Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

pai daca aia e spiritualitatea cf definitiei tale UNII atei sunt spirituali. Dar nu toti.

UNII atei desi nu cred in zeitati cred ca pot exista alte forme de viata diferite, poate chiar si fara "flesh and blood" - exprimate energetic (pana la urma materia e o forma de manifestare a energiei. daca noi suntem constientii in ACEASTA forma de manifestare a energiei se admite POSIBILITATEA ca sa existe constiinta si in alte forme de manifestare ale energiei.) Si acele fiinte pot sa se nasca, sa creasca si sa moara / sa fie omorate. dar altfel decat noi.

Unii atei cred in reincarnare. Altii cred ca exista extraterestri (materiali sau energetici). Altii nu cred in nici una din treaburile astea, pe principiu "cred doar in ce cunosc".

Astea sunt alte treburi.

Singurul lucru comun la atei e ca nu cred in zeitati. In rest...si la atei e ca la motociclistii: unii cu vitezane, unii cu chopere, unii cu enduro - dar toti pe 2 roti :)

P.S.: biserica, religia si credinta sunt conectate, dar nu echivalente.

E ca un set de 3 cercuri care au si parti comune, dar si parti separate.

http://www.google.ro/search?q=venn+3+circl...391&bih=855

Editat de vladase
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@x-el: nu cred ca exista vreun om sa se supuna exclusiv ratiunii.

in general ateii se supun mai mult ratiunii. Poate majoritar. Dar pana si ei mai au sentimente, care uneori sunt irationale :)

@smokefield: atata timp cat popii citesc din cartea aia au o legatura cu religia. ca baga religie in oameni.

Ca legatura personala a popilor cu religia nu mai e la fel de puternica ca la inceput si ca acum primeaza chestii politice/financiare e partea a 2-a.

Editat de vladase
Link spre comentariu

Atunci am eu o problema cu intelegerea termenilor.

ATĂU, -ĂE, atei, -ee, s.m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități

Ideea de divinitate/Dumnezeu s direct legata doar de religie? Adica..poti sa fi liber cugetator, sa crezi in existente superioare, transcendenta ..etc (sau orice vrei tu) si daca nu crezi in ce scrie in biblie esti ateu? In cazul asta cred ca sunt o combinatie agnostic -ateu.

Eu tot timpul am am crezut ca ateismul inseamna practic o negare a oricarei forme de manifestare spirituala. De genul "Eu nu cred in magarii, religie, zei..etc". Omul e om, foarte putin diferit de orice animal. Nu exista nimic dupa moarte, nu exista alt nivel de existenta (spirit, corp astral..whatever). What you see is what you get. Cand ai murit totul e gata, finish! Viata e doar ceea ce vedem si experimentam, simpla, liniara, nimic mai mult.

in cazul asta..mea culpa.

Link spre comentariu

Eu pentru a impaca ateii cu credinciosii spun doar atat...exista rau si bine. Binele este Dumnezeu. De aici in colo exista liberul arbitru in urma caruia fiecare dintre noi ajunge sa cunoasca diferite nivele de spiritualitate. Am simplificat totul pentru ca numai asa poti evita neintelgeri si dispute. In incheiere nu pot decat sa va indemn numai la bine indiferent de conceptiile diferite pe care le aveti asupra vietii. Sper sa nu se gaseasca nimeni care ridice intrebari de genul De unde stiu eu ce e bine si ce e rau?....fiecare in parte stie asta si de cele mai multe ori se suprapune.Bafta!

Link spre comentariu

Atunci am eu o problema cu intelegerea termenilor.

ATĂU, -ĂE, atei, -ee, s.m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități

Ideea de divinitate/Dumnezeu s direct legata doar de religie? Adica..poti sa fi liber cugetator, sa crezi in existente superioare, transcendenta ..etc (sau orice vrei tu) si daca nu crezi in ce scrie in biblie esti ateu? In cazul asta cred ca sunt o combinatie agnostic -ateu.

Eu tot timpul am am crezut ca ateismul inseamna practic o negare a oricarei forme de manifestare spirituala. De genul "Eu nu cred in magarii, religie, zei..etc". Omul e om, foarte putin diferit de orice animal. Nu exista nimic dupa moarte, nu exista alt nivel de existenta (spirit, corp astral..whatever). What you see is what you get. Cand ai murit totul e gata, finish! Viata e doar ceea ce vedem si experimentam, simpla, liniara, nimic mai mult.

in cazul asta..mea culpa.

"What we have here is a failure to communicate" Cred ca tu intelegi altfel ideea de spiritualitate. Cred ca vorbim de lucruri diferite. Cred ca tu bati mai mult spre spiritsm. Cred ca...

Daca vrbesti de "spirit, corp astral..whatever", vorbesti de altceva, si de-aia nu ne intelegeam. In domeniul asta nu am intrat, dar se poate face.

Acum vorbeam de credinta, prezenta si lipsa ei, strict legata de religie, cu tangenta spre biserica.

Hai sa va spun o povestioara, legata de functionarii institutiei religioase, Biserica Ortodoxa Romana.

Intr-un sat vecin cu cel al bunicilor mei, a venit un popa nou la parohie, proaspat absolvent la teologie, facut ucenicia nu stiu pe unde prin CT si transferat la sat pentru a-si intra in drepturile duhovnicesti. I s-a repartizat de la "sediu" casa parohiala in care a locuit raposatul preot al satului, situata la marginea satului in deal.

Acum, va dati seama, preot tanar,fiu de preot, crescut la oras, avea un anumit standard de viata. Casa parohiala era ...cel mult spus modesta. Asa ca omu' se pune pe renovat, cu fonduri pe care si le-a alocat de la visteria parohiei (bani cotizati de enoriasi + plus fonduri de la "sediul" din Constanta). Si pune el termopan, si zugraveste, schimba acoperisul, pune livata, face garaj, si tot asa.

Intr-o torida zi de vara, dis de dimineata, satenii intra in panica. Tot satul ramane fara apa. Nu curgea nimic pe tevi, si fantanile erau putine, pentru ca zona nu era prea favorabila pentru asa ceva (ruginise panza freatica, nu stiu, ca nu-s inginer). Acum, nu stiu cati dintre voi va dati seama ce inseamna o zi la tara, vara, fara apa. Animalele mureau de sete, legumele in gradina se vestejeau, shpritzu' se bea sec... ce mai, panica. Pe la pranz, deja gloata era in fata primariei, si cereau explicatii.

Primarul, om devotat functiei, sare in masina si fuge acasa la inginerul statiei de pompare a apei potabile in comunca. Il ia de la masa, destul de abtiguit, (ca deh, a baut sec) si il duce la statia de pompare sa remedieze problema.

Acolo, il intreaba pe "pompagiul" de serviciu ce dracu' s-a intamplat cu apa... Ala, rosu la fata : "Mergeti in deal, sa va zica parintele, el stie. Io' altceva nu zic"

Si se duce lumea, alai mare, in poarta la parinte. Si acolo gasesc un miniexcavator, cativa muncitori dintr-un sat vecin, galagie mare. Parintele taiase coloana principala de apa care trecea pe langa curtea lui si o oprise temporar, pentru ca... isi facea piscina.

Guri cascate.

Au reusit sa il convinga pe parinte sa dea drumul la apa abia seara, tarziu, cand se intuneca.

Cu toate astea, lucrurile au mers in continuare, ca si cum nimic nu s-a intamplat. Preotul, isi tinea slujbele in duminicile in care nu era prea beat, iar satenii lasau capul in jos, pentru ca nu e bine sa te pui cu "omul bisericii".

Intr-un final, a fost dat afara de la parohie, dupa mai multe plangeri si incidente. (ultima data "imprumutase" Dacia lu' unu' din curte fara sa il intrebe, vreo 5 zile asa, cat a plecat si el la Constanta, la mare, de au sarit caschetele de pe capetele politistilor cand l-au vazut pe asta intrand in sat cu Dacia data disparuta de 5 zile)

Ce vreau sa spun cu asta (exemple mai am) e ca bisericile sunt pline de astfel de oameni, in care nu as avea incredere nici sa imi tina usa deschisa cand car mobila, d-apai sa imi educe copiii.

Church is bad, m'kay...

Link spre comentariu

Mai exista si habotnicii. Ei ce explicatie au ?

crestere? educatie/indoctrinare f. puternica? combinata uneori cu mici probleme psihologice?

@dariusB:

"divinitatea" are cateva caracteristici: e superioara, nemuritoare, creatoare, atotputernica, samd.

Religiile presupun sa crezi intr-una sau mai multe divinitati, sa crezi ca ele se baga in treaba noastra & sa le venerezi.

