Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 Uite aici cum te faci ca ai uitat toate lectiile primite pe acest topic de-a lungul timpului. Daca ai fi zis ca te referi strict la postul tau, ai fi avut dreptate. Aia ai vrut sa spui? Daca asta-i tot ce poti, eu sunt plictisit. Sanatate. Walhaz, las-o balta cu omniscienta. nici un om de stiinta serios se poate crede omniscient. astea-s texte tipice de propaganda crestina "prviti-i, cit de aroganti sint in omniscienta lor imaginata!". repetind un lucru n-o sa-l faci sa devina automat adevarat. nu stiu, pe mine ma fascineaza realmente cit de blocat esti in acea filozofie pe care mai toti oamenii o fac in adolescenta. eu mi-am pus primele intrebari de tipul celor pe care le tot enunti tu undeva in gimnaziu, daca nu inainte. si probabil ca e valabil pt 95% din oameni. e o filozofie sterila, mai devreme sau mai tirziu iti dai seama ca sint probleme ciclice ale caror raspunsuri nu le-a gasit nimeni si cel mai posibil n-o sa le gaseasca. naiba stie, o fi existind o stare de cunoastere transcendenta care ofera o parte din raspunsuri, poate unii o ating in viata fizica, poate e dupa moarte, poate exista fix sula. dar absolut, absolut tot ce am intilnit pina acum indica un singur lucru: in lumea asta fizica, tridimensionala+timp, cu 5 simturi, nu o atinge nimeni, nici cu o mie sau 10 mii de carti citite. Asadar solutia ta este ignoranta, pt. ca nu consuma din timpul pretios al ateului? Bravo! Macar atat. De omniscienta va acuz pe voi. Nu generaliza, ca nu ma refer la altii. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator 9fingers Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 Daca asta-i tot ce poti, eu sunt plictisit. Nu stiam ca esti in cautare de divertisment. Uite ceva pe intelesul tau atunci, Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
gn77b Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 (editat) Asadar solutia ta este ignoranta, pt. ca nu consuma din timpul pretios al ateului? Bravo! Macar atat.daca pui asa problema, raspunsul e "da". daca 1000 de carti nu ajuta la atingerea unui stari superioare de cunoastere, prefer sa banui ca nimic nu ajuta sa se ajunga acolo. am citit despre destui "luminati" (Krishnamurti ar fi un exemplu) ca sa-mi dau seama ca-s doar "plini de texte" si au iluminare spirituala si stare suprema de cunoastere din p.ula. au cel mult un vag talent oratoric la care pica niste papagali aflati in "soul-searching" (nu am zis vreodata ca cel putin occidentul n-ar avea o problema de gasire a directiei, de asta fascinatia pt. filozofii orientale) si care inca nu si-au dat seama ca textele promovate de media cu fericirea and stuff is doar ca sa vinda carti motivationale. De omniscienta va acuz pe voi. Nu generaliza, ca nu ma refer la altii.daca as sta sa sap prin posturi, as gasi vreo 3 locuri unde ai zis explicit de aroganta stiintei & stuff. si nici nu cred ca cineva de pe aici a zis ca stie tot. Editat Septembrie 18, 2013 de gn77b Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 daca pui asa problema, raspunsul e "da". daca 1000 de carti nu ajuta la atingerea unui stari superioare de cunoastere, prefer sa banui ca nimic nu ajuta sa se ajunga acolo. am citit despre destui "luminati" (Krishnamurti ar fi un exemplu) ca sa-mi dau seama ca-s doar "plini de texte" si au iluminare spirituala si stare suprema de cunoastere din p.ula. au cel mult un vag talent oratoric la care pica niste papagali aflati in "soul-searching" si care inca nu si-au dat seama ca textele promovate de media cu fericirea and stuff is doar ca sa vinda carti motivationale. In afara de Krishnamurti ai mai citit ceva pe temele astea? Sper ca aia n-a fost tot, dupa care ai abandonat subiectul. Trebuie sa fi citit mai multe si mai variate, incat sa tragi asemenea concluzii. Imi spui si mie ce alte carti pe subiectul asta ai mai citit? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator 9fingers Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 Asadar solutia ta este ignoranta, pt. ca nu consuma din timpul pretios al ateului? Bravo! Macar atat. Exista intrebari valide si exista intrebari tampite sau cel mult inutile. Intrebari fara sens din start. Tu esti atras de a doua categorie si ignorant in privinta intrebarilor valide. Iti trebuie ceva inteligenta si cunoastere pt a invata cum se pune o intrebare valida. Asa cum aplici un filtru al ratiunii pt raspunsuri, el se aplica si intrebarilor. De omniscienta va acuz pe voi. Nu generaliza, ca nu ma refer la altii. Amuzant cum de nu iti acuzi zeul de asa ceva dar ii acuzi pe unii care nu se prezinta ca omniscienti. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 daca as sta sa sap prin posturi, as gasi vreo 3 locuri unde ai zis explicit de aroganta stiintei & stuff. si nici nu cred ca cineva de pe aici a zis ca stie tot. Ca sa rectific posibile greseli de exprimare anterioare: voi sunteti omniscienti si oamenii de stiinta asemeni voua, ca mai exista si d-aia. Daca am generalizat, imi cer scuze. Numai la tipul vostru de oameni trebuia sa ma refer. Exista intrebari valide si exista intrebari tampite sau cel mult inutile. Intrebari fara sens din start. Tu esti atras de a doua categorie si ignorant in privinta intrebarilor valide. Iti trebuie ceva inteligenta si cunoastere pt a invata cum se pune o intrebare valida. Asa cum aplici un filtru al ratiunii pt raspunsuri, el se aplica si intrebarilor. Amuzant cum de nu iti acuzi zeul de asa ceva dar ii acuzi pe unii care nu se prezinta ca omniscienti. Nu vorbeam cu tine, asa ca nu te baga ca musca-n anusuri cabaline. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator 9fingers Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 In afara de Krishnamurti ai mai citit ceva pe temele astea? Sper ca aia n-a fost tot, dupa care ai abandonat subiectul. Trebuie sa fi citit mai multe si mai variate, incat sa tragi asemenea concluzii. Imi spui si mie ce alte carti pe subiectul asta ai mai citit? Chiar nu ai inteles gluma cu Jesus si Mo? Incearca sa citesti si textul de data asta, nu ai cum sa nu te recunosti. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 Chiar nu ai inteles gluma cu Jesus si Mo? Incearca sa citesti si textul de data asta, nu ai cum sa nu te recunosti. Repet: nu vorbeam cu tine. N-ai pic de bun simt? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
gn77b Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 (editat) In afara de Krishnamurti ai mai citit ceva pe temele astea? Sper ca aia n-a fost tot, dupa care ai abandonat subiectul. Trebuie sa fi citit mai multe si mai variate, incat sa tragi asemenea concluzii. Imi spui si mie ce alte carti pe subiectul asta ai mai citit? nu am citit nimic decit sporadic, si absolut, dar ab-so-lu-ta-men-te nimic nu m-a facut sa-mi doresc sa citesc asa niste carti din scoarta-n scoarta. mi se par delir pe droguri grele. din cite-am citit pina si Krishnamurit discipolul si-a dat seama dupa vreo 10 ani cit de full of it e Krishnamurti-guru. iar filozofii clasici? cel mult sociologi/psihologi wanna-be avant la lettre dar fara metoda. cind am citit demonstratia existentei lui God a lui Descartes incepuse sa-mi miroasa asa de tare ca ma intrebam daca nu s-o fi cacao motanu' in camera. si cam toti mi se par inainte de toate sclavi ai vremurilor si modelor (ca oricine, mai mult, sau mai putin). am ajuns la concluzia ca ramin la literatura tehnica. Editat Septembrie 18, 2013 de gn77b Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 nu am citit nimic decit sporadic, si absolut, dar ab-so-lu-ta-men-te nimic nu m-a facut sa-mi doresc sa citesc asa niste carti din scoarta-n scoarta. mi se par delir pe droguri grele. din cite-am citit pina si Krishnamurit discipolul si-a dat seama dupa vreo 10 ani cit de full of it e Krishnamurti-guru. iar filozofii clasici? cel mult sociologi/psihologi wanna-be avant la lettre dar fara metoda. cind am citit demonstratia a existentei lui God a lui Descartes incepuse sa-mi miroasa asa de tare ca ma intrebam daca nu s-o fi cacao motanu' in camera. si cam toti mi se par inainte de toate sclavi ai vremurilor si modelor (ca oricine, mai mult, sau mai putin). am ajuns la concluzia ca ramin la literatura tehnica. Nu contest parerea ta despre Krishnamurti, dar poate daca incercai altceva, gaseai altceva. Poate chiar ceva ce sa te intereseze. Din toata filosofia asiatica si scrierile asiatice, cel mai mult mi-au placut "Epopeea lui Gilgamesh", "Hagakure" a lui Tsonetomo Yamamoto si "Tao te ching" a lui Lao Tzu, dar recunosc ca nu m-am prea ocupat de subiect. Prefer gandirea vestica, adica europeana. Daca parasesti potecile batute, adica clasice, ale gandirii europene, poti da de chestii interesante. De la clasicii europeni doar "Republica" lui Platon si "Printul" lui Machiavelli ce mi-au placut cu adevarat, dar poate ca-i chestie de gusturi aici. Nu te da batut si mai incearca. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Walhaz Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 (editat) Pt. Guzganu' cu dedicatie: Daca nu intelegi aluzia, esti pierdut. Gizz dude, daca intrebai un elev de-a zecea despre preferintele lui in ale filosofiei reusea un raspuns de zece ori mai interesant... credeam ca esti macar un semidoct, dar... Din momentul asta nu mai citesc ce scri: "You have been weighed in the scales and found wanting" Nu-s preferintele mele complete, ci doar unele specificari pe tema pe care nu discutam cu tine, ca zicea baiatu' de Krishnamurti, de care-s sigur ca tu n-ai auzit. Nu incep cu carti si preferinte, pt. ca n-ai tu nici timp, nici capacitate de concentrare, pt. asta. In plus, te dau aia afara de pe santier, daca nu mergi la munca. Lasa fazele de jmecher, ca-n afara de Kant n-ai prea pomenit de nimeni, ori Kant e un pitic al filosofiei. Dar macar de atat ai auzit si tu, ceea ce-i un pas inainte. Mai fa unul si, apoi, inca unul. Si tot asa. Hai, mai baga niste "muahaha" si "buahaha", fara sa uiti sa le asortezi cu "vulgaritati pertinente" specifice muncitorului necalificat in gandire... doi, trei si... Editat Septembrie 18, 2013 de Walhaz Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 Krishnamurti cacamurti... multe nume cu zorzoane... merg bine de tot 2-3 fraze de la ei. Ba chiar sint convins ca oamenii respectivi la o discutie "face to face" ar fi fost foarte interesanti. Dar "fanii"... de astia... 15 personalitati... zig zag prin realitate... schizoizi cel putin. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator 9fingers Postat Septembrie 18, 2013 Share Postat Septembrie 18, 2013 (editat) Repet: nu vorbeam cu tine. N-ai pic de bun simt? /index.php?/topic/649250-de-ce-sunt-ateu/page-380&do=findComment&comment=3305585 /index.php?/topic/649250-de-ce-sunt-ateu/page-377&do=findComment&comment=3304988 Editat Septembrie 18, 2013 de 9fingers Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
B.B. Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 (9fingers lucreaza la gugle ) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 Eu vreau sa mai extind un pic definitia (or mai fi facut-o si altii, dar cum ziceam nu citesc filosofie): ateul nu crede in existenta unei forte care guverneaza lumea, universul pana la proba contrarie. @BB: stai bre ca nu ai extins-o chiar 100% bine si induci omu' in eroare bine: ateul nu crede in ZEI. Si atat. Zeii au cateva caracteristici printre care cele mai importante sunt superputeri+nemurirea+personalitatea. In astia nu crede ateul, in rest... Ateul poa' sa creada ca exista forte care guverneaza lumea, gen gravitatie (care e o forta - parca asa ne invata la scoala - si e "sort of" nemuritoare - da' care nu are personalitate), poa' sa creada in extraterestri (care au personalitate, poate ca s-au bagat din cand in cand in viata omului, poate ca au superputeri, da' nu-s nemuritori), samd - da' nu crede in zeii care le au pe toate Iar chestia cu proba contrarie... as vrea sa fie asa, dar din pacate nu e. pentru ca iau drept "probe" niste neadevaruri (la fel cum si credinciosii iau drept "probe" biblia) fara sa duca pana la capat partea logica/fara sa se informeze corect. Sunt destui atei tampiti care cred in tampenii, - am intalnit atei convinsi care considerau comunismul ca singurul sistem social corect. Atei care considerau ca pentru ca femeile au fost asuprite acum e ok si normal sa fie asupriti barbatii si sa aiba mai putine drepturi (confunda razbunarea cu corectitudinea) samd Doar faptul ca cineva e ateu nu e o garantie ca e si logic... doar ca nu crede in O PARTE din multele idiotenii de pe lumea asta, si anume religiile/zeii. Atat. @Walhaz: ideea ca "cred in natura" presupune sa fii capabil sa definesti ce e "natura": crezi in legile fizicii - ca's valabile? ca mai sunt si altele pe care ince nu le-am descoperit, inclusiv unele pe care nu avem capacitatea de a le descoperi? sau ce? Ideea ca nu le-am descoperit pe toate e valabila, ideea ca nu le putem descoperi pe toate e discutabila. E valabila la nivel teoretic, pentru ca daca exista undeva pe lumea asta legi cu care nu interactionam, nu le vom descoperi. Ni le putem imagina, dar nu descoperi- pentru ca asta presupune interactiune, dovada, etc. Dar dpdv practic - avem posibilitatea sa descoperim/intelegem cam toate chestiile care interactioneaza cu noi... in timp. Pentru ca pe langa logica avem de partea noastra imaginatia si teorema maimutei infinite:P Iar faptul ca cineva e ateu il limiteaza doar ATAT: nu crede ca exista zei. In rest poa' sa creada in alte n'spe mii de chestii... da' nu in zei. Poa' sa fie la fel de tampit ca altii in alte domenii. Dar faptul ca nu crede in o tampenie in care altul crede il pune cu un pas in fata Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 ana mea - odata si fulgeru' era de la zei, ca sa nu mai zic ca zeu' doar arata cu batu' lui magic la unu' si se auzea o bubuitura si ala cadea mort la 100 de m cu o gaurica mica, mica in el... si omu' nu intelegea ce si cum io zic ca nu le intelegem inca... nu niciodata Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 Uneori ne putem problema gresit si atunci cautam in gol si degeaba spermam ca "o sa intelegem noi"... Tot asa fac si teistii... se iau dupa "feelings" si decreteaza ca "lasa ca o sa vedem noi ca daca nu e mnezo ala cu barba macar e o forta care face si drege"... sau macar face ca totul sa aibe un sens uman. Uneori emitem ipoteze spumoase outside the box doar doar om gasi mai tirziu ceva "real"... gen imaginam membrane... multiversuri... 18 dimensiuni... bozoni... Daca raminem constienti ca pot fi doar niste cirje imaginare care sa ne ajute in viitor sa intelegem ceva atunci e OK... dar daca ne agatam de ele ca teistii riscam sa dam tot intr-un soi de religie, sa ne inchinam la cirjele alea imaginare si sa ne autoblocam. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 (editat) stii care e faza? orice proces stiintific e asa: - se ia problema "x" - se imagineaza teorii despre "cum se rezolva/cum se descrie" problema X. Nu una, zeci, sute... - astea se analizeaza empiric (experiment) si teoretic (logic) - si alea care nu "tin apa" - pica - alea care raman - raman posibile. se afla info noi, se reanalizeaza, mai pica una. - cand "alea" ramane "aia" adica una singura - e considerata "aia buna" - daca la un moment dat unu emite o teorie noua - e comparata cu "aia buna". daca teoria noua explica mai bine, ramane ea "aia buna" si aia veche buna pica - samd, repeat la infinit Religia este una din teorii care la un moment dat era "aia buna" pentru ca dadea o explicatie la niste chestii... atat cat putea omu' sa-si explice Intre timp au venit alte teorii, explicatii mai bune - si dau la o parte religia - numa' ca aia nu vor sa renunte din motive sentimentale. atata tot. ATM multiversuri, strings , samd - sunt teorii. Posibile. "Bozonii" este posibil sa treaca curand de la statutul de "teorie imaginata" la dovedita empiric. Daca o sa se intample - bine. Daca nu - in urma analizei o sa gasim altceva sa punem in loc si vom fi cu un pas mai aproape de adevar, pentru ca am mai eliminat una din ipotezele gresite. deci iarasi bine Editat Septembrie 19, 2013 de vladase Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 procesul stiintific functioneaza asa in teorie. in realitate... daca o idee proasta merge cit de cit e pastrata pina la greata... daca e si banoasa in aplicare... ai incurcat-o sa i te opui iar daca faci parte din "petrecere"... enjoy! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
gn77b Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 procesul stiintific functioneaza asa in teorie. in realitate... daca o idee proasta merge cit de cit e pastrata pina la greata... daca e si banoasa in aplicare... ai incurcat-o sa i te opui iar daca faci parte din "petrecere"... enjoy! daca reusesc sa faca teleportoare si replicatoare din ele, works for me Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
arw357 Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 (editat) procesul stiintific functioneaza asa in teorie. in realitate... daca o idee proasta merge cit de cit e pastrata pina la greata... daca e si banoasa in aplicare... ai incurcat-o sa i te opui iar daca faci parte din "petrecere"... enjoy! exemple? Editat Septembrie 19, 2013 de arw357 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 @zaelu: tu esti inginer cumva sau ceva de genu' asta? ca cu astia mereu am probleme la partea economica... - pentru toti inginerii: daca ai ideea X care iti asigura in randament de 99% la costul de 1000 unitati economice si ideea Y care iti asigura un randament de 50 % la costul de 500 unitati economice - rezulta ca Y>X adica aia cu randament 50% e mai buna decat aia cu randament 99% - cand e vorba de schimbarea solutiei trebuie sa iei in calcul inclusiv costurile de schimbare ale solutiei, nu doar beneficiile evidente ale solutiei noi (de ex daca treci de la masini pe petrol la alea electrice iei in calcul cost poluare/combustibil da' si costuri schimbare tehnologii, infrastructura, instabilitate geopolitica a statelor arabe, samd. si de-aia nu treci de azi pe maine de la masini disel la electrice, desi ai tehnologia) @arwe57: religia pentru ca omu' are si parte sentimentala, nu numai logica. dar pana la urma incet, incet dispar si alea pastrate din motive sentimentale. da' mai greu Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
gn77b Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 nu cred ca arw se referea la partea economica. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Septembrie 19, 2013 Share Postat Septembrie 19, 2013 (editat) exemple? fiecarei schimbari de paradigma i s-au opus fanii vechii paradigme... pentru ca mergea vechea destul de bine... Ce avea Newton? Nu era bun? Toate casele si podurile sint construite cu el. apoi cind vine vorba de bani... orice descoperire care face vechea descoperire nevandabila e... cu tzucky... progress my ass... dar daca faci parte din "alesii de la CERN" de exemplu... traiesti lux vinind bozoni de mai mai ca nu ai vrea sa ii mai gasesti vreodata. @vladase nu sint inginer... nu cred ca meseria mea are ceva de-a face in discutia de aici. solutia-problema e chiar in una din frazele tale. "cand e vorba de schimbarea solutiei trebuie sa iei in calcul inclusiv costurile de schimbare ale solutiei"... la prima vedere este atit de adevarat... dar apoi eu... nu pot sa nu ma gindesc... ba da stai asa putin... de ce mortii mamii ei de treaba tre sa ma gindesc eu la costurile tale (de agent economic etc)?? parca era vorba de rezolvat probleme... Editat Septembrie 19, 2013 de zaelu Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate