Sari la conținut

Probleme La Pornire


Shorty
 Share

Postări Recomandate

Salut,

 

In ultima vreme am inceput sa am o problema la pornirea motorului si am zis sa va intreb si pe voi inainte sa dau banii pe o baterie noua. Problema suna cam asa:

 

Cand vreau sa plec dimineata la servici, de cateva zile, nu-mi mai porneste la buton. Moto sta in garaj subteran peste noapte (nici cald, nici rece, temperatura medie sa zicem) iar dimineata, pentru pornire, ii trag socul pana la capat. De cand a aparut problema, se aude ca invarte starterul, mie mie se pare ca se aude chiar normal, dar nu porneste (si din cum se aude mi se pare mie ca nu da nici scanteie, pentru ca nici macar nu da sa porneasca). In schimb, impinsa pleaca imediat.

 

Acum, eu am mai observat o chestie care (coincidenta sau nu) a aparut cam in acelasi timp: cand reusesc sa o pornesc (de obicei impinsa, dar de 2 ori am reusit si dupa o noapte sa o pornesc a buton), desi are socul tras maxim, nu se tureaza deloc. Adica, de unde inainte, cu socul tras, urca dupa 2-3 secunde la 3000 de ture, acum sta la un 900 chinuit si trebuie sa o tin din gaz ca sa nu moara.

 

Ca ultime detalii, daca apuca sa porneasca si merg cu ea putin, nu mai am probleme la pornire, pleaca la buton fara nazuri. De exemplu, daca o pornesc impinsa dupa o noapte, vin la servici si o las 8 ore in garaj, la plecare n-are nici o problema. In schimb, situatia cu socul se mentine.

 

Si acum, intrebarea: de la ce e? E de la baterie, ca e dusa si peste noapte pierde tot ce a incarcat in timpul zilei (de incarcat incarca, am masurat, ~14V la relanti), iar dimineata nu mai poate sa si invarta si sa dea si scanteie? E de la soc, ca nu mai merge (posibil cablu desprins) si de-asta nu pleaca dimineata, fiind rece rau dupa o noapte?

 

Daca aveti vreo idee sau vreun sfat, va rog, nu va abtineti :hug:

 

Multam

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

se pare ca ai un consumator pe undeva.... daca zici ca peste noapte pierde..... incearca cu o alta baterie sa vezi cum iti face. dar sa incerci dimineata cand aia a ta e moarta si adu una care e buna. sa vezi cum face. ai curatat si tu carburatoarele un pic? cu filtrul de bezina cum stai?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

M-am gandit si eu la faza cu consumatorul. Am observat in una din dimineti ca o lasasem peste noapte cu intrerupatorul de faruri pe faza scurta (farurile erau stinse, dar intrerupatorul ere pe on cum ar veni) si a doua zi nu a pornit. Dar la fel nu a pornit si dupa o noapte cu el pe off. Iar dupa alta noapte cu el pe off a pornit. Deci nu prea cred ca exista o legatura clara intre astea.

 

In alta ordine de idei, prima chestie cand am patit-o a fost sa pun bateria pe redresor. Cand m-am dus cu ea proaspata a pornit ok. A doua zi dimineata iar pauza. De asta ma gandeam ca n-ar mai tine bateria.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

daca n-ai alta baterie cu care sa incerci,

pune un voltmetru pe bornele bateriei si da-i la demaror. Sa faci asta dimineata, la prima pornire, si sa-mi spui ce tensiuni iti indica:

1-inainte sa pui contactul

2-dupa ce ai pus contactul (cu farul stins)

3-in timp ce se invarte demarorul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc, am sa incerc maine si postez aici rezultatele.

 

Ieri am masurat-o dupa un ciclu servici-venit acasa si avea ceva gen:

 

- fara contact 13.ceva V

- cu contact pus, fara far, parca tot pe acolo, sau cu o scadere mica

- in timp ce invarte nu m-am uitat, dar dupa ce a pornit indica vreo 14+

 

De asemenea, am masurat si curentul cu motorul pornit si inca vreo 500mA.

 

Totusi, tensiunile nu stiu daca sunt concludente pentru ca nu erau dimineata, deci am s-o probez maine cand plec.

 

Inca o data merci si am sa revin cu datele noi :hug:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

..E de la soc, ca nu mai merge (posibil cablu desprins) si de-asta nu pleaca dimineata, fiind rece rau dupa o noapte?...

pai te intrebi dar nu verifici? asta ar trebui sa verifici in primul rand.

din masuratorile pe care le dai bateria PARE a fi ok, insa vezi la cat scade tensiunea cand demarorul e in sarcina.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@strumfuadi: mi-e rusine cu mine ca nu am verificat, dar n-am avut nici un pic de timp pentru asta. In weekend sper sa reusesc s-o fac bucati un pic si sa ma uit. Oricum, pare din ce in ce mai sigur ca nu mai are nici un efect socul ala in momentul de fata.

 

@Andrei_r5: e si asta o varianta, dar de ce pleaca asa usor impinsa atunci? Daca ar fi bujiile ancrasate sau stiu eu ce sa aiba, n-ar trebui sa faca figuri si la impins? Adica, vreau sa zic ca impinsa pleaca instant. In schimb, la demaror, se aude ca invarte, dar atat (adica nu pare sa se aprinda amestecul, deci sa n-aiba scanteie).

 

Nu stiu ce sa zic, am sa incerc intr-o seara/noapte s-o iau la puricat, ca daca tre s-o imping in fiecare dimineata pana in weekend imi depasesc limita maxima impusa de exercitiu fizic pe saptamana :hug:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Nu stiu ce sa zic, am sa incerc intr-o seara/noapte s-o iau la puricat, ca daca tre s-o imping in fiecare dimineata pana in weekend imi depasesc limita maxima impusa de exercitiu fizic pe saptamana :hug:

 

nu te mai chinui degeaba!!!

fa cum ti-am spus.

Asta e un simptom clasic al defectului de baterie moarta.

Daca ai sa mai cauti pe forum in sectiunea "service" ai sa gasesti topicuri mai vechi de genul "nu porneste. ce are" in care este data si explicatia.

 

Ia eventual si 2 cabluri si ia curent de la o baterie de masina si ai sa vezi atunci ce bine porneste.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@sorinpreotescu: ai dreptate, daca iau curent de la masina pleaca perfect.

 

Am si masurat cum spuneai si rezultatele au fost (in V):

 

- fara contact: 13,02

- contact, fara far: 12,90/12,60 (am masurat de 2 ori)

- contact, demaror in sarcina: 11,2

- contact, cu far: 12,38

 

Acum, mie imi par destul de normale, dar eu nu ma prea pricep :hug:

 

In rest, butonul de soc e oficial mort, nu mai are nici un efect, deci o sa trebuiasca sa o desfac sa vad ce-i si cu ala.

 

BTW, are cineva manual de service pt Thundercat? Eu am gasit doar owner's manual.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

frate fa-ti timp vreo 2 ore ca sa o verifici! deci ai putea sa incerci cu baterie de masina, daca nu porneste nici asa, vezi daca da scanteie si daca e bujia buna, iar daca nu merge nici asa, nu te mai chinui sa incerci altceva ca segmentii sunt de vina! exact asa am patit eu! m-am chinuit juma de an ca prostu' sa aflu ce are si dupa ce am dat segmentii jos, am observat ca sunt jumate la grosime fata de cei noi! bafta

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai bateria moarta.. exact pb asta o am si eu acum..... Daca iti merge cand ii dai curent e clar ca bateria ta nu are forta destula pt a porni motorul.. Invarte ea ceva acolo, dar nu destul :what:

Si cum spunea si mertan, verifica si daca incarca!! In acel owner's manual ar trebui sa ai valorile (la X rpm, Y voltzi) :hug:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci:

 

o baterie este caracterizata prin urmatoarele caracteristici:

 

1. tensiune (V) - >12.4 trebuie sa fie

2. capacitate (Ah) -> cat mai mult, cu atat mai bine

3. curentul in scurt (dat de rezistenta interna).

 

O sa ma refer aici la punctul 3:

 

multe baterii moto au curentul de scurt situat intre 80 si 200 Amperi.

 

Ce inseamna asta?

 

Tu dai la demaror, majoritatea curentului se scurge pe acolo (consumator mare). La bobinele de inductie mai ajunge LULA.

 

Dar daca ai avea o baterie cu un curent de scurt mai mare, ar ajunge sanatos voios si la bujii.

 

---

 

In cazul tau eu personal as face asta:

 

1. dimineata inainte sa o pornesc m-as uita la bujii sa vad cum sunt. Daca sunt ude/ancrasate e clar ca scanteia nu va penetra dielectricul format si nu va fi arc electric! Recomand bujii iridium pentru asta.

 

2. as verifica si filtrul de aer totusi.

 

3. as sincroniza carburatoarele (cand dai la demaror, tragi si un pic de maneta de acceleratie?)

 

4. bateria cum e? Lasa ca are tensiune, capacitatea ei poate sa fie alterata. Cum o incarci? Ai redresor special?

post-22-1176965299_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hello, dar la incarcare s-a gandit careva???? daca e releul praf? daca mai are doar o dioda sau 2 din trei?, daca e infasurarea statorului praf?, puntea redresoare?, sa stiti, curent ajunge in baterie si cu o incarcare nasoala, dar nu atat cat trebuie... partea mai proasta ca o incarcare proasta distruge si alte lucruri bune ...

deci daca nu te pricepi du-te la cineva care stie despre ce e vorba in sarmele tale, ca mai tarziu iti va parea rau ca ai mers cu ea asa....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si acum, e timpul pentru o noua runda de Q&A cu gazda voastra, Shorty (aplauze :D )

 

@moscku: de incarcat, incarca. Si chiar destul de stabil, cam 500mA de la relanti si pana 2500rpm. La FZR tin minte ca ajungea pe la 1A pe la 4000 rpm. M-am gandit ca la YZF ar fi normal sa-i dea un curent ceva mai mic si "mai" constant, ca e baterie sigilata si din ce-am citit daca le pocnesti cu un curent prea mare risti sa le faci mai mult rau decat bine, plus ca am inteles ca ele se incarca la curent constant.

 

@Baiazid: asta ma gandisem si eu, ca demarorul suge tot ce iese din baterie si nu mai ajunge cat trebe la bujii. De uitat la bujii abia in weekend o sa apuc, dar am s-o fac si p-asta. Filtrul de aer e ok, carburile imi par ok (nu se balbaie nici la relanti si trage bine pe toata plaja de turatii). Redresor special n-am, am pus-o pe unul clasic cateva ore (si asta nu cred ca a fost o idee prea buna).

 

@amimagz: eu cred ca am varianta pentru pictori de owner's manual (no offence pictorilor cu aptitudini tehnice :what: ), ca nici urma de specificatii pt curentul de incarcare.

 

Ca idee, ieri am mers vreo 5-6 ore pe putin cu ea, cumulat. Azi dimineata a plecat. Asta mie imi sugereaza ca incarcandu-se mai mult ieri, si considerand constanta de la o noapte la alta pierderea, nu a ajuns la fel de jos ca de obicei si de asta a reusit sa plece.

 

Oricum, se apropie weekend-ul. Imi recomanda si mie cineva un electrician bun care lucreaza Sambata, pentru o inspectie scurta? :what: Sau daca are cineva chef de asa ceva, eu ofer asistenta in scop de invatare si berea de dupa :hug:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu e vb de incarcare, pt k aia e buna. Motorul porneste la demaror daca in aceeasi zi a mai fost pornit. Altfel are nevoie de curent.

DEFECT = BATERIA.

Deci iata si raspunsul... Cel mai bine e sa mergi sa iei o baterie noua, o pui pe motor, te mai dai cu ea azi, maine, si nu cred ca vei mai avea surprize... La o inspectie mica nu stiu ce mai poti face.. Curent baga, doar bujiile sa le mai verifici, carburi ok, ramane doar bateria.....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Well, se pare ca am lamurit-o atunci. Va multumesc mult tuturor pentru sfaturi si pareri :what:

 

Acum, ramane sa iau baterie noua si sa va dau o bere cu prima ocazie cand ne vedem :hug:

 

Chiar, vreo excursie, ceva, in weekend? :what:

 

Inca o data, multam

 

Radu

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Well, se pare ca am lamurit-o atunci. Va multumesc mult tuturor pentru sfaturi si pareri :what:

 

Acum, ramane sa iau baterie noua si sa va dau o bere cu prima ocazie cand ne vedem :hug:

 

Chiar, vreo excursie, ceva, in weekend? :what:

 

Inca o data, multam

 

Radu

 

Daca faci drumuri scurte si dese, recomand sa iti cumperi un redresor special moto (are la louis: se opreste automat cand e incarcata bateria).

 

E un calcul simplu: la fiecare pornire tu consumi cantitatea X de curent care se duce pe demaror.

 

Cat mergi ar fi ideal ca aceasta cantitate X sa fie pusa la loc in baterie. Dar un alternator moto este eficient la o vitezana dupa 4000rpm.

 

Deci daca ai multe opriri (gen curierat): e fatala faza fara charger seara.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...