Sari la conținut

Intrebare Ptr Electronisti Si Nu Numai


csman
 Share

Postări Recomandate

as vrea sa aflu principiul de functionare a unei bobine si am urmatoarele nelamuriri : 1 . se poate arde spira bobinei daca e suprasolicitata ??(asta la un generator,magnetou,etc) adica daca consumatorii au o putere mai mare decat bobina ... 2 . daca consumatorii au putere mai mica decat puterea bobinei , ma tine mai mult ?? cam atat sper ce nu v-am disperat inca cu intrebarile mele de incepator ... :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Principiul de functionare este ca un flux magnetic variabil induce o tensiune intr-un circuit electric inchis. Raspunsurile la intrebari:

1. da, se poate (mai intai se va incalzi);

2. nu, cata vreme sarcina nu este prea mare bobina nu se va arde niciodata (sau nu din cauza asta), raman probleme mecanice sau cu cauze mecanice (e.g. se toceste izolatia de email de pe fir din cauza vibratiilor).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ii masori rezistenta cu un ohm-metru (sau multimetru setat pe ohmi). Problema e ca trebuie sa stii rezistenta normala a bobinei (daca s-au unit spire iti da mai putin). Problema e ca nu e de mare folos metoda asta, pentru ca nu apar diferente sesizabile decat dupa distrugeri considerabile. Partea nasoala e ca daca o singura spira a intrat in scurt, bobina mai are foarte putin de trait, desi o sa scoata aceasi tensiune (o spira din N-spe mii nu face vreo diferenta perceptibila). Dar in spira aia in scurt o sa apara un curent indus de intensitate foarte mare (din cauza rezistentei mici) care produce caldura, topind si izolatia altor spire, si tot asa. Altfel spus, daca bobina se incinge anormal de tare, desi curentul din sarcina nu e mai mare decat duce, ar trebui sa cauti alta.

 

P.S.: ce spun eu aici e un fel de "teorie generala" (mai ales ca n-ai spus despre ce bobina e vorba), in practica lucrurile tind sa fie mai complexe. Iar daca ai de-a face cu o problema la motor despre care nu stii mai nimic, e totusi preferabil sa se uite cineva care se pricepe decat sa incerci sa repari doar dupa indicatii generice de pe forum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...