Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Vizitator 9fingers

Erau in Bucuresti, una la 11 iunie si una aproape de Parcul Unirii, sponsorizate de cineva din Olanda.

Bine, doua afise nu unul. Whoa :rolleyes: vad ca ai ramas marcat, ai calculat si suprafata lor?

Norocul tau ca esti crestin si nu observi miliardele de simboluri, lozinci si mesaje de promovare a religiei.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Bine, doua afise nu unul. Whoa :rolleyes: vad ca ai ramas marcat, ai calculat si suprafata lor?

Norocul tau ca esti crestin si nu observi miliardele de simboluri, lozinci si mesaje de promovare a religiei.

daca exista vreun absurd in discutia asta, e ca pina si cele mai simple si batatoare la ochi argumente, cum e cel de mai sus, sint ignorate.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Cum ar fi?

Nu ai cum sa zici ca nu te-ai impiedicat de alaiurile funerare, cea mai stupida practica a crestin ortodoxului roman.

Nici kitschul asta: http://www.google.com/search?q=icoane&hl=en&safe=off&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6_xmUK24MIrmtQbWs4HYDQ&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1856&bih=1019 nu ar fi putut sa treaca neobservat pt vreun roman care nu s-a nascut orb. Inca mai decoreaza multe scoli si institutii publice. Chiar si Parlamentul Romaniei...

Bisericile "moderne" sunt de un prost gust strident si se construiesc mai abitir ce mallurile...

Parca nu era suficienta casa poporului, acum o sa mai apara inca un furuncul (aurit chiar), in inima orasului. O cheltuiala publica colosala, pt mantuirea neamului care numai de biserici nu ducea lipsa.

Biserica polueaza (macar vizual si fonic) spatiul public intr-o masura infinit mai mare decat 2 afise din centrul Bucurestiului.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Ma mir ca ai putut sa vezi 2 afise printre turlele a mii de biserici care dau din clopote. Nici in casa si scoala nu scpai, sint popi la televizor, in ziare, la radio, au cruci in salile de clasa.

Daca icoanele si cruciulitele apara si binecuvinteaza, Romania ar trebuie sa fie cea mai aparata si binecuvintata tara. E un mister de ce mai avem armata si de unde e densitatea aia de cocalari pe m2.

Mi-a placut atitudinea australienilor:

Tu stii ce aia hoax, nu? sau nu?

Link spre comentariu

Daca icoanele si cruciulitele apara si binecuvinteaza, Romania ar trebuie sa fie cea mai aparata si binecuvintata tara. E un mister de ce mai avem armata si de unde e densitatea aia de cocalari pe m2.

da-te ba incolo de dezinformat ce esti. nu stii ca Romania e pamint binecuvintat? ca noi ne-o luam acuma pt. mintuirea care-o sa vina la un moment tz? ce dracu, stie orice crestin mediocru ca legea compensarii se exista si ca daca acum e rau la un moment dat (cel mai probabil dupa moarte) o sa fie bine si vitzavercea?

Link spre comentariu

pai...sunt la mine in casa si tu esti cel ce a venit la mine, ma obligi sa joc dupa regulile tale?

vezi frate ca o dai in satanism.

cele 11 porunci ale satanismului:

1. Do not give opinions or advice unless you are asked.

2. Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.

3. When in another’s lair, show him respect or else do not go there.

4. If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.

5. Do not make sexual advances unless you are given the mating signal.

6. Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.

7. Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.

8. Do not complain about anything to which you need not subject yourself.

9. Do not harm little children.

10. Do not kill non-human animals unless you are attacked or for your food.

11. When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.

Editat de CalinD
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Iconografia este si o forma de arta. Eu am in casa icoane, dar nu o sa vin la tine sau la Shobolanu sa vi le pun pe pereti. Este in intimitatea casei mele. Indiferent daca vor fi interzise in institutiile publice pe mine nu ma va afecta cu absolut nimic...

Si eu am 2 icoane vechi pe un perete. Nu eu le-am atarnat acolo, nu ma pasioneaza dar nici nu ma deranjeaza.

Mai sus ti-am aratat o suma de exemple de kitsch, din care biserica face un profit frumos. Din pacate genul asta de reprezentari care nici macar la rangul de caricatura nu se ridica, impanzesc peretii (inclusiv al unor institutii publice). Ideea pe care se pare ca ai pierdut=o, era ca prostul gust crestin e mult mai strident sau coroziv si abundent decat ceea ce ai vazut tu in acele 2 afise.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nustiu daca stii dar icoanele se picteaza ca orice pictura dupa anumite stiluri, cel mai intalnit la noi fiind stilul de pictura Bizantin, specific picturii religioase, sunt niste reguli speciale pentru pictat.

KITSCH, kitschuri, s. n. Termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust. ◊ Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial. [Pr.: chici] – Din germ. Kitsch.

Sursa: DEX '98 (1998)

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Cum Romanum venio, ieiuno Sabbato; cum hic sum, non ieiuno: sic etiam tu, ad quam forte ecclesiam veneris, eius morem serva, si cuiquam non vis esse scandalum nec quemquam tibi.

which was translated as:

When I go to Rome, I fast on Saturday, but here [Milan] I do not. Do you also follow the custom of whatever church you attend, if you do not want to give or receive scandal.

Ceva mai veche decat poruncile alea.

pai, ce te faci daca in Coran nu exista un echivalent al textului citat de tine? :) adica, tu ai dreptul sa afisezi icoana pt. ca... pt. ca ce? ca scrie-n Noul Testament? si daca la Coranul lui scrie ca Allah nu are intruchipare (chiar asa scrie), ce ne facem? faci tu ala-bala-portocala, dam sau nu dam icoana jos? cartea sfinta a dumnezeului tau e corecta pt. ca vrei sa fie tu corecta. dar, my friend, fix asa zice si el, musulmanul, el are dreptate pt. ca zice cartea lui sfinta ca are dreptate. stiu ca pt. multi e greu sa priceapa cum vine ca unul e nascut intr-o tara care nu prea stie ce-i ala crestinism (cum adica, nu e toata planeta crestina, cum se poate?), dar stiu si ca fugiti deindata ce vi se cere socoteala sa explicati de ce cartea sfinta X e mai corecta decit cartea sfinta Y :)

Link spre comentariu

a mea e corecta pentru ca asa cred eu.

interesant. poate miine ma trezesc ca ma maninca undeva si-mi dau seama ca e de la o ideologie care-mi dicteaza sa sparg capatele musulmanilor si crestinilor. pt. ca asa cred eu.

Link spre comentariu

totusi nu mi-ai explicat cum vine cu principiul "am dreptate pt. ca am eu chef sa am dreptate". ma fascineaza ideea ca exista oameni care gindesc asa.

chestia aia cu romanii e un text citat de undeva, nu e gindit de mintea ta. faptul ca citezi un text nu-l face valabil.

Si e o chestie pur metaforica ce poate avea valente in realitate insa nu neaparat intr-o situatie de genul : vin si iti trag o bucata.

de ce? pt. ca zici tu ca e pur metaforica? care e autoritatea care zice cum trebuie interpretata? Dumnezeu? a coborit Dumnezeu din ceruri si ti-a interpretat Biblia?

eu inteleg cu totul altceva din textul ala (bine, n-am linie directa cu Bad Mother Fucker din ceruri, deci probabil interpretez aiurea), si anume ca violenta genereaza violenta si ca omul trebuie sa se apere doar daca viata lui e in pericol. dar ce face daca nu ma vede cind ii aplic o ranga-n cap? si sa zicem ca i-o aplic in acelasi mod arbitrar prin care tu decizi ca un precept e corect sau nu.

Editat de CalinD
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Pe principiul "When in Rome do as Romans do" daca eu ma duc intr-o tara musulmana nu o sa le cer sa isi dea jos burka de pe fata pentru ca ma ofenseaza pe mine. Daca eu vin la tine in casa nu o sa iti cer sa iti pui icoane pe pereti. Fiecare cu parerea si ideologia lui, a ta e corecta pentru ca asa zici tu, a mea e corecta pentru ca asa cred eu.

Romania este un stat secular, nici crestin, nici musulman....Si nu sunt un strain in casa ta, in tara asta. Te incurci in analogii pt ca nu vrei sa accepti niste consecinte logice simple. Cam asa apar toate probleme cu religia.

Cineva a inventat un sitem stramb si toti adeptii lui, confruntati cu realitatea, prefera sa o distorsioneze pt a se mula pe niste convingeri gratuite. Asa cum ocolesti toate replicile inconfortabile, si smulgi cateva cuvinte dintr-o fraza doar pt a-ti crea iluzia ca porti un dialog.

Link spre comentariu

Nustiu daca voi cunoasteti oameni care cred in Dumnezeu si va intelegeti bine cu ei...chiar asa, aveti prieteni care se incadreaza in randul credinciosilor? Eu am cunostinte/amici atei cu care ma inteleg super, oameni de incredere atat ei pentru mine cat si eu pentru ei. Nu ne deranjeaza faptul ca eu cred in ceva iar ei nu, sau viceversa.

si ca sa raspund. am cunoscut de-a lungul vremii multi credinciosi. nu mi se par deosebiti cu nimic de agnostici sau atei. mint la fel de mult, sint la fel de ipocriti, isi fac la fel de multe iluzii despre sine, sint la fel de razbunatori etc. cum s-ar zice: fail. faptul ca ma inteleg sau nu cu ei e irelevant. in contextul acestei discutii relevant e daca religia schimba omul sau nu. eu zic (pt. ca vrea muschiul meu, fix cum si muschiul tau vrea sa creada diverse) ca-l schimba cel mult in rau. as avea respect maxim pentru un credincios care aplica zi de zi, minut de minut preceptele din Biblie pe care eu le consider pozitive. si ca sa eliminam ambiguul, sa zicem ca ma refer la cele 10 porunci. pina-n ziua de azi n-am intilnit asa ceva.

Link spre comentariu

e veche si arhistiuta.

:) deci valida, corecta, inatacabila. chiar esti pe bune?

Ce te face sa crezi ca tu detii adevarul? Eu nu am sustinut ca detin adevarul insa daca cred in ceva cred pentru mine si atat, nu iti impun TIE sa crezi in ceva. Nu e nici o autoritate care zice cum trebuie interpretata, parerea mea, avem liber arbitru, putem rationa o chestie simpla, nu crezi?

Daca tu ai in gand sa dai o ranga in cap cuiva pe la spate, in general trebuie sa vizitezi un psihiatru, asta fiind o chestie care nu tine nici de invataturile religioase si nici de ateism.

n-ai venit niciodata sa-mi impui nimic si sper sa ramina asa. de fiecare data cind venea la usa mea vreun penticostal sa-mi spuna ca religia lui e mai putin gresita decit religia ortodoxa (pe care oricum n-o accept), a plecat in suturi.

cum poti sa vorbesti despre ratiune cind ai esuat complet in a explica de ce musulmanul nu are dreptul sa ceara ca icoana sa fie data jos de pe perete? pentru ca a zis cineva odata ("demult si arhistiut") ca e asa? frate, exista oameni care au luat premiul Nobel si sint contestati si tu-mi dai ca argument ca "e treaba veche si arhistiuta"?

treaba cu ranga a fost o simpla metafora. absolut tot ce ai scris pina acum e ilogic, absurd si nefondat si am fost o simpla oglinda a pseudorationamentului tau.

daca tu crezi ca traiesti intr-un sistem care nu impune nimic, spor la vizionat desene animate.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Asta crezi tu, nu? Ce ziceam de parere! Este un stat secular in prezent, insa nu a fost secular in trecut. Este un stat secular din punct de vedere al sistemului democratic/comunist etc. Regele era considerat unsul lui Dumnezeu in trecut.

Nu a fost secular in trecut, a fost o monarhie absoluta, o dictatura. Nu degeaba am renuntat demult la acele "traditii". Vroiai sa spui ceva cu asta?

Nu ai niciun argument dar smulgi niste cuvinte si le continui cu o afirmatie lipsita de relevanta. Macar o faci constient, sau e un fe lde reflex de aparare necesar oricarei persone care ajunge religioasa?

Link spre comentariu

Pai exista oameni care respecta cele 10 porunci zi de zi minut de minut si se numesc sfinti in viata.

sint convins ca pentru un ascet e lesne de respectat cele 10 porunci, traind intr-o pestera. acum, daca e sa ma intrebi cit de utila e asa o existenta...

Cele 10 porunci sunt niste puncte de ghidaj, pe care incerci sa le respecti dar nu inseamna ca iti si iese.

nu ma refeream la dileme morale complexe, cind ti se pare ca porunca 3 se bate cap in cap cu porunca 8 si nu stii ce sa faci. ma refeream la pacatul simplu, nediscutabil, comis cu buna stiinta.

Pe mine personal simt ca religia ma face sa incerc sa devin un om mai bun. Eu zic faptul ca, cade la latitudinea fiecaruia daca vrea sa devina sau nu un om mai bun prin religie.

si poti sa ma lamuresti de ce e necesar sa apelezi la entitati paranormale pt. a-i explica unui om cu intelect mediu de ce nu e bine sa furi, sa omori etc?

Religia nu te invata de rau, zi-mi te rog, gasesti ceva invataminte de rau in cele 10 porunci?

faptul ca scrii asta ma face sa-mi fie clar ca n-ai nici cea mai vaga idee despre ce vorbesc. vad Biblia ca un simplu ghid de conduita dar mi-e imposibil sa accept un ghid de conduita care face referire la lucruri a caror existenta nu a fost vreodata demonstrata. e ca si cum in abecedar ar scrie ca B vine dupa A pt. ca vrea Dumnezeu sau ca 1+5=6 din acelasi motiv. e un ghid de conduita scris acum 2000 de ani pentru oameni a caror speranta de viata era 30 si ceva de ani, care traiau in desert la 40 de grade fara AC si doctori, care nu aveau curent electric ca sa le alimenteze frigiderele in care sa pastreze nealterata mincarea, care nu beneficiau de educatie institutionalizata, care munceau ca niste sclavi, fara vreo speranta.

Mintea umana insa umbla pe coclauri, sa nu crezi faptul ca daca esti preot esti sfant automat.

ei, hai! serios?! o fosta prietena a fost obligata de bunica-sa sa se spovedeasca si popa a intrebat-o nici mai mult nici mai putin decit daca face sex oral. ma mir ca n-a intrebat-o daca inghite. n-a intrebat-o daca a mintit, daca a furat, daca a rivnit la lucrul altuia. lucruri neimportate. important e daca a pus gura pe organ.

un prieten care s-a casatorit recent mi-a povestit si el de spovada (obligatorie! oare sa fie ceva legat de ochiul dracului cu obligativitatile astea?) dinainte de cununia religioasa. ghici ce l-a intrebat. hai, ca nu e greu. daca a facut sex oral. daca a dat limbi in p.izda. omul, fiind si el cam certat cu de-astea, l-a intrebat pe "parintele" cum vine asta. adica, nu l-a intrebat daca e criminal in serie, daca n-a facut vreun genocid, ceva, daca nu cumva fura de la pensionari, nimic de genul asta. irelevant! limba in p.izda e de neiertat! si, ghici ce i-a raspuns. cica "pai, nu poti sa pupi sfinta icoana cu gura spurcata".

Sa nu crezi faptul ca mantuirea este acordata doar crestinilor ortodocsi. Nu, eu sunt ferm convins ca exista atei mai buni decat mine, poate exemple de urmat. Insa sunt si unii care ma fac sa-mi fie scarba de rasa umana.

si la ce plm foloseste sa crezi in Big M/F ala, daca stii ca sint atei mai buni decit tine? la ce? poate speri ca totusi se face ca nu vede una-alta pt. ca l-ai recunoscut pe Sefu'? nu-ti suna deloc a orgoliu pur uman, a nevoie de a fi pupat in c.ur?

eu zic sa-ti faci cruci in continuare cind treci pe linga "Sfinta Biserica" si eu sa nu-mi fac. tot aia o sa fie si tot degeaba discutam.

eu ma duc sa ma uit la un film.

Editat de CalinD
Link spre comentariu

E o idee buna, de convins pe tine nu pot sa te conving si nici tu nu poti sa ma convingi pe mine de ideile si parerile tale. (Nu ca vreunul din noi am incerca treaba asta).

nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, omul nu se poate convinge decit singur. in schimb, sper din tot sufletul intr-un viitor in care cuvintele "religie" sau "dumnezeu" sa fie listate in dictionar ca arhaisme.

Link spre comentariu

Hahahahah... nu-i de mirare ca nu iti dai seama cat de tare aplici dublul standard! Doar va comportati ca "alesii domnului"...

pe tine te deranjeaza manifestarile musulmanilor de la un moment dat. Cine trage linia? Cine decide de unde incepe sa nu mai fie OK? Religia ta? Hahahahahahh!

Nu! Absolut toate manifestarile exterioare ale credintei sunt DERANJANTE! Ele sunt facute pentru a conferi unitate celor din interior si segrega pe cei din exterior. TOATE manifestarile exterioare, sunt concepute pentru a influienta oamenii din jur, deci SUNT deranjante si NU sunt OK, pentru oamenii din jur.

Deci, de bun simt ar fi sa va opriti!

Nu e vorba de straini. E vorba de noi! printuri cu icoane fix poola (aur tziganesc si desen cu piciorul) sunt pe toti peretii! E deranjant si de prost gust - cunosti ce inseamna kitsch? Apoi icoanele ,99,9999% din ele, de la cele de pe pereti pana la cele din biserici, sunt kitsch-uri oribile, care doar ilustreaza lipsa de cultura si spirit a bisericii si tot ce inseamna ea.

margele de plastic fosforescent si icoane pe lemn (hahahahahah) sfintite la Voronet, TOATE sunt gunoi. Jeg, manele! Si nu strainii le gasesc agasante si iritante la ochi, ci noi, oameni cu gusturi si cultura.

Rochiile de aur ale popilor vostrii sunt de prost gust barbar, bisericile voastre sunt ingrozitor de urate, toata laba asta de ritualuri s-a transformat intr-un manelism cantat pe nas, si foarte lucrativ. E cazul sa va opriti!

In umila mea parere, relatia individului cu dumnezo-ul personal, ar trebui sa consiste in totalitate in trairile interioare, iar dialogul sau cu divinitatea ar trebui sa fie cea mai intima treaba. Crezi ca dumnezoul tau s-ar supara daca nu v-ati labarii in public? Crezi ca s-ar supara daca ati respecta oamenii din jur care nu va impartasesc dogma? daca voaierismul asta care duce la conflict ar disparea? Daca crimele pe baza religiasa(deci majoritatea crimelor) ar disparea s-ar simtii lezat?

ca bine zici

numai ca la biserica ti se spune ca tu nu poti comunica direct cu dumnezeu ci iti trebuie un duhovnic, stiai?

poate aici e buba, prea multi intermediari :))

hahahahah

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

... nu oblig pe nimeni sa imi respecte religia mea, cum fac mare parte dintre musulmani, aici este o diferenta.

Daca te nasteai si traiai intr-un sat, nu ai mai fi sustinut asa ceva. Dar chiar si intr-un mediu urban, copiii, care sunt in periodata cea mai vulnerabila a dezvoltarii cognitive, sunt indoctrinati chiar in scoala cu cele mai primitive superstitii si ritualuri.

Religia ta se propaga prin cultivarea superstitiei, teroare si recompense iluzorii.

Poate tu vezi o icoana kitchoasa pentru ca nu iti place combinatia de culori si formele folosite dar cum ti-am spus, asta este un stil, numit Bizantin care se foloseste de peste 1500 de ani.

Gangsta este tot un stil, dar si mai aproape de noi este stilul exprimat in alt topic prin "cocalar". Maneaua este si ea tot un stil, saraca.

Decorul din bisericile crestin ortodoxe (catolicii fiind ceva mai sobri), la fel ca si vestimentatia, rezoneaza excelent cu celelalte doua stiluri amintite la inceput. Aceeasi gama de culori, aceleasi combinatii vulgare, lanturi de toate formele si dimensiunile, slabiciunea pt aur si pietre colorate...

Tot insisti ca este un stil, de parca prostul gust nu se cheama si el tot stil.

Link spre comentariu

Eu doar ti-am dat un link unde unu' a sintetizat foarte bine ce inseamna cacatul asta de Biserica si cat costa, ca sa nu mai zic de cat de penibila e situatia in sine.

Frate, maica-mea e credincioasa, la modu' ca se roaga, si chiar crede idioteniile astea, dar n-ai s-o vezi ca se duce vreodata la popi sau la biserici.

Pana la urma, care e mai ipocrit? ;)

Crezi in ceva, tine-o pentru tine, nu incerca sa bagi pe gat nimanui. E valabil si pentru credinciosi si pentru atei.

Ma retrag, imi place mai mult doar sa asist la discutii. :P

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic