Sari la conținut

CZU

Membru
  • Număr conținut

    69
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de CZU

  1. Salut! Am si eu o intrebare pentru cei care se pricep sa monteze segmentii pe piston: Cum scrie la carte ca trebuie decalate deschizaturile segmentilor la montarea pe piston? Eu am doar schema de pe cutia segmentilor si nu stiu daca este corecta. Din cate stiam eu trebuie decalata deschizatura unui segment astfel incat sa nu cada peste deschizatura altuia. Voi cum ati pus segmentii la Nipru? Multumesc, Bafta!
  2. asta scrie pe setul motor de Nipru cand il cumperi 77,95 - cota 0
  3. CZU

    Ajutati-ma !

    Raspunsul era pentru AXI si nu avea nici o legatura cu tine. Te-ai bagat singur in seama in postul omului si ca de obicei ai dat cu mucii in fasole. Sincer te gasec infantil si lipsit de substanta ca si raspunsurile tale, iar daca ai ceva de spus da un mesaj privat, nu te mai ocupa de mesaje neinteligibile prin posturile altora. Scuze AXI ca m-am folosit de postul tau sa-i raspund D-lui Manuel, dar se pare ca nu a inteles ca tu ai nevoie de o mana de ajutor nu de aberatiile lui.
  4. CZU

    Ajutati-ma !

    Merge CDI-ul facut de mine, dar trebuie incercat. Daca esti interesat da un mesaj privat si vorbim mai in detaliu.
  5. uite aici este... in prima poza este unitatea de afisare a CB-ului (CB- computer de bord), iar in a doua este CDI-ul pentru solutia cu doua bobine. CDI-ul este gandit sa mearga cu intrare de la ruptor clasic sau de la CB. Zilele urmatoare am sa pun mai multe detalii despre ele. Bafta! P.S. Tot pe afisorul central se face si afisarea nr. de Km parcursi, sau Km parcursi de la alimentarea cu benzina sau de la resetare (modul de afiare al afisorului doi se schimba prin apasarea unui buton)
  6. CZU

    Cdi - Gata

    Avansul este variabil in functie de turatie. Initial m-am gandit sa fac o captura pe PC cu variatia avansului la diferite turatii asa cum este el modifica de centrifugal dar mi-am dat seama ca o sa obtin cite o curba pentru fiecare motocicleta in parte. Fiecare sistem mecanic este oarecum unic in felul sau si mai toate au o anumita uzura. Deci rezultatul ar fi fost neconcludent. Atunci am luat-o cu teoria. Ce se intampla cand creste turatia...? Scade timpul disponibil arderii. Am considerat ca la turatie maxima timpul este minim iar la relanti este maxim, deci timpul disponibil arderii este invers proportional cu turatia, asa ca daca stii turatia nu iti ramane decat sa imparti timpul maxim procentual functie de turatia pe care o ai. La jucaria facuta de mine timpul maxim de ardere este setabil pentru a putea fi introdus de proprietar in functie de motorul pe care il are, dupa care vine microprocesoru' care divizeaza acest timp in functie de turatia citita. Practic faci cateva teste, vezi cum merge cel mai bine, vezi cum consuma cel mai putin, cum are cat mai multa forta si gata frate. Nu trebuie decat sa apesi niste butoane si te-ai ales cu avans variabil. Bafta!
  7. CZU

    Cdi - Gata

    aprinderea este universala. Eu am pus-o pe masina asa ca merge foarte bine fi pe un motor 2T/2C. montajul cu senzori hall care se ocupa de avans si altele este diferit de aprindere. Ele au fost proiectate ca sa poata functiona impreuna dar merg foarte bine si independent. daca vrei detalii da un mesaj privat. Bafta!
  8. CZU

    Cdi - Gata

    Salut! Pentru ca acesta este primul mesaj pe anul 2006 vreau sa va urez tuturor LA MULTI ANI! si la cat mai multe drumuiri si Km fara probleme. Pot sa sun ca am terminat aprinderea cu condensator si transformator ridicator , iar rezultatele obtinute la teste sunt foarte satisfacatoare. Principiu de functionare: - cu ajutorul unui microprocesor supraveghez ruptoarele (sau ruptorul) si imi dau seama daca am pornire sau motorul merge. Tot cu el analizez si turatia pentru a doza energia in functie de turatie. Dupa cum se vede in filmulete scanteia are peste 3cm si este asa de puternica ca se produce si intre bornele bobinei. Acum la teste am dat ambele scantei in aceeasi bobina dar intentionez sa mai adaug un circuit de comanda si un tiristor pentru a pune cate o bobina pe fiecare cilindru. Practic o sa am o singura aprindere pentru ambele bobine. - pornirea: la pornire intotdeauna este nevoie de o scanteie mai puternica, de aceea in primarul bobinei vom avea nevoie de o energie mai mare. Eu am considerat 500V si am obtinut o scanteia de ~100mJ - rupere. - 1000rot/min: in functie de turatie energia trebuie sa scada pentru a se reduce scanteia la bujie ~ 40-50mj, altfel se uzeaza bujia mai repede. - 2500rot/min: dupa cum se vede in film tensiunea in primarul bobinei de inductie este foarte ridicata, iar arcul are peste 3cm. - 5000rot/min: chiar si la aceasta turatie arcul are ~50mJ si o lungime de peste 3cm. Tensiunea pe bobina este ~300V, iar scanteile se produc si intre borne. Deoarece aparatul de masura integreaza tensiunea masurata trebuie sa aveti in vedere ca in momentul producerii scanteii tensiunea este de fapt mai mare (la bornele bobinei tensiunea nu este liniara ci sunt un soi de pulsuri) Ce este de retinut este ca indiferent de turatie scanteia se mentine foarte puternica, iar la pornire este aproape de doua ori mai tare. Rezultatele montarii unei astfel de aprinderi se vor vedea in functionarea perfecta si ma astept la cresterea puterii si la ceva economie de carburant. Se recomanda merirea distanei dintre electrozii bujiei la 1mm pentru a mari arcul electric si a imbunatati aprinderea. Am pus aprinderea asta si pe masina si pot spune ca merge mult mai bine. Pentru a simula functionarea motorului am pus un circuit oscilant in loc de ruptor, calculat sa dea 1000, 2500, 5000 de scantei pe minut, exact ca in motor (o scanteie pe rotatie). Se vede in poza forma semnalului de intrare la 5000 rot/min. Imi cer scuze pentru calitatea materialelor dar sunt facute cu un mobil. Am terminat si calculatorul de bord despre care v-am spus si pe care o sa-l pun sa comande scanteia prin aceasta aprindere. O sa deschid un topic nou si am sa explic acolo ce face si cum merge. Bafta! Pornire.avi1000rot_min.avi2500rot_min.avi5000rot_min.avi
  9. Tu crezi ca daca umbli pe la fiare vechi si aduni piese de pe acolo, le pui pe motor si dupa aia astepti sa vezi daca merge, iar daca nu merge o arunci si cauti alta vechitura poate dai lovitura si vii aici pe forum si-ti umflii muchii esti deasupra tuturor. Afla ca mai sunt si altii pe aici care au facut treburi si chiar foarte interesante. Eu sunt intradevar sceptic atunci cand pun orice vechitura pe motor si apoi ma risc pe el. Cat despre sistemul de comanda al aprinderii facut de mine (nu adunat de la lucruri aruncate) chiar are ceva munca si ore de studiu bagate in el, doar prin simplul fapt ca am scris peste 2500 de linii de cod la softul microprocesorului ca sa-l fac sa analizeze semnalele culese de la motor si sa dea comanda atunci cand trebuie. Ce nu ai inteles mai Manule este ca eu am psibilitatea sa reglez momentul aprinderii dupa un grafic la care eu pot sa-i modific toti parametrii, lucru pe care tu nu o sa-l faci niciodata cu o vechitrura la care nu ai nici un sistem de control (poate doar suruburile de prindere). Respect pentru experienta acumulata de tine din incercarile facute de-a lungul timpului dar cred ca ti s-a urcat la cap, iar daca tot te bagi in seama aici pe forum lasa textele de genul "NU O SA MAI RASPUND NIMIC NIMANUI PT K NU AM CU CINE" si mai bine da o mana de ajutor. Fiecare are dreptu sa fie sceptic, sa se teama de ce nu stie, sau pur si simplu sa nu fie genul care incearca chiar cu riscul de a strica, tu nu esti judecatorul lor cel mult poti sa-i sprijini pentru ca sunt convins ca nici tu nu le stii pe toate. Bafta!
  10. pai daca e cu hall de ce e asa mare? senzorul meu are 7x7x2mm si in rest mai pui doar un disc mic cu un magnetel pe axul cu came oricum eu respec pe oricine face un impruvement la orice, fi el si un senzor mare si depasit de trabi pus pe un motor, cu conditia sa mearga mai bine si mai sigur ca inainte. fiecare face dupa posibilitati si dupa ce-l taie capu. Respect!
  11. daca nu are centrifugal nu inseamna ca nu merge mai bine si fara probleme daca ii pui un sistem inteligent de comanda al scanteii, bazat pe analizarea turatia motorului, timplul estimat de ardere, capacitatea de inmagazinarea a energiei in bobina in timpul efectiv disponibil (pentru a avea o energie suficienta pentru producerea unei scantei puternice). si sa-ti mai spun ceva, eu prefer o aprindere electronica cu PWM (Pulse Width Modulation) de comanda adaptat pe situatie ce imi incarca diferit bobina cand se prinde ca am pornire fata de atunci cand am 1000 de ture sau 5000 de ture. O scanteie tapana si lunga eu cred ca face o treaba excelenta, nu ai nevoie de 4...150 scantei pe secunda. Important sa dai in bujie energia care trebui la momentul care trebuie pentru randament maxim. eu am pe masina o astfel de aprindere cu traf. ridicator nu ca amarata de aprindere rosie GOTRONIC pe care o am primit-o odata cu Nipra si pe care o sa o inlocuiesc. O aprindere electronica performanta se face doar cu traf. si poti mari distanta dintre electrozii bujiei pana la 1,2mm. Sa vezi acolo scanteia trasnet. Am mai vazut la unii ca vor sa puna doua bujii, la ce bun ca vor avea scanteie doar pe una din ele si va fi la fel de mica. Bafta!
  12. 2mil pe bastarca aia?, electromagnetica? la banii astia va fac eu una cu hall, micuta fi fiabila ce comanda o aprindere sau doua in functie de bobina sau 2 bobine... eu nu as pune ditamai palastoaca ce nu incape in cutiuta aia (asa e la Niprul meu), mai ales ca axul cu came se invarte la 3000rot/min pe langa ea
  13. Ca tot este iarna si am timp berechet am facut pentru mine un sistem complet: - comanda cu senzor hall a scanteii (individual pe fiecare cilindru - nu doua scantei odata) practic se reduce uzura bujiilor cu 50% si scade consumul de energie la jumate. Alegerea momentului la care sa se produca scanteia se face digital in functie de turatia analizata de turometru. Avansul se poate creste sau reduce manual din doua push butoane (up, down). Tot digital se regleaza avansul in functie de turatia motorului turatie (exact ce face avansul centrifugal). Ce e cel mai tare: se poate programa avansul in functie de regimul de functionare la diferite turatii al fiecarei motociclete - cum vrea proprietaru'. - vitezometru digital - se seteaza in functie de locul de montare al senzorului - turometru digital - kilometraj digital - voltmetru digital - sa vezi exact cat baga alternatorul la orice turatie - temperatura ulei - alarma Sistemul este facut cu microprocesor pe 16biti (executa 10 milioane de instructiuni pe secunda). Cand va fi gata "batranica" mea va fi la a doua tinerete. Bafta!
  14. Ce luati voi de la dezmembrari de la stiu eu ce harb de masina nu o sa functioneze niciodata bine pe o comunista, pentru simplul fapt ca nu e proiectata comanda aprindeii in parametrii motorului de pe motocicleta si nu o sa faca mai bine treaba avansului centrifugal pus de rusi. Bafta!
  15. Pentru o adaptare competenta a pistoanelor de Oltcit pe Nipru vreau sa fac urmatoarea operatie: 1. se ia chiulasa de Nipru si se sectioneaza astfel incat taietura sa treaca chiar prin supape; 2. se ia un piston de Oltcit si se sectioneaza astfel incat taietura sa treaca prin aplatizarile facute in dreptul supapelor - asa se poate vedea ce grosime in sectiune mai au pistoanele in locul unde s-a facut frezajul; 3. se monteaza si invarte arborele.... Cine are o chiulasa de Nipru si un piston de Oltcit 12TRS -DEFECTE! si le poate dona pentru o activitate de cercetare? Cred ca doar in acest fel se pot optimiza prelucrarile la piston si la cilindru pentru a se obtine o compresie acceptabila (8,5~9,5) fara a se ajunge la cote critice ale pieselor. Desigur rezultatele vor fi facute publice pe forum insotite de poze, explicatii si desene cu cote. Multumesc, Bafta!
  16. poze cu pistoanele lui Manuel dupa modificare. Dupa cum se vede a frezat ~4mm in peretele pistonului (ma intreg cat de gros a ramas). Manuel i-ai dat gaz sa o duci pe la 130 sau ai dat-o inainte sa-i termini rodajul? a rezistat? Poate ne spune si noua cel care a luat motorul de la tine cum ii merge si cati Km are cu ea pana acum 9 cu noile pistoane desigur).
  17. bun sa zicem ca merge asa dar cu compresia... ca e de baza.... ce faci cu gauroiul din piston?
  18. de la 330 s-a ajuns la 335g? sincer dupa ce am tinut in mana ambele pistoane , de Nipru si Oltcit, le-am masurat cu sublerul si din ochi nu cred ca se poate obine nici macar 8 compresie. Poate sa iei serios din cilindru ca sa avanseva pistonul spre supape si sa frezezi tapan in pistoane sa feci loc pentru deschiderea lor.
  19. cred ca mai sus nu se pupa ceva daca ai luat la freza din piston cred ca a iesit cam subtire in acele locuri, lucru riscant - se pot sparge, iar tratamentu facut s-a dus in acele locuri. nu ai spus nimic de felul cum ai facut sa ajungi tu la compresie 9; cum ai calculat sai ai masurat de te-ai prins ca atat este compresia?
  20. Salut! Am citit ca s-au montat cu succes pe Nipru pistoane de Oltcit. Sunt foarte curios cum s-a procedat si ce modificari au fost necesare. Distanta de la bolt la bombeul pistonului este mai mare la Oltcit decat la pistoanul original de Nipru si ce este mai interesant este ca supapele sunt rotite cu 90grd fata de bolt spre deosebire de Nipru unde vin pe aceeasi parte cu gaurile boltului. Deci daca s-au pus pistoane de Oltcit pe bielele de Nipru supapele nu mai vin in locurile special aplatisate ale pistonului. Boltul are la Oltcit 22mm iar la Nipru 21mm (lungimea este aceeasi iar grosimea: 2.5mm la Nipru si 2mm la Oltcit). Am inteles de la Manuel ca el a pus pistoane de Oltcit 12TRS si a realizat compresie ~ 9. Manuel poate ne spui si noua cum ai facut deoarece pistoanele de Oltcit au o scobiture in ele si ies mai mult din cauza dilerentei de lungime intre distanta bolt cap piston. Ai jonglat din lungimea camasii cilindrului? Alt lucru pe care l-am observat este ca pistoanele de Oltcit sunt mult mai groase si mai grele decat pistoanele normale si bombate de Nipru. Cilindrul original de Oltcit este turnat din fonta si ar o lungime de 122,5mm fata de cilindrul de 134mm la Nipru (cursa la Oltcit 12TRS este de 65,6mm iar la Nipru 68mm) Bafta!
  21. CZU

    Piston Rupt

    Sincer eu le port pica celor de la fabrica! De ce? de exemplu pentru ca am desfacut arborele si am gasit cota de rulment mai mica cu 0,1-0,15, asta la rulmentul montat in capac. Asa se face cota de rulment, sa zornaie arborele in rulment? Acum trebuie sa-l bucsez sau mai stiu eu ce inventie trebuie sa fac acolo. Oricum ma bucur ca am facut rost de piston si pentru asta trebuie sa-i multumesc lui Catallin ca a fost saritor si m-a ajutat ca altfel stateam pe tusa. Oricum mai am de trecut un test si anume pistonu asta este oval si cu 0.05 mai mare ca cealalt. Am incercat sa-l bag in trei cilindri si nu a intrat in niciunul. Cred ca o sa rectific un cilindru si scap. Stie cineva care trebuie sa fie diferenta intre cota cilindrului si cea a pistonului? Bafta! P.S. Am observat ca la unele pistoane s-a pus pe pozitia 3 segment de ungere Tip_A iar pe pozitia 4 segment de ungere TIP_B (ca in poza), iar la altele pe ambele pozitii (3 si 4) segmenti de ungere de TIP_B. Stie cineva care tip de segmenti de ungere este mai bun pe pozitia 3?
  22. pentru a o mari am nevoie de inca un set de pinioane
×
×
  • Creează nouă...