Acum unii atei fac o legatura directa intre divinitate si "imaterial" si zic ca nu exista nici una. Omu' e ca porcu, amandoi devin friptura dupa ce mor. Si-atat.

Altii accepta ca e posibil sa fie "ceva" imaterial (sa zicem energetic) ce nu putem explica inca, la fel cum cu tehnologia de acum 500 de ani nu vedeam virusii.

Sunt atei care cred in puterea omului de a ajunge telepat, de telekinezie, samd. care cred ca odata o sa se poata & o sa poata fi explicat stiintific.

la atei e diferenta intre:

- nu pot sa explic stiintific = nu exista (extremistii :) )

- nu pot sa explic stiintific = poate ca exista, poate ca nu dar eu inca nu am capacitatea de a-mi da seama ACUM. Poate ca o data o sa se descopere ca e, sau o sa se demosntreze logic ca e imposibil sa fie asa. pana atunci e doar parere/credinta personala. nu e lege.

A se face diferenta intre "nu pot sa explic" care e una si "e imposibil pentru ca contravine logicii/stiintei " care e alta.

la credinciosi/religiosi e mai curand: nu pot sa explic stiintific dar exista si eu sunt sigur de asta. Si daca contravine stiintei si logicii eu tot zic ca exista. Si's sigur de asta. Si e lege, si tre' sa ziceti toti ca mine.

P.S.: sunt curios de data asta cat timp o sa reziste tonul civilizat.

Editat de vladase
Link spre comentariu

"What we have here is a failure to communicate" Cred ca tu intelegi altfel ideea de spiritualitate. Cred ca vorbim de lucruri diferite. Cred ca tu bati mai mult spre spiritsm. Cred ca...

Povesti de genul acesta stiu si eu mai multe, de exemplu un caz in care un preot a arat o parte din cimitir (cu oameni ingropati acolo, nu locuri libere) ca sa-si planteze niste porumb ceva...

Link spre comentariu

Eu pentru a impaca ateii cu credinciosii spun doar atat...exista rau si bine. Binele este Dumnezeu. De aici in colo exista liberul arbitru in urma caruia fiecare dintre noi ajunge sa cunoasca diferite nivele de spiritualitate. Am simplificat totul pentru ca numai asa poti evita neintelgeri si dispute. In incheiere nu pot decat sa va indemn numai la bine indiferent de conceptiile diferite pe care le aveti asupra vietii. Sper sa nu se gaseasca nimeni care ridice intrebari de genul De unde stiu eu ce e bine si ce e rau?....fiecare in parte stie asta si de cele mai multe ori se suprapune.Bafta!

Ouch! Nu cred ca asta a fost intentia ta, dar m-ai jignit. Daca pentru credinciosi si atei spui ca exista bine si rau, iar binele este Dumnezeu, inseamna ca noi ateii reprezentam raul pe lumea asta?! Ma simt ofensat de afirmatia asta, dar repet, poate nu asta ai vrut sa spui, si doar ai ales gresit exprimarea.

Nu se ia nimeni de tine la modul "de unde stii tu ce e bine si ce e rau?". Fiecare dintre noi stim ce e bine si ce e rau pentru noi...si, cum ai zis si tu, uneori coincide cu ce stiu si altii. Dar nu mereu. Tu crezi ca Dumnezeu reprezinta binele. Eu cred ca binele il reprezinta valoarea morala umana, la cel mai inalt nivel al ei. Compasiune, sustinere, acceptare... Multi factori determina binele, si fiecare il vede in felul lui. Dar daca pentru tine binele = Dumnezeu, nu inseamna ca restul = rau... Mai poate exista bine si in afara conceptului teistic...

Link spre comentariu

probabil exemplele pe care le-am dat nu au fost foarte bine alese. Dar ai dreptate la faza cu biserica (ca si institutie). Sa nu mai vb ca daca orice credincios ar citi putin istoria bisericii catolice de ex, sa vada ce fel de papi au fost, ar avea un mare soc. La noi BOR inca se bazeaza pe puterea castigata in perioada antecomunista (cand nu era inca impusa modernizarea satului traditional). Atunci popa, primarul si invatatorul erau vectorii societatii. Erau cei mai educati din sat (intr-o societate analfabeta) si evident ca aveau alt rol. Acum sunt destule sate pierdute de lume unde oamenii inca se uita la popi ca la dzeu. Daca ala zice sariti..ei intreaba "cat de sus". Pe de alta parte sa nu uitam ca a fost o perioada serioasa in care biserica a avut grija ca orice "Erezie" sa fie pedepsita cum se cuvine, in dulcele spirit crestin (ganditi-va doar la cate instrumente de tortura au fost inventate de inchizitie).

Interesant mi se pare pentru contextul actual componenta politica a religiei. Nu ma intereseaza ca 90% din romani se considera credinciosi ortodocsi si habar nu au macar de ce inseamna religia ortodocsa (ma refer la ce ar trebui sa faca). Interesant e ca apar conflicte majore intre civilizatii tocmai din cauza religiei. Din punctul asta de vedere nu suntem cun imic mai diferiti de cat eram acum 1000 de ani in perioada cruciadelor. Chiar si ex asta e un mod de a demonstra ca religia si institutiile religioase sunt o mare piedica in dezvoltarea civilizatiei umane.

Link spre comentariu

Si eu m-am nascut intr-o familie de crestini ortodocsi... ba chiar usor habotnici... cel putin aia dinspre taica-miu. Pina pe la 14 ani au turnat in mine cit au putut...

Da, eu pot sa spun foarte clar. Nu "respect" religiile pentru ca inafara de a se lauda cu morala pe care si maimutele si cainii o au nu fac decit rau. NU! Nu respect opinia tuturor... pentru ca e ca si cum as avea probe clare ca podul de la Basarab se va prabusi din cauze tehnice dar accept sa merg pe el din respect pentru opinia arhitectului. Nu respect erorile, cel mult le pot ignora si ocoli.

Pentru mine sint cel mai cel, centrul universului. Imi dovedesti ca am gresit? Foarte bine... taman ce m-ai ajutat sa ma imbunatatesc... Cumva ma contrazic? Excelent... inseamna ca incep sa vad un lucru din doua perspective... o sansa in plus sa nu fiu prost. Mai degraba accept sa mi se zica laudaros decit sa ma mint singur ca sint modest si ca respect opinia tuturor doar pentru a cersi "respect" inapoi.

Cu toate astea, sint sigur ca voi muri si ca super extraordinaru si nemaipomenitul ce sint va disparea in haul nimicului. Dus! Voi aduce pentru universul asta fix nimic!!! Iar aportul meu la hey-rup-ul pamintean poate sa il faca oricine altcineva. Desi sint cel mai extraordinar, nu exista nici un motiv sa am pretentia ca universului ii pasa de ceea ce sint eu. Si nu e nimic pesimistic in ce spun.

Cind realizezi ca desi esti centrul universului si in acelasi timp defapt contezi fix ZERO... atunci incepi sa intelegi ca nu poate sa existe nici un zeu si nici o dogma sau religie care il promoveaza nu poate fi luata in serios. Atita vreme cit crezi ca aerul pe care il respiri are un sens mistic in univers... poti sa crezi ce vrei.

Zeii exista pentru ca ne atasam de ceea ce credem ca sintem si ne dorim sa nu fie afectat de boli batrinete si moarte sau de rusine, ratare si alte morti si boli ale existentei noastre sociale... si inventam si credem orice ca sa alungam frica asta. ORICE! iar daca avem milioane de alti tematori ca noi dispusi sa creada aceeasi minciunica... sintem mai increzatori ca minciunica e reala. Si ne suparam pe cei ce incearca sa o faca la loc ireala.

A crede inseamna a nega indoiala. A nega indoiala inseamna a refuza realitatea.

Editat de zaelu
Link spre comentariu

Eu cred ca binele il reprezinta valoarea morala umana

O sa fii surprins ce putin inseamna asta...totu e roz si frumos cat timp lucrurile sunt bine...in momentul cand incep sa mearga prost sa vezi ce repede uita oamenii de ceilalti si sa gandesc numa la binele lor. (e o generalizare evident ...poate o mai fi si buni samariteni da sunt convins ca sunt extremi de putini...)

Link spre comentariu

crestere? educatie/indoctrinare f. puternica? combinata uneori cu mici probleme psihologice?

Se stie clar ca biserica este cea mai mare si eficace unealta de indoctrinare in masa. Ceea ce nu inteleg eu, e cum poti crede cu atata ardoare in ceva ce n-ai vazut/palpat/simtit/demonstrat , etc niciodata .

Aveam o colega in liceu care era habotnica. Nu ai vrea sa stii ce stil de viata au astfel de oameni. Care mai e, frate, bucuria vietii ?

Ca sa se inteleaga contextul in care imi exprim parerea, sunt genul de om care merge la biserica de cel mult 3 ori pe an, si-atunci pentru a aprinde lumanari. Parerea mea e ca , poate exista ceva, poate nu, dar ceea ce ne decide soarta este liberul arbitru.

Link spre comentariu

cred ca lipsesc niste optiuni pt vot....

gnostic poa' sa fie si un "atheis" si un "theist"

Am vrut sa pastrez destul de simpla alegerea, si asa, oamenii sunt destul de confuzi. Daca puneam cate o optiune pentru fiecare nivel de convingere, faceam un poll de o pagina... Nu am vrut sa fie ceva de genul "rece, caldut...si mai caldut...cald, cald, fierbinte, frige! lava!". Da, Nu, Nu stiu. E mai relevant asa, zic eu.

Link spre comentariu

Se stie clar ca biserica este cea mai mare si eficace unealta de indoctrinare in masa. Ceea ce nu inteleg eu, e cum poti crede cu atata ardoare in ceva ce n-ai vazut/palpat/simtit/demonstrat , etc niciodata .

Aveam o colega in liceu care era habotnica. Nu ai vrea sa stii ce stil de viata au astfel de oameni. Care mai e, frate, bucuria vietii ?

Ca sa se inteleaga contextul in care imi exprim parerea, sunt genul de om care merge la biserica de cel mult 3 ori pe an, si-atunci pentru a aprinde lumanari. Parerea mea e ca , poate exista ceva, poate nu, dar ceea ce ne decide soarta este liberul arbitru.

Deci tu esti agnostica. Adica accepti religia, dar iti rezervi dreptul de a nu fi convinsa in totalitate. Ai dubii in stand-by. Si e ok asta. Dar nu cred ca o sa poti trai tot restul vietii in starea asta. Balanta va trebui sa se incline mai mult intr-o parte, la un moment dat. Atunci, ori il vei descoperi pe Dumnezeu, ori il vei da la o parte.

Ce am observat eu azi, pana acum: credinciosi, agnostici sau atei, toti avem un front comun: nu suntem de acord cu metodele bisericii.

Link spre comentariu

Deci tu esti agnostica. Adica accepti religia, dar iti rezervi dreptul de a nu fi convinsa in totalitate. Ai dubii in stand-by. Si e ok asta. Dar nu cred ca o sa poti trai tot restul vietii in starea asta. Balanta va trebui sa se incline mai mult intr-o parte, la un moment dat. Atunci, ori il vei descoperi pe Dumnezeu, ori il vei da la o parte.

Ce am observat eu azi, pana acum: credinciosi, agnostici sau atei, toti avem un front comun: nu suntem de acord cu metodele bisericii.

Exact !

Aici gresesti cu privire la balanta. Parintii mei au unul 74 de ani si celalalt 61 si sunt exact in aceeasi "stare" ca si mine. Nu acordam o importanta mare acestui fapt si asta ne da voie sa traim asa cum traim acum.

Link spre comentariu

vUnii dintre voi nu-si dau seama cat de relativa e notiunea de "bine".

Noi tot incercam sa le punem intr-un concept teoretic (ireal/etic) dar practic "binele" si "raul" sunt sisteme de valoare referitoare la un scop. Nu exista "in sine".

Eg:

1) e rau sa furi ceva ce nu-ti apartine.

2) e foamete in sat. Lumea a trimis oameni cu bani dupa haleala, da' nu se stie cand/daca o sa se intoarca aia cu haleala.

3) Gigel a fost baiat destept si a pus de-o parte haleala cat sa-i ajunga familiei lui pana la noua recolta. restu' nu.

4) daca s-ar lua haleala lu' gigel si s-ar imparti la toti ar ajunge o saptamana. DUpa care ar face iar foamea/muri de foame. (pe rand, nu toti odata ofc. Intai copiii :) )

Acu' satenii zic: Gigele, hai sa impartim haleala ta - ca'ntr-o saptamana vin aia trimisi cu haleala si-ti dam inapoi.

Gigel nu vrea ca tine la familia lui si nu crede ca aia trimisi dupa haleala se'ntorc in timp util si aca face asta o sa-i moara copiii de foame, poate chiar si el.

Acum...Gigel e bun sau e rau daca nu le da la sateni haleala ca sa-si salveze copiii de la moarte? (asa cum considera el/sunt sansele)

Da' satenii daca i-o iau cu forta ca sa-si mareasca sansele de supravietuire sunt rai sau nu?

Da' daca Gigel isi apara haleala si reuseste sa-i alunge pe sateni - dar in acest proces il omoara pe unu' care devenise prea violent - e rau sau nu gigel?

samd

Ce e "bine" pentru supravietuirea lui Gigel si a familiei e "rau" pentru supravietuirea celorlalti.

Ce e "bine" dpdv etic e "rau" dpdv economic. samd

Faptul ca exista si vor exista situatii in care "binele" unuia sa fie neaparat legat de "raul" altuia - fara ca vreunul sa fi facut ceva necorespunzator intentionat sa zicem - din punctul meu de vedere arata ca nu exista "bine" si "rau" absolut, ci sunt concepte relative.

Relative atat la situatie cat si la valori, scopuri, samd.

Iar neexistand "bine" absolut - notiunea de "dumnezeu = binele absolut" pica :)

@goodKat: si ne exprimam parerile. si le argumentam/sustinem.

Te intereseaza ce facem? Sau de ce facem ce facem?

Editat de vladase
Link spre comentariu

hai că nu mă mai pot abține.

deci. e ff simplu. cu cât te duce bibilica mai mult cu atâta raționezi mai mult. a raționa egal a cerceta a pune întrebări. deci rațiunea e incompatibilă cu credința absolută.

aaaa poți să fi spiritual (în multe moduri unele din ele total incomatibile cu creÂştinismul/catolicismul/islamismul Âşi altele) DAR nu implică acea credință care garantează "înnălțarea" la rai în care cred unii. poate odată religia a fost o formă moralizatoare (o morală dogmatică, aprobată de liderii vremii Âşi îndreptată spre o masă amorfă de oameni puțin educați Âşi informați (tot de liderii vremii) ) din păcate situația nu s-a schimbat mult.

religia/religiile au făcut mult rău. mai mult decât au făcut bine. Âşi acum după atâta vreme au creeat o clasă socială îndreptată împotriva lor. au început să piardă teren. aaaa au mulți adepți (marea masă amorfă care nu s-a schimbat din păcate prea mult deÂşi ar fi putut deÂşi are la îndemâna date/informații) dar se ridică tot mai mulți să pună întrebări.

e un subiect tabu încă. dar e bine că a ajuns un subiect.

Link spre comentariu

Ouch! Nu cred ca asta a fost intentia ta, dar m-ai jignit. Daca pentru credinciosi si atei spui ca exista bine si rau, iar binele este Dumnezeu, inseamna ca noi ateii reprezentam raul pe lumea asta?! Ma simt ofensat de afirmatia asta, dar repet, poate nu asta ai vrut sa spui, si doar ai ales gresit exprimarea.

Nu se ia nimeni de tine la modul "de unde stii tu ce e bine si ce e rau?". Fiecare dintre noi stim ce e bine si ce e rau pentru noi...si, cum ai zis si tu, uneori coincide cu ce stiu si altii. Dar nu mereu. Tu crezi ca Dumnezeu reprezinta binele. Eu cred ca binele il reprezinta valoarea morala umana, la cel mai inalt nivel al ei. Compasiune, sustinere, acceptare... Multi factori determina binele, si fiecare il vede in felul lui. Dar daca pentru tine binele = Dumnezeu, nu inseamna ca restul = rau... Mai poate exista bine si in afara conceptului teistic...

Exact asta a fost intentia mea, doar ca s-ar putea sa fi inteles gresit. Binele e un concept si Dumnezeu la fel. Ca ateu te-a iritat cuvantul Dumnezeu si nu conceptul...ceea ce e bine. Nu conteaza cuvantul ci conteaza intelesul. Pentru nu a nu exista dispute am separat conceptul de Dumnezeu de biserica si preoti si conspiratii si l-am asimilat unui concept comun care ne uneste...binele. Atata timp cat dai dovada de compasiune, sustinere si acceptare chiar nu ai nevoie sa fie categorisit..ateu sau credincios...esti pur si simplu de partea binelui.Bafta!

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic