Sari la conținut

ticalosu

EX+
  • Număr conținut

    178
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de ticalosu

  1. garniturile le am de pe catalogu louis dar nu are si segmenti sau cuzineti .......motoru merge deocamdata dar consuma zic eu ulei cam 1 litru la 1000 km .....si mai e ca porneste si greu dimineata cand e rece ....fum asa nu scoate.....oricum daca nu sunt segmenti eu vreau sa ii iau ca sa im am acolo ca tot am dat comanda de garnituri pt tot motoru si dau aproape 80 euro asa ca..... :grinbandit:

     

    sal !

     

    consumul e cam mare!

    in general nu sint segmentii ci simmerringurile de supape (asta cu comditia ca motorul sa fie in stare "buna")

    pentru a le schimba nu scapi fara sa dai chiulasa jos, deci garnituri iti trebuie oricum cel putin de chiulasa.

  2. ca sa segmentez un motor de unde se face rost de segmenti .......nu vrea nimeni sa zica?

     

    sal !

     

    cel mai bine de la producator (kawasaki o piesa "facuta" nu poate avea aceeasi calitate ca cea originala)

    parerea mea e urmatoarea:

    1) daca motorul inca nu a fost desfacut gindestete de doua ori inainte sa-l desfaci! (nu stiu citi km are motorul tau si cum merge acum)

    2) daca totusi il desfaci tie trebuie sa-ti fie clar ca nu-ti trebuie doar segmenti ...... un set de garnituri cel putin!

    3) daca tot il desfaci fa-l ca lumea ... sa nu stai peste citeva luni sa-l demontezi iar, asta implica sa verifici TOT (rulmenti, cuzineti, jocuri, uzura cilindrului, supapele,simeringurile de supape s.a.m.d.)

     

    intradevar asta implica o gramada de piese/bani dar facut ca lumea te mai poate tine inca odata o "viata de motor"!

     

    "sint prea sarac sa-mi cumpar un lucru ieftin" spun scotienii si STIU ca au dreptate, asta e parerea mea!

  3. Dupa accidentul pe care l-am avut si care mi-a distrus aproape toate carenelde (majoritatea doar crapate, doar carena fata distrusa complet) de pe CBR-ul meu de 900 din '96 am luat legatura cu reprezentanta Honda in Romania pentru a afla preturile lor. Scopul era strict informativ pentru ca ma asteptam la sume mari, dar cu siguranta nu ma asteptam la asta:

    Cum draq?

     

    Nu am dat pe motocicleta cat ar trebui sa dau doar pe carene... Cum e posibil asa ceva? Sa fi facut trecerea gresit in RON si au pus virgula cu o cifra mai la drapta? WTF?

     

    Si daca imi puteti sugera de unde as putea lua aceste piese (si altele) la un pret mai bun raman dator cu o bere :grinbandit:

     

    sal !

     

    cauta aici !

     

    http://search.ebay.de/900-sc33_Auto-Motorr...PageNameZRC0024

     

     

    http://search.ebay.de/cbr-900-sc33_Auto-Mo...PageNameZRC0022

     

     

    http://search.ebay.de/verkleidung-sc33_Aut...PageNameZRC0023

     

     

    http://search.ebay.de/900-sc33_Auto-Motorr...PageNameZRC0024

     

    din ce cauti tu nu e decit o piesa, si aia noua, dar daca ai un pic de rabdare poti gasi !

  4. post-7046-1169885932_thumb.jpg

    :lol: :crack:

    ba, am gasit motociclete ca a mea pe moto.it la 300 euri. Cum dracu sa cumpar de-acolo? Nu vreau cu acte.. doar pt piese... cine aduce? Cum se face?

     

     

    sal !

     

    sincer nu stiu sa-ti spun cine si cum ti-o aduce dar .... chiar daca sint offtopic nu ma pot abtine ..... tu ori l-ai suparat pe dumnezeu RAU DE TOT ori mai bine te lasi de mecanica!

    sincer, n-am auzit niciodata de asa ceva, nu se poate sa se intimple asa ceva!

    daca totusi ti-o cumperi pe cea din italia sau iti gasesti un motor fa-o si vinde-o!! altfel chiar dai faliment!

     

    inca o data te rog sa nu ma intelegi gresit nu vreau sa fac misto de tine si nici nu ma bucur de raul/ghinionul tau dar imi este greu sa-mi imaginez prin ce treci tu !

  5. Simeringuri si garnituri anti praf se gasesc la louis.de 10 e una bucata simering + garnitura de praf.

    Ce nu stiu unde sa caut sunt garniturile de aluminiu... pe la brico ? sau pe la piese auto ?

     

     

    sal !

    daca te referi la cele de jos de la suruburi sint garnituri "normale" ce elea de la surubul de dat drumul la ulei (de motor) .... sau cum ii zice

     

    uite aici la louis...astea sint de cupru merg si astea!

     

    http://www.louis.de/_207eb84f1bac87141f851...3&anzeige=0

     

    eu le prefer pe alea de aluminiu ca sint mai "moi" (moale) si etanseaza mai bine (100%) nu ai surprize, asta chiar daca stringi cu cheaia dinamometrica!

  6. In afara de faptul ca se echilibreaza masic, cu plumbi, se echilibreaza si dimensional, astfel incat anvelopa pe janta sa aiba o forma cat mai apropiata de aia perfect rotunda (pentru ca din fabrica, in mod surprinzator nu are). Sunt 2 PROCEDEE DIFERITE! Acum m-am facut inteles?

     

    sal !

     

    eu (si probabil toti ceilalti pina la tine)vorbeam doar de echilibrarea "masic"-ä (nu am diacritice!)

    baiete tu de unde ai cazut pe lumea asta?

    nu te supara pe mine!

     

    ca sa inteleg eu bine !

     

    "se echilibreaza si dimensional, astfel incat anvelopa pe janta sa aiba o forma cat mai apropiata de aia perfect rotunda (pentru ca din fabrica, in mod surprinzator nu are)"

     

    sa inteleg ca jentile si anvelopele sint, exagerat spus, patrate cind ies din fabrica?

    daca asta ai vrut sa ma faci sa inteleg ...... n-am cuvinte!

    n-a, ca n-am trait degeba, am mai auzit ceva .....

  7. ce parere aveti despre Yamaha FZR , din 1989 , 250 cmc , 45 CP (cu motorul recent segmentat, baterie noua) la pretul de 1300 euro?una din cele mai grele decizii.....HELP

     

     

    sal !

     

    nu am avut nici o data acest model de yamaha in fata mea!

    ce stiu despre ea este de aici:

     

    http://www.motorbikes.be/en/Yamaha/1988/FZR%20250/

     

    dupa honda, yamaha, este pt.mine, al doilea,din top-ul fabricantilor de motociclete in ceea ce priveste raportul pret/calitate.

    ca si raveboy, inaintea mea, te-as sfatiu, sa te duci cu cineva care "se pricepe" sa se/te uite/uiti la ea!

    "cu motorul recent segmentat" daca sint segmenti originali nu-i nici o problema dar daca sint "facuti" s-ar putea sa ai unele surprize neplacute in viitorul apropiat! tinand cont ca motorul urca pina la 14500 rpm. nu cred ca vor tine mult!

    despre pret .... nu stiu/nu ma bag!

    mie daca mi-ar place (estetica), ar merge bine, nu as descoperii defecte ascunse sau camuflate, as avea certitudinea ca sint segmenti originali si as avea banii la dipozitie ... as cumpara-o.

     

    numai bine si noroc la cumparat

  8. ....nu, mestere, te inseli.......am citit foarte bine si ceea ce am scris eu, si ceea ce ai scris tu... :rose:

    ...numai ca, daca tu vrei sa ajuti pe cineva, ori ii dai informatii corecte si complete, ori nu-i spui nimic.....adica, ceea ce m-a intrigat, a fost faptul ca informatia pe care ai furnizat-o in legatura cu debitul de picaturi prin jigler.......e numai auzita asa, in fuga si nu prea are un substrat.....stii tu ceva, dar confunzi multe.......eu am adus dovezi......am gasit prin biblioteca mea o carte veche din care am scos toate informatiile referitoare la intretinerea si repararea carburatorului si, in ultima pagina, vei vedea si o instalatie de masura a debitului prin jiglere.......si, apropos, prin jiglere jetul trebuie sa fie constant.....nici vorba de picaturi......

    ....cat despre respectarea termenelor in service........cred ca este mult mai important sa faci o treaba buna cu riscul de a mai intarzia cu o zi sau doua termenul respectiv......dar, daca ii faci omului treaba buna, nu se mai intoarce la tine si nici nu se duce la altul pentru ca nu prea mai are de ce.......dar, mai bine sa-i tragi rasol, sa faci treaba de mantuaiala respectand termenul ca, deh, omul va fi nevoit sa se intoarca la tine caci i s-a stricat jucaria........cam asa se procedeaza in service.....si, referitor tot la ce ai mai scris tu pe acolo, eu nu am service, dar am reparat masini/motociclete care au iesit ca fiind bune din service-uri......

    .....p.s. ......salutari lui nea' gica strungaru'........ :blink:

     

    post-10133-1169458425_thumb.jpgpost-10133-1169458483_thumb.jpgpost-10133-1169458573_thumb.jpgpost-10133-1169459078_thumb.jpgpost-10133-1169459129_thumb.jpgpost-10133-1169459243_thumb.jpg

     

     

    sal bogdane !

     

    m-am uitat/citi (doar) ultima pagina/poza din cartea pe care ai scanat-o!

    cind voi incepe iar munca iti voi scana si eu pagina cu aproape aceeasi descriere pentru masurare a diametrul jiglerului! numai ca este data in picaturi si un alt aparat mai complicat/simplu la care se fixeaza "jiglerul cu pricina".

    in principiu am dreptate.... nu? in ce priveste metoda de masura si a cifrelor pansonate pe jiglere... parca despre asta discutam?

     

    "..cat despre respectarea termenelor in service........cred ca este mult mai important sa faci o treaba buna cu riscul de a mai intarzia cu o zi sau doua termenul respectiv..."

     

    aici trebuie sa te contrazic "un pic", bineinteles ca trebuie sa faci treaba bune, asta in primul rind, dar trebuie sa ramii in limita de timp, nu-l poti suna pe client sa-i spui vezi ca s-a stricat ceva la demontare sau mai trebuie sa-ti schimb si placutele de frina ca nu mi-ai spus la telefon ca sint duse si tu nu ai piesele in depozit! (daca ai lucra in domeniu ai stii despre ce vorbesc)!

     

    exemplu:

    busonul de "dat drumul la ulei" la scootere e din aluminiu si se sparge destul de des,chiar daca l-ai strins cu cheia dinamometrica la inspectia anterioara,yamaha xt si xv cind ii reglezi jacul la supape trebuie sa desfaci doua capacele tot din aluminiu ca sa vezi semnele/sa poti invirti motorul si alea se pot strica, suruburile de la etrier de frina la o motocicleta cu care propietarul merge si iarna (de la sare) sau pur si simplu n-o ingrijeste oxideaza in asa hal ca nu le mai poti desface fara sa schimbi suportul/etrierul sau surubul! astea sint "probleme" curente". n-ar trebui sa se intimple, dar totusi se intimpla!

    fii convins ca se intimpla si situatii in care clientul sa trebuiasca sa astepte. asta foarte rar. ne este noua si clientului foarte "neplacut". asta desi depozitul (de yamaha)are peste 40000 de piese!

    cind magazinul a preluat si firma ducati (2005) pachetul de piese consumabile standart a costat vreo 35000 de euro. asta insemnind doar minimul obligatoriu pe care un magazin trebuie sa-l aibe!

    astea sint piese noi fara anvelope si camere!

     

    aici unde lucrez eu sint "doar" angajat, asa ca nu are rost sa ma dau mare cu depozitul de piese! nu sint banii mei!

     

    mai facem si "artificii" clienti pe care nu-i cunoastem nu ii programam fara sa vedem motocicleta ca sa stim cam de ce avem nevoie si le spunem ca reparatia dureaza mai mult (asta in functie de starea motocicletei)... daca o terminam imai devreme ii sunam sa vina s-o ia!

    iarasi nu putem depasi suma facuta in deviz (in germana kostenvoranschlag)!

    iti spun astea pentru ca sint mii de situatii din care trebuie sa iesi "cu fata curata" ca sa poti fii competitiv!

    in jurul magazinului unde lucrez au fost multi care au dat faliment (asa am avut noi ocazia sa preluam ducati) si in general clientul provoaca asa ceva! "reclama" negativa de la clienti nemultumiti pe care i-ai pierdut s.a.m.d.

     

    cel mai "dragi" clienti sint cei care vin din 6000 in 6000 de km la revizie! una la mina au fost multumit a doua la mina au ramas sanatosi (n-au avut accidente .... putem cistiga bani in continuare de la ei!)

     

    in ce priveste jiglerele.... pina te apuci sa masori (oricum nu avem scula de masurat in magazin) compari repede jiglerul cu unul nou si daca m-i se pare ceva in neregula (diametrul masurat cu lera) ii pun unul nou, costa intre 8 si 14 euro iar ora de manopera costa 56+tva/ora! ce-ti convine mai mult ? un jigler nou sau sa platesti 15 minute manopera pentru montat utilajul /masurat jiglerul/demontat utilajul ?

    cred/sper ca acum ai inteles felul meu/magazinului de a gindi!

     

    acuma ma laud!

    din 92-93 de cind lucrez aici nu am avut decit o (una) reclamatie de la un client care si-a pierdut la un xv 535 atrapa de filtru de aer si asta din cauza ca eram singur in atelier, a trebuit sa lucrez la trei motociclete de-odata si sa mai si vind piese!

     

    acum tu/ceilalti ve-ti putea trage concluziile voastre in ceea ce ma priveste pe mine ! cit de prost/bun mecanic sint!

    intradevar mai vorbesc si scriu bine limba romana (n-am uitat de unde am plecat) dar citeodata ma mai si inpotmolesc! asa ca nu fi/fiti chiar atit de agresiv/agresivi cind nu reusesc sa ma exprim corect!

     

    cu acestea spuse consider tema incheiata, iar cind voi incepe iar munca o sa scanez "pagina cu picaturile" si o voi posta aici, asta nu pentru a-ti dovedi tie ca esti un "mester" bun sau prost!

     

    salutari ticalosu

  9. Frate, unde am zis eu ca nu mai nevoie de plumbi?

    Am zis doar ca, cu toti plumbi din lume (de care ai nevoie), e posibil ca roata tot sa nu fie echilibrata! Pur si simplu e vorba de alt criteriu de echilibrare!

     

     

    sal !

     

    citez:

     

    "Fiecare ansamblu de janta cu anvelopa se echilibreaza separat. Asta insemna ca centrul de greutate al ansamblului sa fie in planul median al rotii, nu in stanga, nu in dreapta. La orice schimbare de anvelopa, roata se echilibreaza. Anvelopa nu are cum sa-si mute singura greutatea de pe stanga pe dreapta dupa dezechilibrle jantei. Ce e asa geu de inteles?

    Anvelopele montat din fabrica au un sticker pe ele, care corespunde cu un sticker de pe janta. Asta e o metoda de echilibrare dimensionala, care se aplica folosind un utilaj ce costa 1 milion de euro."

     

    din prima fraza am inteles... mai nimic

    iar din ultima fraza se intelege ca:

    in fabrica rotile se echilibreaza cu stickere si nu cu "plumbi"

    rotile se echilibreaza dimensional, ce-o mai fi si asta?

    utilajul costa 1milion euro!

     

    sau stickere= plumbi :rose: ? dar nu se poate ca sint si pe anvelope!

  10. Ticalosu, ai dreptate in general. Dar plumbii fac echilibrarea masica. Masina aia scumpa gaseste un low-point pe anvelopa si-l imperecheaza cu un high point pe janta. Asta se numeste echilibrare dimensionala, de forma. Daca te uiti la masinile noi (si straine , nu loganuri) o sa vezi 2 stickere care corespund, unul pe janta si unul pe pneu (daca tai un pneu si-l intinzi nu obtii o suprafata dreapta, ci un fel de sinusoida). Daca dejantezi pneul ala si-l rotesti cu 180 de grade fata de janta, o sa ai niste batai in directie de mai mare frumusetea, desi pe masina de echilibrat masic ai 0-0. Sunt 2 chestii diferite.

     

     

    sal !

     

    masinile pe care tu le numesti "straine" pentru mine sint "indigene"...... ai inteles?

    nu-i nevoie sa taiem firul in patru ....aici ma repet, daca citeai cu atentie mai sus nu era nevoie, exista sansa ca odata la o suta de echilibrari sa nu ai nevoie sa pui "plumbi"

    si la masinile/motocicletele noi gasesti "plumbi" de echilibrare, cine ti-a povestit tie asa ceva ori a facut misto de tine ori a vorbit prostii!

    vorbesc din experienta si daca tu nu vrei sa ma crezi este treaba ta, eu nu te contrazic din placerea de a te supara pe tine!

     

    salutari ticalosu

  11. merci ticalosu...

    la mine a montat punctul rosu pe partea opusa...si doar am fost la servis moto...nu aiurea ...la colt de strada...

     

     

    sal !

     

    omul cit traieste invata ...... nimeni nu s-a nascut dästept (nu am diacritice!)nici aia de la service !

    important este sa vrea!

  12. Salut

    Ma poate ajuta si pe mine cineva cu manual de reparatii ( nu de intretinere si exploatare ca de ala am... :rose: ) pentru Aprilia RX 125 cu motor Rotax 123.

    Need help. IN special la partea electronica am proleme. Porneste bine motorul apoi dupa 10 min de functionare se opreste. Trec cateva minute ca sa porneasca din nou; Am mai avut problema asta azi toamna, am schimbat CDI ul si bobina de inductie. S a rezolvat atunci problema dar acum a revenit. Solutia de a le schimba din nou ambele componente nu mi se pare cea mai buna pana nu gasesc cauza din care se se tot defecteaza.

    Multumesc.

     

     

    sal !

     

    daca inca tot n-ai gasit si vorbesti/citesti limba germana poate te ajuta acest link!

     

    http://www.katzeninformation.de/phpBB2/viewforum.php?f=29

  13. Mmm, si noi trebe sa acceptam?

    Sau mai bine iti lasi tu loc de "buna ziua"?

    Zic si eu.

     

    Revenind la ale noastre, multam de informatiuni.

     

    Intrebare de recapitulare. Eu respitez un butuc (schimb janta). Cum credeti ca e cel mai indicat?

    1. Respitez butucul, trag cauciucul si camera, le umflu si ma duc cu ansamblul asta la centrat/echilibrat?

    2. Respitez butucul si ma duc cu roata (fara cauciuc pus) la echilibrat/centrat, apoi pun cauciucul si ma duc iar la centrat/echilibrat.

     

    Astept sfaturi, nu "condescendente". :rose:

     

    sal !

     

    acesta e un sfat "ne-condescent".....

     

    1) respitezi butucul => o duci la centrat !

    2) montezi anvelopa => o duci la echilibrat !

     

    cam astea au fost raspunsurile pentru tine !

     

    acum raspunsuri pentru toti .

     

    in primul rind, sa centrezi o roata e o arta, as zice eu, eu nu pot sa fac asa ceva pentru ca-mi lipseste rabdarea/experienta/nu-mi place !

    scula cea mai IEFTINA pentru a centra/echilibra o roata este asta !

    post-231-1169372172.jpg

     

    bineinteles ca o rota/janta are si o toleranta, la yamaha, majoritatea modelelor care au roti cu spite toleranta e de 2mm bataie laterala/verticala! uite aici!

    post-231-1169372408_thumb.jpg

     

    acum sa revenim la echilibrat....

    la scootere (max. 80 km/h) si motociclete (max 80 km/h) o echilibrare nu-si are rostul daca anvelopa este montata corect !

    o roata nu trebuie centrata la fiecare schimb de anvelopa!

    motocicleta mea, este an de fabricatie 1988, eu o am din 1998 si nu am umblat nici o data la spite! schimb pe an, in medie, un cauciuc fata si doua pe spate.

     

    acum sa revenim la ceea ce au spus mai devreme

     

    1)stress L&P .... iti dai seama cum mi-ar arata spitele/rotile dupa atitea schimburi de anvelope la "ateliere care se respecta" ?

    vai mama lor!

     

    2)AWD ..... cauciucul/anvelopa odata montata (corect) nu se mai aseaza, exista trei motive din care o roata dupa citeva sute de km are iar "bataie" primul ar fii, cauciucul/anvelopa nu a fost montata corect, al doilea, cade un "plumb", al treilea, ai dat in vreo groapa/canal/bordura si s-a descentrat roata ..... poate exista mai multe dar astea m-i le inchipui eu.

     

    3)einstein1984 ..... eu nu am auzit inca de vreo masina de montat/echilibrat, roti/anvelope care sa coste milioaneeeee ca sa nu ai "plumbi" pe jante.

    mai exista totusi o posibilitate,si anume, sa ai intradevar noroc (si asta numai/doar atunci) sa nu gasesti "plumbi"

    asta cu conditia sa ai o janta din aliaj usor/anvelopa de calitate!

    "exceptia intareste regula" !

    daca te vei uita cu atentie la toate moto/auto noi, adica venite din fabrici, vei vedea pe roti, "plumbi"!

     

    singurul lucru la care trebuie sa fii atent,la montarea anvelopei, este sa pui punctul/cercul, pe care unii (nu toti) producatorii de anvelope, il deseneaza pe anvelopa, in dreptul valvei!

    asta te va ajuta sa pui, doar, mai putini "plumbi" pentru a echilibra roata! (nu inseamna ca nu mai trebuie sa echilibrezi)

     

    si acum fraza devenita aproape necesara in acest forum:

     

    am scris in acest forum nu pentru a ma lauda/face pe specialistul ci pentru a inpartii citeva idei din experienta mea! asa ca cei care vor sa raspunda aici cu atacuri mai bine s-o lase moarta pentru ca sint si motociclisti carora le ajuta cele scrise de mine !

  14. Salutare

     

    Din motive ce tin de scurgeri de fluide la jamba stanga la Aprilia Pegaso 600, tre' sa iau masuri. Asa ca vreau sa schimb simeringul cu pricina.

     

    Ii rog pe cei care cunosc detalii despre aceasta operatiune sa ma sfatuiasca in ceea ce priveste pasii de urmat (pas cu pas), pasii la care trebuie sa fiu (mai)atent, dichisuri care din cauza necunoasterii imi pot compromite intentiile etc. samd... Mi-ar mai fi utile date legate de dimensiunile simeringurulor, cantitatea de ulei care se pune in furca, tipul de ulei si poate or mai fi altele la care nu m-am gandit...

     

    As mai avea nevoie, in cazul in care poseda cineva... sau daca exista asa ceva, de microfisa de la furca de Aprilia Pegaso 600 sau de o carte tehnica detaliata a acestui model.

     

    :rose:

     

    sal !

     

    vad ca (virgula) cam vorbesti singur!

    daca intelegi germana uite aici un link al propietarilor de aprilia din germania.

    http://www.katzeninformation.de/phpBB2/viewforum.php?f=29

     

    am gasit la louis o lista cu date tehnice pt. aprilia pegaso 600 nestiind ce an de fabricatie e a ta iti trimit datele pt ambele modele de 600

     

    Baujahr: 1988-1991

     

    Technische Daten

    Hubraum: 562 ccm

    Zylinder: 1

    PS/KW: 45/33 - 27/20

    Ventilspiel (Ein): KALT 0,05 MM

    Ventilspiel (Aus): KALT 0,10 MM

    Leerlaufdrehzahl: 1400 U/MIN

    Vergaserluftschraube: 2-2,5 AUSDREHUNGEN

    Reifendruck (vorn): 1,7 (2,0) BAR

    Reifendruck (hinten): 1,8 (2,3) BAR

    ZĂźndkerze 1: NGK D8EA, D8ER

    ZĂźndkerze 2: CHAMPION RA4HC

    Elektrodenabstand: 0,6-0,7 MM

    Lenker/Standrohr ?: 38 MM

    Ritzel/Kettenrad: 17/40 ZĂHNE

    FĂźllmengen

    Gabel pro Holm: 0,53 L. SAE 10W

    Ăl ohne Filter: 2,0 L. SAE 15W40

    Ăl mit Filter: 2,4 L.

    BremsflĂźssigkeit: DOT 4

    Endgetriebe: -

    Betriebsstoff: 12 L. NORMAL

    KĂźhlflĂźssigkeit: LUFTGEKĂHLT

     

    Baujahr: 1992-1993

     

    Fahrgestellnr.:

    Technische Daten

    Hubraum: 562 ccm

    Zylinder: 1

    PS/KW: 46/34

    Ventilspiel (Ein): KALT 0,05 MM

    Ventilspiel (Aus): KALT 0,05 MM

    Leerlaufdrehzahl: 1200-1400

    Vergaserluftschraube: 1,5 AUSDREHUNGEN

    Reifendruck (vorn): 1,7 BAR

    Reifendruck (hinten): 1,8 BAR

    ZĂźndkerze 1: NGK D8EA

    ZĂźndkerze 2: CHAMPION RA4HC

    Elektrodenabstand: 0,6-0,7 MM

    Lenker/Standrohr ?:

    Ritzel/Kettenrad: 18/42 ZĂHNE

    FĂźllmengen

    Gabel pro Holm: 530 CM3 SAE 10W

    Ăl ohne Filter: SAE 15W40

    Ăl mit Filter: 2,0 LITER

    BremsflĂźssigkeit: DOT 4

    Endgetriebe: -

    Betriebsstoff: 12 LITER

    KĂźhlflĂźssigkeit: LUFTGEKĂHLT

     

    oricum la amindoua modelele se baga/pune/umple 530 de ccm ulei intr-o jamba/amortizor

    uleiul se numeste/tip ulei furca SAE 10W

     

    in ce priveste demontatul/montatul jambei/amortizorului am gasit urmatoarele:

    1)se scoate/demonteaza roata fata si etrierul de frina

    2)se slabeste surubul(probabil imbus)din partea de jos (doar slabeste un pic)!

    3)se slabesc suruburile de la "ochelarii de sus

    4) slabesti doapele de sus de la jamba

    5)slabesti suruburile de la ochelarii de jos (oe rind sa nu-ti scape pe jos)

    6)acuma (cind ai jamba in mina) desfaci dopul de sus de tot si scoti vreo doua saibe o bucata de teava si arcul (tine minte ordinea!) lasa sa se scurga uleiul

    7)acum trebuie sa desfaci surubul de jos de tot (vezi ca are o saiba de aluminiu/cupru pentru etansare care trebuie inoita)

    8)desfaci/tragi de cele doua tevi

    9) iei bucata cu simmerring-ul o fixezi,scoti garnitura de praf (staubdichtung) apoi siguranta (tine minte pozitia cum a fost montata are o fata cu muchia mai ascutita )

    10)apoi scotu simmerringul

    11) curata bine piesele (benzina/sau vezi tu)

     

    de montat le montezi in ordine inversa pentru a nu strica/deteliora simmerringul nou il poti folosi pe ala vechi la presare

    inainte de a monta dopul/surubul de sus bagi uleiul!

     

    simmerringul ar trebui sa aibe urmatoarele dimensiuni: 40 x 52 x 10/10.5 (astea sint de la 650 si nu stiu daca sint furcile identice)

     

    cupluri de stringere

    busonul/surubul de sus: 20 NM

    suruburi ochelari sus/jos: 48 MN

    surubul de jos(imbus): 50 NM vezi sa nu uiti saiba NOUA si-ti trebuie si doua picaturi de loctite cite una pe surub!

     

    sper sa-ti fi ajutat

     

     

    salutari ticalosul

  15. sal !

     

    ai dreptate !

    alea patru suruburi de 6mm pentru asta sint (exista mai multe modele care au asa ceva) !

    reglarea "amestecului" fara toba/tobe nu-ti aduce nimic pentru ca dupa ce le-ai montat la loc trebuie s-o reglezi din nou !

    lucrez din `93 la un dealer de yamaha (a avut ca al doilea producator vespa pina in `96 si din `04 are ducati)

    primii care au cerut sa aibe in atelier (inventar) analizor de gaze au fost vespa (`92-`93) cind au aparut modelele ET2 si ET4 cu injectie ...... nu ne-au ajutat prea mult (analizoarrele de gaze) o reglai mai usor/repede "dupa ureche" decit cu aparatura.m-am obijnuit cu aparatul de sincronizat cu un singur ceas (cu repartitor/robinet de selectat) si cred ca altcineva cu un aparat cu patru ceasuri nu este mult mai rapid decit mine cind regleaza o motocicleta.

    la ducati (modelele noi) e cu totul alta treaba .... important este coeficientul de gaze si nu sinchronizarea!!!.... te c... risul !

    yamaha a inceput anul trecut cu testerul...... oricum in cartea de reparatii iti spune sa nu umblii la suruburile de amestec (daca mai poti fara calculator/tester)si oricum daca nu ai cartea de reparatii mai mult strici (yamaha din 2005, cele cu injectie, au unul din cil. "standart" dupa care ceilalti cil. "se trag" sa-i sincronizezi)

    oricum, din 100 de posesori de R1, 99 nu pot/stiu sa exploateze motocicleta la maxim!

    avem multi clienti care se duc regulat pe circuite de curse ,sa cheltuie bani/amuze si inca nu am avut reclamatii in ceea ce priveste calitatea reglajelor facute de noi ( avem clienti care aduc de la 200-250 de km motoarele la noi la inspectii! )

     

    in ce priveste consumul de benzina la "motoarele mai vechi" nu ajuta mult sau chiar deloc un reglaj, in general trebuie schimbate acul /cuiul de dozaj si jiglerul/teava in care culiseaza ! schimbarea acestor doua piese si verificarea jiglerelor (diametrul gaurii)"face minuni" !

    pentru cei neinitiati cifra de pe un jigler nu este data in mm ci in picaturi /minut !

    mai este un mod de-a economisi benzina.... stilul de mers! motocicleta mea (250 ccm) maninca intre 6 si 12 %

    cind imi maninca 6% (sint la plimbare cu prietenii) mai bine as sta acasa ca nu-mi place sa ma plimb asa!

     

    am scris in acest forum nu pentru a ma lauda/face pe specialistul ci pentru a inpartii citeva idei din experienta mea! asa ca cei care vor sa raspunda aici cu atacuri mai bine s-o lase moarta pentru ca sint si motociclisti carora le ajuta cele scrise de mine !

     

    sal !

     

    pentru bogdanawo !

     

    daca citeai cu atentie ultima fraza nu te mai oboseai......

     

    "....o precizare.....nu am intentionat absolut deloc sa te atac sau sa te jignesc prin intermediul a ceea ce am scris aici....este doar parerea mea despre unele lucruri......"

    ".....cat despre chestia cu picaturile.....parerea mea este ca asta cu picaturile e o aberatie de-a mecanicilor de duzina"

     

    hotarestete ce vrei !

     

     

    chestia cu picaturile e reala! daca nu ma crezi incearca sa le masori diametrul cu ce vrei tu! n-o sa gasesti in nici o unitate de masura care sa coincida cu numarul pansonat pe jigler! (cosider ca n-are rost sa discut in contradictoriu cu tine)

    in ce priveste dacia te cred! la tolerantele cu care se construia/fabrica la ce te poti astepta?

     

    diferenta dintre tine si mine e ca, tu te poti juca/repara/reconditiona fara a avea probleme cu clientul! pentru mine e important ca motocicleta/reparatia sa fie gata la termin/pret pe care i le-am dat cind mi-a adus-o la reparat!

     

    m-am uit intradevar la citeva serii cu occ dar nu mi-a mai placut .... nu-mi place patriotismul!!!!! (mai lipseste sa-si vopseasca/tatueze drapelul pe frunte)

     

    in ce priveste depozitul de jiglere...nu e numai de jiglere sint piese in valoare de multe mii de euro!

    aici clientul nu vrea sa astepte si daca nu o repari repede (motocicleta) se duce la alt dealer! (asta inseamna ca pierzi un client, la tine nu e la fel?)

    sincer sa fiu nu am facut jigler/presa/alta piesa pe bormasina!

    am locuit 29 de ani in ro de la 14-15 ani am inceput sa surubaresc la motoreta mobra 50 super si de cite ori aveam nevoie de ceva ce nu puteam face ma duceam la "nea gica de la strungarie" si-mi facea ce piesa doream. pe vremea aia o mai "scaldai" cu o sticla de vin doua in funtie de piesa!

    sper ca ai inteles ce vreau sa-ti spun?

     

    acum sa revenim la "ale noastre" .... eu mi-am facut din hobby o meserie, repet nu postez aici sa ma dau mare cu ceea ce stiu sa fac sau ce am eu acasa, ci numai sa ajut niste motociclisti!

    sper ca si acum ai inteles ce vreau sa-ti spun! :lol:

     

    in ce priveste aparatura electronica si calculatoarele, nu vreau sa neg ca esti un specialist in ale mobilelor/telefoanelor/s.a.m.d. ..... eu stiu sa leg aparatul de diagnosticare de ECU si o fac!

    dupa aia o duc pe bancul de probe si ii fac o diagrama pe care o primeste clientul (s-o arate prietenilor sa vada si aia ce motor si citi cai putere are sub poponeata .....ca de folosit caii....)

     

    banii de laptop ii investesc mai bine in altceva mai mult sau mai putin folositor, sincer, nu am si nici nu-i duc lipsa! :blink:

     

     

    asa ca :

     

    1)sper sa citesti cu atentie de la inceput pina la sfirsit ce-am scris si sa incerci sa si intelegi ce vreau sa-ti spun!!

    2)daca nici acum nu ai inteles ......... :rose: alta solutie eu nu stiu/am!

     

    citez:

     

    "...o precizare.....nu am intentionat absolut deloc sa te atac sau sa te jignesc prin intermediul a ceea ce am scris aici....este doar parerea mea despre unele lucruri......"

     

     

    salutari ticalosu

  16. salut...

    am skimbat guma pe fata...si am un joc (trepidatie) la viteza mica...tre sa fac ekilibrarea...? :rose:

     

    sal !

     

    daca "trepideaza" la viteza mica, ridica roata din fata "in aer" (in asa fel s-o poti roti), dai vint sa se invirte si o sa vezi ca anvelopa " bate".

    daca e doar asta scoti ventilul sa iasa tot aerul, dai cauciucul jos de pe talon(nu-l demontezi de pe janta) ungi cu pasta de montat cauciucuri, si apoi il unflii bine. gata problema!

    daca ai ghinion trebuie sa centrezi roata in cazul asta m-as duce la cel care ti-a montat anvelopa si ...... asta bineinteles daca inainte a fost in regula!

  17. nu ma supar, m-am exprimat gresit

    ansamblul respectiv era "infipt" in corpul carburatorului si se fixa in pozitia respectiva de catre capacul camerei, exact asa cum ziceai

    :rose:

     

     

    sal !

     

    deci tot mai stiu si eu ceva...... mai tin minte ultimile carb care le-am facut au fost prin 04-05

    am vrut deja de atunci sa tai o camera/capac in asa fel sa pot fixa ansamblul si sa-l pot masura cu sublerur dar mi-a venit ideea prea tirziu...... cu prima ocazie o voi face

  18. multam de info, am manualul si sper sa ma descurc

    dar asa este, ansamblul plutitor-cui poanto-filtru este fixat de capacul camerei de nivel constant

     

    sal !

     

    nu te supara ca te contrazic ... dar, din cite am facut eu pina acum toate aveau ansamblul plutitor/poantou/filtru "infipte" si fixate in corpul carburatorului cu un o-ring!

    dar cine stie poate ai alt model , in cazul asta este mult mai usor de reglat pt. ca nivelul plutitorului ramine fix (nu se misca) si dupa demontarea capacului/camera de nivel!

  19. sunt curios cum se masoara distanta de la plutitor la capac la diversionul meu, la care capacul se monteaza aproape orizontal pe carburator... la care margine a capacului masor?

     

    sal !

     

    banuiesc ca-i unul de 600!

    o sa ai mari probleme sa-l reglezi daca intradevar s-a dereglat ! iti trebuie timp si rabdare muuulta

    singura modilitate e cea cu furtunul!

    in poza care am pus-o sint valorile pentru modelul din 1992!

    cu sublerul nu poti masura pentru ca tot asamblul plutitor/cui poantou sint fixate de corpul carburatorului doar cu un o-ring (capacul/camera de nivel preseaza/tine tot asamblul) asa ca dupa ce ai demontat capacul/camera

    oricefel de masurare cu sublerul va fii eronata! nu poti face altceva decit sa masori nivelul, demotezi sa strimbi un pic tabla de la plutitor, sa montezi carb. la loc iar sa masori, si daca tot nu e bine o iei de la inceput!

    spor la treaba!

    imi pare rau nu pot uploada poza !

  20. mestere, chiar e pe bune chestia cu picaturile la jiglere?!?

    daca, da, ce lichid ar trebui sa folosesti pentru a le verifica?.....picaturi de benzina?.....sau e vorba de un lichid cu o alta densitate?

    m-am lovit si eu de o calibrare de acest gen, pe vremea cand aveam simson

    in carte, jiglerul principal era de 100 iar pe cel din carburator, pus de mosul de la care am luat-o, scria 80.....si mergea si prost, se incingea ca dracu' si mai si consuma o groaza......asa ca am luat un burghiu de 1mm si am majorat jiglerul......si mergea foarte bine dupa aceea si consuma intre 2,5% si 4%, in functie de stilul de mers........acul de dozaj nu avea o uzura foarte mare, asa ca nu am avut de ce sa-l schimb si, mai mult, oricum nu mai gaseam.........bine, mosul mai pusese intre carburator si chiulasa o flansa de textolit de 1cm grosime......si jivra in draci carburatorul.......cu flansa respectiva, care era un izolator excelent, consuma in jur de 7%!!!!!......si daca puneam limba pe carburator imi ramanea lipita :lol: mai avea putin si facea zapada carbonica........dupa ce i-am dat mizeria aceea jos si am majorat jiglerul, am obtinut consumul descris mai sus si cuplu/putere normale din motor.......de mentionat ca era din 1960 motocicleta!..........ideea este ca proportia dintre aer si benzina sa fie cea pe care o da producatorul......si asta la carburatoarele cu sertar (majoritatea motocicletelor cu carburator in 2 timpi sau in 4 timpi) este data de ansamblul ac dozaj+jiglerul in care culiseaza......joglerul principal avand doar rolul de a limita debitul de benzina antrenat din camera de nivel constant.......la alte tipuri de carburatoare, cu clapeta, de ex. webber-ul de pe batrana dacie, de fapt mai noua, caci, prima versiune de carburator pe renault 12 (dacia) a fost solex, proportiile de amestec dintre benzina si aer erau date de dimensiunile jiglerelor, unul de aer, situat in partea de sus, sub capac, langa difuzor si unul de benzina situat in camera de nivel constant, amestecul emulsia, facandu-se sub jiglerul de aer, in tubul emulsor, sau "fluierul" cum ii spun "meseriasii"........exista un curent printre meseriasi de a schimba, la carburatoarele ce echipau motoarele de 1400 cmc de pe dacie, jiglerele calibrate pentru 1400 cmc cu cele de pe modelul ce echipa motorul de 1300cmc.....si era cea mai mare prostie posibila!.....si anume, benzina la 1400 este 155 si aerul 145, iar la 1300 benzina 135, aerul 172......adica ei se gandeau ca daca micsoreaza debitul de benzina, motorul consuma mai putin......niste dobitoci!.....in realitate, saraceai drastic amestecul, ceea ce ducea la scaderea randamentului motorului si la incingerea lui.....dupa ce puneai pe 1400 jiglere de 1300, de-abia tragea si consuma aproape dublu.......acum stau si ma gandesc, revenind la carburatoarele de motocicleta, cele cu sertar, in cazul unui ac de dozaj foarte uzat, daca mai cobori putin acul, cred ca s-ar putea suprima acea uzura, problema ar fi ca ai avea sansa sa dai in damblaua mecanicilor de dacie.......adica sa saracesti mult amestecul.......

    ......in legatura cu ce ai mai spus pe acolo, as vrea sa te mai completez cu ceva.......si uzura excesiva dintre sertar si peretii in care culiseaza are influente negative asupra mersului rotund al motorului, caci, daca sertarul are joc foarte mare, este bagat in vibratie de depresiunile pulsatorii din cilindri, am patit si asta, tot la simson, la ralanti se auzea un mic tacanit din carburator.... :blink: ciudat, nu?.......si, de asemenea, jocul acului de dozaj in locasul sau din sertar este un alt amanunt foarte important........daca acul vibreaza, nu mai face dozajul asa cum trebuie..........

    si, am am mai vazut ceva discutii pe aici legate de nivelul din camera de nivel constant.........daca plecam de la premisa ca nivelul benzinei din tubul emulsor (jiglerul in care culiseaza acul de dozaj), este acelasi cu nivelul benzinei din camera de nivel constant ( deoarece sunt vase comunicante, nu?........ ), principiul de functionare este urmatorul: depresiunea generata de piston in momentul admisiei se resimte la nivelul difuzorului carburatorului, aceasta depresiune antreneaza un jet de aer din exterior pe care il face sa circule cu o anumita viteza in sensul filtru de aer - motor via carburator.....acest curent de aer antreneaza in miscarea sa o coloana de benzina la nivelul tubului emulsor, cu proportia dintre aer - benzina determinata de pozitia acului de dozaj.......uzual, proportia este de 1 parte benzina la 16 parti aer, daca nivelul de benzina este mai ridicat decat in mod normal in tubul emulsor, adica, implicit, nivel mai mare in camera de nivel constant, va fi aspirata o cantitate mai mare de benzina, ceea ce duce la inecarea motorului, de fapt, imbogatirea amestecului.......ca atare, randamentul scade, ducand pana la oprirea motorului ( bujii "ude"), la rateuri in galeria de evacuare (daca amestecul este prea bogat in benzina, nu arde tot in timpul exploziei, gaze nearse fiind aruncate pe evacuare unde se pot auto-aprinde), la scurgeri de benzina printre segmenti in baia de ulei, deci, numai lucruri bune si utile! :rose: .........daca nivelul este prea mic, amestecul va fi mai sarac in benzina, ceea ce duce din nou la scaderea randamentului cu rateuri in carburator, incingerea excesiva a motorului si, o alta chestie suparatoare, atunci cand se vrea forja din motor, adica acceleratia deschisa la maxim, nivelul fiind foarte mic si necesitatea prea mare de benzina a motorului pentru obtinerea puterii maxime, exista posibilitatea ca benzina din camera de nivel constant sa se termine, tendinta mototrului fiind de a se opri......sau, dupa cum spun meseriasii "da in nas", cand vrei sa accelerezi puternic, te trezesti ca motorul da sa moara.....este aceeasi senzatie ca la motoarele pe injectie limitate electronic la o anumita turatie maxima......cam asta este cu reglajul nivelului.....in principiu, nu-ti trebuie neaparat o carte cu datele producatorului pentru aregla nivelul in camera de nivel constant sau pentru a face diferite reglaje asupra carburatiei, avansului la aprindere etc. si, daca nu dispui nici de resurse materiale vaste, nu-ti trebuie nici cine stie ce testere, standuri....etc., bine-inteles, si in functie de complexitatea motorului, adica nu va putea nimeni regla un motor cu injectie electronica ( timpii cat stau deschise injectoarele) si cu avans la aprindere generat electronic de unitatea centrala (calculatorul) dupa ureche.....in primul rand ca nu ai de ce sa tragi, sa sucesti ca sa modifici acesti parametri......nu exista reglaje mecanice.......nu ai delcou de care sa poti invarti ca sa-i dai avans sau sa-i iei sau jiglere sau camere de nivel constant, sa te apuci sa tragi de plutitor....nu!.....asta nu exista, proportia dintre aer si benzina la injectie este data de durata cat sta un injector deschis......si asta se face variabil in functie de turatie!!!!.......asa ca are ceva de calculat UCE-ul (Unitatea CEntrala).................in schimb, cu putine cunostinte de electronica, iti poti face o mica interfata pentru a te conecta la calculatorul masinii/motocicletei........dar iti mai trebuie si softul......pe care, de cele mai multe ori, il gasesti pe net!.....daca ai noroc......si uite cum de la un banal vacuumetru cu coloana de lichid, am ajuns sa discut despre injectie.......nu-i nimic, in episodul viitor poate va spun cate ceva despre carburatoarele fara camera de nivel constant, folosite la avioane, caci nu poti mentine un nivel constant daca mergi cu fundul in sus, nu?...........si, de asemenea, folosite si la unele motociclete, ganditi-va ce se intampla cand mergi pe o roata, cu nivelul in camera :D ....a.ceste carburatoare fara camera de nivel constant sunt niste stramosi ai injectiei.......dar despre asta vom vorbi in episodul urmator!

    ta-ta....ta-ta!

     

    sal !

     

    m-am blocat !! :D hahahahahaha

    nu stiu cum se masoara picaturile .... nu m-a interesat sa aflu imi pare rau! se ia o lera de jiglere si se compara jiglerul demontat bun/stricat(decalibrat) cu unul nou din depozit ! mai simplu, am dreptate?

    chestia cu flansa indepartata intre chiulasa (la 4 timpi) si cil/bloc motor (la 2 timpi) o faceam si eu pe vremea cz-ului

    trebuie sa pleci de la ideea ca acul si siberul vibreaza "de noi" (tolerante) cu cit se uzeaza mai mult cu atit se aude mai bine. ai avut ocazia sa auzi un motor la care siberul de la carburator culiseaza pe bile? te sperii si fugi de linga el !

    treaba cu nivelul,daca am inteles eu bine vrei sa-mi spui c-o faci si fara carte, iti dai seama de cite ori dai carb. jos? la simson mai treaca mearga ca nu ai mai nimic sub rezervor dar i-a gindestete la una cu patru cil.

    in ce priveste ECU-ul e simplu de deschris..... practica/costurile ne omoara!

    chiar daca ai ECU nu crezi ca totusi trebuie sincronizate ? nu este ca la masini sa ai doar o clapeta de aer ai patru si alea le ajustezi sincronizind! am dreptate?

  21. este o chiuloasa de honda xl250s 1978-1981 (model motor xl250s).

    pe ebay am gasit una dar nu ma pricep... asta e ce am gasit... http://cgi.ebay.com/ebaymotors/1979-HONDA-...1QQcmdZViewItem

     

    sal !

     

    din cite am inteles eu a "calat/lipit" axa cu came ....deci si asta e in batista!

    cred ca daca ai un pic de rabdare ai sansa sa gasesti o chiulasa folosita intr-o stare relativ buna eu pe asta nu as cupara-o desi vei gasi meseriasi care vor spune se "bucseaza", plus ca tie oricum iti trebuie si capacul pentru ca cele doua piese (chiulasa si capacul) se gauresc/prelucreaza montate..... sper sa ma fii exprimat inteligibil :cheers:

×
×
  • Creează nouă...