Sari la conținut

problema electrica


Addutza
 Share

Postări Recomandate

salut

 

am un suzuki drz 400 , nu se mai aprinde afisajul electronic al bordului. L-m desfacut si am gasit pe langa niste contacte oxidate o piesa dezlipita de pe placa ( regulator de tensiune 78DL05AP ) cu contactul pus in pozitia on am asezat piesa pe placa de integrate si bordul sa aprins normal , am trecut la lipirea piesei iar in momentul in care am incercat bordul acesta nu functiona .Am crezut ca nu am lipit piesa bine si am dezlipit-o ca sa refac lipiturile dar tot nu a functionat .

Am observat ca bordul functioneazza doar daca am contactul pe on si pun piesa pe pozitie , daca cu piesa pe pozitie si bordul functionand trec contactul in pozitie off si iara on bordul nu mai functioneaza . Am cumparat un regulator nou de tensiune si bordul functioneaza la fel.

Ii rog pe cei care se pricep la electronica sa ma ajute ,eu mai mult de o lipitura nu stiu sa fac si nu vrea sa imi bag nasul unde nu ma pricep.

 

post-19748-1286293772_thumb.jpgpost-19748-1286293784_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma indoiesc ca aia e singura problema. Ce ai tu acolo e un simplu regulator de tensiune care iti face din 14V sau cat ai tu incarcarea, 5V (intre 4.8 si 5.2, conform datasheet-ului http://pdf.chinaicmart.com/88888/200853011511582.pdf)

 

Vezi ce mai ai pe acolo prin jur. Alte piese arse, etc. Iti trebuie un multimetru digital ca sa le testezi.

 

Vezi dupa ce alimentezi daca chiar atata ai la iesire. Trebuie sa mai ai pe acolo ceva condensator/i? pentru filtru. Verifica-i si pe aia, eventual inlocuieste-i!

Mesaj completat

Acu m-am uitat mai bine la poze, aia doi condensatori mari, da-i jos si cumpara alti doi la fel ;) Nu ar trebui sa coste mai mult de cativa lei :) Noteaza-ti pozitia lor inainte sa ii dezlipesti, ca sa nu ii pui invers la montare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si eu sunt de aceeasi parere, adica e f posibil ca problema sa fie din cauza condensatorilor din jurul stabilizatorului. De multe ori se intampla ca stabilizatoarele din seria 7805 folosite la alimentarea microcontrolerelor sau a altor procesoare sa creeze probleme atunci cand nu au condensatori.

Eu am patit chestia asta si inca o mai patesc , am un voltmetru de bord realizat cu microcontroler la care din lipsa de spatiu am omis condensatorii de filtraj din jurul 7805 . In principiu merge ok dar are momente cand o ia razna mai ales in dreptul semafoarelor sau a barierelor de cale ferata.

Inainte de a schimba acei condensatori verifica lipiturile, e f probabil sa fie mai degraba o problema de contact imperfect decat un condensator bulit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Ce e asa de greu? Pui un 7805 nou si la iesire ii legi un condesator de 1000uF 16V. Cum si ai acuma de fapt, numai ca trebuie schimbat.

 

Cum de nu se baga nimeni la o lipitura? :laugh:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum ,pe bune:cumpara un 78DL05 si inlocuieste-l.Atentie la gauri,probabil au treceri metalizate,sa nu le deranjezi.

Nu se baga nimeni ca un bord e scump si nu e dispus nimeni sa scoata 200e pt o lucrare de 10lei.Daca l-ai inceput,termina-l.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...