Sari la conținut

Kosmo

EX+
  • Număr conținut

    15
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de Kosmo

  1. De fapt e latinescul "resquiat in pace"
  2. Baba are obligatia sa iti platesca, iar procesul nu e prea complicat. Mai greu este cu executarea silita, daca are venituri mici iti esaloneaza platile din pensie. Dar este posibila sa aiba casa sau alte imobile sau teren si mai ales daca nu locuieste in ele e mult mai usor. Intai faci o cerere de asigurare de probe ca sa poti sa faci expertiza tehnica de evaluare a daunelor si dupa sa iti repari moto pe bani tai. Faci cererea in pretentii, taxa de timbru nu e chiar un capat de tara si o recuperezi, la fel onorariul avocatial. Probe ai destule de la politie plus expertiza, martori, interogatoriul partilor. Eventual, daca afli ca are vreun imobil, ceri indisponibilizarea lui ca sa nu il vanda. Cand devine executorie solutia treci la executare si gata. Nu dureaza decat vreun an, doi, hai trei .
  3. Kosmo

    Accident Grav Maramures

    Sanatate multa celor doi! Eu unul am facut destule greseli in viata ca sa nu ii condamn pe altii. Probabil ca lor le pare acum mult mai rau de ce au facut decat poate sa zica oricine altcineva. Sunt convins ca acum inteleg ce au gresit. Din fericire traiesc, din pacate doare. Nu toata lumea intelege consecintele cand face ceva (am baut doar o bere, azi ma grabesc, le arat io ce meserias sunt etc) decat cand ceea ce parea imposibil se intampla. Atunci ghinionistii mor, iar norocosii sufera si invata o lectie. Nimeni nu s-a nacut intelept si nici nu e intelept non-stop. Asta e. Shit happens. D-aia forumul asta si topicurile astea sunt importante. Ca se poate invata si de la altii fara sa iti spargi capul. Dar trebuie sa fii mai intelept ca sa intelegi asta, iar intelepciunea se castiga greu si dureros.
  4. Singura sanctiune care i se putea aplica era suspendarea permisului de conducere (daca avea) + amenda. Si asta nu pentru ca nu a oprit, ci pentru ca nu sa dus la politie in 24 de ore. Pentru ca nu a oprit nu exista nici o sanctiune deoarece nu exista nici o victima. Asa zice "legislatia rutiera" acu'. Nu stiu cum o sa fie in 2015...
  5. Cred ca te-ai uitat prea mult la semnatura aia Apropo, unde scrie ca trebuie sa opresti la locul accidentului daca nu sa produs vreo ranire?
  6. Imi zici si mie, rogu-te, articolu' din Codul Rutier unde scrise ca la zebra mergi cu 30 km/h sau reduci "pana la evitarea oricarui pericol"? Bine ca ai scapat ieftin, unele chestii chiar nu pot fi evitate.
  7. Asa si este. Codul Civil dateaza din 1864 fiind dat de catre Cuza. Are destul sanse sa castige si e foarte bine ca incearca. 6 luni? Cand esti exagerat de pesimist, cand exagerat de optimist. Cu recurs cu tot e mai probabil vreo 2 ani.
  8. Vad ca multi isi dau cu parerea fara sa stie. Firma este responsabila. Nu penal, ci civil. Adica este persoana resonsabila civilmente. Si asta in temeiul raspunderii delictuale, conform obligatiilor comitentului pentru faptele prepusului. Adica a angajatorului pentru angajat. Similar cu raspunderea pentru bun sau pentru animal. Din Codul Civil: ART. 998 Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara. (Cod civil 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902). ART. 999 Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa. (Cod civil 998). ART. 1000 Suntem asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra. Tatal si mama, dupa moartea barbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii. Stapanii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat. Institutorii si artizanii, de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, in tot timpul ce se gasesc sub a lor priveghere. Tatal si mama, institutorii si artizanii sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil. (Cod civil 1471, 1487). In aceasta cauza se aplica "Stapanii si comitentii, de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat." O actiune in pretentii impotriva prepusului - sofer Wola si a comitentului Concelex are destul sanse de succes asa ca iti urez bafta si rabdare (procesele dureaza)
  9. Daca e vorba de recurs (nu ai spus ce s-a intamplat in apel si nu cred ca s-au solutionat asa repede ambele cai de atac) nu ai de facut decat caile extraordinare de atac care au o sansa redusa de succes. Ar fi trebuit sa ai expert-parte la expertiza. Il platesti tu, dar merita banii mai ales ca se poate intelege bine cu expertul numit de instanta si asta creeaza un canal util pentru ... diverse.
  10. In jurul orei 23.45 pe Iuliu Maniu erau doi motocilisti cu motoare sport cu tobe goale care alergau intre Politehnicii si Cora. Se vedea clar ca dadeau cat puteau de tare, desi mai erau destule masini in trafic. Dupa cateva ture dus-intors ( a treia pe care o vedeam eu) urletul motorului a fost inlocuit de un scrasnet puternic urmat de o bubuitura zdravana. O motocicleta Yamaha albastra cazuse inainte de Agip si a mers taras pana s-a izbit de un camion parcat dincolo de benzinarie. Pilotul cazuse de pe motor si n-a patit nimic, dar motocicleta parea destul de avariata: carena sparta, fata distrusa, curgea benzina etc. La benzinarie si in spatele ei erau destui oameni si a venit si politia care era la intrarea in Poli asa ca se stransesera ceva lume, probabil si dintre cei care isi parcheaza motoarele in benzinarie. Motociclistul ii reprosa ceva unuia din cei de acolo, posibil un sofer de auto, dar politistii i-au zis sa o lase mai moale. Mi-a placut gestul motociclistului de isi saruta casca. Probabil ca de vina a fost conservarul care a taiat fata moticiclistului care conducea regulamentar si preventiv Norocul motociclistului ca a scapat nevatamat, noroc ca motorul nu a zburat in vreun pieton... Casca a fost buna, dar ma intreb daca la fel de bun este continutul ei. Cursele cu motoare pe strazi nu sunt o idee stralucita. In cautare de adrenalina cei doi au pus in pericol viata lor (ceea ce ii priveste personal), dar si viata altora care poate nu cautau sa moara. Probabil ca daca se duc la Tunari sau la doi pasi, pe A1, nu ii vede si aude nimeni si nu afla tot carterul ce cool sunt. Stiu ca justificarea pentru a scoate amortizoarele de sunet din tobe este de a fi auzit in trafic, dar eu vad si aud in fiecare noapte motociclisti vitezisti care isi chinuie motoarele spre bucuria celor care incearca sa doarma in blocurile de pe Iuliu Maniu si cred ca este doar o justificare pentru a se da mari. Daca vrei ca motocicleta ta sa faca zgomot ca un avion la decolare atunci, te rog, nu o alerga noaptea. Si incearca sa nu o transformi in proiectil.
  11. L-am intalnit pe Doru o singura data, la o discutie prelungita in jurul unor motoare. Zicea ca vrea sa vanda CBR-ul si sa isi ia un chopper, ca e prea periculos cu motocicleta asta rapida, ca la chopper iti rupi picioarele, ca te tenteaza viteza si ii dai. Din pacate nu a facut-o.
×
×
  • Creează nouă...