Sari la conținut

Noi Reglementari Pt. Mopede


Purghy
 Share

Postări Recomandate

Astazi (vineri) am dat niste ture cu scuteru seara, pe la 21.30-22 asa....am vazut un echipaj de politie rutiera si de-al dracu m-am fatzait pe langa ei de vreo 4-5 ori...doar se uitau la mine asa suspect.....deodata imi face un politist semn sa opresc. .. mai erau 2 cu scuterele opriti, amandoi fara casca,fara numar, fara permis...

 

Eu: Buna Seara, de ce m-ati oprit?

Politist: Buna seara, actele la control, buletinu si permis daca aveti (radea asa suspect, credea ca n-am permis, sau dovada)

Eu: Am doar permisu la mine, poftim

Politist: Foarte bine domnu Sima (si zice catre celalalt politist "ia uite-l p-sta are si permis). Dar vesta pasagerului unde este?

Eu: Pai nu-mi trebuie vesta, in lege scrie ca doar cei cu moped trebuie sa poarte, iar eu am scuter.

Politist: Da-mi Talonu!....aa,da.. ai dreptate asa scrie in lege, tu ai scuter. Poftim actele, poti sa pleci.

Eu: Si pana la urma de ce m-ati oprit? dar amenda pentru vesta cat e?

Politist: 1mil700. a fost un control de rutina.

 

sa ma pish pe controlu lor..

 

deci, am scuter, nu am moped... NU-MI TREBUIE VESTA :crack:)) am scapat de un stres. :ok:

 

Bafta :cheers:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 124
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Dupa legea veche chiar daca aveai caracteristicile tehnice prevazute de lege(45km/h, <50cc etc.) insa in certificat scria SCUTER aveai nevoie de permis el nefiind moped...acesta este unul din motivele pt care majoritatea scuterelor sunt trecute ca moped. In ceea ce ma priveste si al meu tot SCUTER este trecut si nu mi s'a cerut nimic. Cu 2 seri in urma ma aflam intr'un grup de 5 scutere si le'am blanit toti sa prindem un verde...din contrasens venea un nenea politist pe motocicleta care vazand "hazardu'" a dat sa caute statia insa pana a reusit sa o gaseasca noi am trecut, insa potoliti ca in sensul nostru la vreo 10m mai era o masina de la rutiera. Intr'o fractiune de secunda ma trezesc cu magaoaia de ~250kg langa mine spunandu'mi sa trag pe dreapta(fiind primul din coloana de 3 care am mai ramas ceilalti 2 depasind si masina de politie). Ne'a vazut tinerei si nelinistiti si a inceput cu cateva sfaturi mamoase, o mica predica despre respectarea reciproca dupa care documentele :ok: sa ne noteze doar. Mentionez ca din cei 3 doar 1 dintre noi era inscris la primarie(si de 125cc pe deasupra da nu'i asta o problema). Eu am scos certificatul de inmatriculare si buletinul, agentul cerandu'mi si permisul...la care eu: "Respecta conditiile prevazute de lege pt conducerea fara permis." asta deschide, se uita, vede datele si nu spune nimic. Apoi au sarit toti pe cel cu nr galbene ca de ce nu are vesta, iar eu il intreb pe unul dintre ei daca noi cu nr de politie avem nevoie, omu' a zis clar ca NU! Asa ca nr de politie ofera mai multe avantaje cum ar fi nepurtarea vestei reflectorizante(desi ea in sine e menita sa ajute), nu suntem obligati sa mergem numai pe langa bordura spatiul alocat pe carosabil fiind ca si cel al unei masini(nu tin conservarii cont de asta anyway) si probabil putem merge si in paralel. O alta chestie ar fi mersul pe autostrada de care nu sunt sigur...insa stiu ca nu'ti este permis in cazul in care ai nr galbene. Si probabil ca mai sunt da nu imi dau seama pe moment... Numai bine!

Editat de crettz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da mereti pe`o roata ca nu va zice nime nimik` :ok:) ... desi instructoru meu zicea ca crede ca s`o bagat in lege ca nu mai ii voie pe`o roata :cheers: ....da as vrea sa vad si io unde scrie in lege ca nu`i voie...

pai nici asta nu e voie ... indiferent pe care dintre roti ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da mereti pe`o roata ca nu va zice nime nimik` :cheers:) ... desi instructoru meu zicea ca crede ca s`o bagat in lege ca nu mai ii voie pe`o roata :crack: ....da as vrea sa vad si io unde scrie in lege ca nu`i voie...

24.gif unde in lege scrie ca n-ai voie sa mergi pe mijlocul strazii dezbracat ?

 

... :ok:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Art. 101. - (1)

7. conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu doua roti, fara a se asigura contactul cu partea carosabila pe ambele roti. - asta e la amenzi :blink:

 

Asta inseamna ca nu ai voie sa mergi cu motorul pe o roata :crack:

 

Si am cautat in codul rutier si faza cu cursurile de legislatie - nu exista asa ceva in codul rutier + am intrebat instructor scoala de soferi si a zis ca singurul lucru necesar sa conduci un moped este sa ai 16 ani, asta ar fi singura piedica :crack:

 

Oricum voi ati scapat de vesta, eu de cursurile de legislatie :cheers: :ok:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Art. 101. - (1)

7. conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu doua roti, fara a se asigura contactul cu partea carosabila pe ambele roti. - asta e la amenzi :lol:

 

Asta inseamna ca nu ai voie sa mergi cu motorul pe o roata :ok:

 

Si am cautat in codul rutier si faza cu cursurile de legislatie - nu exista asa ceva in codul rutier + am intrebat instructor scoala de soferi si a zis ca singurul lucru necesar sa conduci un moped este sa ai 16 ani, asta ar fi singura piedica :crack:

 

Oricum voi ati scapat de vesta, eu de cursurile de legislatie :crack: :ok:

ai scapat o pu...a , iti trebe cursul sau permis ...

 

Arata`mi articolu din codu rutier sau din orice lege unde scrie ca nu`i voie si atunci nu o sa ma ridic niciodata :blink:

baietica , eu zic sa studiezi cartea aia si mai vorbim ... eu SPRE DEOSEBIRE DE TINE am permis , adica am luat un examen adica stiu mai bine ca tine legislatia ... mergi usor sa nu te-mpiedici :cheers:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si io` am citit cartea de cateva ori da articol legat de asta tot nu am gasit ... instructoru tot mi`o zis si el ca scrie undeva da nu stia nici el unde .... amu o sa mai caut si o sa ma interesez ... :cheers:

nu se prea vede ca ai citit cartea de cateva ori.....

eu am citit o singura data legislatia in intregime si am retinut si partea legata de cursul de legislatie necesar pentru a conduce un moped.

deci bafta la studiat :ok:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da ce am zis io` ceva de cursu de legislatie ???? io` fac pt permis ... io` zic ca toti ar trebui sa fie obligati cel putin la orele de circulatie sa mearga sa fie prezenti sa auda macar .... ca am vazut la specimene in sala de cursuri .............. hoho ... deci is foarte de acord cu cursu ala ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bai fratilor eu nu vad unde ati gasit voi ca scrie in codul rutier CURS DE LEGISLATIE, si ca este obligatoriu pentru persoanele ce doresc sa circule cu moped. Poate o exista dar nu cu numele asta. M-am interesat dar nu exista curs de legislatie. Daca totusi trebuie spuneti-mi si mie cum se numeste sa stiu ce ma duc sa vorbesc cu instructorul, sa nu mor prost :|

 

Daca scrie acolo inseamna ca exista si sanctiune...la nerespectarea normelor de circulare cu mopedul cred, la amenzi de gradul III

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista in codul rutier referire la cursul de legislatie, chiar daca pana acum 2 zile eram de acord cu voi. Am fost opriti IAR din cauza unor "specimene" din grupul nostru care au folosit in mod abuziv semnalele sonore. Si cand am prezentat personal documentele, ca de fiecare data, m'a intrebat de permis, iar eu: "N'AM" :hug: la care agentu imi explica ca imi trebuie cel putin un curs de legislatie care se face la orice scoala de soferi. Dupa care m'a pus sa'l urmez la masina sa imi demonstreze...a scos carticica cu codul rutier si mi'a aratat un articol in care scria clar ca orice conducator de mopede trebuie sa posede un curs de legislatie sau permis categoria A1,A,B etc. Mai nou la categoria "mopede" intra absolut tot de 49 : pedaliere, scutere, motorete etc cu conditia sa respecte acele caracteristici impuse de lege. In concluzie, cum am mai spus si intr'un post anterior, fiecare de la circulatie au cate'o parere diferita desi daca esti oprit si nu ti se spune nimic de permis si curs, asta nu inseamna ca nu esti obligat sa le ai ci ca agentul a fost mai de "Doamne ajuta". Asa ca puneti burta pe carte oameni buni ca riscam de dosar penal in caz de doamne fereste vreun accident si nu numai :what:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mc crettz! :hug:

 

Deci pana la urma tot trebuie sa fac cursurile alea :what: . Eu nu zic ca nu e nevoie de ele, pentru ca stiu ca mai sunt si de-aia mai :what: care nu stiu nici un semn de circulatie. Si daca le fac macar am un motiv in plus sa nu se mai ia nenea militian de mn :D

Editat de Rolly
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta-i legea in care zice de curs!

 

 

Art. 160. – (1) Bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.

(2) Persoanele care nu poseda permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei scoli autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule .

 

si ca sa nu ne mai "certam" pe legislatie pun aici cam mai totul ce e legat de mopede!

 

LEGEA nr. 49/08.03.2006, pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe dumurile publice.

 

Art.6 pct. 6 :

6. autovehicul – vehiculul echipat cu motor in scopul deplasarii pe drum. Troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite in exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;

 

Artr.6 pct. 21 si 22 :

21. moped- vehiculul cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si acre este echiopap cu motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm 3 sau cu un motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala este de cel mult 4 kw;

22. motocicleta – autovehiculul cu doua roti, cu sau fara atas, echipat cu un motor care are o capacitate cilindrica mai mare de 50 cm 3 si/sau a carui viteza maxima, prin constructie, depaseste 45 km/h;

 

Art. 6 pct. 35 :

35. vehicul – sistem mecanic care se deplaseaza pe drum, cu sau fara mijloace de autopropulsie, utilizat in mod current pentru transportul de personae si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari;

 

Art. 9 :

“Art.9. – (1) Pentru a fi inmatriculate, inregistrate sau admise in circulatie, autovehiculele, mopedele, remorcile si tramvaiele trebuie sa fie omologate in conditiile legii.

(2) Categoriile autovehiculelor care pot fi admise in circulatie fara a fi omolagatate se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, cu avizul Ministerului Administratiei si Internelor – Inspectoratul General al Politiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(3) Documentul acre atesta omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberata in conditiile legii.

(4) Pentru a fi mentinute in circulatie, vehiculele inmatriculate se supun inspectiei tehnice periodice.

(5) Inspectia tehnica periodica se efectueaza in statii autorizate, conform legislatiei in vigoare.

(6) Pentru autovehiculele apartinand institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, inspectia tehnica periodica se poate efectua si in statii proprii, autorizate potrivit legii.”

 

Art. 12 :

“Art.12. – (1) Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia celor trase sau impinse cu mana si a bicicletelor, trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, dupa caz, sis a poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevazute in standardele in vigoare.

(2) Vehiculele care nu sunt supuse inmatricularii sau inregistrarii pot circula pe drumuriel publice numai in conditiile prevazute prin regulament.”

 

Art. 14 :

“Art.14. – (1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun inmatricularii, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora.

(2) Categoriile de vehicule care nu sunt supuse inmatricularii sau inregistrarii, precum sic eel care nu se supun inspectiei tehnice periodice se stabilesc prin ordin comun al ministrului transporturilor , constructiilor si turismului si al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

 

Art. 20 :

“Art.20. – (1) Pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa posede permis de conducere corespunzator si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc autovehiculele din categoriile A1 si B1, care trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani impliniti.

(2) Pentru a conduce pe drumurile publice tractoare, masini si utilaje autopropulsate sgricole, forestiere sau pentru lucrari, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile prevazute in regulament.

(3) Conducatorii de tramvaie sau vehicule care efectueaza transport public de personae, precum si cei care conduc autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 7,5 tone sau cu gabarite depasite ori care transporta produse sau substante periculoase trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti.

(4) Conditiile de obtinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.”

 

Art. 23 pct 9 :

(9) Categoriile sau subcategoriile de vehicule pentru care este necesara obtinerea permisului de conducere, precum si conditiile concrete de obtinere a acestuia se stabilesc prin regulament.

 

Art. 38 :

“Art.38. – Conducatorii vehiculelor, cu exceptia celor trase sau impinse cu mana, precum si instructorii auto atestati sa efectueze instruirea practica a persoanelor pentru obinerea permisului de conducere si examinatorul autoritatii competente, in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, sunt obligate sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiate sau medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea politistului rutier.”

 

Art. 44 (3) :

(3) Conducatorii motocicletelor si mopedelor sunt oblicati sa foloseasca luminile de intalnire pe toata durata deplasarii acestora pe drumurile publice.

 

Art. 48-1si 2 :

“Art.48 1 . – (1) Limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h.

(2) Pe anumite sectoare de drum in interiorul localitatilor, administratorului drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoria A si B, si limte de viteza superioare, dar nu mai mult de b8 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere.

(3) Pe anumite sectoare de drum, tinand seama de imprejurarisi de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu avizul politiei rutiere, poate stabili si limite de viteza inferioare, darn u mai putin de 10 km/h pentru tramvaie si de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

(4) limitele maxime de viteza, in afara localitatilor sunt:

a) pe autostrazi – 130 km/h;

:hug: pe drumurile express au pe cele nationale europene (E) – 100 km/h;

c) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Art.48 2 . – (1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile su subcategoriile de autovehicule prevazute la art.16 alin.(2) sunt:

a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A, B si BE;

:what: 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, CE, D si DE si subcategoriile D1 si D1E;

c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1, C1 si C1E;

d) 45 km/h pentru tractoare si mopde.”

 

Art. 64 :

“Art.64. – (1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani.

(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteai trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani.

(3) Bicicletele si mopedele care circula pe drumurile publice, trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pet imp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.”

 

Art. 67 :

“Art.67. – Regulile privind circulatia pe drumurile publice a mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala, a conducatorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum si de animale se stabilesc prin regulament.”

 

Art. 68 (1) :

“Art.68. – (1) pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor in vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau impinse cu mana, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cause, nu pot depasi viteza de 50 km/h.”

 

Art. 68 (2) :

“Art.68 2 . – (1) Vehiculele inmatriculate sau inregistrare, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatory pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertelor prin accidente de circulatie, conform legii.”

 

Art. 77 :

“Art.77. – (1) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

(2) Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu numar fals de inmatriculare sau de inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

(3) Tractarea unei remorci neinmatriculate sau neinregistrate ori cu numar fals de inmatriculare sau de inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.”

 

Art. 78 :

“Art.78. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carui permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau acesta i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei personae care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.”

 

 

 

 

 

Regulament de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

 

 

Art. 16. – in circulatia pe drumurile publice, mopedul trebuie sa fie echipat cu:

a) instalatie de franare eficace;

:what: sistem de avertizare sonora;

c) instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protectie a mediului;

d) lumina de culoare alba in fata, respectiv lumina si dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie in spate;

e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers, in fata si in spate;

f) placuta cu numarul de inregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fara a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare si semnalizare.

 

Art. 22. – La inregistrare, vehiculelor li se atribuie placute cu un singur numar de inregistrare, care trebuie sa aiba:

a) fondul fluorescent-reflectorizant de culoare galbena, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra, pentru vehiculele inregistrate la consiliile locale;

:D fondul fluorescent-reflectorizant de culoare alba, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra, pentru autovehiculele care se inregistreaza la Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, la Serviciul Roman de Informatii.

 

Art. 25 – (1) Numarul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la consiliile locale se compune din denumirea localitatii si abrevierea denumirii judetului, scrise cu litere cu caractere latine majuscule, precum si dintr-un numar de ordine, format din cifre arabe.

 

Art. 26. – (1) Proprietarul sau detinatorul legal trebuie sa fixeze placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare in locurile special destinate, la partea din fata si din spate a autovehiculului sau tramvaiului, dupa caz, iar la motocicleta si la remorca, numai la partea din spate.

(2) Se interzice circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu au montate placutele cu numarul de inmatriculare sau, dupa caz, de inregistrare, in locurile stabilite.

 

Art. 30. – Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:

a) CATEGORIA A: motocicleta cu sau fara atas;

k) SUBCATEGORIA A1: motocicleta cu o capacitate care nu depaseste 125 cmc si o putere care nu depaseste 11 kW;

 

Art. 33. – Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa aiba varsta de cel putin 16 ani impliniti, pentru subcategoriile A1 si B1;

:sick: sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E si Tr;

c) sa aiba varsta de cel putin 21 de ani impliniti, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb si Tv, precum si subcategoriile D1 si D1E;

d) sa fie apta din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea;

e) sa nu fi fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul;

f) in cazul in care a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, sa faca dovada ca indeplineste conditiile prevazute de art.116 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata, pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere.

 

Art. 37. – Permisul de conducere se elibereaza de catre serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care candidatii au sustinut examinarea, potrivit art.32.

 

Art. 38. – (1) Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul sa conduca o motocicleta cu o putere care depaseste 25 kW sau un raport putere/greutate care depaseste 0,16 kW/kg ori o motocicleta cu atas cu un raport putere/greutate care depaseste 0,16 kW/kg, numai daca are o experienta de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificatii tehnice inferioare sau daca persoana are 21 de ani si promoveaza un test specific de cunostinte si comportament.

 

Art. 40. – (1) Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce si autovehiculele din subcategoria pe care aceasta o include.

 

Art. 98. – (1) Se interzice transportul pe motociclete si pe mopede a mai multor persoane decat locurile stabilite prin constructie, precum si al obiectelor voluminoase.

(2) Copiii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.

 

Art. 160. – (1) Bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.

(2) Persoanele care nu poseda permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei scoli autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule .

 

Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:

a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul avand semnificatia „Accesul interzis bicicletelor”;

:eek: sa invete sa conduca biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;

c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

d) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;

e) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;

f) sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

g) sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;

h) sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat in fata un suport special, precum si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;

j) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;

k) sa circule pe aleile din parcuri sau gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;

l) sa circule pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, fara sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 14 si 16;

m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.

n) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor;

o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau moped;

p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;

r) sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;

s) sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate. iar, conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba, in plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului.

Editat de sml
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

DE UNDE AI LUAT ASTEA FRATZICA IA ZI!!!

 

"fratzica", le-am luat de la o agentie de presa, in urma unui comunicat al Brigazii de Politie Rutiera.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da conform codului rutier nu orice conducator are obligatia sa circule pe bada de langa bordura(cu exceptia autostrazilor).... eu asa stiu ca ocupi benzile de la dreapta la stanga... adica presupun ca si mopedu are voie sa treaca pe stanga la o depasire

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai daca stai sa gandesti in conformitate cu codul rutier, mopedul nu depaseste 45km/h :what: deci nu prea vad ce ai putea sa depasesti...o caruta sau un vehicul in stationare cu avarie ce ocupa prima banda. Plus ca scrie ca mopedul poate trece pe banda din stanga doar atunci cand urmeaza sa faca stanga, deci nu cred ca ai voie decat pe margine ca si cu bicicleta :hug:.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai daca stai sa gandesti in conformitate cu codul rutier, mopedul nu depaseste 45km/h :what: deci nu prea vad ce ai putea sa depasesti...o caruta sau un vehicul in stationare cu avarie ce ocupa prima banda. Plus ca scrie ca mopedul poate trece pe banda din stanga doar atunci cand urmeaza sa faca stanga, deci nu cred ca ai voie decat pe margine ca si cu bicicleta :hug:.

frate la noi sunt destui fitosi care merg cu masini straine modele noi (ma rever bmw, vw, skoda etc... sub 20 la ora, cu ditamai tancurile de nici nu ai loc sa ii depasesti daca esti cu masina pe vreo straduta mai mica)

si mi se pare absurd... cauta sa vezi la circulatia pe benzi ca s-ar putea sa fie acceasi specificatie si pt autovehicule

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic sa nu mai gandim in conformitate cu codu' ca si'asa se bat cap in cap mai multe chestii :hug: In cod nu se face referire la vreo diferenta intre mopedu' inregistrat si cel inmatriculat desi ele sunt.

Editat de crettz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic sa nu mai gandim in conformitate cu codu' ca si'asa se bat cap in cap mai multe chestii :hug: In cod nu se face referire la vreo diferenta intre mopedu' inregistrat si cel inmatriculat desi ele sunt.

pacat ca amenzile se dau dupa cod :|

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...