Sari la conținut

In caz de accident - cum procedam?


28fun
 Share

Postări Recomandate

Rolul acestui post / topic?

Acesta se vrea un fel de indrumar cu un set de masuri si actiuni structurate logic pentru a fi dat rudelor apropriate (familiei, prieteni buni, etc) care sa stie cum sa procedeze in cazul unui accident, avand in vedere ca acestia nu sunt familiarizati nici cu sistemul sanitar de urgenta din Romania, nici cu ce trebuie facut (dpdv legal, administrativ, juridic, etc) in cazul unui accident moto.

 

Se aplica numai in cazul unui accident grav, in care accidentatul este luat cu salvarea si dus la spital (constient sau inconstient) iar o parte din deciziile ulterioare se iau de catre acestia. Nu este un topic de prim-ajutor (exista deja asa ceva) ci un topic menit sa instruiasca persoanele apropriate ce sa faca dupa ce accidentatul ajunge la un spital, in viata.

 

Eu am dat “share” acestui document familiei astfel incat daca patesc ceva sa stie cum sa procedeze. Il pun aici in ideea in care voi puteti sa il completati si sa il impartasiti apoi cu cei apropriati.

CUM SA PROCEDEZE FAMILIA IN CAZUL UNUI ACCIDENT? 1.1. Daca e grav (cu spitalizare)

Masuri urgente de luat de catre familie:

 

 

 

 

  1. Afla rapid spitalul de internare, sectia, medicii care sunt responsabili. In cazul in care accidentul este grav, probabil ca salvarea te duce la cel mai important spital, la terapie intensiva / urgente.
  1. Apeleaza la toti cunoscutii si relatiile mai multe relatii / pile din sistem.Sa speram ca nu ajungem aici. Totusi, daca se intampla, trebuie sa tinem cont ca suntem in Romania si sistemul sanitar este cel care este. Prin urmare, pentru a avea un tratament medical relativ decent este necesar ca sa:
  • fii internat intr-un spital decent (dotat cu toate cele necesare -apatatura pt investigatii, personal medical relativ competent)
  • sa existe niste medici buni si relativ motivati

Prin urmare in aceste cazuri, ar trebui puse in miscare absolut toate relatiile personale, cunostiintele mai apropriate sau mai indepartate pe a avea acces, in final, la niste doctori priceputi si mai ales motivati sa acorde o asitenta medicala optima.

  1. Disponibilizeaza niste bani lichizi (este f necesar pt spagile de la spitale + medicamente + consumabile + alte cheltuieli medicale - pt moment nu conteaza sursa banilor - imprumuturi, cunostiinte, etc - o parte se pot recupera ulterior de la vinovat, asigurari, etc)
  1. Daca conditiile pacientului o permit, sa se faca interventiile necesare (pile, cunostiinte, etc) pt a se face un transfer catre un spital mai bun (aparatura, medici, locatie, etc).
  1. Sa se puna accent pe realizarea investigatiilor medicale amanuntite. Familia trebuie sa se asigure ca sunt realizate la timp toate investigatiile medicale (si aici s-ar mai putea sa fie o problema tinand cont ca uneori nu exista toate consumabilele sau toate conditiile pt realizarea unor investigatii de imagistica

     

    Ce trebuie verificat cu prioritate?

    Hemoragiile interne reprezinta unul dintre cele mai pacatoase chestiuni in cazul accidentelor moto. Au fost cazuri de probleme mari in cazul unor pacienti care au fost internati pt accidente de complexitate relativ redusa sau medie si la care au intervenit ulterior probleme mari / decese din cauza unor hemoragii interne nedepistate la timp.

Mai trebuie tinut cont ca din diverse cauze mai obiective sau nu, nu tot timpul in Romania se pot face toate investigatiile si tratamentele necesare, asa ca uneori este posibil sa fie necesar un transfer catre o clinica din strainatate (in special pt recuperare sau pt operatiimai dificile)

  1. Posteaza anunt pe motociclism.ro - pt donare de sange (daca e cazul). Deseori, in cazul accidentelor moto, din cauza hemoragiilor interne este nevoie de transfuzii de sange. Uneori, acestea nu se gasesc. Beneficiul vine insa in comunitatea moto care este desul de unita si reactioneaza.

    De aceea, este o idee destul de buna ca familia sau alti cunoscuti sa posteze un anunt de donare de sange (daca e necesar) pe forum. In cazul in care anuntul este postat de familie, trebuie facut un scurt instructaj despre detaliile de acces (nu va avea nimeni rabdare in acele momente sa isi faca un cont nou, etc)

 

Adresa este: /

User: (nume user) Parola: (parola)

Ce trebuie spus intr-un astfel de topic:

- trebuie pus un anunt la rubrica accidente (ca o chemare de ajutor inca din subiectul topicului)

- sa se spuna urmatoarele elemente cheie:

- numele pacientului care are nevoie de transfuzie

- grupa sangvina

- spitalul unde este pacientul si/sau unde se poate dona pt el

 

 

Ce sa faca familia din punct de vedere juridic - in cazul unui accident grav
  1. Posteaza anunt pe motociclism.ro - pt martori / marturii / etc. Tot pe forum se pot adresa rugaminti pt eventual martori oculari ai evenimentului (de regula motociclistii sunt solidari si opresc la scena unui accident si acorda asistenta)

  2. Recupereaza camera video sau alt echipament de inregistrare In cazul in care altcineva este vinovat de accident, este foarte posibil ca sa nu fie sincer ulterior in declaratii. De aceea trebuie urmarite urmatoarele aspecte:

1) daca a existat un action camera montat pe casca sau ghidon - sa fie recuperat si sa se recupereze inregistrarile de pe el.

2) daca in zona exista camere de supraveghere (intersectiile semaforizate mai importante au) sa se obtina o copie a inregistrarilor (trebuie actionat cu destul de multa insistenta intrucat aceste inregistrari sunt in unele cazuri pastrate pt o perioada limitata de timp)

  1. Contacteaza un avocat. In Romania, legea este uneori ambigua, politia isi face treaba la relanti, iar martorii evita sa se bage si in plus justitia este foarte lenta. Viciile de procedura fac viata mai usoara celor vinovati iar firmele de asigurari vor cauta orice portita legala sa nu plateasca. De acceea, trebuie contactat cat mai rapid un avocat pentru a ne asigura ca ancheta accidentului se deruleaza in conformitate cu legea, fara vicii de procedura iar actele pe care le semnam sau actiunile pe care le realizam sunt in avantajul nostru la un proces ulterior.

  2. Vorbeste / insista ca politia si pune-i sa isi faca treaba ok. Trebuie sa obtii de la ei un document- proces verbal al anchetei care stabileste circumstantele producerii accidentului si declaratiile celor implicati si eventual verdictul acestora cu privire la cauzele reale ale accidentului.

     

    In anumite cazuri (de regula cand vinovatul este un mare mahar si exista circumstante agravante - ex. baut, fara permis, etc), politia strecoara uneori in mod voit o serie de vicii de procedura ca sa ii faca viata mai usoara respectivului (de exemplu, alcoolemia se masoara de 2 ori, la interval de 1h insa au fost cazuri in care s-a masurat in mod inexplicabil o singura data - in acest caz, chiar daca vinovatul era baut, aceasta nu a putut fi admisa ca proba, nefiind administrata corespunzator). Daca intervin asemenea masamulizari ale situatiei, ameninta cu presa, etc.

     

    De aceea este important sa vorbim din timp cu un avocat, se asigura ca ii poate constrange, in mod legal, pe politisti sa isi faca treaba mai bine.

     

    In anumite cazuri (de regula la proces si mai putin in la politie), ar putea sa fie necesara o expertiza legala care sa certifice anumiti parametri (viteza, stare tehnica, etc). Expertii sunt uneori insa usor de mituit de catre cei vinovati, de acceea uneori trebuie realizata o contra-expertiza (pt aceasta ar trebui sa stim care sunt niste experti ok)

  1. Tine evidenta tuturor cheltuielilor cauzate (spital, doctori, spagi si medicamente) - inclusiv cu chitante acolo unde se poate.

     

    Toate acestea sunt importante pentru a putea ulterior sa le enuntam ca si cereri de despagubiri intr-un proces civil. Cheltuielile pe care in mod normal le putem argumenta cu cifre / acte intr-un asfel de proces sunt:

    1. cheltuieli de reparatie moto avariat si inlocuire echipament
    2. cheltuieli de tractare de la locul accidentului la service / etc
    3. cheltuieli medicale / tratamente / recuperare / etc (incl tratamente psihiatrice pt depasirea traumei accidentului)
    4. cheltuieli si pierderi cauzate de lipsa de la locul de munca (cel putin echivalentul salariilor pe perioada aferenta spitalizarii si indisponibilitatii dpdv medical
    5. cheltuieli de transport (cheltuieli ocazionate de indisponibilitatea vehicolului pe perioada reparatiei)
    6. alte cheltuieli si daune morale

(toate aceste cheltuieli in mod normal trebuie suportate de catre asigurarea vinovatului - de aceea este important sa nu ne rezumam in cererea pt despagubire doar la prima categorie)

 

 

  1. Sa pastram intr-un garaj / spatiu de depozitare ramasitele moto pt ca sunt utile la o eventuala expertiza ulterioara.
Ce facem noi si/sau familia in cazul unui accident usor

(in cazul in care accidentatul este constient si nu are rani grave sau care ii pun viata in pericol)

 

 

 

 

  1. Daca e cu o ranire, fie ea si cat de usoara - cheama salvarea (ajuta si ulterior la decontarea cu vinovatul) si politia pt constatare
  2. Chiar daca te simti bine, insista pentru realizarea unor investigatii medicale complete (radiografii, tomograf, eventual RMN) pt depistarea timpurie a oricaror probleme
  3. Nu fa constatare amiabila (nu prea e ok daca se cheama ambulanta) - in general prin amiabila se da apa la moara companiilor de asigurari pt a nu plati.
  4. Salveaza inregistrarile video din helmet cam, surse publice, camere de supraveghere din zona / etc
  5. Fa poze la scena accidentlui cat mai repede posibil (cu telefonul, tableta sau chiar roaga un trecator sa faca poze cu telefonul lui daca tu nu ai sau daca s-a spart in timpul accidentului - cere-i nr de telefon pt a recupera poza ulterior si pt a-l lua ca martor)
  6. Identifica un avocat pt a-i preda cazul si pt a obtine despagubiri si pt echipament moto, daune morale daca e cazul (pastreaza si factura echipamentului)

 

 

Cam acestea sunt in linii mari “check-list”-ul meu pentru noi si rudele apropriate in cazul nedorit al unui accident. Daca este cazul, astept completari, ajustari, sugestii.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

gata...asa nu mai merge...ce incostient si nestiutor am fost pana acum....de urgenta montez laptopul pe mobra si voi merge cu el deschis...doar pe aceasta pagina!!!dac-o fi sa ma imprastii....voi striga cu ultimele puteri...CITITI LAPTOPUL,CITITI LAPTOPUL!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...