opresc toate 15 din incarcat. 

     

     

    Acum 2 ore, Kristian K a spus:

    Si instalatia se va incalzi si va face poc.Li s-a mai spus ca nu e ok,dar n-ai cu cine...

    Nu mai spun vara cand se pornesc si aparatele de clima din blocuri. :)

     

    Nu se incalzeste nimica si nu face nimica poc. Aici nu vorbim de resouri, ci de chestii destul de high tech. 

     

    Pe langa asta, fiecare vine pe bransament separat cu tot ce inseamna sigurante si protectii. Cum am spus mai sus, nu sunt indempliniti niste parametri optimi, masina nu incarca. Punct. Nu ramane nimeni cu sarmalele in cuptor nefacute sau cu tembelizoru oprit. 

     

     

  8. Acum 10 ore, PzKpfW a spus:

    În afara exercițiului tehnic, încerc să-mi dau seama cui se adresează motocicleta asta și cine o va cumpăra. Economia de combustibil și faptul că nu se încinge vara la semafor nu mi se par argumente de vânzare solide.

     

    Probabil pe zona utilitara (posta, politie, curieri, livratori). Tehnologia ma refer, nu aceasta motocicleta. 

  9. Acum 2 ore, mircea.cazachevici a spus:

    Multe injuraturi pe aici fara sens. 

     

    Uite o idee.

    https://autoblog.md/fondatorul-nio-a-testat-personal-noua-baterie-ssb-de-150-kwh-autonomia-inregistrata-in-12-4-ore-de-calatorie/

     

    Deci e "pe vine" bateria de 1000km autonomie. Iar un serviciu de "inchiriere" a bateriilor, adica sa schimbi bateria cu totul in 3 minute si sa mai mergi inca 1000 km, e si ala pe vine.

    Spuneau cativa mai demult ca si-ar cumpara electrica daca s-ar incarca in 3 minute si ar avea autonomie decenta, nu? Un viitor e posibil pentru aceasta idee, chiar daca deocamdata nu ajuta nici infrastructura si nici pretul. 

     

    Apropos, nu-i inteleg pe aia ce au ceva impotriva greutatii mai mari a electricelor. Ce treaba are ca masina are 2,5 tone, atata timp cat merge absolut decent, consumul e infim iar stabilitatea e mai buna datorita centrului de greutate mai coborat? 

     

    Bateria de 1000km e anuntata de cel putin 5 ani. Cumva mereu cand se sfarste anul, se recicleaza anuntul. Faptic, s-au facut progrese, dar suntem inca departe de promisiuniile celor din industrie. 

    Idem si "inchirierea", discutata iara de vreo 10 ani, doar ca e greu sa gestionezi asa ceva in momentul de fata. Nu spun ca nu vor exista, in mod sigur vor exista iteratii in viitor, dar nu sunt convins ca intampla asa de repede. 

    Cumva inca suntem in faza de globalizare si expansiune, mai mult, mai departe, mai repede, mai ieftin etc. Electrica trebuie sa fie in trend ca sa prinda. Cand vom fi in era "orasului de 15min", atunci si actuala tehnologie va fi de ajuns

    Acum 1 oră, Nguyen a spus:

    Se trezise si nevasta-mea ca poate cumparam o electrica... instantaneu mi-a crescut pulsul dar m-am tinut calm numai ca sa vad de unde i-a venit ideea.

     

    Mno, de unde ii venise ideea? 

  10. La 19.12.2023 la 15:36, ENEOS a spus:

    Am înțeles că nu afectează contractele în curs.

     

    Tot ce nu a fost inmatriculat definitv pana pe 17.12.2023 e out. S-au spus povesti in presa germana, ca sunt zone unde idem ca in Romania, primesti programare in 3-4 saptamani pentru inmatriculare, iar multi au deja masina, dar nu era inmatriculata definitiv.

  11. 1 oră în urmă, adrianm a spus:

    Nu se va anula nicio mizerie care e venita via PNRR de la Bxl

    "Până în 2035, 98% din obiectiv va fi fost atins."

     11 ani parca nu mai pare asa mult.

     

    Sezi bland, realitatea nu e cum si-au imaginat-o unii. Eu nu am multi ani, dar am destui incat sa-mi amintesc cum debitau politicienii acuma 20-30 ani, despre cum se va trai acuma. Inafara de progresul tehnolgic realizat de companiile private si transportul aerian low-cost, mare lucru nu s-a schimbat. 

     

    Legat de electrice, tot Bxl (ca sa te citez) s-a bazat ca da subventie cumparatorului, dar si producatorului, iar intr-un termen anume se ajunge ca masina electrica sa fie competitva si automat, sau organic, sa incline balanta. 

    S-au pompat la bani, fara ca rezultatul sa fie cel asteptat. Apoi mai are grija Zele si inca cativa sa destabilizeze un pic economiile mondiale, si uite cum deja vestul incepe sa taie din subventie, incepe sa bage taxe pe electrica, fara sa mai aiba consideratie fata de progresul inregistrat si munca ramasa. 

     

    De bine de rau, un ICE inseamna pentru stat automat o cheltuiala in minus (0 subventie) iar apoi pe durata exploatarii, statul tot incaseaza. Nu vorbesc de industria adiacenta (service-uri, industria petroliera etc.) 

    Electrica, cheltuiala pentu stat iar ulterior pierdere, cel putin fata de un ICE deorece 0 taxe, industrii conexe slabutze. 

     

    In DE au ras subventia acuma vreo 2-3 zile si deja se vorbeste in presa de dezastru economic pentru producatorii auto. Nu s-a mai vandut aproape nimica in ultimele zile, multi care aveau avans dat, si-au retras comenzile, iar liniile de productie lucreaza intr-un schimb maxim. 

     

    image.thumb.png.be4ec4c3871bf700877d3461a6c94803.png

     

    Se vede clar cat este de influentata piata din Germania de subventie. Nici nu vreau sa imi inchipui cum arata in Romania, unde subventia e dubla fata de DE.

     

    Eu cred ca s-a impis artificial un pic pe devreme si la scara prea mare. Nici climatul economic mondial nu a ajutat

  12. A avut un prieten neamt un Valkyrie, il luase de nou cu o poveste destul de faina. Ceva cadru militar din USA stationat din Germania si-a comandat motocicleta in 2007, dar pana sa ajunga a fost mutat din Germania. Spunea neamtu ca ar fi incercat americanu sa duca motoru in US, dar cumva era destul de complicata procedura si pana ce a ajuns motoru s-a facut 2008 si a venit criza. Long story, a stat la dealer vreo 1 an si ceva, aia disperati, asta cu niste bani a luat-o cu aprox. 20k€. O bijuterie de motocicleta, am inteles ca Honda cheltuia mult mai mult pentru producerea ei decat pretul de vanzare. Eu am avut placerea sa merg cam 1km cu ea, dar nu pot sa dau o parere. Stiu doar ca nu parea grea sau greu de condus. A vandut-o acuma vreo 3-4 ani, stiu ca luat peste 30k€. Acuma vad ca is cam tot pe acolo, probabil ca la pretul asta vor ramane mult timp de acuma. Clar e motor pe care il iei cu 30k€, il ti 2-3 ani, faci cateva mii de km in mare stil si o vinzi poate in profit. Dar sa ai banii aia intai. 

     

  13. Acum 13 ore, andrei gras a spus:

    Din ce am mai văzut , Tesla cybertruk este construită din oțel .oțel din ăla bun cum făcea bunica in casa din Bucovina . Asta înseamnă ca e solida .asta mai înseamnă ca e un tanc care merge cu 200 km pe ora fiind un pericol pt toți ceilalati de pe strada și de pe trotuar. Nu stiu pe ce anvelope merge ca sa pota sa o oprească .vorbind de anvelope , la Bugati ,mașina de 1000 Hp ,anvelopele costau undeva la 35000 euro. Ca mașina e făcută de ingineri. O alta mașina care are 1000 Hp e tot o Tesla . Nu cred ca are aceleași anvelope. Matt wattsan de la Carwaw a ridicat o problema reala : cam toate Aspiratoarele astea au peste 2~300 Hp . Lumea face accidente pe capete cu loganuri de 80 Hp . Ce credeți ca se întâmpla când vor avea toți 300 Hp ? E clar ca vor face și ele parte din viitor doar ca eu văd folosirea lor strict urbană sau o naveta ușoară. Pt cei care nu au ieșit din Bucuresti mai mult de 200km sunt bune . Eu , care m~am mișcat mai mult prin țara noastră ,nu odată am avut ceva emoții ca nu găsesc benzinării pe drum .bineînțeles ca ele existau pe undeva dar nu as fi vrut sa alimentez la Nelu Gălbenuș ,dar la stații de încărcare cred ca o sa mai dureze.eu cred ca e ca la motorete. Nu îți Goldwind sa faci naveta in bucuresti.fiecare are rostu ei .

    Cine a nimerit~ o cât de cât , e BMW. Asta in cazul in care nu vrei 2 mașini sau nu poți sa fi văzut in Zoe . Au facut o mașina clasica cu motor termic plus un motor electric care se încarcă la priza . Ai autonomie de vreo 40 km pe care ii poți folosi in oraș .in felu asta scapi orașul de praf de ambreiaj ,plăcute de frâna si gaz ars . Protejezi si motorul termic care pornește lextraurban . Numai ca bmw e o mașina scumpă doar cu motor termic dar hibrid e o mică avere .

     

    Masiniile vor fi limitate. Nu vei putea merge mai tare decat iti permite masina, care isi va adapta viteza maxima in functie de sectorul de drum. 

    Acum 3 ore, mircea.cazachevici a spus:

    Apropos, saptamana asta am vazut vreo 3 BMW-uri i7 noi-noute, cu numere rosii, prin Bucuresti. Cumpara lumea electrice scumpe......mai stii, or fi si bune 😁

     

    Cei foarte bogati si deregula si lancea progresismului mondial. De accea si masina electrica a fost facuta initial pentru cei foarte bogati. 

     

     

  14. Acum 18 ore, PzKpfW a spus:

    Nu m-am uitat pe economii față de diesel și alte prostii variabile și neverificabile. Am rămas doar la asta:

     

     

    Costul efectiv per 100km, care (pe termen lung, 120k km în cazul ăsta) este cel mai probabil mai mic decât la un vehicul diesel SH.

     

    Ceea ce vreau să spun este că mulți și-ar permite dacă ar face un calcul pe termen lung și o comparație între cele două variante.

     

    Natura meseriei ma face sa verific, iar tot din experienta, cu cat mai detaliat un raport, cu atata e mai "masluit". E o vorba, sa nu crezi nici un raport pe care nu l-ai masluit tu 🤣.

     

    Costul efectiv e mai mare decat la un diesel SH, deorece acolo nu ai valori de achizitie asa de mari iar la revanzare perzi extrem de putin. Iti spun din proprie experienta, am avut in trecut masini in germania, luate cu 6-7k€, care le foloseam 1 an, 20-30k km si am vandut vreo 2 aproape la acelasi pret. Celelalte 2 pe care le-am avut, le-am vandut in pierdere, dar ceva nesemificativ. Oricum departe de pierderea pe care o ai cu o masina noua, sau cat de cat noua.

     

     

    Acum 17 ore, prafrau a spus:

     

    Prea multe teorii

     

    kona motorina varianta ieftina - Pret remat: 28.070 € (https://www.tiriacauto.ro/hyundai/kona/7913)

    kona electrica varianta ieftina - Pret cu Programul Rabla: 27.864 € (https://www.hyundaitimisoara.ro/auto-noi/hyundai-kona-electric-preturi/)

     

    Legat de scos rabla din ecuatie, daca nu iti place sa iei bani inapoi de la hoti am eu o schema sigura cu bitcoini pentru tine.

     

    Momentan valorile reziduale ice vs electrice par similare.

    Nu sunt la fel de convins ca colegul tanc ca e per total mai ieftina o electrica decat o masina ice second momentan, cred ca depinde foarte mult de exploatare. Adica, cred ca trebuie sa mergi 50k km/an ca sa merite, ceea ce putini fac. Altfel, deprecierea te rupe daca tu pierzi 60% din valoarea initiala in 5 ani, in conditiile in care pe tine te costa exploatarea 3000 de euro pe an la 10k km (o mie motorina, o mie taxe, impozite, vignete, cauciucuri si o mie turbina/filtrul de particule/anulare dpf+egr).

     

    Deci parerea mea e ca electricele sunt pentru oamenii care oricum voiau sa-si ia o masina noua, stau la casa si sunt la fel de pasionati de masini ca de frigidere. Iar daca mai faci si uber e deja clar.

     

    Forumul e pentru teorii :) 

    Eu m-am uitat la variante identice de echipare, de aia am expus acele preturi.

    Asta cu piata second inca e nebuloasa, intradevar tin aprox. la fel, dar din ce vad pe piata de second sunt masini electrice relativ noi, mai toate inca in garantie. E normal, nu circula in numar mare de prea multi ani. Cat de tare pierde una de 8 ani de ex nu prea stim. La ICE stim aprox. care sunt criteriile de devalorizare.

     

    Cu ultima afirmatie sunt perfect de acord. 

  15. Acum 55 minute, PzKpfW a spus:

     

    O spui simplist și are sens. Majoritatea gândesc și calculează așa. Dacă faci însă un calcul pe termen lung, este foarte probabil să fie mai ieftină electrica.

     

    S-a obosit un băiat să facă un calcul al costului de utilizare al unui Hyundai Kona EV (aici). Pe 120.000km, a ajuns la un cost total (deținere + mentenanță + exploatare) de 100 și ceva de lei/100km. La un diesel echivalent, doar carburantul sare de 50 lei/100km. Și asta la drum extraurban.

     

    Pe langa faptul ca ceva acolo e subred

    (Valoarea de achiziție a mașinii a fost de 38345,37 EUR. La achiziționarea Konei am decis să optez pentru un tichet Rabla+, casând o mașină mai veche. Valoarea de plată rămasă la dealer a fost de 137224 RON. Această sumă am finanțat-o printr-un leasing auto. Ceea ce a presupus un cost inițial de achiziție de 32150,53 RON și apoi o rată lunară de 413 EUR.)

    In tabelul lui apare 71.978 RON la achizite. Presupun ca a calculat avansul 25%+ratele platite pana la cei 120.000km facuti. Normal ar fi fost sa puna tot pretul deorece el a facut acei km in 2 ani de leasing, alti poate il fac in 4, ceea ce creste clar costul/km.

     

    Baiatul a mai omis ceva si care de multe ori inclina cel mai tare balanta. REVANZAREA. 

     

    De ce spun asta, pentru ca omu este foarte meticulos si pune inclusiv economia fata de diesel, nu orice diesel, cel premium. Dar hai sa stam in calcule: 35.655lei, deci 6000 Euro. 

    Fara ticket rabla inca mai avea 4000 Euro pana la break even, deci aprox. inca 50.000-60.000km parcursi. 

    Doar ca intre diesel si electric mai este o diferenta. Preturi pentru 2020 nu gasesc, dar actual e 28.000 un diesel (tiriac da un discount de 800euro, deci spre 27.200), cel electric e 29.200 in varianta cu finantare.


    Deci cu tot cu tichet rabla a econimisit 2000euro fata de un diesel (alimentat cu motorina premium), iar daca scoatem rabla din ecuatie, inca ar mai avea 8000 euro pana la break even

     

    Cat despre revanzare, iara nebuloasa. Depinde mult garantia ramasa, starea bateriei etc. Aici poate inclina balanta in ambele parti, nu stiu piata automobilelor electrice cu un numar asa de mare de km, chiar daca inca au garantie. Daca tine mai bine valoarea ca si diesel, atunci se inclina balanta. Poate insa si invers

     

  16. Acum 58 minute, PzKpfW a spus:

    Nu este pentru chiar toată lumea, dar cine are 7-10k € să achite cash pentru o mașină SH, are bani și să finanțeze o electrică de 20-30k pe câțiva ani.

     

    Da si nu. Una este sa dai 7-10k pe masina, o ti 2-3 ani, o vinzi cu 2-3k pierdere pe care ii compensezi la urmatoarea masina. Alta este sa pui 7-10k avans, apoi sa ai leasing pe 20k, care inseamna in Romania un cost de aprox. 400-500 €/luna plus casco, inca cam 100€/luna. 

     

    Deci pe langa avans, mai trebuie sa ai disponibilitatea sa platesti aprox. 500-600€/luna timp de aprox. 60luni, ca apoi sa vinzi masina cu aprox 15.000€, daca ai noroc. 

  17. Acum 1 oră, SONYC a spus:

    Prefer date reale de la utilizatori versus informatii generice oferite de producator. Are cine sa ma bage in seama, nu-mi purta de grija, eu voiam doar informatii, repet, reale.

     

    Pe tine nu are ce sa te intereseze masina electrica. Nu ai buget pentru asa ceva, si nu ai stilul de viata care sa se plieze. Eu am avut sa zicem bugetul (le-am luat pe leasing operational, basically un fel de long term rental), doar ca pana la urma nici eu nu avem stilul de viata care sa se muleze. 

     

    Asta este valabil in tot ceea ce inseamna piata auto. Iti iei combi daca ai famile si cari chestii, asa cum daca ai avea familie etc. nu ti-ai lua un Seria 3 coupe. Adica vorbim de alegeri firesti. 

    Pentru electrica, trebuie sa stai la casa (daca ai panouri e mai grozav) sa ai drumuri regulate dar intr-un radius care sa iti permita autonomia iar pentru concedii, ori sa accepti inconvenientul mersului cu o electrica, sau sa mai detii o masina cu ICE sau sa inchiriezi una pe durata nevoii. 

    Nu indeplinesti conditiile, trebuie sa faci compromisuri. Daca esti capabil sa le faci, e ok...daca nu...stay away

  18. Momentan cea mai mare problema la electrice in ceea ce priveste patrunderea in pietele second hand, este clar reducerea autonomiei. 

    Individul, sau familia care in ziua de azi nu-si permite (sau nu doreste) sa aloce unei masini un buget mai mare de 7-10k, nu are alternativa electrica. 

    ICE-ul de bine de rau nu este afectat in asa mare masura de ani/km precum o masina electrica. Si chiar daca e nevoie de interventii, deobicei ele se rezuma la piese care sunt destul de accesibilie, dar si la service-uri inca accesibile. 

    In ceea ce priveste electrica piata second este problematica. Aici nu ma refer la ex. Model 3 de 2-3 ani si 30k km care este clar peste bugetul amintit mai sus, dar ceva asemantaor. 7-10 ani vechime, +150k km. Asta la un Diesel/benzina nu sunt atat de problematice precum degradarea bateriei. 

    Ori o baterie in momentul de fata costa enorm, plus ca nici service-uri nu prea gasesti. Iar Tesla cu modelul lor "totul inhouse" e mai descurajator. Va spune unu care s-a lovit de probleme cu Tesla si stiu cum este sa nu ai alternativa. Doar un magazin de piese, doar o platforma prin care poti sa semnalezi problemele si doar cateva service-uri care pot si au uneltele specifice pentru a repara masina. Deci monopol total pe tot ce inseamna post vanzare. 

     

    Probabil in X ani problemele de mai sus se rezolva, pana atunci masina electrica are sens daca o iei in leasing operational, sau daca o tot schimbi la 2-3 ani. 

  19. Acum 1 minut, PzKpfW a spus:

     

    Frânarea regenerativă (i.e., magnetică, în motor) este acționată când apeși pedala de frână oricum. Frânele "termice" sunt acolo mai mult ca să ajute. La mașinile mici, lente pe care se va folosi probabil așa ceva nu se va simți nicio diferență. Nu vor pune tamburi pe Taycan sau Model S.

     

    Eu stiam ca ea poate fi setata pentru one pedal driving, dar cand o scoti pentru coasting, ma gandeam ca in momentul in care apesi frana, sa fie activata doar cea mecanica. Chiar daca le-am avut nu am fost niciodata interesat de chestia asta, e drept ca mai mereu stateam in costing mode, deorece nu prea imi place sa franze masina cand iau piciorul de pe acceleratie.

    Probabil insa sa ai dreptate

  20. 1 oră în urmă, PzKpfW a spus:

    Din punct de vedere economic are sens. Unii/unele nici nu știu ce e aia frână pe tambur sau dacă mașina lor are sistem de frânare cu discuri. Pentru ăia sunt foarte buni și tamburii. În schimb, adio mers sportiv.

     

    Si daca conducatorul X nu se stie cu electrice si ajunge sa coboare un deal/munte...distractie

  21. Acum 3 minute, danypop a spus:

    Vaxi reloaded. 

    In primă fază se îmbulzeau la înțepat apoi restul au trebuit siliți sa se înțepe. 

     

    ei nu cred...sunt multi care au un anumit buget pentru masina, care ajunge pentru masini second. Electrice inca nu prea sunt in mod semnificativ second hand, iar cele care sunt inca au preturi destul de mari. 

    Cred ca majoritatea detinatoriilor auto din RO de ex. nu au buget mai mare de 10k Euro pentru masina, multi max 5000k. La banii astia, si sa vrei electrica nu prea gasesti nimica.

    Apoi Service, cat esti in garantie esti relativ ok, dar odata ce ai iesit din garantie e mai greu. 

     

    Mai este mult pana departe, industrii conexe care sunt inca inexistente sau intr-o faza super incipienta. 

    Recent am vrut sa programez masina alor mei la Renault Cluj, am primit termen 2 luni pentru o revizie. Am intrebat un cunoscut care lucreaza acolo si mi-a spus ca e mare problema cu electricele si cele hibrid (plug in si hibrid) plus Springuriile care le blocheaza efectiv activitatea. Oamenii inca invata sa le repare, nu au piese de schimb, nu au unelte pentru toate operatiuniile. 

    Mno, au vandut cat au putut, fara sa dimensioneze restul. Se va regla probabil, dar acuma daca ai un Renaul Megane electric (30+40k) si ai o problema, stai 2-3 luni pe bara...

×
×
  • Creează nouă...