Jump to content

Recommended Posts

Sigismund Sleifer: ai zice ca e neamt sau macar ungur, dar te-ai insela, pentru ca nu e nici una nici alta, omul e moldovean nascut la Dorohoi in 1929 si vreme de mai bine de 30 de ani a lucrat ca cercetator la ICPE Bucuresti unde a facut o gramada de inventii in domeniul motoarelor electrice si a scris mai multe carti de specialitate sau de popularizare a stiintei. La inceputul anilor 70 omul acesta in colaborare cu un colectiv din cadrul institutului si un grup de ingineri de la Intreprinderea Mecanica Zarnesti a realizat un moped electric denumit simplu ELMO (Electric Mobra) cu care a participat la mai multe concursuri de inventica unde a si primit oaresce premii. Mopedul avea caracteristici cel putin interesante pentru acea vreme: autonomie de 3 ore, viteza de varf de 30 km/h, un design cat de cat reusit etc. Din pacate ca multe alte inventii si descoperiri care ar fi putut revolutiona industria de profil si aceasta demna creatie a d-lui Slaifer a fost ignorata si relegata uitarii, fiind folosita totusi de creatorul ei pentru transportul personal pe strazile orasului. In 1974, la doar putin timp de la incropirea nastrusnicului prototip, Raymond Baxter, celebru prezentator de la BBC, realizeaza un scurt reportaj despre acest moped electric pe care il difuzeaza in cadrul emisiunii de stiinta si tehnica Tomorrow`s World, reportaj spre care o sa pun un link mai jos. Daca aveti ceva detalii sau informatii suplimentare despre acest vehicul va rog sa contribuiti la acest topic.

 

https://www.facebook.com/BBCArchive/videos/736572706677985/?comment_id=687920404914326&reply_comment_id=687934208246279&notif_id=1541140088380598&notif_t=feed_comment_reply

post-95185-0-30911400-1541145466_thumb.jpg

post-95185-0-52510000-1541145486_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Interesant topicul . Se gasesc informatii pe net cu privire la MOBRA electrica ELMO.

Din cate stiu eu si cei de la Pegas ( biciclete ) au scos un model electric similar cu ELMO.

Daca nu ma insel productia lor a inceput prin ani 70. ELMO a fost premiat la mai multe saloane de inventica printre care si cel de la Paris care la vremea aceea era un etalon.

Link to post
Share on other sites

La vremea aia am văzut-o pe stradă în Bucureşti, Drumul Taberei. Se plimba o domnişoară printre blocuri, mi-a placut poziţia cu genunchii ridicaţi, să se vadă chiloţeii, ea ţinea piciorele pe cutia bateriei.

Link to post
Share on other sites

La vremea aia am văzut-o pe stradă în Bucureşti, Drumul Taberei. Se plimba o domnişoară printre blocuri, mi-a placut poziţia cu genunchii ridicaţi, să se vadă chiloţeii, ea ţinea piciorele pe cutia bateriei.

Ceva gen Basic Instinct :crack:

Link to post
Share on other sites

Era cam `76 iar eu eram adolescent fascinat de domnişoare şi de Mobra 50. ELMO era prescurtarea de la MOped ELectric, îmi aduc aminte că s-a scris de el la revista "Ştiinţă şi Tehnică".

Link to post
Share on other sites

Eu nu stiu sa se fi produs vreodata, chiar am trimis atunci niste scrisori dupa ce o vazusem la ceva targ/expozitie si am primit un raspuns cum ca e prototip bla-bla si ma vor anunta cand va intra in productie. Inca astept :P

Cu kiloții e asa: acum desfaci cwrul sa vezi snurul, pe vremea aia era invers, desfaceai snurul sa vezi cwrul :crack:

Edited by john17
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...