Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

budd, ai observat emoticonul?.., nici eu nu mi-am luat in serios afirmatia.., dar ti-am mai spus si iti repet.., pt tine ironia e ceva strain, mai ales daca e si subtila! :wink: Ps si NU, Nu imi fac cruci pe langa fiecare biserica care trec, asta ca sa-ti satisfac curiozitatea.., imi fac doar la prima intalnita, atat! :crack:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

budd, ai observat emoticonul?.., nici eu nu mi-am luat in serios afirmatia.., dar ti-am mai spus si iti repet.., pt tine ironia e ceva strain, mai ales daca e si subtila! :wink: Ps si NU, Nu imi fac cruci pe langa fiecare biserica care trec, asta ca sa-ti satisfac curiozitatea.., imi fac doar la prima intalnita, atat! :crack:

Nu am tratat-o altfel decat ca pe o ironie, draga. Nu ai observat emoticonul meu? :crack:

PS: bine, nu ca pe o ironie neaparat. Mai degraba ca pe o lipsa de ... informatie pentru ca la tine inteligenta se rezuma la ziua in care te-ai nascut :crack:

Editat de Budd
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

9fingers, daca as reusi vreodata sa argumentez in termeni logici existenta Lui si practic sa aduc dovada ca El, exista, nu crezi ca as fi cea mai inalta constiinta din istoria omenirii, ce naib imi ceri tu?.

Sa argumentezi logic nu e totuna cu a aduce dovezi.

Din moment ce ai ajuns sa crezi in Dzeu, atat de categoric, ar trebui sa-ti poti argumenta aceasta credinta -si nu existenta unui zeu- . Altfel 'crezi' asa cum cred altii ca sunt Napoleoni, ori ca detin puteri supranaturale si sunt prieteni cu Papa...

...Cu ce esti tu mai convingator decat ei? din moment ce nu esti in stare sa-ti sustii intr-un mod rational convingerile?

E ridicol! My frend, nu sunt inflacarat si nu aberez mai mult decat tine.., avem un pdv diferit fata de o anumita problema. Ok?. 'conventie de magicieni'!!!Te pui pe un piedestal prea inalt, nu crezi?. Linisteste-te, ca la experienta de viata sunt cateva clase peste tine.., tu stai bine cu teoria.., la practica iti pot fi mentor!, asta ca sa fie chestia cu aberatia, bazata pe ceva real.

Ai o capacitate uluitoare sa intelegi cu totul altceva din enunturi altfel foarte clare. Ideea era ca practici niste trucuri mult prea simple sau ieftine, nici macar de logica circulara nu auzisei. dar de ce m-as mira cand nici cuvantul logica nu reusesti sa il folosesti corect.

In general, ateii sunt persoane foarte curioase cu o experienta cat de cat solida in confruntarile de acest tip. Mai ales de cand cu internetul, sunt o gramada se siteuri, bloguri, forumuri in care s-a consumat tot arsenalul de trucuri al "gandirii ecleziastice". De aici si analogia mea...

:D ZAELu, constiinta e de sorginte divina pt ca asa este. :wink: Niciodata, Natura nu va putea sa creeze o Constiinta din materialul cu care lucreaza ea. asa cum omul poate construi roboti super sofisticati, dar niciodata nu le va putea implementa 'suflet'. Natura are limitele ei, ca si Ratiunea dealtfel.., unii nu inteleg asta. ceea ce este Divin.., este perfect, iar ceea ce este perfect, transcende de la Dumnezeu. Stiu, iarasi o sa ma acuzati de logica circulara! :crack:

Nu exista cuvinte :eek: pt a califica asa ceva. Asta ma face si pe mine credincios?

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Pe scurt ceea ce nu iti poti explica(constiinta umana) inseamna ca e Divin?

Tu stii sigur ca dumnezeu exista sau doar crezi in el? Daca stii ca exista ce mai stii despre el? Stii ce vrea de la tine? Stii ca ii pasa de tine? Dumnezeu ti-a zis de notiunea de pacat?

Da-mi,te rog,niste exemple de pacate si poate explici de ce sunt pacate.

Si apropo de logica poate imi raspunde vreun credincios dupa ce am intrebat de atatea ori.Pe Dumnezeu cine l-a creat? Pe logica: lumea a aparut din nimic,dar nimicul cine l-a creat.

