Sari la conținut

Raid Prin Bucovina


Postări Recomandate

Pina la urma am ajuns si eu pe acasa. Si ramasesem dator cu pozele si ceva povesti din raidul facut in Bucovina. A fost o excursie organizata minutios cu multa documentare prealabila si diverse variante de rezerva. Acest lucru s-a dovedit pina la urma important deoarece neprevazutul asa cum este oricind posibil a aparut si in acest caz. Asa cum a fost proiectat initial cu plecare vineri la 12, raidul nu a gasit decit 3 aderenti, Ade , Zoran si cu mine, asa ca ne-am hotarit sa-i asteptam si pe Dan si Andreea impreuna cu noii lui colegi de munca incepatori in ale motociclismului.

 

Am trecut pina si peste celebrul meu sfert academic asteptind pina la urma o ora buna sa se stringa cu totii. In cele din urma s-a dovedit insa faptul ca totusi nimic nu se poate face fara organizare si disciplina, chiar si intr-un grup relaxat asa cum este NRG. Am pornit dci abia pe la 5,30 din Cluj si era din start evident ca ne trebuie mult noroc ca sa depasim Valea Muresului pina la caderea serii. Ceea ce bineinteles nu s-a intimplat. Incepatorii in mod firesc ezitau sa faca depasiri intr-un trafic foarte aglomerat, asa ca ne deplasam mult prea incet. Cind a devenit evident ca ne prinde noaptea pe vale am luat-o inainte sa gasesc loc de campare.

 

Am reusit sa gasesc pina la urma chiar un loc aproape ideal la intrarea in Salard, unde treceai muresul pe un pod si erau poieni numai bune pe partea cealalta a apei. Asa ca dupa ce am identificat locul potrivit m-am intors la grup pe care l-am gasit oprit cam 4 km in spate dupa ce Zoran era sa decoleze de pe sosea la unul din celebrele hopuri si insusi seful lui Dan ramasese de grup cu vreo 20 de km in urma cu cablul de ambreiaj rupt. Le-am comunicat oamenilor unde sa vina sa puna corturile urmind sa ne ocupam de ambreiajul rupt a doua zi mai ales ca omul ramasese in locatia unui festival local unde avea cum sa rostuiasca mincare si adapost.

 

Asa ca eu m-am intors sa profit de ultimele minute de lumina ca sa-mi desfasor megacortul. Spre surprinderea mea insa, ceilalti nu mai veneau si mai mult erau in afara acoperirii GSM de unde am dedus ca s-au intors la tipul cu ambreiajul. Nu prea imi venea sa las cortul cu lucrurile mele la dispozitia manelistilor beti care misunau in zona tinindu-se doi sau trei impreuna de dupa umeri si cintind manele cu Elodia, Elodia. Pina la urma m-am decis sa risc si am pornit-o inapoi sa caut grupul pe care bineinteles l-am intilnit abia dupa vreo 15 km. Mosisera cu adevarat cu totii pe cel cu ambreiajul in loc sa mearga doar cei care puteau realmente ajuta , iar ceilalti sa puna corturile . Dar nu ma asteptam de fapt la prea multe de la ei, pentru ca desi s-au dovedit baieti faini nu sint deoacamdata decit incepatori.

 

Asa ca am ajuns pina la urma din nou la intrarea in Salard unde i-am dus la un non-stop sa manince. Acolo am avut alt incident. Dorind sa ajung cit mai repede la cort i-am cerut cucoanei sa-mi vinda la ce pret vrea ea citeva felii de piine. M-a uimit incapatinarea cu care m-a refuzat atit pe mine cit si pe Zoran care ii vorbea limba. In fine, am intrebat-o ce are gata si mi-a spus ca incalzeste repede ceva ciorba, dar a uitat apoi complet de mine ocupata cu noii clienti. Asta pina cind i-am reamintit pe un ton pe care nu cred ca-l va uita repede. Oricum este penibil ca dupa douazeci de ani de democratie sa refuze cineva sa-ti vinda o bucata de piine in Romanica asta.

 

Din fericire manelistii nu apucasera sa-mi "opereze" cortul asa ca totul s-a terminat cu bine. Pina si cel cu cablul de ambreiaj a reusit sa aduca motorul schimbind fara, asa ca eram din nou efectivul complet. Rostuise chiar si un surub spintecat sa improvizeze un capat pentru cablu, ceea ce am si reusit a doua zi. Apoi cei cu motoare semienduro respectiv Ade si cu mine ne-am separat de restul trupei care a luat-o pe drumul cel mai scurt spre Radauti. Noi am vizitat intii statiunea Borsec sa bem celebra apa minerala direct de la sursa, iar apoi am purces ca sa facem Raraul, de la Chiril pina la Pojorita peste munti, traseu splendid "grupa mare" pe care ne va fi greu sa-l uitam vreodata. Am urcat si la cabana Rarau pe un drum aproape imposibil plin de hopuri facut parca pentru cros si urcind in serpentine scurte.

 

La un moment-dat ajungem din urma un jeep cu numere de moldova care nu m-a lasat pur si simplu sa-l depasesc inchizindu-mi de fiecare data unghiul. Problema era ca mergea sub viteza critica care sa-mi permita sa merg in viteza 1 fara ambreiaj. Panta era atit de mare incit daca asi fi oprit nu puteam tine motorul. Nu puteam sa inteleg sadismul individului care pe 4 roti rinjea probabil satisfacut de dificultatea in care eram noi. Pina la urma il depasesc gata gata sa sar de pe traseu si cind sa zic ca am scapat de el, cupleaza dubla tractiune si reductorul si taie o serpentina iesind fix in fata mea. De data asta l-am depasit frecindu-ma realmente de el, fara sa sovai insa si ajuns sus l-am asteptat sa-i spun citeva. Cind colo din masina iese un mos rapciugos cu o privire de dement, ii spun "mosule, daca ai avea bun simt ai intelege si diferenta intre doua si patru roti."

 

Individul imi arunca o privire crunta, se urca in jeep si vine pur si simplu catre mine. Nu m-am miscat insa un milimetru cu ochii la topcase unde imi tin bastonul metalic si cutitul. A trecut pe linga mine la milimetru gata sa-mi calce bombeurile insa cu asta s-a terminat si conflictul asta. Dupa ce am fotografiat "Pietrele Doamnei" vazute de la cabana am plecat cu scirba de acolo pentru c nu puteam bea macar un suc linistiti din cauza manelelor date la maximum si a anuturajului de doi bani de pe terasda cabanei. asa ca am preferat sa ne urcam amindoi chiar pe virful muntelui la statia meteo si releele radio, desi nu eram siguri ca mai putem scoate motoarele de acolo.

 

Peisajul superb vazut de pe creasta a compensat insa orice riscuri si totul s-a terminat cu bine si fara sa punem motoarele jos. A fost foarte dificil sa ma descurc cu vacutza mea de 240 de kg in acele ace de par in panta de 40 de grade printre bolovani, dar il admir in special pe Ade, care a reusit performanta cu toate ca are carnet doar de trei luni. E un adevarat fenomen Ade asta si va ajunge sigur un foarte iscusit motociclist. Iar transalpul isi merita cu prisosinta faima de motor universal. Apoi am coborit spre Pojorita si am intrat curind in Cimpul Lung. De acolo ne-am grabit spre Gura Humorului si Voronet unde am ajuns cind incepuse sa se insereze. Splendid Voronetul de fapt toate cele 3 manastiri vazute seamana mult una cu alta, dar Voronetul este clar unic si nu numai datorita celebrului albastru, dar si splendida asezare si simplitatea pura cred ca conteaza foarte mult.

 

Obositi, plini de praf si rascopti de caldura infernala a uneia dintre cele mai toride zile ale acestei veri, ne-am abatut sa ne scaldam in riul care trecea aproape de manastire. Problema era ca fojgaia pe acolo de lume, mai ales o mindra cu copilul tot pe acolo se foia si noi nu aveam costume de baie. Pina la urma am decis ca nu o sa ne apucam noi sa schimbam faima de satanisti violatori pe care o capata tot mai mult motociclistii asa ca ne-am lasat in voia simturilor si a valurilor goi pusca si nu cred ca am facut o baie mai binevenita intreg anul acesta. Am intrebat apoi un carutas ce apa a fost aceea, iar el ne-a zic ca riul Moldova a fost, iar noi ne-am gindit ca da, merita sa-i ramina asta numele!.

 

Apoi am ajuns in fine la intrunire unde prietenii care ma asteptau, m-au alcolizat inainte sa apuc macar sa ma dau jos de pe motor si ce sa va m,ai spun s-a incins repede chef adevarat ca in Moldova. Normal ca cei din grupul nostru nu fusesera tocmai cuminti si unul dintre ei era deja la spital cu piciorul rupt impreuna cu fata pe care o plimbase. Am sa ramin intotdeuna de acord ca moldovenii stiu si le place la nebunie sa se distreze. nici nu stiu cum a trecut noaptea aceea, asa ca a doua zi micul meu grup la care s-au alaturat si Zoran cu mindra lui am plecat din nou separat pe drum ocolit catre manastiri sa ne spalam pacatele.

 

Asa ca am vazut si Moldovita si Sucevita, chiar daca a trebuit sa trecem pentru asta chiar linga radauti peste o punte improvizata construita in pripa in locul unui pod dus de viituri. Am strabatut insa tinuturi de vis, mai ales zona"Palma" e un fel de rai al motociclistilor prin drumul de supercalitate si plin de viraje si pante spectaculoase. Din pacate chiar linga celebra palma (monument inchinat constructorilor drumului) prietena pe care o duceam in spate primeste vestea mortii unui vecin si apropiat al ei care se inecase la mare si parca de atunci mi s-a dus si mie tot entuziasmul. Ne--am si ratacit apoi in mod ciudat printr-un tinut devastat de recentele inundatii, de parca starea ei incordata se revarsase cumva si asupra mea.

 

Apoi lasindu-se seara si stiind ce hal nenorocit de "felinare" am la africana am preferat drumul cel mai scurt de intoarcere pe la Tihuta -Bistrita -Dej-Cluj, unde am ajuns fara incidente exceptind frina spate care a cedat de doua ori in mod misterios, dar si-a revenit singura. oricum a fost un drum superb pe care nu am cum sa-l uit repede mai ales ca am facut sute de fotografii dintre care majoritatea le gasiti si voi pe photobucket la adresa: http://s237.photobucket.com/albums/ff294/g...0in%20Bucovina/

Nu pot decit sa regret ca s-a dus si aceasta pata alba de pe harta tarii pentru ca nu gresesc daca afirm ca este poate si cea mai frumoasa regiune.

Editat de Galen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sal,

 

Faina tura!

 

Se poate repara si linku sa ne delectam cu poznele?

 

"

warn Page not found ?but while you're at Photobucket, why not try:

"

 

Fade

Se pare ca eu am facut o pozna, asa ca o repar :cheers: http://s237.photobucket.com/albums/ff294/g...0in%20Bucovina/

Editat de Galen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sal sant romica de la zimbrii p.neamt si am citit impresiile tale din calatoria ta prin bucovina si radauti .cum pot sa vad pozele puse de tine pe net? cu stima nea romica.

Nea Romica, intra pe urmatorul link

http://s237.photobucket.com/albums/ff294/g...0in%20Bucovina/

Initial l-am dat aiurea, dar am corectat apoi chiar cu un post inainte de postul tau. Da nu-i nimic, il ai din nou, toate cele bune!

Editat de Galen
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...