Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Cum spunea cineva mai devreme, credintele nu merita discutate pentru ca nu duc la nici un final concludent. Daca eu va spun ca incerc sa devin un Buddha reactiile vor fi, asa cum este normal, de la hlizeala pina la intelegere. Totusi imi urmez drumul meu, pentru ca asta imi face bine. Iar ceilalti vor face la fel.

Un antevorbitor spunea ca religiile iti dau un entry level in spiritualitate. Ramane la latitudinea fiecaruia sa isi gaseasca calea potrivita pentru a se ridica spirtual. La fel de bine sunt oameni puternic ancorati in ''material'' care nu cauta spiritualitatea ci o explicatie palpabila. Imi este teama ca o sa ii dezamagesc. Nu o vor avea, cel putin nu in viata asta :)

Exemplele de purtari negative ale preotimii....sa fim seriosi. Badarani sunt peste tot.

Bafta :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

hai că nu mă mai pot abține.

deci. e ff simplu. cu cât te duce bibilica mai mult cu atâta raționezi mai mult. a raționa egal a cerceta a pune întrebări. deci rațiunea e incompatibilă cu credința absolută.

aaaa poți să fi spiritual (în multe moduri unele din ele total incomatibile cu creÂştinismul/catolicismul/islamismul Âşi altele) DAR nu implică acea credință care garantează "înnălțarea" la rai în care cred unii. poate odată religia a fost o formă moralizatoare (o morală dogmatică, aprobată de liderii vremii Âşi îndreptată spre o masă amorfă de oameni puțin educați Âşi informați (tot de liderii vremii) ) din păcate situația nu s-a schimbat mult.

religia/religiile au făcut mult rău. mai mult decât au făcut bine. Âşi acum după atâta vreme au creeat o clasă socială îndreptată împotriva lor. au început să piardă teren. aaaa au mulți adepți (marea masă amorfă care nu s-a schimbat din păcate prea mult deÂşi ar fi putut deÂşi are la îndemâna date/informații) dar se ridică tot mai mulți să pună întrebări.

e un subiect tabu încă. dar e bine că a ajuns un subiect.

Link spre comentariu

O intrebare simpla si sincera in legatura cu topicul:

Sunteti atei. Si?

Sunteti credinciosi. Si?

Nu e un topic pe care sa venim sa ne laudam ca suntem atei, sau altceva. Nu e un topic de convertire, de nici o parte. E un topic de discutii, in care ne spunem punctele de vedere, oricat de diferite ar fi ele, in vederea unei intelegeri mai bune, in vederea cunasterii mai ample. Asta e un lucru pe care ateii il au in comun. Incercarea de a cunoaste, da a te informa, de a analiza un subiect si de a invata unii de la altii, pentru o implinire de sine, pentru evolutie intelectuala. Nu ne multumim cu povesti, vrem sa aflam adevaruri, vrem sa cercetam.

De aia, cand intri in casa si apesi butonul ala insignifiant de pe perete, se face lumina in camera. Pentru ca cineva, candva, a vrut sa afle, sa descopere, sa dezvolte cunostintele sale, si sa puna in practica inteligenta cu care era inzestrat, si a descoperit curentul electric, si a reusit sa il "imblanzeasca".

Noi discutam, dezbatem, analizam.

Nu venim aici sa spunem pe rand:

-Sunt ateu!

-Si eu!

-Si eu!

LaLaLa...

Link spre comentariu

Eu sunt credincios, dar chiar m-am gandit daca sa raspund pe acest topic.

S-a inchis celalat, numai bine ca se deschide altul.

Gixu are dreptate totala. Softpedia-motociclism = una si aceeasi, de cand cu scumpirea benzinei :)

Mie imi plac acei "atei" care cred in RAI/IAD, si cand trece tramvaiul pe langa ei la un milimetru exclama: " Vai, Doamne!".

Imi place sa observ ca in ultimul timp 2-3 ani, au inceput la TV stiri cu popi, si se loveste in biserica mai tare ca niciodata.

Manipulati nu sunt credinciosii, ci voi "ateii" care v-ati lasat manipulati de mass-media.

Daca chiar nu exista divinitate, de ce isi mai bat capul americanii sa caute motive, ca nu exista, ca e facatura ptr manipulare, etc.

Vor ateii sa demonstreze si ei ceva.

Daca esti ateu ce imi spui mie ? Ma doare in p**a de ce faci tu sicrezi tu.

Aseara m-am dus la toaleta. Am facut un cacao. De ce era inchis la culoare? Sa fac oare un topic cu faza asta ?

Link spre comentariu

Gixu are dreptate totala. Softpedia-motociclism = una si aceeasi, de cand cu scumpirea benzinei :)

Mie imi plac acei "atei" care cred in RAI/IAD, si cand trece tramvaiul pe langa ei la un milimetru exclama: " Vai, Doamne!".

Imi place sa observ ca in ultimul timp 2-3 ani, au inceput la TV stiri cu popi, si se loveste in biserica mai tare ca niciodata.

Manipulati nu sunt credinciosii, ci voi "ateii" care v-ati lasat manipulati de mass-media.

Daca chiar nu exista divinitate, de ce isi mai bat capul americanii sa caute motive, ca nu exista, ca e facatura ptr manipulare, etc.

Aseara m-am dus la toaleta. Am facut un cacao. De ce era inchis la culoare? Sa fac oare un topic cu faza asta ?

Si a-nceput.

Link spre comentariu

Well..depinde de culoare. Daca era negru ai sanse mari sa ai o hemoragie interna in stomac (probabil pe baza unui ulcer netratat) si ar cam terbui sa mergi la spital.

Acum on topic. In general "credinciosii" (si asta e un termen foarte ambiguu) se simt lezati cand se discuta (chair si civilizat) despre alte optiuni. Este o discutie civilizata in care nu ataca nimeni pe nimeni. Majoritatea ateilor nu au in program "eliberarea credinciosilor" de sub influienta bisericii pe cand credinciosii simt ca e de datoria lor sa salveze oile ratacite.

Ce inseamna ca esti credincios? Ce te face credincios? Faptul ca mergi la biserica? Faptul ca iti iubesti aproapele si esti tolerant? Faptul ca tu consideri ca e pacat daca in Postul Pastilor mananci orice chestie care e de provenienta animala? Faptul ca iti platesti cotizatia la biserica si ai cruce/icoana in casa? Faptul ca stii pe de rost Biblia? Faptul ca faci te rogi de 5 ori pe zi? Faptul ca mergi la Mecca? Toate conditiile de mai sus (sau o combinatie a lor) plus multe altele inseamna pentru diferite persoane a "fi credincios".

Vezi tu, de multe ori biserica in sine contribuie la conflicte intre ce scrie in Biblie si ceea ce tine de "Traditia crestina". Am tot respectul pentru persoanele credincioase dar care inteleg religia lor, care pot sa faca o diferenta intre ideile religioase, ce tin de spiritualitate, si chestiile organizatorice, mercantile, aparute de-a lungul timpului in institutiile bisericesti.

Editat de DariusB
Link spre comentariu

ya. libertatea de exprimare nu are nici o valoare în fața "evidențelor".

cât despre tabu... să fim serioÂşi tot "ei" reprezintă marea masă care într-un mod extrem de 2011 vor scuipa-n sân la auzul anumitor idei. novatoare pentru ei care sustin o instituție asupritoare cu texte de sfințenie Âşi intenții "bune Âşi elevate" pentru toată lumea... sunt atât de bine intenționați că mă doare capu'...

cât despre cei care nu-s deacord, e ok atâta vreme cât se va păstra o decență necesară-n comunicația civilizată dintre oameni.

toți suntem îndreptățiți să avem idei, Âşi să le exprimăm. deaia s-a murit acum 22 de ani.

Link spre comentariu

unii doar "expun idei" altii vor "sa faca atei".

eu de ex vreau sa "fac atei" :)

Nush pe altii dar iti pot spune de ce ma intereseaza pe mine:

1) biserica/religia minte, face rau. Vreau ca ceva ce face rau semenilor mei oamenii sa dispara. Se cheama altruism.

E chestia aia care te indamna sa-l ajuti pe unu' daca e jefuit... sau pe una daca e violata. Inteleg ca pe tine te doare'n paispe, da' unii dintre noi "e stricati".

2) biserica influenteaza oamenii care sustin partide, sustine curente care se transforma in legi. Ma intereseaza orice are legatura cu legile din tara in care traiesc, pentru ca pana la urma la un anumit nivel o sa aiba legatura si cu mine.

3) eu platesc bani la stat prin taxe si impozite. In loc sa se duca pe drumuri, spitale si scolarizare sa-mi faca viata mai buna banii aia se duc la biserica. Care prin influentele ei imi face viata mai putin buna.

Ne dam si cu moto, nu-ti face griji.

Editat de vladase
Link spre comentariu

Si a-nceput.

Mai nene, nimeni nu iti spune TIE nimic. Nu ti-am batut la usa sa iti bag topicu' asta sub nas.

Vii doar asa ca sa arunci cu rahat in oameni care isi vad de discutiile lor.

E ca si cum ai merge la un concert doar asa ca sa te duci pana la scena si sa strigi la solist: "ma doare-n p**a de ce faci tu si de muzica ta".

Atunci...ce dracu' cauti acolo? Te-a obligat cineva?

Aceeasi situatie este aici.

Ai ceva de discutat pe tema asta, bine, daca nu te intereseza, la ce te bagi in seama? Doar ca tu esti credincios, si noi atei, si te simti obligat sa arunci cu rahat si sa fugi? Nu e Steaua-Dinamo, stai linistit, nu sunt peluze, nu sunt suporteri. Putem sa discutam si civilizat. Si fara tine.

Toate au un inceput.

Se spunea ca doar se expun idei ... dar apar aia care vor sa faca atei. E un subiect ... nul.

Ce frumos e afara , nu va dati cu moto ?

Ba da, dar nu acum, ca tastam, si e riscant. Unii mai si muncesc prin timpul saptamanii, nu au toti bafta de a se plimba cu motoarele oricand. Asfalt uscat, si da-te si pentru noi!

Bogdane, sunt si atei care cred ca e bine sa convinga credinciosii ca nu exista Dumnezeu, la fel cum exista si credinciosi care vor sa converteasca atei. Sa nu discriminam. Sunt toti liberi sa isi exprime convingerile, dar nu sunt si obligati.

Link spre comentariu

@vladase

Daca toata lumea ar prelua conceptele de toleranta propovaduite in atatea religii..sincer cred ca am avea o societate mai buna. Problema e ca mult prea multi considera mult prea putin importanta faza cu "Iubeste-ti aproapele" si mult mai important "mergi de Sf Marie la Manastirea Nicula si fa 5 ture in genunchi " sau "azi e miercuri...nu ai voie sa mananci un corn ca poate are urme de lapte".

Adica si ideile bune din diferitele religii sunt intelese prost..indiferent ca e vb de crestinism , islamism (vezi ideile despre jihad) sau orice alta religie.

Editat de DariusB
Link spre comentariu

Vizitator foxbat
Sunteti credinciosi. Si?

Nu e un topic pe care sa venim sa ne laudam ca suntem atei, sau altceva. Nu e un topic de convertire, de nici o parte. E un topic de discutii, in care ne spunem punctele de vedere, oricat de diferite ar fi ele, in vederea unei intelegeri mai bune, in vederea cunasterii mai ample. Asta e un lucru pe care ateii il au in comun. Incercarea de a cunoaste, da a te informa, de a analiza un subiect si de a invata unii de la altii, pentru o implinire de sine, pentru evolutie intelectuala. Nu ne multumim cu povesti, vrem sa aflam adevaruri, vrem sa cercetam.

De aia, cand intri in casa si apesi butonul ala insignifiant de pe perete, se face lumina in camera. Pentru ca cineva, candva, a vrut sa afle, sa descopere, sa dezvolte cunostintele sale, si sa puna in practica inteligenta cu care era inzestrat, si a descoperit curentul electric, si a reusit sa il "imblanzeasca".

Noi discutam, dezbatem, analizam.

Nu venim aici sa spunem pe rand:

-Sunt ateu!

-Si eu!

-Si eu!

LaLaLa...

Apare o mica problema . Cand vezi un om murind de sete incerci sa ii dai sa bea.Dar el nu vrea sa bea si respinge.

Oricat s-ar incerca discutii pe aceasta infinita tema rezultatul este zero.

Eu stiu ca Dumnezeu exista. Iar altul spune ca el stie ca Budha exista. Etc.Dar acestia STIU. Nu au nevoie sa explice sau sa creada sau sa justifice sau sa teoretizeze.

Simpla incercare de a raspunde sau verbaliza aceasta duce fie la contraziceri si/sau incercari de dus in logica vs stiinta vs religie etc. Never ending story.

Stiu ca atunci cand si daca va trebui unii din cei care acum sint atei sau agnostici vor STI la randul lor.

Astazi priveam cum un coleg stia si explica totul despre tot. Era expert in sex, religie, fotbal, politica, hr, psihologie, it, etc. Practic era perfect. Odata eram si eram si eu la fel. Stiam totul despre tot. Dupa primul curs de IT am inceput sa stiu din ce in ce mai putine. Iar acum stiu nimic despre tot. Sau aproape nimic.Si sunt din ce in ce mai constient de greseli, pacate, etc. Si de cat de departe si de jos sunt.

Extrapoland la subiectul topicului - logica si stiinta nu pot explica decat o parte din Universul inconjurator.

Sufletul, inima si mintea cand sunt in armonie, divinitatea ( sub orice forma ar fi numita ) se releva.

E greu sa iubesti cu mintea si judeci cu sufletul si totusi o facem mai intotdeauna.

Dragostea si intelegerea vin din suflet, cel de sorginte divina. Mintea si trupul sunt doar mecanismele de telurizare si de implementarea ale unei etape.

A intelege , iubi, ierta , trai, evolua vin in momentul in care are loc o evolutie , un pas inspre inaltarea spirituala.

Cel mai mare truc al demonului n-a fost sa convinga omul ca nu exista ci , dimpotriva, acceptand ca exista bine si rau si ca modul de ispasire acceptat ( existenta divinitatii ) trebuie sa fie repectat - cu mica mica amanare - mai e timp pana pleci sa ceri iertare, sa te cureti de greseli..etc. Si iata cum , cu propriile arme suntem invinsi de o aparent, logica abordare.

Poate ca era mai bine sa aplic ce am decis - cu placere si cu tot ce pot/stiu ajut pe cineva care vrea sa apuce de motociclit si s-a decis- si respectiv voi face tot ce pot ca pe un indecis sa il conving sa uite de acest gand - tradus in discutia asta - impartasind convingerile mele intr-un loc in care este o abundenta de atotstiutori imi asum riscul realitatii din fiece topic de aici. :)

Link spre comentariu

Eu stiu ca Dumnezeu exista. Iar altul spune ca el stie ca Budha exista. Etc.Dar acestia STIU. Nu au nevoie sa explice sau sa creada sau sa justifice sau sa teoretizeze.

Aici e punctul de contrazicere dintre noi. Nu stii. Ei nu STIU. Tu doar crezi. Ei cred, cu ardoare ce-i drept, dar CRED, nu STIU.

Link spre comentariu

Cred ca de fapt asta e singurul aspect uimitor la religie: atat de multi oameni cred in ceva in favoarea caruia nu exista nici un fel de dovada reala.

Exact cum se spunea si intr-un documentar (in "Root of all Evil" cred) se merge pe principiul daca nu pot dovedi ca nu exista un ceainic ce orbiteaza in jurul soarelui din cauza luminii prea puternice a acestuia, inseamna ca exista.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat
Aici e punctul de contrazicere dintre noi. Nu stii. Ei nu STIU. Tu doar crezi. Ei cred, cu ardoare ce-i drept, dar CRED, nu STIU.

Ca sa fie o contrazicere ar trebui sa avem o miza de disputat.

Cred ca nu avem insa nici una. Ba dimpotriva, avem "amandoi "acceasi parere. Difera doar perspectiva.

STIU si CRED in contextul acesta nu sunt sinonime - unul este expresia certitudinii celalalt nu.

Ca joc de logica si , pentru mine, ca sursa de informare - azi treceam pe langa barajul de la Ciurel si acolo pe deal este ceva..cu o mare cruce deasupra. o " biserica" de pocaiti mi s-a spus. Aia ..ce hram poarta in contextul discutiei ?

Link spre comentariu

Daca vrei sa discutam despre "toleranta" la care indeamna religia, cititi va rog:

http://www.cetatea-crestina.org/familia/

O sa aveti impresia pe alocuri ca cititi Mein Kampf, numai ca Hitler nu era chiar atat de rasist

WOW. M-am intristat. Stiam dintotdeauna inclinatiile rasiste ale bisericii, discriminarea rasiala (si sexuala) a fost tot timpul prezenta in politica interna a bisericilor, da nu am vazut-o niciodata atat de agresiv asezata in pagina. Si asta nu pe un site anti-biserica, sub forma de citate scoase din context...ci pe un site al lor, ca "invatatura". Mi-e scarba...

Link spre comentariu

Buna ziua la toti ateii,dar mai ales credinciosilor.

Eu sunt un fost ateu ,dar mi s-a intamplat ceva si am aflat ca Dumnezeu exista cu adevarat. Ce trebuie sa fac in continuare?

Link spre comentariu

Vizitator PopaCosmin
...altul spune ca el stie ca Budha exista...

ce faci bre trecusi la religie?

on-topic... sa-i bati obrazul aluia care a zis ce a zis despre buda :)

Link spre comentariu

Ca sa fie o contrazicere ar trebui sa avem o miza de disputat.

Cred ca nu avem insa nici una. Ba dimpotriva, avem "amandoi "acceasi parere. Difera doar perspectiva.

STIU si CRED in contextul acesta nu sunt sinonime - unul este expresia certitudinii celalalt nu.

Ca joc de logica si , pentru mine, ca sursa de informare - azi treceam pe langa barajul de la Ciurel si acolo pe deal este ceva..cu o mare cruce deasupra. o " biserica" de pocaiti mi s-a spus. Aia ..ce hram poarta in contextul discutiei ?

Nu inteleg intrebarea. Care e treaba cu biserica de la Ciurel si hramul ce il poarta?

Ca sa stii ceva, trebuie sa ai dovezi irefutabile, si argumente care sa intareasca o explicatie plecata de la o ipoteza.

Ca sa crezi ceva, nu ai nevoie decat de o ipoteza. Argumentele si dovezile devin irelevante, tu doar crezi ca e asa cum iti doresti sa fie, ignorand orice fel de combatere a ipotezei tale.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat
ce faci bre trecusi la religie?

on-topic... sa-i bati obrazul aluia care a zis ce a zis despre buda :)

:)

Imi amintisi de povestile din calatoria aia europiana , cu cortu, capre, etc. Fain , fain.

Mi se face dor de un drum ca ala si te felicit inca odata pentru asta.

Nu "trecui" ca nu plecai , doar o vreme am fost in "delegatie" .

Cu Buda ala nu stiu , nu ma bag, pe CI-ul meu scrie Romania :)

Link spre comentariu

Buna ziua la toti ateii,dar mai ales credinciosilor.

Eu sunt un fost ateu ,dar mi s-a intamplat ceva si am aflat ca Dumnezeu exista cu adevarat. Ce trebuie sa fac in continuare?

Salut.

Nu iti spune nimeni ce trebuie s faci.

Dar te rog, dezvolta.

Poti spune ce ti s-a intamplat si te-a convins ca Dumnezeu exista?

Cred ca nu vorbesc doar in numele meu cand spun ca as vrea foarte mult sa vad cum se trece de la ateism la credinta. Cum a avut loc trecerea? Care a fost Marele Argument? Un miracol?

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic