Sari la conținut

Volanta Virago 535


Postări Recomandate

Salutare, postez si aici sperand ca mai primesc vreo idee...

 

Din anumite motive trebuie sa scot volanta de la motor. Am dat jos capacul din stanga, am scos surubul care o tine pe ax. Conform manualelor as fi avut nevoie de o presa anume pentru a o trage afara. Presa pe care, logic, nu o am.

post-13113-1243041998_thumb.jpg

In manual asa e descris procedeul de extragere: se scoate capacul, surubul, se trage cu presa. Volanta e infipta pe un ax oarecum conic, si are o pana. Altceva care sa o tina nu am gasit.

 

Am incercat cu improvizatii de presa. Nu a iesit. Am incercat sa o prind din spate cu o presa mare de rulmenti, am reusit doar sa indoi unul din cracii presei de rulmenti. Rotorul nu s-a miscat absolut deloc.

 

Singurul om care stiam ca a scos asa ceva mi-a zis ca a scos-o foarte simplu, tinand-o sub presiune cu 2 leviere si tragandu-i cateva ciocane in ax. Dar pentru modalitatea asta exista riscul de a crapa marginea carterului, chestie care nu ar fi prea placuta.

 

Asa ca... A scos cineva pana acum o volanta de pe un Virago 535? Preferabil fara presa aia din poza? Sau, sa intreb si asa... exceptand ce scrie in manual (scot capacul si surubul si asta e tot), mai e ceva ce nu am facut?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator corleone

Daca nu ai posibilitatea sa faci o presa apeleaza la un strungar, pentru el e floare la ureche. Metoda cu leviere e valabila dar riscanta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Presa e singura optiune.

 

Si eu caut presa aia de ceva timp si inca nu am reusit sa o gasesc. Ar mai fi varianta de mers in targ la obor, cumparat una si adaptata placa de metal astfel incat sa se potriveasca suruburile cu gaurile de pe volanta. Am facut chestia asta insa nu am reusit decat sa stric filetul axului central, am scapat din vedere punctul de sprijin al presei. Ma gandeam sa mai incerc odata da sincer mi-e teama sa nu fac alta traznaie, filetul s-a reparat usor din fericire. In nici un caz volanta nu trebuie lovita cu ciocanul pentru ca exista riscul sa se demagnetizeze. Un ciocan ,insa de cauciuc, se poate folosi pentru extragere lovind spre exterior, dupa ce volanta a cedat putin, in axul presei evident prevazut cu o adaptare. Orice forta aplicata inegal pe volanta nu face decat sa o intepeneasca si mai tare asa ca exclude leviere si altele asemenea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic ca poti improviza presa respectiva doar din suruburi, o piulitza, o placa groasa de metal, o bormasina si un burghiu de 10, fara tarozi.

Nu stiu de unde sa-ti zic sa iei placa de metal, ar trebui sa aiba cel putin 10mm, ca daca se indoaie aia, presa nu mai extrage nimic. Dupa ce faci rost de ea, dai cu bormasina, cu burgiul de 10, 4 gauri - 3 in dreptul suruburilor care vor prinde volanta si inca o gaura in dreptul surubului principal, ala care face presiune. Ai grija sa cumperi suruburi cat mai lungi, dupa care incepi si asamblezi presa - pui pe pozitie cele 3 suruburi din volanta, prin placa, dupa care vii cu surubul de presiune - ala de pe centru - treci prin gaura din placa cu el, apoi pui piulitza, apoi continui sa-l insurubezi in piulitza pana ajunge in contact cu axul din motor.

Pentru ca treaba sa mearga asa cum trebuie, iti recomand sa executi cu un burghiu un sanfren, un inceput de gaura, in centrul surubului de presiune, precum si in axul de la motor (desi sunt sigur ca acolo exista deja asta, din prelucrarea lui din fabrica), apoi sa pui acolo o bila de rulment - intre axul motorului si surubul de presiune. De asemenea, sa dai cu ceva lubrifiant atat pe punctul de presiune - bila de rulment, cat si pe suprafata de contact dintre piulitza si placa presei si evident si pe filetul surubului de presiune - si in piulitza.

De operat apoi, e simplu - tii cu o fixa (sau chiar inelara, bagata inainte) piulitza si incepi sa insurubezi la surub, cu miscari scurte si puternice, cand te apropii de blocare.

 

Succes !

Editat de moshulik
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...