Dan, esti nebun, scuza-ma.., nu am nici o umbra de indoiala ca El exista.., exista tot asa de sigur precum exist eu. Am aceasta credinta nezdruncinata de nimic.., nici macar de logica indubitabila a interlocutaorilor mei! :bounce: . Stiu, sunt redus si involuat, asa este.., fiti satisfacuti, ati reusit sa ma faceti sa-mi constientizez ignoranta!. Dumnezeu nu mi-a 'zis' de notiunea de pacat, dar Constiinta mea imi 'semnalizeza' imediat, sau la scurta durata dupa ce 'pacatuiesc' cu un pacat. Da, STIU ca ii pasa de mine, chiar si de tine, nu te mira..,si mai stiu ca el nu a avut nevoie sa fie inainte de 'Nimic'.., pt ca El exista de la sine insusi! El nu trebuie sa se fi nascut din ceva sau sa fie .., sunt vreo doi filosofi care explica si asta.., asta daca erai curios sa citesti macar manualul de filosofie al clasei a doispea!. Pui multe intrebari si e o gramada de discutat pe marginea lor.., iar 'hienele' de pe aici abia asteapta sa ma prinda la cototura ca vreo 'aberatie'! spor

Link spre comentariu

Iete-te ca ti-a reusit si tie o ironie.., zau asa, nu te credeam in stare.., mai incearca, poti mai mult!. Esti off topic, draguta.., lasa-neee, lasa-neee!

Ete cacao, doar asa pentru ca vrei tu. Nu se intampla, mai draga. Ia zi, cum e cu inteligenta?

PS: poti sa dezvolti si pe tema ID, tribuna iti apartine. Fa-ne mandri.

Dan, esti nebun, scuza-ma.., nu am nici o umbra de indoiala ca El exista.., exista tot asa de sigur precum exist eu. Am aceasta credinta nezdruncinata de nimic.., nici macar de logica indubitabila a interlocutaorilor mei! :bounce: . Stiu, sunt redus si involuat, asa este.., fiti satisfacuti, ati reusit sa ma faceti sa-mi constientizez ignoranta!. Dumnezeu nu mi-a 'zis' de notiunea de pacat, dar Constiinta mea imi 'semnalizeza' imediat, sau la scurta durata dupa ce 'pacatuiesc' cu un pacat. Da, STIU ca ii pasa de mine, chiar si de tine, nu te mira..,si mai stiu ca el nu a avut nevoie sa fie inainte de 'Nimic'.., pt ca El exista de la sine insusi! El nu trebuie sa se fi nascut din ceva sau sa fie .., sunt vreo doi filosofi care explica si asta.., asta daca erai curios sa citesti macar manualul de filosofie al clasei a doispea!. Pui multe intrebari si e o gramada de discutat pe marginea lor.., iar 'hienele' de pe aici abia asteapta sa ma prinda la cototura ca vreo 'aberatie'! spor

Pai nu e nevoie sa te prinda, mai draga. Orice post de al pe marginea subiectului, pus in quote, e o aberatie. Chiar nu-i nevoie de nici un efort.

Link spre comentariu

Din putzul gandirii. Argumentarea este beton. Io zic sa te faci avocat :crack: Este ca-ti faci cruci cand treci pe langa o biserica?

mare adevarar ai grait :)

problema e ca tipul asta de gindire viciata se manifesta si la oameni nereligiosi.

@foxbat:

ai cam inteles anapoda niste chestii.

cind ziceam de matematica bateam cu totul altundeva. revenind. avem 5 kilograme de cartofi. in aceaststa afirmatie 5 e tot un concept abstract. 5 nu exista. exista doar o asociere foarte la indemina pe care o poate face oricine.

in matematicile superioare ai de-a face tot cu logica, doar ca e oleaca mai complicat. matematica inseamna structuri, structuri pe care unii le observa mai usor decit altii.

in schimb, cind vine vorba de Dumnezei & co., nu mai exista structura, nu mai exista logica. unii iti baga praf in ochi pe ideea asta: neutronul nu poti sa-l mirosi dar exista, pe teorema nu poti sa pui mina dar exista. pe Dumnezeu nu poti sa pui mina si nici sa-l mirosi, deci exista. halal rationament. daca-l definesti ca structura a tot ce e, ok, pot sa botez notiunea asta Dumnezeu, asa cum pot s-o botez Maricica. da' de ce te rogi tu la Structura asta? de ce crezi ca o sa te pedepseasca Structura pt. ca furi sau omori? de ce crezi ca Structura are nevoie de biserica cu turla aurita? cum Structura asta contine legile lui Kirchhoff, principiul al doilea al termodinamicii etc etc, tu practic te pui in genunchi in fara legilor lui Kirchhoff si le implori sa te ierte pt. ca ai furat o guma de mestecat din magazin?

iar daca nu faci asta (nu i te rogi etc), totusi care e interactiunea ta cu Structura si in ce fel crezi in ea?

Editat de CalinD
Link spre comentariu

mare adevarar ai grait :)

problema e ca tipul asta de gindire viciata se manifesta si la oameni nereligiosi.

Faza tare e ca initial am luat-o ca pe o glumita preoteasca (gen fa ce zice popa) insa citind mai departe pasajul respectiv imi dau seama ca personajul se doreste a fi serios. Ma rog, problema lui.

Link spre comentariu

9fingers, de ce crezi tu ca trebuie sa-mi sustin in mod rational convingerile.., ai tu ceva cu Ratiunea!. Una, doua o dai cu ea.., nu intelegi ca sunt lucruri mai presus de Ratiune?!. Efectiv nu pot fi explicate, ce e asa greu de inteles.., nu putem explica o gramada de concepte-termeni, dar asta nu inseamna ca ele nu exista!. Iarasi faci greseala sa-mi procesezi cuvintele ad literam.., chestia cu clasele mele de viata peste ale tale, trebuiau tratate ca un pamflet! :bounce: . Amu, e musai, sa fim asa seriosi.., Viata ne-o trage prea dur ca sa o luam in serios, nu crezi?. Si DA, cred ca si tu esti credincios, numai ca nu ti-a sosit momentul de cumpana care sa te faca sa constientizezi asta! :what:

Link spre comentariu

de ce crezi tu ca trebuie sa-mi sustin in mod rational convingerile[...]Efectiv nu pot fi explicate, ce e asa greu de inteles

Jeane, iti cer oficial permisiunea sa reunesc cugetarile tale intr-un volum pe care sa-l public.

:wacko:

Link spre comentariu

9fingers, daca as reusi vreodata sa argumentez in termeni logici existenta Lui si practic sa aduc dovada ca El, exista, nu crezi ca as fi cea mai inalta constiinta din istoria omenirii, ce naib imi ceri tu?. E ridicol!

La fel daca eu as reusi sa argumentez in termen logici existenta lui Mos Craciun. Stiu... simti tu ca situatiile sint diferite... Cind vei "simti" macar ca ai dubii ca sint diferite... atunci poate vei fi mai receptiv.

ZAELu, constiinta e de sorginte divina pt ca asa este. :wink: Niciodata, Natura nu va putea sa creeze o Constiinta din materialul cu care lucreaza ea. asa cum omul poate construi roboti super sofisticati, dar niciodata nu le va putea implementa 'suflet'. Natura are limitele ei, ca si Ratiunea dealtfel.., unii nu inteleg asta. ceea ce este Divin.., este perfect, iar ceea ce este perfect, transcende de la Dumnezeu. Stiu, iarasi o sa ma acuzati de logica circulara! :crack:

Cum zice mai sus si 9fingers... probabil ca sintem toti credinciosi atunci...

Revenind la constiinta... da-mi te rog o definitie a ei din perspectiva ta. e posibil definitia ta sa nu se suprapuna cu a mea. Retine un aspect, la cit de sigur sigur sigur esti ca e divina si zornaie nushce si nusccum la ea ma astept sa ai o definitie cit de cit luminatoare la ea. Altfel esti sigur pe nimic sau sigur pe ceva despre care nu cunosti mai nimic. Doar sigur.

Asa ca te ascult.

Editat de zaelu
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers
si mai stiu ca el nu a avut nevoie sa fie inainte de 'Nimic'.., pt ca El exista de la sine insusi! El nu trebuie sa se fi nascut din ceva sau sa fie ..,

"El" despre care nu cunosti nimic, nu a vut nevoie sa fie inainte de 'nimic'. dar universul despre care cunoastem surprinzator de multe (de la geneza stelelor, nucleogeneza din interiorul lor, nasterea planetelor si chimia elementelor anorganice, abiogeneza si evolutia biologica) are nevoie de o origine care poate fi doar El... Nino...

Cum poti sa accepti asemenea contorsionari ale mintii, fara nicio grimasa?

Asa cum sunt oameni care nu simt durerea or fi si unii care se pot debarasa de ratiune fara sa-i simta lipsa.

Link spre comentariu

si daca zici de roboti fara suflet...

de unde stii tu ca ala n-ar putea avea suflet? sau de unde stii ca eu am? o sa zici "pt. ca eu am". uite cum e de fapt, sufletul ala e observabil. se manifesta intr-un fel. daca eu construiesc un robot care sa mimeze o depresie daca-l paraseste roboata, o sa zici ca are suflet. pt. ca observi (percepi si masori) manifestarile acelui presupus suflet sub forma (pur exemplu) unei depresii. l-as programa sa nu iasa din casa si sa aiba privire trista. adica o sa aiba suflet.

Editat de CalinD
Link spre comentariu

Cum poti sa accepti asemenea contorsionari ale mintii, fara nicio grimasa?

Simplu. Frica.

Acum multi ani, un nene ce se dorea a fi popa dupa ce muise soldatii cat timp a fost ofiter in armata romana, ajuns la o varsta (oarecum apropiata de a mea acum) spunea ca o sa ajung sa cred in respectivul la o anumita varsta. Probabil. Probabil ca sfarsitul asta implacabil ce devine tot mai prezent la o anumita varsta iti produce frisoane. Si atunci cauti orice ca sa-ti justifici trecerea in nemurire. Cauti pe cineva/ceva care teoretic iti garanteaza o anumita continuitate. Habar n-am care-i ratiunea in cazul asta. Daca respectivul si-ar fi imaginat o fractiune de secunda cand imi spunea senin treaba asta ca viata se termina si nu mai e nimic dupa cred ca-l apuca plansul. Evident ca nu i-am zis nimic. Pur si simplu mi-a fost mila.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

9fingers, de ce crezi tu ca trebuie sa-mi sustin in mod rational convingerile.., ai tu ceva cu Ratiunea!. Una, doua o dai cu ea.., nu intelegi ca sunt lucruri mai presus de Ratiune?!. Efectiv nu pot fi explicate, ce e asa greu de inteles.., nu putem explica o gramada de concepte-termeni, dar asta nu inseamna ca ele nu exista!.

Ai vrea sa te tratez ca pe un pacient la spitalul de nebuni?

Pt ca acolo e plin de persoane care nu isi pot sustine rational convingerile sau inchipuirile, si nici nu mai are cineva pretentia asta de ei.

Partea bolduita cred ca rezuma perfect starea de confuzie in care te rotesti.

Link spre comentariu

iar daca nu faci asta (nu i te rogi etc), totusi care e interactiunea ta cu Structura si in ce fel crezi in ea?

poate sa-mi raspunda cineva la intrebarea asta? cred ca e esential pt. discutie.

Link spre comentariu

poate sa-mi raspunda cineva la intrebarea asta? cred ca e esential pt. discutie.

Unul ar putea argumenta ca nu numai rugaciunea e interactiunea. Unul cere sanatate, altul cere intelepciune etc. Greu de spus daca astea nu sunt tot rugaciuni (eu inclin sa zic ca da). Intrebarea mea este DE CE o faci daca stii ca nu ti se da ceea ce ceri? Pentru ca daca (sa zicem) primesti un 5 la fizica pe cand tu nu ai deschis cartea o sa zici, vezi? Ma asculta respectivul . Daca te alegi cu un 2 zici, nah! Plm, asa a vrut el/ea. De fapt, acum ca ma gandesc mai bine, o faci pentru ca speri. Cine stie ce se poate intampla in urmatoarele 10 secunde? Poate bubuie butelia si face infarct profa cand corecteaza. A, si mai este o chestie, cand un anumit lucru devine evident ei tot se roaga. De ce? Pentru iertarea pacatelor :D. A sunat ceasu', time's up, faceti-va bagajele. Nu e oleaca prea tarziu? Daca erai un bun crestin nu mai aveai nevoie de last minute penitence,isn't it?

Si mai este o chestie ce nu-mi da pace de pe vremea cand incercam sa fiu un bun credincios in legatura cu sfarsitul asta. Adica, dupa ce am dat prin scoala (cu rezultate variate, evident) si am aflat ca E=mc2 ne spune ca ai nevoie de o cantitate finita (desi imensa fata de ceea ce percepem noi) de energie pentru a creea ceva din nimic. Acuma, zeul asta (sa zicem crestin ca-s oleaca mai familiar cu conceptul) are putere infinita si este infinit de bun, nu exista comparatie. Cu toate astea ii lasa pe oameni sa isi termine ciclul terestru desi ar fi nevoie de o cantitate finita de energie pentru a le prelungi (nu zic sa fie nemuritori) viata. Oameni buni, oameni rai, oameni obisnuiti (care n-au avut sansa sa auda cuvantul lui mnezo) crapa zilnic cand asa cum am zis o cantitate finita (din infinitatea lui/ei) ar fi nevoie ca ei sa fie salvati.

Ciudat. Insa ma gandesc ca are de a face cu vesnica discutie : de ce ai crede intr-o treaba supranaturala care-ti "arata" zilnic ca i se cam rupe de tine. Adica ce plm e raul si binele in cazul asta?

Link spre comentariu

deci pina la urma Structura asta care face sa-mi mearga mie carburatorul si sa se aprinda benzina-n cilindri simte nevoia sa fie rugata? are orgoliu, frustrari, e narcisista, simte nevoie sa i se spuna ca e frumoasa si ca o iubesti? pare o entitate foarte nesigura pe sine, cu posibile traume in copilarie.

Link spre comentariu

deci pina la urma Structura asta care face sa-mi mearga mie carburatorul si sa se aprinda benzina-n cilindri simte nevoia sa fie rugata? are orgoliu, frustrari, e narcisista, simte nevoie sa i se spuna ca e frumoasa si ca o iubesti? pare o entitate foarte nesigura pe sine, cu posibile traume in copilarie.

Doar daca exista :D Insa cum nu putem demonstra asta ...

Link spre comentariu

din nou sintem pe primul loc in Europa la ceva :)

intimplare? nu cred.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_belief_in_god.svg

http://en.wikipedia.org/wiki/God

dupa evolutia discutiei incep sa-mi dau seama ca cel putin una din tabere nu intelege fundamentul controversei.

trebuie lamurite niste lucruri.

cei care cred, considera ca:

- trebuie sa te rogi

- trebuie sa te spovedesti

- trebuie sa te impartasesti

- trebuie sa faci penintenta

- trebuie sa te duci la biserica

- exista Rai si Iad

- ajungerea in Rai sau Iad depinde de respectarea celor 10 porunci

- doar crestinii ajung in Iad

- se poate Dumnezeu fara biserica?

adevarat sau fals?

e crucial sa lamurim despre ce dscutam exact. daca discutam pur si simplu despre ceva care inseamna ordinea din toate, poate pina si eu is credincios. dar trebuie sa pricep daca acea ordine trebuie iubita si implorata. si daca unii cred ca trimite in Iad sau Rai.

cred ca e lipsit de sens sa continuam pina nu lamurim aceste lucruri.

sau, ca s-o iau mai concret. sa zicem ca X respecta toate principiile crestine. in esenta nu face rau celor din jur, e integrat social (munceste, ii ajuta pe cei din jur etc). doar ca n-a calcat in viata lui in biserica, nu s-a spovedit, nu s-a impartasit, nu s-a rugat si nu s-a gindit macar daca exista sau nu Dumnezeu.

presupunind ca acest Dumnezeu exista, ce crede crestinul despre X? e un om bun sau nu? in esenta a respectat principiile crestine fara sa ia macar in calcul notiunea de Dumnezeu. daca exista acel Iad, va ajunge X acolo? sau, ignorind notiunile de Iad sau Rai, ce-l deosebeste pe X de un om care se autodefineste bun credincios?

eu cred ca acestea sint notiunile fundamentale ale controversei si fara a le clarifica discutam fara sa stim despre ce discutam.

Editat de CalinD
Link spre comentariu

Puteti credinciosilor sa va imaginati putin ca nu exista dumnezeu.Cum ar fi lumea asta,cum ar fi viata voastra?

Cu ce se schimba lumea asta daca exista sau nu dumnezeu?

incerc sa-ti raspund.

cred ca si-ar fabrica alt "Mos Craciun". diferit la prima vedere dar probabil fundamental identic. iar apoi ar fabrica alte ritualuri de venerare. si tot asa.

si am avea Dumnezeu v2.0.

Link spre comentariu

Calin, o sa iti spun cum vad eu problemele ridicate de tine. Si nu ai acceptul meu de a publica un volum cu, ''cugetarile mele'' din simplu motiv ca eu avand un cuget necurat, doar rationez si simt.., nu cuget. :rolleyes: . Bun,iaca cum stau lucrurile in viziunea mea. 1. Nu esti obligat sa te rogi.., o faci doar daca simti asta si atat. 2. Nu m-am spovedit niciodata, decat fata de mine insumi si fata de El.., fara intermediari bisericesti. 3 M-am impartasit ultima oara cand eram copil la bunici!,fiecare alege pt el asa cum crede de cuviinta. 4 Penitenta?!, hai, mah, fii serios1 5 Te duci la biserica daca crezi ca asta te ajuta, altminterea nu are rost. eu ajung de cateva ori pe an la biserica.., o fi mult, putin.., habar n-am. 6 Nu cred in Rai sau Iad! daca Dumnezeu este asa cum cred eu.., Iadul nu exista!. Raiul, in viziunea mea inseamna 'uitare de sine', adica sa fim ca inainte de nastere.., sa nu avem constiinta de sine. 7

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic