Sari la conținut

karoly.balint

INACTIV
  • Număr conținut

    30
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de karoly.balint

  1. Citesc de vreo ora acest topic. Daca vedem numai urmările, e groaznic ce sa întâmplat.Nu vreau sa iau apărarea motociclistului. Doar atâta as dori sa atrag atenția tuturor motocicliștilor care scriu pe acest forum, ca înainte sa scrie orice, sa stea puțin, măcar un minut și înainte de orice comentariu, sa privească înapoi, si sa vada fiecare in parte unde si cind a gresit , voluntar sau involuntar.

    Eu personal am făcut o greșeală acum doi ani, care ma bântuie și în ziua de azi. Dupa o zi splendida de plimbări am fost 7 motocicliști, am ajuns acasă.Am oprit la un bar în centru unde am băut cite o bere fără alcool.In drum spre casa la o intersecție în fata mea a oprit o fata cu un Opel.De foarte mult timp îmi plăcea de acea fata dar nicio data nu am avut curajul sa o abordez.Nu știu ce mi-a venit dar am depășito, și i-am făcut semn sa oprească, a oprit, ...am stat de vorba am invitato la un suc..în fine....Am stabilit ca în acea seara sa ieșim împreuna. Totul ok... Asta se întâmpla le vreo 300 de metri de casa mea.Plec fericit de la locul faptei, demarez în trompa, schimb ca nebunu 1, 2 , 3 ,4. și deodată îmi apare în fata doua fete pe trecerea de pietoni!!!!Era o trecere la care și înainte și după erau parcate mașini.Deci în fata mea nu am văzut nimic când am plecat!! Tot ce îmi amintesc a fost ca o fata din cele doua o trage pe cea aflata în fata mea sa nu o lovesc!!..Dupa ce am trecut de ele am realizat ca era sa produc un accident pe trecerea de pietoni!!!!

    Am oprit m-am întors dar fetele plecaseră deja!!Nici în ziua de azi numi explic din ce cauza am mers mai tare pe acea porțiune de drum? Cine ma cunoaște știe ca ca nu sunt dobitoc! Habar nam, a fost un gest,, atunci pe moment care putea sa fie fatal! ...

    Acum când citesc acest forum ma gândesc ...dacă doamne ferește dacă cealaltă fata nu ar fi traso pe prietena ei din fata mea??? Acuma as fi și eu catalogat ca motociclist criminal de toată lumea!!!

    Chiar nu vreau sa iau pararea nimănui, dar cum a spus Isus! Primul ara sa arunce cu piatra cine este fără de păcat!!! Si după asta omoritima ca am avut curajul sa scriu câteva cuvinte ca o merit!!

  2. Daca eventual nu a știut cineva și este pasionat............

    10; 11 Okt. 2009. Antrenamentele Sâmbăta , Cursele Duminica. Traseul se afla la ieșirea din oraș către Sugas Bai.

    Mesaj completat

    Este vorba de Etapa a 5-ea a Campionatului Național de Motocross 10-11 Okt. 2009

    Se aliniază la start toate clasele: 50, 65, 85, MX1, MX2. Clasele Profesioniști și amatori.

    Antrenamentele libere si calificările încep astăzi 10 Okt.de la orele 12-18.

    Cursele mâine 11 Okt. de la orele 10.30-16. Festivitate de premiere orele 17.

  3. am avut 4 dr-z-uri noi pe mana....daca nu le pornesti in 5 zile nu maI pornesc nici legate de tren.

    eu suflam usor c-o pompa de bicicleta prin furtunul care iese din carburator apoi o ia la prima atingere a butonului.

    n-am incercat cum zici tu dar cred ca metoda ta e mai buna.....

    scartaitul ala vine de la releu care nu mai sta cuplat din cauza tensiunii mici in baterie

    Si cu pompa cam acelas efect se produce aerul apasă plutitorul în jos asa se inunda mai mult camera de plutire și primește motorul un amestec mai bogat pentru puțin timp suficient sa pornească.

    Eu am pornit motorul in felul asta după o luna jumate de stat,pe timp de iarna si,nu am avut probleme,dar înainte pînă am aflat de trucul asta dădeam și eu de cîteva ori la demaror pînă pornea asta după o săptămînă de stat.

    Funcționează metoda asta, mi aduc aminte ca se chinuiau uni dincolo pe timp de iarna cu sprayuri, redresor pe baterie și uscător de par la filtrul pt aer cald ......:D))

    Dupa ce au încercat asa toți au scris pe forum ca este o metoda buna de pornire.

  4. mai mult ca sigur ca ti s-a terminat bateria. trebuie s-o incarci

    dupa aia daca se invarte si tot nu porneste fa ce ti-a zis dexter :D

     

    S-ar putea! Oricum dacă reușești sa o pornești scrie și tu ce a fost problema sa învățam și noi.

    O mica șmecherie în cazul în care sta motorul mai mult timp, am învățato și eu de la alti și funcționează!!

    dai drumu la benzina, tragi socul,înclini motorul spre stînga pînă începe sa picura pe jos benzina prin țeava de supra plin a carburatorului, îndrepți motorul și o ja la prima cheie, mai ales iarna e super s-al pornești asa!

  5. Am un DR Z 400 S din 2001 si am patit urmatoarea chestie -am mers cu el si dupa cateva zile am vrut sa l pornesc din nou si p[auza iar de sub sa se aude un tacanit puternic. am desfacut saua si zgomotul provine de la o chestie turnata in plastic in care intra doua mufe cu multe fire. daca pute ti sa mi spune ti careva ce poate fi si cam ce ar trebui facut sau daca ati mai patit asa ceva.

    La partea electronica sînt bita!

    Dar încearcă sa ceri de la un coleg drz-ist chestia aia din plastic împrumut și vezi dacă pornește cu ea. Daca si cu alta aprindere sau ce o fi țăcănește atunci altundeva trebuie căutată hiba

  6. Am si eu o intrebare. Pe siteul http://www.hasznaltauto.hu/ sunt destule DRZ-uri (S ,SM si E, inmatriculate) la preturi acceptabile (zic eu).

     

    Eu nu stiu deloc ungureste. Ce credeti de oferte? Merita sa iei de acolo?

     

    Ms

     

     

    Întradevăr sunt destul de multe DRZ-uri în Ungaria,și al meu de acolo provine, chiar este imatriculat acolo.

    Daca te hotaresti sa cumperi unul de acolo, prima data intereseazate la imatriculari ca sa fi sigur ca se imatriculeza, costuri, acte smd., apoi găsește pe cineva cine vorbește ungurește, sunați cîteva numere , și dacă iți place careva motor dai o fuga pînă acolo nu este departe.

  7. Apropo de DRZ-uri citesc pe un forum DRZ de dincolo , ca au pățito câțiva cu niște șuruburi de la magnetou care s-au slăbit, secționat, si distrus aprinderea. Du pa ce a postat unul au mai scris și alți ca au pățito. Se spune ca la modele 2006 în coace nu se pune problema pt ca șuruburile sunt fixate cu fixativ. Recomanda la toți sa dea jos capacul de la aprindere, și sa scoată șuruburile cu pricina, degresat, și montat înapoi cu Loktitte!

    Voi ați auzit până acuma de de asta, a pățito cineva? Eu unul sigur o sa îmi lipesc șuruburile.

    Mesaj completat

    Apropo de DRZ-uri citesc pe un forum DRZ de dincolo , ca au pățito câțiva cu niște șuruburi de la magnetou care s-au slăbit, secționat, si distrus aprinderea. Du pa ce a postat unul au mai scris și alți ca au pățito. Se spune ca la modele 2006 în coace nu se pune problema pt ca șuruburile sunt fixate cu fixativ. Recomanda la toți sa dea jos capacul de la aprindere, și sa scoată șuruburile cu pricina, degresat, și montat înapoi cu Loktitte!

    Voi ați auzit până acuma de de asta, a pățito cineva? Eu unul sigur o sa îmi lipesc șuruburile.

    Instrucțiuni demontare montare pe situl asta http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?t=634403

    post-50750-1252046521_thumb.jpg

  8. am condus si eu cateva mii de km un dr-z sm. furca de pe SM reglata la minim, e mult mai rigida decat la S.

    desi aparent la fel, nici cadru nici bascula spate nu sunt identice la ambele modele. SM are unghiul de bracaj mai mare decat S-ul.

     

    Si eu am un SM, dar l-am cumpărat cu genti de S. Am 18 spate cu 21 in fata. Eu încă am reglajele de uzina nu am umblat la ele nu am smintit încă nevoia. as fi curios sa merg cu un S odată sunt curios ce diferență se simte?:ph34r:

  9. Am si eu o intrebare legat de DRZ, de ce modelul S are furca normala iar cel SM o furca upside-down, este vreo logica?

    Intreb deoarece multe modele off-road utilizeaza furcile upside-down in defavoarea celor normale.

     

    Uite este o întrebare la care nu pot sa-ti răspund! In 2005 când a apărut pe piața modelul SM acela a primit furca upside-down preluata de la RM-Z deci este o furca modelului de cross.De ce nu au echipat si modelele "S" "E" cu aceasta furca nu știu. Spun specialiști despre furcile Upside-down ca ar fi mai rezistente ,mai rigide, si cu a o gama mai larga de reglaje, mai toate mărcile folosesc aceasta furca la cat. hard enduro. Nu prea am auzit pe nimeni sa se plângă ca furca fata la S sau la E ar fi slaba. Deși am văzut modele E modificate, echipate cu set SM si furca fata tot de SM! La supermoto unde trebuie mai multa rigiditate este mai indicata o furca upside down, Ia cam costat pe băieți schimbările Pt. ca o furca fata de SM este foarte scumpa după cite am auzit.

    DRZ fiind un motor fabricat pentru amatori și hobbi enduro, eu zic ca furca acea clasica este o alegere buna. Am citit un test în care comparau DRZ-ul cu alte categorii de hard enduro. Piloți erau ziariști de la reviste de specialitate. Pe teren cu denivelări la viteza mica, medie toți lăudau DRZ-ul, pentru suspensiile moi care copiază terenul. Si se plângeau ca este mult mai greu de stăpânit celelalte motoare din cauza rigidități.Cind era vorba de trecut în viteza mare pe denivelări întradevăr KTM-ul se simțea în largul lui, si numai cuvinte de lauda pt. Upside-dawn..Întrebarea este :cine are curajul dintre muritori de rând sa duca toata ziua un motor de 60 de cai în blana prin pădure?? Eu știu pe câțiva: Cyril Despres, David Knight,Travis Pastrana.........., noi.....eu zic ca mai avem mult de învățat până când sa spunem ca avem nevoie neapărat de Upside-dawn pe DRZ-eu;)

  10. n-ai tu curaj sa te apleci in curba cat rezista gumele alea... :lol:

    nici eu n-am, nu te ataca! :ph34r:

     

    stiu insa pe cineva care poate. deci stie ce spune.

     

    Ok! Mai adun si eu informații de pe la alți! Nu este vorba de mers ca rossi in viraje , ci doar de o aderenta normala, Cauciucurile îmi derapeaza, patinează aproape la fiecare accelerare,schimbare înapoi, demaraj mai in forța, si asta la 40 de cai!

    Am zis bine ma poate mi se pare,am rugat și pe alți sa facă un tur cu motorul meu, si prima lor reacție a fost: dale jos si aruncale cit mai repede ca sunt periculoase rău. Eu tot la ceva de genul mitasurilor mele ma gândesc dar la ceva normale

     

    In prima Michelinuri care îmi plac asa la vedere dar nu știu încă prea multe decât ce se știe despre o firma cu renume ca ei nu fac cacaturi

    In a doua mitasurile mele care la vedere nu arata rau da pe asfalt........rau de tot.

    Mesaj completat

    Am răsfoit puțin topicul asta si am citit si păreri pro si păreri contra despre DRZ-uri. Am văzut ca au întrebat câțiva dacă se mai importa noi? Nu nu se mai importa, nici aici nici pe dincolo.Eu am vrut sa-mi iau un S nou dar nu am găsit, asta se întâmpla anul trecut in Ungaria. Asa ca am luat un SM din 2006 imatriculat, de la o reprezentanta cu doar 5000 KM. Muti zic ca nui destul de hard enduro un DRZ-u?:P In Ungaria este un campionat de endurocross mono marca: DRZ KUPA! Foarte mulți participanți, uni dealeri de suzuki au proprii concurenți care se dau si la MX1 cu rmz uri de 450,dar la campionatul național de endurocross, si mono marca DRZ, se dau cu DRZ-uri 400 E. Sint niște concursuri de 2 ore, jumate traseu enduro jumate pista motocross. Am fost de câteva ori la concursuri ca spectator. E.... unde vreau sa ajung.... si nici nu vreau sa laud prea mult DRZ-u dar la clasa OPEN unde sunt 250 de motoare la start!!!! Majoritatea KTM-uri,si alte Hard Enduro. Un băiețaș care se da si la motocross ia bătut mar pe toți cu un DRZ 400-E! Da cu ani lumina nu cu câteva secunde acolo!! Si sa nu credeți ca restul 249 de concurenți erau amatori! Tot lotul de enduro, endurocross, si mulți de la motocross erau la start!

    Eu zic ca totul depinde de pilot nu de motor, dar cit o fi de tare un KTM sau un Husaberg eu zic ca nu rămâne in rușine nici un drz!

    Apoi sa vorbim puțin si de costuri ce buget trebuie sa ai sa te dai un an întreg cu un KTM 400-exc, si ce buget trebuie la un DRZ 400-E?

    La noi la Sfintu Gheorghe e mare manie de KTM, aproape nici nu ești om dacă nu ai un KTM, Am mulți prieteni care au KTM-uri, ..acum nu vreau sa fiu răutăcios dar de cite ori trec pe la ei mai întotdeauna ii vad reparând cite ceva....

     

    Revenind la DRZ-uri al meu are acum 13.500km,am schimbat de doua ori uleiul o data la cumpărare, si mia părut râu ca am aruncat un ulei nou, dar am zis cei sigur ie sigur, încă odată la 11.000 mi. Am schimbat bujia la 12.000 mi, ca asa scrie în carte și cam atât.

    Am mers și pe teren cu el da asa mai moale, ca nu-s eu prea mare pilot. Dar na trebuit sa string o data un șurub,sa-mi fi dat odată apa afara (vezi concurenta pe căldura) sau sa nu-mi fi pornit odată la prima! Nu știu ce sa zic fiecare merge cu ce are si cei permite buzunaru, dar cine vrea un motor ieftin, și nu vrea sa cheltuie sute de euro pe sezon pt întreținere eu zic ca DRZ-u este o alegre buna.

    post-50750-1251866691_thumb.png

    post-50750-1251866710_thumb.jpg

  11. continental tkc 80. eu mi-am facut praf ghetele in curbe.

     

    Mersi pt. sfat. Zici ca au aderenta buna pe asfalt cauciucurile alea? Vad ca sunt cu crampoane Eu ma gândesc la niște cauciucuri doar pt asfalt.

    Pt teren îmi iau o garnitura de cross

  12. Din nou la obiect: Razvan e OK, piciorul ii merge bine, adica nu e rau de carne si si vindeca repede. Transplantul de piele se pare ca e OK si ala. Are in schimb ceva probleme de focalizare la ochiul drept si a fost vazut de un oftalmolog si de un neurolog si se pare ca are ceva la nervul optic de la ochiul drept (cu fiecare ochi, separat vede bine, dar cu ambii deschisi, de la o distanta de 3 metri in sus, nu focalizeaza bine si vede dublu). Am inteles ca problema asta se va repara de la sine, in timp. In rest, prietenul meu e bine, dar cu durerile de rigoare in astfel de cazuri. O sa mai postez aici in caz ca apare ceva sau e nevoie de ceva.

    Asfalt uscat si grija mare!

     

    Salut Azazel!

     

    Dacă mai ai noutăți.........

  13. Buna la toata lumea!

     

    Vreau doar sa întreb, poate cineva sa-mi recomande cineva niște cauciucuri pentru modelul "S" care sa prindă al dracului de bine pe asfalt?

    Am niște cauciucuri Mitas noi, dar o se le dau foc după ce-mi cumpăr ceva normale.

    DRZ-iști de prin zona Brașov- Sfântu Gheorghe? Ture întruniri de DRZ-uri ceva?

  14. la tine problema mare cred ca a fost femurul, si in subsidiar fractura deschisa la tibie. chiar, unde ai avut fractura la femur si cum au reparat-o? nu am mai cotinuat pe topicul accidentului tau ca si ala se umpluse de ineptii.

     

    pentru toti: nu sunt medic, dar nici ignorant nu sunt. toata viata inveti, asta fac tot timpul - incerc sa invat ceva, orice, de la oricine.

     

    de pilda incerc sa invat si de la @nicole cum sa nu fii. chirurgia plastica este cum am zis eu, adica reconstructiva . Irinel Popescu si Ioan Lascar (ai auzit de ei?) au scris niste tratate de "Chirurgie plastica si microchirurgie RECONSTRUCTIVA" nimic de reparatoriu acolo; asta e doar un exemplu, am o tona. denumirea clinicii de chirugie plastica din timisoara (ca isi zice reparatorie) e alta poveste, poate e marketing, habar nu am (poate e reminiscenta de la denumirea pe care a avut-o sectia de arsi cand s-a mutat in spitalul municipal din timisoara).

     

    insist totusi pe acest topic pentru ca poate iesi ceva util din toata balacareala. eu nu am avut un os rupt in viata mea, nu stiu cu ce se mananca spitalul decat din auzite (nu am stat internat nici macar o ora). pe de alta parte, daca am nevoie de ceva stiu pe cine sa sun si obtin ajutor. dar asta nu este cazul multora.

    avem aici un patit: karoly. daca stiai cum sta treaba probabil ca aveai alta abordare, si treceai mai usor prin chin; gresesc? daca inainte de accident ai fi putut afla de pe un topic pe acest forum cate ceva probabil ca informat fiind ai fi stiut ce sa faci, cand sa faci si cum sa faci. stiati ca in spital iti vor da zero calmante, ca trebuie sa fie cineva cu tine, sa se duca la farmacie sa le ia, sa ti le aduca, sa dea 5 lei asistentei sa ti le bage in fesa. nu ai stiut, si ai aterizat la municipal singur, cu pasaportul pe piept. si pana ai ajus sa fii bagat in seama te-ai rupt de durere. te las pe tine sa continui...

     

    Da întradevăr cam asa a fost, de acea am încercat acum doua zile printre certuri sa întreb , oare nu are nevoie băiatul ala de ceva?

    Ie bine sa ai la tine niște calmante și somnifere puternice ca de dormit nu prea dormi altfel după atâtea rupturi.

    Îți dau și la spital cite ceva , când au!! Da, auziți bine!! când au!!! A fost o seara când a venit asistenta și a zis ca doar fiole de algocalmin injectabil l-ea mai rămas, mai bine zis au cerut ele de la o alta secție și pe astea pe cont propriu!!! da ie bine sa ai totuși niște calmante in sertar s-au niște injecții, pe care sa rogi pe cineva sa ți le facă când nu mai poți.

    Zilele mai trec cumva da nopțile sunt nasoale râu. Sper ca prietenul nostru sa fie în mâini bune și sper sa aibă tot ce ii trebuie! dacă nu atunci scrieți aici, precis se găsește cineva cu cunoștințe pe la vreo farmacie săi facă rost de tot cea cei trebuie.

     

    Da in afara de ruptura deschisa cu fragmentare la tibie am avut și o fractura de femur cu deplasare , pe aia au rezolvato după ce mau tras trei zile sa se alinieze oasele cu o tija lunga pe care au introduso în mijlocul osului,printr-o gaura făcuta sus in femur. Este o tija groasa lunga cit femurul de lung, și după introducere se prinde în partea de sus și jos cu cite doua șuruburi. tot ce se vede de afara o tăietura de vreo 5 centimetri la coapsa. Operația de femur a reușit destul de bine, doctorul spune ca dacă era numa ea putem sa calc pe picior după trei zile deja fără cârje!

     

    Speram sa auzim numa de bine de acum încolo.

    post-50750-1251384249_thumb.jpg

  15. pe dreapta urmele alea negre de cauciuc late arata ca un fel de urme de power slide, dar aveam ambreiaj prajit si frana pe spate nu imi mergea deci nu e franare, singura explicatie pe care am gasit-o a fost tendinta aia de a impinge in reprize inainte de impact

    s-ar putea chiar inainte de impact sa fi franat nu stiu, eu stiu ca aveam in cap sa nu franez sa inclin mai tare

     

    live pe cauciuc se vede pe stanga o linie subtire de praf chiar inainte de margine pe dreapta nu se vede acea linie dar se vad urmele alea ciudate parca de slide...

     

    btw cand am dezmembrat motoru am descoperit ca si bascula era indoita, defapt cam tot motoru a luat un fel de forma de banana

     

    edit: de multe ori si eu cand mai greseam trasa la curbe sau intram prea tare si imi dadeam seama la timp franam tare si lasam sa se indrepte, dupa ce reduceam ma reincadram pe curba, acum imi aduc aminte doar cum injuram in cap si nu stiam cum sa las motoru mai jos, dar daca aia am si facut nu stiu....am impresia ca am dat capat pe alte curbe si acolo eram chiar inclinat putin si mai puteam inclina

     

    Gata omule las-o nu te mai măcina, exact identic ca tine am pățit și eu, nopți întregi am tot refăcut și eu în cap ultimele momente, dar eu nu acasă ci în spital. Singurul lucru care e cert este ca chiar se îndreaptă motorul dacă încerci sa frânezi , și atunci numai ai scăpare.Dupa ce m-am văzut pe contrasens am blocat spatele și am tras frâna fata la limita derapajului și priveam cum ma izbesc intru- n aro 10.

    Eu zic ca acum mai bine am schimba niște idei cum e sa nu se mai întâmple lucruri din astea, primul este sa rulam la o limita de siguranța care iți permite sa abordezi un viraj liniștit, chiar dacă riscam sa fim răniți la orgoliu când ne mai depășește cite unu care merge mai tare. S-au trebuie umblat mai mult la biserica sa avem noroc nu știu. In ziua în care mi sa întâmplat accidentul în urcare pe transfagarasan aproape în fiecare viraj am intrat băgând motorul în derapaj până am încins cauciucurile(am un supermoto) niciodată n-am intrat pe contrasens. Si la întoarcere când rulam încet in coloana am căscat puțin gura si pocc!

    De acea zic nare rost sa te mai macini ce și cum trebuia făcut eu zic ca trebui lăsat ritmul puțin mai moale , mai multa atenție și sa rămânem vi!

    Sa ne vedem cu bine odată pe undeva.

    post-50750-1251379447_thumb.jpg

  16. vorbesti cu dezinvoltura in totala necunostinta. si evident, scrii mai mult decat citesti, iar de inteles nu intelegi nimic.

    grefa de piele se pune in mod uzual (si se numeste transplant, chiar daca donatorul este acelasi cu primitorul) peste orice (os, tesut moale) pentru ca in lipsa pielii faci infectie, septicemie, si daca nu se amputeaza mori. muschii motori nu se inlocuiesc, ce s-a distrus ramane bun distrus, ori preiau functia muschii adiacenti, ori ura si la gara. nu exista transplat de muschi. ai auzit si tu ceva cu plastie musculara, dar aia e la anumiti muschi (netezi, nu la cei striati). tot pentru stiinta, la gamba inferioara poti rascheta doar piele, fara sa afectezi muschi (pe coama tibiei, pune mana si o sa vezi ca acolo e doar tesut adipos si piele peste os).

    daca osul este complet la vedere (cand tesuturile moi au fost complet distruse), se aduce grefa de piele cu substrat adipos (nu muschi ci grasime) ca sa se poata vasculariza. tehnicile sunt foarte multe, se procedeaza de la caz la caz.

    ortopedul a pus doar osul la loc, grefa de piele o face chirurgia plastica (care se numeste complet "plastica si reconstructiva"; iti spun asta ca o sa sari de kur ca plastica nu face asa ceva pentru ca tu prin plastica intelegi botox in buze si silicon pe piept; gresit).

    personal nu doresc nimic. foarte precis daca vreau sa aflu ceva dau cateva telefoane si ma edific.

    dar sunt sigur ca ar fi multi dornici sa afle si ceva util, nu doar ineptiile tale.

     

    Da ai dreptate, chiar sunt uni pe aici pe care iar interesa amănunte.Nu am o luna de când mau reparat și pe mine tot la municipal , și tot tibie făcuta zob.

    Știu prin ce trece omul ala am simțito pe pielea mea, păcat ca uni nu-si găsesc alt loc de cearta.

    Păcat ca nu pot altceva sa fac decât s-ai urez însănătoșire grabnica omului.

  17. Good news: prietenul meu a iesit de la chirurgie plastica, i-au facut grefa de piele pe picior si chirurgii plasticieni au spus ca cel putin d.p.d.v. estetic piciorul operat este ff ok.

    Asfalt uscat si grija multa!

     

    In sfîrșit și niște vesti nu numai certuri si schimburi de pare. Sa înțelegem ca a fost operat deja la tibie, oasele la locul lor plus chirurgie plastica?

    Si mie tot la municipal mi-au reconstruit tibia după o ruptura deschisa fragmentata.

    Oare are tot ce ii trebui băiatul?Dupa operați ai niște dureri groaznice mie mi-a trimis cineva calmante , si somnifere puternice si mai luam eu din iele, iar pentru 5-10 lei mai rugam a asistenta sa-mi mai facă cite o injecție din ale mele. iți dau si la spital niște tablete da sînt slabe max o ora si iese din tine.

    Hai sa mai vorbim de aspecte din aste în loc de certuri , sa nu uitam ca omul i-en spital și credecima știu prin ce trece cînd nici sa miști nu poți.....

  18. Salut! bine ca ai scăpat cu bine omule, dacă mai deraiai jumate de metru spre stînga intrai în coliziune frontala.

    Ce ai pățit tu am pățit și eu la sfîrșitul lui Julie pe transfagarasan dar nu am avut norocul tău eu ma-m izbit de un aro 10. Nu chiar frontal pt. ca am reușit sa-i arunc spatele chiar în fata lui, și ma prins lateral.Fractura deschisa la tibie ambele oase plus fractura de femur piciorul drept.Culmea ironiei este ca motorul meu nu a patit nimic înafara de un rezervor îndoit de piciorul meu, și capacul din partea ambreiajului crăpat de cizma de la lovitura!

    Bine ca ai rămas întreg asta contează, de acuma puțin mai multa concentrare cred ca o sa fie nevoie, cel puțin eu o sa ma străduiesc:)

  19. hmm, ce informatica?

    cred ca te-ai speriat cel mai tare cand ai vazut ca esti plimbat de la un spital la altul. asta pentru ca nu stiai putin "substratul". cei de la curtea de arges si unde ai mai fost cel mai probabil nu aveau ce trebuie pentru operatie (tija pentru femur si placutele pentru tibie), si au procedat corect: si-au declinat competenta si te-au trimis la Bucuresti. si cel mai probabil sunt multe spitale judetene unde singurul instrumentar la ortopedie este traditionalul ghips si fase.

     

    (o mica paranteza, orice accident ati avea si care pare serios, nu pierdeti vremea aiurea, incercati sa ajungeti la un spital centru universitar, nu judetene obisnuite. verificati daca nu aveti hemoragie interna pe salvarea care va recupereaza, si top speed la bucuresti, tg mures, cluj, iasi. in bucuresti direct floreasca sau municipal. in orice alt spital puteti muri cu zile, nu din cauza incompetentei, pur si simplu nu au ce trebuie. si un ficat sau splina rupta se rezolva, doar sa ai cu ce. teoretic un pacient din accident rutier care este constient dupa accident nu are voie sa moara; teoretic, dar am vazut cazuri).

     

    la bucuresti nu trebuia sa te crispezi, sa scrie asistenta ce vrea in foaie, cata vreme ai avut accident rutier primeai ingrijiri. daca aveai sa zicem hemoragie interna, te operau pe loc, ce doctori erau de garda. in cazul tau, nu era atat de urgent si fiind vorba de complicatie (deja aveai tije in picior) a durat. tu aveai o urgenta (fractura deschisa e o urgenta, chiar sunt curios cum ai stat 3 zile pana la operatie), dar din asa ceva nu se moare prea usor, asa ca... iar la ortopedie pacientii nu au afectiuni din care se moare usor, deci lucrurile nu sunt foarte urgente; au ritmul lor. e cinic, dar adevarat.

     

     

    este simpla chestie de semantica. probabil ca asistenta a facut exces de zel. la cati aurolaci si distrusi fara acte (care sangereaza abundent din rani provocate de alcool si prostie) vede intr-o garda, e satula. nu o impresioneaza gemetele de durere. ea stie ca trebuie sa faca foaia de internare, si fara acte esti necunoscut. te-a mai prins si cu pasaport, adica cetatean strain, si a inceput sa-si faca de cap.

    as zice ca pe viitor sa ai si buletinul cu tine, desi iti doresc sa nu mai ajungi la spital nici macar pentru o raceala. oricum, mai ai de scos tije, placute... bafta.

    Mersi Frumos! E!!! acum a trecut, gîndesc mult mai lucid ca atunci acolo.Singurul lucru pe care îl avem în cap erau spusele doctorilor de le spitalele județene, "ca este caz de operație de urgenta".

    la fata accidentului prieteni mei au sunat la 112;automat au localizat apelu si din oficiu au trimis salvarea cea mai apropiata , Curtea de Argeș! ei au încercat sa ceara de la Sibiu dar au spus aia ca nu e voie:) Si asa am reușit sa fiu plimbat pînă la București.

    De ce nu mau operat??Nu știu, cert este ca mau tras piciorul trei zile cu 8 kilograme greutate sa se alinieze oasele poate de aia! Nu știu nu sînt medic:)

    Orice ar fi de-a domnul sa nu mai umblu prin spitale nici eu nici alt motociclist

    Bafta și un sezon plăcut în continuare.

  20. ortopedie, e mult de povestit, nu e nici locul nici momentul. hai sa povestim totusi despre proteza lu' tataie, de unde vine si cat costa: aia 15 mil au fost ca sa ii puna o proteza care nu este data de spital sau decontata de CASS, atat costa sa cumperi una, doar ca nu o cumperi de la bricostore ci de la ortopedul care te opereaza; asa este sistemul, nu umbla nimeni cu proteze de sold, bazin, genunchi, tije, placute, s.a., pe strada; producatorii (putini la numar in lume) le dau distribuitorilor care "imprastie" la doctorii din spitale kit-uri cu astfel de dispozitive; un astfel de kit de proteza de sold are sa zicem 12 bucati, 12 dimensiuni diferite; ortopedul face o radiografie si intuieste ca ii trebuie marimea 6 sau 7 din poza, dar pana nu te taie si pune sublerul sa masoare nu stie sigur daca e 6 sau 7; toate cele 12 bucati sunt sterile, si au perioada de valabilitate (adica expira). daca a operat un alt pacient cu o marime similara si din trusa lipseste numarul 6 (deja la soldul altuia inaintea lui tataie), nu se apuca de treaba pana nu vine alt numar 6 (adica trusa completa). toata aceasta logistica, plus piesa in sine costa bani, bani care nu sunt decontati suficient de sistemul de stat. ok, poate ca din cei 15 mil costul efectiv al protezei a fost doar 8 si restul manopera, nu am habar si nu ma intereseaza. tataie avea altenativa de a pune o proteza si a merge normal sau scaun cu rotile. este o iluzie ca orice afcetiune medicala este acoperita de buget si de asigurare. vrei sa discutam de cardiologie? infarct? cauza de mortatilate cea mai mare in lume este legata de afectiuni ale inimii. in cate tari din lume este gratuit un pace-maker? sau un stent? nu cred ca exista vreuna.

     

    mai considera urmatoarele:

    - la medicina putin inainte de revolutie se inscriau cei mai "capacitati" (olimipici), altfel nu prea erau sanse sa intre

    - au avut dupa 6 ani de scoala grea (stiu ce vorbesc, mergeau la facultate tot anul, invatau sa rupa, nu sprijineau bordura pe cheiul garlii cu bere la litru) au mai avut 2 ani de rezidentiat, plus specializare, plus multe mizerii de inghitit; dintre ei, cei cu dare de mana au zburat in SUA dupa facultare, cei fara bani au ramas aici; au invatat sa dea cu bisturiul (la ortopedie cu bormasina) pe furate, citind pe rupte carti trase la copiator (bibliografia era scumpa, peste 100 dolari cel mai ieftin tratat de medicina acum 10 ani); asta pe un salariu de mizerie, de rezident.

    - au ajuns chirurgi: buni sunt putini la numar; daca ai avea ceva cunostinte in domeniu ai vedea ca intr-un spital mare ca Floreasca sunt cativa care pot opera lucruri mai complicate (coloana, neuro, cardio, ortopedie). restul nu se baga, pur si simplu. nu se baga pentru ca pentru ca nu au operat ceva complicat in viata lor si nu risca sa inceapa o operatie pe care nu o pot termina (sau mai exact, stiu ca se va termina foarte prost).

    acei putini doctori costa mai mult decat iti inchipui. o proteza un chirurg ortoped bun ajunge sa o puna corect dupa +20 de ani de experienta. la fel si un chirurg cardiolog stie cum sa puna un stent dupa +20 de ani de experienta.

    stiu doctori care isi mentin echipa (asistenta, anestezist, mana a doua) din banii lor (din spagile pe care le primesc). impart cu ceilalati, ca sa poata face performanta. cumpara materiale ei, echipamente tot ei isi iau. e prea mult de povestit, lucruri incredibile daca nu ai stii putin cu ce se mananca treaba.

    poate aici eu discut de varfuri, top de performanta, dar astia sunt aia de care spui ca au suv, vila cu piscina, si luchian pe perete. nu toti doctorii au ce spui tu. stiu foarte multi care sunt extrem de modesti.

     

     

     

    ce simplu pare. hai sa detaliem putin: am ajuns in Municipal cu juniorul (avea 10 ani) cu mana rupta a doua oara; prima data a fost doar fisura, deci ghips si gata. acum era rupta bine. a fost problema ca nu aveau placute si suruburi pentru copii (s-au gasit in trusa personala a unui doctor de la ortopedie) si asa s-a putut opera acolo, altfel trebuia sa ajung la spital de copii. un pacient obisnuit nu facea nimic acolo. ar fi trebuit sa aiba asa ceva (e spital de urgenta, poate ajunge si un copil acolo, in urgenta) dar nu au bani.

    ma supara amigdalele, vreau sa le scot. toti (dar toti) doctorii pe care ii cunosc imi spun: stai, sa vedem unde, cu cine, cand, sa fie totul steril, intri primul in operatie in ziua aia. pentru niste banale de amigdale. imi sunt prieteni si imi spun pe bune riscurile, nu le detaliez aici, dar sunt considerabile. si asta pentru ca nu au bani.

    aici discut strict de bugetul de "consumabile" din spital, nu cum e gestionat bugetul CASS sau unde se duc banii. strict un spital. restul, bugetul mare, e politica multa, prea sus si prea departe, e subiect separat.

     

    nu iti dau calmante pentru ca nu au decat un stoc limitat, si ala il tin pentru situatii exeptionale. nu sterilizeaza pentru ca sterilizarea facuta ca la carte costa enorm, iar spitalul nu isi permite, asa ca merg la risc. daca te infectezi o sa iei tu antibiotice cu pumnul din banii tai (si sunt antibiotice care costa cateva milioane pe zi tratamentul, d'alea o sa iei). ce vezi in filme e doar in filme. nici afara nu este asa frumos cum crezi (si in Austria doctorii cer spaga, direct si fara sa clipeasca, nu dai - nu te opereaza; asta in spital privat, unde ai platit deja operatia; dai 15 mii operatia cu factura si 5 mii la doctor).

    abordarea asta cu "este platit, mai da'l in ma'sa sa presteze", nu stiu ce sa zic, e lunga discutia.

    uite un exemplu: indiferent cum s-a intamplat, ti-ai sectionat antebratul pana la os; ti-ai taitat intr-o veselie artere, vene, ligamente, nervi. nimic spectaculos. cu o mica diferenta: cu mana aia daca nu sta unul in operatie cu tine minim 6 ore sa coasa la loc totul (nervi, ligamente) nu o sa te mai poti sterge nici macar la kur cu ea. 6 ore de prestatie de la unul care face asta dupa ce 15 ani a invatat si acumulat experienta si a fost platit mai prost decat un gunoier. tot ala, din plata lui de gunoier (si din spagile pe care le-a primit, nu pretins, aia care iti spun tariful sunt deja greii-greilor in chirurgie, te rogi tu de ei si nu invers) si-a cumparat lupe, ace, fire, pense (ca spitalul nu are bani, deci nu s-au cumparat fire asa subtiri ca sa coasa nervi, si nici lupe sa poata vedea nervul ala gros cat un fir de par, fara de care tu nu o sa mai misti nici un deget). nu mai zic ca trebuie sa stii unde sa cauti nervul, ca totul e roz in plaga, nu e colorat asa frumos ca pe mulajele de la scoala; dupa 6 ore de operatie (in care a facut chinezarie) cred ca iti poti imagina ce simte omul ala: ii vine a fute. pe statul de salarii va primi sub 100 lei pentru 6 ore de munca. acum ia frumos si compara cat iti ia un mecanic auto sau moto la o reprezentanta auto/moto pentru 6 ore de reparatie la cazanul tau: 6 ore x 120 lei = 720 lei (plus TVA). si la sfarsit sigur probabil vei gandi: ce kakat de cusatura mi-a facut si asta, o sa ramana o cicatrice urata. nu te vei gandi ca (adevarat, dupa multe luni de recuperare) vei putea mica degetele si vei putea folosi acea mana (nu ca inainte de necaz, dar nu va fi ca tapana ca o proteza). acum, cam la cat evaluezi o asfel de "reparatie"? sincer?

     

    ontopic: franctura deschisa de tibie si femur rupt, nu opereaza orice stagiar. asta daca vrei sa mai poti folosi piciorul vreodata sau daca la finele operatiei nu vrei sa se termine cu amputatie. asta este probabil si motivul pentru care nu te-au operat imediat. mai e posibil sa nu fi avut in spital piesele de schimb. sau poate ca au fost pur si simplu dezinteresati (stiu ceva "povesti" despre ortopedie si filosofia ca "poti trai si fara un picior", deci nu m-ar mira nimic). oricum, bine ca ai piciorul la loc.

    sanatate.

    De această părere sînt și eu acuma, dar atunci pe moment speriat , măcinat de durere, respins de doua spitale județene, pe motivul ca este caz de operație urgenta, si ei nu au condițiile necesare,nu-ți dorești altceva decît sa fi operat și sa-ti rămînă întreg piciorul.

    Acum nu mai contează dar pe moment ești foarte speriat, dureri mari, numa asta nu îți lipseste sa simți ca nu ești băgat în seama din cauza unei banal EUROCARD.

     

    Referitor la carduri și asigurări, este de necrezut cit sînt de ramase în urma spitalele în domeniul informatici!!

    Eu am dubla cetățenie, cea maghiara o am doar de cîțiva ani, deci sînt si cetățean Roman.La spital nu am avut la mine decît actele ungurești, fără eurocard doar cardul de asigurare normal unguresc!Acum mi-au trimis și eurocardul, este identic acelas nr. de asigurare doar ca scrie eurocard pe el! Bun! Mi se spune ca nu sînt valabile! OK! Ia-m zis doamnei sa uitam de jele, le-am spus numele, locul și data nașteri,adresa, le-am spus ca sînt cetățean Roman, am dreptul la prim ajutor în țara în care ma-m născut. La asta ei im-i spun ca nu au cum sa verifice dacă eu spun date false!!Asa ca pînă nu aduc acte în regula ma trec în foaie ca atenție:Pacient necunoscut fără asigurare!? sa nu-ți ieși din minți? Si atunci o întreb: cum verifica dacă eventual prezint un card fals??Ei nu au cum ei doar fotocopiaza actele primite și le bag în fisa le trimit apoi nustiu unde...

    Nici măcar de CAS nu sînt legați online, sa nu vorbesc de o evidenta a populației....

    Întrebare?In cazul cînd ajungi în pielea goala, ca ti-au ars hainele actele de ex. la spital după un accident dar ești conștient, nu este bătaie de joc sa te treca în lipsa actelor ca pacient necunoscut în foaie? pina vin ai tai sa te trateze ca atare?

×
×
  • Creează nouă...