Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

pai uita-te in jurul tau mai bine si o sa-ti dai seama ca crezi gresit (scuze la cacofonie).

Avantajele furtului, ale minciunii sunt evidente. Si mari. Fiinta evoluata de la stadiul de maimuta le vede si le vrea.

Avantajele unei vieti cinstite sunt mai greu de vazut. De exemplu maretii nostri lideri politici, crema cremelor, fala poporului nu reusesc inca sa le vada.

Bai ... stai asa ... ca religia oricum nu mai sperie pe pungash ... cel putin in romania ... doar pe aia de la tzara, care-s vai de capul lor ... Care e pungash, fura si minte poate fi considerat deja ateu :))

Ia de te uita matale cata lantu de aur cu cruce de juma de kil pe grumazurile ciorilor ... care duminica de duminica se roaga la dumnezeu sa le merge bine, isi fac semnu crucii ... da' n-asculta niciunul ca nu e bine sa furi de la altu, ca nu e bine sa omori, ca nu e bine ... si nu e bine ... deci conduita morala ... la pamant .. da' ei e credinciosi si au dragoste de dumnezeu :)

Panala urma conduita tine de educatie, nu conteaza daca e facuta de ateu sau credincios ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

pai uita-te in jurul tau mai bine si o sa-ti dai seama ca crezi gresit (scuze la cacofonie).

Avantajele furtului, ale minciunii sunt evidente. Si mari. Fiinta evoluata de la stadiul de maimuta le vede si le vrea.

Avantajele unei vieti cinstite sunt mai greu de vazut. De exemplu maretii nostri lideri politici, crema cremelor, fala poporului nu reusesc inca sa le vada.

@roger moore: in continuare eu cred ca "de ce"-ul credinciosilor (adevarati), mecanismul ala functioneaza ca dragostea/o boala psihica.

gen:

- de ce o iubesti pe aia, cand ailalta e mai frumoasa/mai putin curva? Pentru ca e cea mai minunataaaaa.

- de ce crezi in 'mnezeu? Pentru ca simt asa...samd

- de ce te comporti ca un (esti) paranoic? Pentru ca toata lumea vrea sa ma omoare/imi faca rau.

- de ce te comporti ca un (esti) schizofrenic? pentru ca asa imi spun vocile...

Mecanism similar. Necesar studiu psihologic & biologic pentru a putea fi explicat in amanunt.

Eu inteleg argumentele tale, perfect. Sunt de acord cu ce spui. Dar multi credinciosi fac un pas mai in fata de credinta, si sustin ca STIU ca Dumnezeu exista, si de aia ii sunt devotati.

Eu vreau sa aud cuvintele lui, ale credinciosului, justificand credinta lui. Vreau sa vad punctul lui de vedere, pentru ca pe al meu il stiu.

Mesaj completat

Bai ... stai asa ... ca religia oricum nu mai sperie pe pungash ... cel putin in romania ... doar pe aia de la tzara, care-s vai de capul lor ... Care e pungash, fura si minte poate fi considerat deja ateu :))

Ia de te uita matale cata lantu de aur cu cruce de juma de kil pe grumazurile ciorilor ... care duminica de duminica se roaga la dumnezeu sa le merge bine, isi fac semnu crucii ... da' n-asculta niciunul ca nu e bine sa furi de la altu, ca nu e bine sa omori, ca nu e bine ... si nu e bine ... deci conduita morala ... la pamant .. da' ei e credinciosi si au dragoste de dumnezeu :)

Panala urma conduita tine de educatie, nu conteaza daca e facuta de ateu sau credincios ...

Eu pe aia ii vad ca fiind agnostici, in oarecare masura. Adica ei fac tot ce le impune instinctul depravat, dar, ca masura de siguranta, mai poarta o cruce, mai spun o rugaciune si mai pupa o icoana, ca daca o fi ceva mai departe de moarte, sa aibe si ei niste bile albe la dosar. Cu riscul de a repeta a enshpea oara, spun ca respect credinciosii, pentru convingerea lor, dar inca nu mi-a explicat nici unul de ce e asa de convins. Respect ateii pentru curajul pe care l-au avut candva de a pune intrebarile potrivite si de ca cauta raspunsurile... Din pacate nu port acelasi respect pentru agnostici, pentru ca ii consider lasi. Sau in cel bun caz, lenesi. Nu stiu ce sa creada, nu stiu ce se intampla, traiesc in ignoranta totala si se complac in situatia asta. Le e frica sa intrebe, le e frica sa spuna nu, desi au indoiala in minte. Nu zic ca orice agnostic trebuie sa devina ateu. Poate deveni si credincios, doar sa isi miste curu' ala ignorant si sa afle ce e in mintea lui, sa isi adune curajul si sa ia o decizie. Pentru ca daca Dumnezeu exista, in viata de apoi va fi condamnat pentru minciuna, pentru falsa credinta. Daca Dumnezeu nu exista, isi va petrece singura viata pe care o are in ignoranta, irosind putinul timp pe care il are. Agnosticii ii consider ca fiind oameni slabi (Sau, ca sa fiu mai plastic, curve).

Link spre comentariu

Mie imi place cind insista ca "altii" (adica alte religii sau ateii) sa nu incerce sa convinga de ce considera ei ca fiind corect. Amuzant e ca nu se aplica cind ei au propovaduit crestinismul (oricare ar fi el) ca doar nu a vacut BOOM! ortodoxia in estul europei si au crezu indivizii peste noapte... de asemenea ii deranjeaza enorm cind le spui ca tu le zici ca ei gresesc pentru ca asa consideri tu si ca ai argumente... si sa le atace daca au contra argumente... nu... crize si istericale. evident ei au "dreptul" sa intre pe threaduri sau sa se bage in discutii unde se vorbeste clar de ateism si sa isi prezinte convigerea ca "el" exista... e permis asta. :bounce:

Apoi vine bomboana... pateste mnezo ceva daca ala de linga tine nu crede in el? E mai mic? Il stirbesti? Nu mai luceste asa tare? aiurea..

pffft...

Oricum, parerea mea e ca nu trebuie sa va cramponati prea tare de logica atunci cind vi se pun intrebari "gresite"... ma adresez ateilor... pur si simplu unele intrebari sint doar retururi de minge cu dorinta vadita de a le trimite in out. Nu are sens... interlocutorii se enerveaza aiurea si treaba iar denatureaza.

====

Inca unn motiv sa nu crezi in religii... pe linga faptul ca nu pomenesc nimic de sapun care ar fi salvat milioane de vieti... nu pomeneste nimic de spalatul pe dinti.. nici o carte sfinta. Fiti pe pace... o sa apara unu care o sa zica ca nush ce verset alambicat care vorbeste despre cum sa iti pretuiesti trupul de fapt vrea sa zica ca mnezo dadea indicatii de cum sa te speli de 2 ori oe zi pe dinti si dupa fiecare masa... doar ca nimeni nu a inteles pina la Colgate (halal eficienta la mnezo asta).

Igiena... este unu din cele mai mari contra argumente impotriva cartilor sfinte. oamenii au trait pina acu citeva sute de ani (2-3) doar pina la vreo 40 de ani in medie pentru ca erau niste infecti care nu se spalau pe corp sau pe gura... aveau mainile murdare cu anii, baile le faceau rau, spalatul pe dinti era o aberatie logica... spalatul la plua sau la fofo era un pacat (inchizitia a pirpilit ceva maici care indrazneau sa se "atinga" la fofo ca sa se spele). La fel... haznalele... la fel cu drenajele in sate si orase...

Oh... nu stiau... pardon... dar godulica nu stia?

Link spre comentariu

Igiena... este unu din cele mai mari contra argumente impotriva cartilor sfinte. oamenii au trait pina acu citeva sute de ani (2-3) doar pina la vreo 40 de ani in medie pentru ca erau niste infecti care nu se spalau pe corp sau pe gura... aveau mainile murdare cu anii, baile le faceau rau, spalatul pe dinti era o aberatie logica... spalatul la plua sau la fofo era un pacat (inchizitia a pirpilit ceva maici care indrazneau sa se "atinga" la fofo ca sa se spele). La fel... haznalele... la fel cu drenajele in sate si orase...

Oh... nu stiau... pardon... dar godulica nu stia?

Ba stia mai, dar el fiind un zeu pudic la inceput, i-a fost rusine sa le zica sa se spele la putze, pentru ca era inca virgin, si nu le avea cu limbaju' asta... Abia dupa aia, cand a inceput sa se uite si el dupa fecioare, a iesit la suprafata partea lui kinky, si atunci le-a zis evreilor lui sa isi taie toti preputu', ca sa nu mai puta asa de tare in noaptea nuntii. Auzi tu, nu stia Doamne-Doamne despre igiena... Pai nu l-a spalat Magdalena pe picioare pe fi-su? Blasfemie Zaelule, blasfemie paganule. :bounce:

Link spre comentariu

Eu sunt un fost ateu ,dar mi s-a intamplat ceva si am aflat ca Dumnezeu exista cu adevarat. Ce trebuie sa fac in continuare?

Taci si te bucuri ca ai ceva numai al tau...

Poti spune ce ti s-a intamplat si te-a convins ca Dumnezeu exista?

nu numai pentru tine dar si pentru ceilalti care isi pun si pun aceeasi intrebare...undeva in biblie zice asa ceva :

"They can't say, 'Here it is!' or 'There it is!' You see, the kingdom of God is within you." Luke 17:21

niciodata o persoana va fi capabila sa explice alteia conceptul de dumnezeu si al doilea sa inteleaga perfect ce vrea sa spuna primul. practic de aici apar toate problemele. Daca credinciosii si-ar tine pentru ei conceptul de dumnezeu si credinta si s-ar ghida dupa aia..iar ateii nu i-ar zgandari mereu pe credinciosi..totu ar fi ok. da omu trebuie sa isi impuna parerea lui si asupra altora..si na..un mic razboi aci, o cruciada dincolo. ca ne plictisim asa...

Religia nu se poate disjunge de cult/biserica

religia poate nu..dar credinta mai mult ca sigur da. si aici e vorba si de credinta nu numai de religie.

Chestia cu "nemodificat de 2000 de ani" e foarte relativa

biblia a fost si este modificata constant. ati fi surprinsi sa cititi ce s-a scos si ce s-a bagat...si asta doar ce e accesibil pe net. nici nu vreau sa ma gandesc la ce nu se spune...

Link spre comentariu

e in natura umana sa-i zgandari pe ceilalti. :bounce:

problema reala e cat de tare.

Ateii ii "zgandare" pe credinciosi prin atacuri logice- in numele gandirii.

Credinciosii i-au zgandarit pe atei (sau pe alti credinciosi care credau in "ce nu trebuie") prin: cruciade; jaf; crestinare cu forta armelor; tortura; inchizitie; samd

Totul in numele credintei in mod direct (ca asa a zis 'mnezeu sa le facem) sau indirect (ca sa-i "ajutam" sa creada. Sa-i salvam. Sau sa-i omoram pe ei da' "salvam" copii lor)

Gigel credincios din punctul meu de vedere e ca un drogat: daca drogatu' vrea sa se drogheze la el acasa, din banii lui e problema lui. La fel si daca Gigel vrea sa se roage la fantome. daca vor sa-si faca rau lor - e minteal or, e corpul lor.

DAR:

- daca drogatu/credinciosu dau in cap in numele credintei/drogurilor - devine problema mea.

- O institutie care sustine ca tre' sa dai in cap in numele religiei/drogurilor e problema mea.

- Daca tre' sa-i platesc io drogurile & spitalizarea drogatului sau biserica credinciosului (prin taxe) e problema mea.

- Daca drogatu'/credinciosu s'apuca sa dea mostre si sa le zica ce bine e asa la copii de la varsta de 2 ani - e cam problema mea. mai ales daca mai are si tupeul sa vrea sa faca asta copiilor mei (eg: obligatoriu in scoala)

Asa ca...daca vrei sa fii drogat/credincios fa-o la tine acasa, in coltu' tau si pe banii tai. Sau in clubul/biserica ta particular(a).

Nu vreau legi prin care drogurile/religia sa fie interzise total - dar nici nu le vreau obligatorii in scoli & sau sustinute din banii mei. Ambele variante mi se par incorecte.

Si sunt total impotriva celor ce vor asta.

Editat de vladase
Link spre comentariu

Va salut,

Am citit cu mare interes unele dintre postarile dumneavoastra. Spun unele pentru ca sunt exista si oameni care isi dau cu parerea despre ceva ce nu cunosc nici macar elementar.

Sper ca nu veti transforma si acest topic in ceea ce se regasea sub alt nume si ca veti pastra nivelul decent de exprimare.

Daca ar fi sa imi dau cu parerea as spune ca nu va fi asa in cel mult o luna de zile. :bounce:

Bafta!

Link spre comentariu

Va salut,

Am citit cu mare interes unele dintre postarile dumneavoastra. Spun unele pentru ca sunt exista si oameni care isi dau cu parerea despre ceva ce nu cunosc nici macar elementar.

Sper ca nu veti transforma si acest topic in ceea ce se regasea sub alt nume si ca veti pastra nivelul decent de exprimare.

Daca ar fi sa imi dau cu parerea as spune ca nu va fi asa in cel mult o luna de zile. :bounce:

Bafta!

Eu sper sa nu se ajunga acolo. Vrem sa vorbim, nu sa ne certam. Bafta si tie, ERO!

Link spre comentariu

Pot sa iti raspund prieteneste la cateva dintre intrebari, raspunsurile sunt corelate intre ele. "Daca exista Dumnezeu de ce nu este o singura religie?"- In Sfanta Scriptura este mentionat ca fiecare popor va fi judecat dupa religia pe care o poarta. - "De unde stiu ca, crestinismul este religia corecta?" - Rectific eu, Crestinism-Ortodoxismul...de ce? Pentru ca sunt pastrate dogmele neschimbate de 2000 de ani incoace. Restul religiilor printre care si catolicismul ( vezi Marea Schisma 1054) au venit cu adaosurile lor sau cu eliminarile dupa cum i-a dus capul. Cam atat pot sa iti raspund din stiinta mea. Mai multe lucruri exacte gasesti in cartile de specialitate. Numai bine.

Eronat!

Schisma aia de la 1054a insemnat ruptura dintre Bis. CATOLICA si ORTODOXA.. a fost ceva gen piata: eu iau painea dospita, tu aia nedospita; si-au impartit baietii "dogmele" religioase dupa cum i-a dus capul.

Acum, @GoodKat, un exemplu mai prost nu puteai sa dai; se stie ca Schisma e cea mai mare dovada ca biserica nu e ceea ce se vrea si ca religia e doar politica.

Cam atat.....continuati.

Link spre comentariu

am uitat sa precizez ceva la ce a zis vlad. aici trebuie facuta diferenta iar intre credinta, religie si biserica. chit ca sunt intrepatrunse ..lucrurile nu sunt chiar asa simple incat sa poti sa dai vina direct pe toti

din nefericire ele sunt intrepatrunse, e in natura umana sa te asociezi cu oameni (omul e animal social) - preferabil cu cei ce-ti sustin ideile (macar partial).

Apoi orice asociere de oameni are nevoie de niste reguli de conduita (religia), de o structura care sa organizeze treaba conform acelor reguli (biserica).

Apoi lupta (prin diferite metode) pentru promovarea ideii respective.

Samd

principiile astea - idee, asociere, reguli, structura sunt cele ce functioneaza cam in toate domeniile, inclusiv in cele stiintifice.

dar datorita modului in care functioneaza oamenii - ca animale sociale - atata timp cat credinta lor nu mentioneaza ca tre sa o tii pentru tine si sa n-o dai la nimeni - o sa se asocieze & o sa incerce propagarea ei. Prin metode specifice :bounce:

Link spre comentariu

eu nu as vedea chiar asa problema... as zice mai degraba ca sunt cativa care vor propagarea unor idei (nu neaparat religioase..dar si pt religie tot asa vad) si incearca asta prin diferite metode. si o fac pt ca au un interes personal. ceilalti care nu au nici uninteres personal nu se complica..ei stau linistit la ei acasa si isi vad de viata de zi cu zi.

Link spre comentariu

"They can't say, 'Here it is!' or 'There it is!' You see, the kingdom of God is within you." Luke 17:21

niciodata o persoana va fi capabila sa explice alteia conceptul de dumnezeu si al doilea sa inteleaga perfect ce vrea sa spuna primul. practic de aici apar toate problemele. Daca credinciosii si-ar tine pentru ei conceptul de dumnezeu si credinta si s-ar ghida dupa aia..iar ateii nu i-ar zgandari mereu pe credinciosi..totu ar fi ok. da omu trebuie sa isi impuna parerea lui si asupra altora..si na..un mic razboi aci, o cruciada dincolo. ca ne plictisim asa...

interesant... si cum se transmite conceptul asta de dumnezeu? Adica cum de toti stiu ce e (aia de "il cunosc") dar nici unu nu il poate spune clar? Se transmite altfel decit prin mijloacele clasice de comunicare si transmitere a ideilor? Si daca da... la ce bun religia si biserica... paznicii "cartilor" care oricum nu pot descrie clar problema nu? Oricum... nu sint in stare sa descrie nici macar cum sa te speli...

Link spre comentariu

daca ar fi doar cativa si restu' nu s-ar baga n-ar fi problema.

Problema apare pentru ca sunt sutinuti de majoritate. Prin asociere partiala.

Gen: Gigel zice ca eu cred X (credinta) si Y (biserica).

Mihaita crede doar X si nu prea-l intereseaza de Y.

Dorel zice : si X si Y sunt naspa.

Cristi zice X nu ma intereseaza, da' Y e naspa.

Acu Mihaita (doar credincios) cu cine o sa tina cand apare un conflict intre Gigel si Dorel sau Gigel si Cristi? Pe cine o sa sustina? O sa-l sustina pe ala cu care are macar un punct de vedere comun. (chiar daca nu le are pe toate)

Prin faptul ca credinciosii sustin biserica - ii dau putere. Daca nu se implica - tot ii dau putere.

Vorba aia ca "tot ce e necesar ca raul sa castige e ca binele sa nu se implice" - e valabila. SI nu se refera la religii.

Daca tu esti un om bun si nu te implici cand vezi ca 2 tigani il jefuiesc pe unu' sau o violeaza pe una - atunci aia o sa castige. Prin faptul ca nu te-ai implicat (si nici colegu' de langa tine nu s-a implicat) le-ai permis alora sa faca rau. Tu si ceilalti 10 trecatori care vad/aud si nu se implica.

Credinciosul care permite abuzurile facute in numele credintei de catre biserici/alti credinciosi in loc sa protesteze este partial vinovat de ele. Nu total, doar partial.

Editat de vladase
Link spre comentariu

Credinciosul care permite abuzurile facute in numele credintei de catre biserici/alti credinciosi in loc sa protesteze este partial vinovat de ele. Nu total, doar partial.

True that, brother!

Daca teistii ar fi mai intai OAMENI, si apoi credinciosi, lumea ar fi un pic mai buna.

Link spre comentariu

Cum a zis si Ice-Queen, pentru multi a devenit un reflex si nu o traire. Oricum, raman la parerea mea ca fiecare ar trebui sa faca ce il duce capul si nu sa incerce sa ii "indrepte" pe altii. Fac pariu ca mai bine de 70% din ateii ce comenteaza pe acest topic habar nu aveau de Marea Schisma si ce s-a intamplat atunci daca nu este bunul prieten Goagal. Drept urmare, multi vorbesc in necunostinta de cauza.

De ce crezi (poate nu e bine formulat in situatia de fata, suna mai bine "traiesti cu impresia") ca exact pe atei i-ar interesa in mod special Marea Schisma? Intr-adevar, ortodoxia este cea mai buna religie, pentru ca in traducere inseamna "dreapta credinta". Restu' sunt naspa ca nu sunt drepte, ba chiar s-ar putea sa fie cumva dupa colt...

Link spre comentariu

interesant... si cum se transmite conceptul asta de dumnezeu?..............

esti exemplul perfect pt ceea ce am vrut sa spun eu :bounce: ...poate acu e mai clar :laugh:. eu legasem ideea asta de intrebarea lui roger care se referea la ce a zis un alt antevorbitor. nu o scoate din contexul discutiei si o sa intelegi ce am vrut sa spun.

Editat de smokefield
Link spre comentariu

De ce crezi (poate nu e bine formulat in situatia de fata, suna mai bine "traiesti cu impresia") ca exact pe atei i-ar interesa in mod special Marea Schisma? Intr-adevar, ortodoxia este cea mai buna religie, pentru ca in traducere inseamna "dreapta credinta". Restu' sunt naspa ca nu sunt drepte, ba chiar s-ar putea sa fie cumva dupa colt...

schisma e prospata in mintea lui GoodKat, ca e tanar. D'aia imi amintesc si eu de ea, ca am invatat la scoala(istorie sau religie), ca-s tanara si eu si am informatiile relativ proaspete.

@GoodKat, totusi, ce se-nvata la scoala iti ramane intiparit in creieri pt ca exista ceva in care eu cred si se numeste "cultura generala". Sarci pe Goagal e apanajul generatiilor proaspete..mai proaspete ca a mea. Cut the crap.

Link spre comentariu

Cred ca iesim deja din tonul ala calm al discutiilor ...

Pana la urma, nu prea trebuie sa demonstreze nimeni nimic ...

@RM ... nu poti sa zici ca teistii nu sunt OAMENI (stiu ... te referi la etica) ... ei sunt doar niste enoriasi, la fel cum si noi suntem guvernati de legi si stat ... daca maresti un pic aria si incepi sa generalizezi si sa faci asocieri la o scara mai mare ... ar insemna ca noi ca natie, romanii, suntem niste dobitoci ... pentru ca guvernul face ceva gresit ...

Ori, nu asa se pune problema ... daca esti om cu etica si destula inteligenta, te apuci mai intai sa gasesti o solutie de rezolvare a problemei, nu sa cauti vinovatii ...

Biserica, la fel ca guvernul, e formata dintr-un cerc de oameni avizi de putere. O poti clasifica ca si boala, pentru ca este un procent infim de astfel de oameni, fata de normalul dat de procentajul mare de oameni care se multumesc cu decenta.

Pana la urma ... teistii sunt oameni, sunt doctori, sunt ingineri, sunt oameni luminati ... dar care nu si-au pus "problema" ... E simplu, e ca si atunci cand respiri ... nu stai la fiecare respiratie sa te gandesti cat sa dureze respiratia, cat aer sa inspiri, cum sa expiri ... pe nas. pe gura ... etc ...

Au fost crescuti cu simtul credintei ...

Biserica ca institutie este cea vinovata ... pentru acest genocid intelectual.

Link spre comentariu

De ce sunt ateu? Motivele pentru care nu cred in divinitati.

Pentru ca ele nu exista... Suficient motiv?

Din puctul meu de vedere, nu e suficient. Daca as fi credincios, as spune "De ce sunt credincios? Motivele pentru care cred in Dumnezeu. Pentru ca El exista...Suficient motiv?"...Nu.

Pot doar presupune de ce nu crezi, dar daca nu spui, nu stiu. Trebuie sa spui DE CE nu crezi ca exista, altfel, argumentele sunt inexistente, si te confunzi cu un fanatic religios, cu convingeri nefondate.

Daca nu vrei sa spui pe forum, poti spune la o bere...

De fapt, oricine doreste, e invitat la o bere (fara alcool, desigur, sau un suc, ceva) in seara asta, la Joia Moto. Nu se fac discriminari de sex, religie sau rasa. :bounce: (Except the dutch. I hate the dutch)

Mesaj completat

Cred ca iesim deja din tonul ala calm al discutiilor ...

Pana la urma, nu prea trebuie sa demonstreze nimeni nimic ...

@RM ... nu poti sa zici ca teistii nu sunt OAMENI (stiu ... te referi la etica) ... ei sunt doar niste enoriasi, la fel cum si noi suntem guvernati de legi si stat ... daca maresti un pic aria si incepi sa generalizezi si sa faci asocieri la o scara mai mare ... ar insemna ca noi ca natie, romanii, suntem niste dobitoci ... pentru ca guvernul face ceva gresit ...

Ori, nu asa se pune problema ... daca esti om cu etica si destula inteligenta, te apuci mai intai sa gasesti o solutie de rezolvare a problemei, nu sa cauti vinovatii ...

Biserica, la fel ca guvernul, e formata dintr-un cerc de oameni avizi de putere. O poti clasifica ca si boala, pentru ca este un procent infim de astfel de oameni, fata de normalul dat de procentajul mare de oameni care se multumesc cu decenta.

Pana la urma ... teistii sunt oameni, sunt doctori, sunt ingineri, sunt oameni luminati ... dar care nu si-au pus "problema" ... E simplu, e ca si atunci cand respiri ... nu stai la fiecare respiratie sa te gandesti cat sa dureze respiratia, cat aer sa inspiri, cum sa expiri ... pe nas. pe gura ... etc ...

Au fost crescuti cu simtul credintei ...

Biserica ca institutie este cea vinovata ... pentru acest genocid intelectual.

Scuze, probabil am facut o generalizare gresita, fara sa imi dau seama. Vroiam sa spun ca un om trebuie sa asculte intai de simtul etic al lui, propriu, vocea lui interioara care il indruma sa distinga nuantele de bine de nuantele de rau, si abia apoi sa se gandeasca la ce il invata secta/cultul/religia de care apartine, pentru ca traieste intre oameni de toate felurile, nu doar intre fratii lui de cult.

Biserica e vinovata. Pana aici am fost cu totii de acord. Dar vladase sublinia ca prin nepasare la adresa actelor nedrepte faptuite de biserica, adeptii ei sunt partinitori intr-o anumita masura. De aia zic, intai protejeaza-ti aproapele, egalul, apoi protejeaza o institutie de care apartii, care urmareste interese meschine, egoiste, oricat ti-ai dori sa nu fie asa.

Link spre comentariu

... Din pacate nu port acelasi respect pentru agnostici, pentru ca ii consider lasi. Sau in cel bun caz, lenesi. Nu stiu ce sa creada, nu stiu ce se intampla, traiesc in ignoranta totala si se complac in situatia asta. Le e frica sa intrebe, le e frica sa spuna nu, desi au indoiala in minte. Nu zic ca orice agnostic trebuie sa devina ateu. Poate deveni si credincios, doar sa isi miste curu' ala ignorant si sa afle ce e in mintea lui, sa isi adune curajul si sa ia o decizie. Pentru ca daca Dumnezeu exista, in viata de apoi va fi condamnat pentru minciuna, pentru falsa credinta. Daca Dumnezeu nu exista, isi va petrece singura viata pe care o are in ignoranta, irosind putinul timp pe care il are. Agnosticii ii consider ca fiind oameni slabi (Sau, ca sa fiu mai plastic, curve).

Cred ca suntem destul de putine "curve" care citim acest topic si asta te multumeste in oarecare masura :)

Ma consider agnostic. Poate sunt un om slab. Poate sunt "curva". Poate doar un ignorant. Am citit/studiat biblia, singur si cu persoane de diverse religii crestine (sunt botezat ortodox, pentru ca nu am avut posibilitatea sa aleg). Am citit/studia coranul de unul singur. Mi-am pus intrebari de tot felul, am incercat sa-mi raspund la acele intrebari si am ajuns la concluzia ca NU CRED. Asta ar insemna ca sunt ateu, in conceptia ta. Dar ce ne facem cu senzatia aceea viscerala care ne spune ca nu suntem singuri. Aceeasi senzatie pe care o simteam in frageda pruncie, care ne facea sa ne temem de intuneri, sa ne uitam sub pat inainte de a ne baga la culcare. Si cu senzatia asta vine si indoiala. Vine si intrebarea "si daca totusi exista?" Nu merg la biserica, nu-mi fac cruci, nu ma rog... dar cand sunt pus in fata unei incercari dificile, mai spun in gand un "Doamne-ajuta", iar cand trec peste o-ncercare dificila, mai spun in gand si-un "Doamne-t-multam". Chiar si cand ridic paharul mai spun un "Doamne-ajuta", de data asta cu voce tare. La fel de bine as putea spune "noroc", sau "sanatate".

Din cauzele astea, enumerate mai sus, eu ma consider agnostic. Si nu am nevoie de respect pentru asta. Daca e sa ma respecte cineva, o face pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce fac. Nu pentru cele in care cred sau nu.

Acestea fiind spuse, va urez tuturor sanatate, noroc si Doamne-ajuta, Nick. :bounce: :laugh: :laugh:

Link spre comentariu

...

Biserica e vinovata. Pana aici am fost cu totii de acord. Dar vladase sublinia ca prin nepasare la adresa actelor nedrepte faptuite de biserica, adeptii ei sunt partinitori intr-o anumita masura. De aia zic, intai protejeaza-ti aproapele, egalul, apoi protejeaza o institutie de care apartii, care urmareste interese meschine, egoiste, oricat ti-ai dori sa nu fie asa.

Asa si ? ...

Ca sa pastram comparatia ... noi facem ceva sa ne aparam egalul ? Facem ceva sa rasturnam guvernul sau sa-l atentionam ca nu e bine cum ne conduce? Nu conteaza care guvern, ca oricum nu m-am simtit aparat si protejat de niciunul din ele de dupa 89.

Pana atunci ar fi cazul sa ne uitam un pic la ... the big fucking picture ... ca sa stim de unde putem s-o apucam ... si mai exact, daca putem :bounce:

Totul se repeta in aceeasi ordine la orice scara ... de la atomi si electronii ce-i orbiteaza ... zoom out spre interesul meschin al reginei furnicilor ce-si pune furnicarul la treaba ... zoom out spre biserica si enoriasii ... zoom out spre guvern si natiune ... zoom out spre soare si planetele ce-l orbiteaza ... zoom out spre gaura neagra din centrul galaxiei, zoom out spre whatever ...

Mie asta mi se pare mai interesant, the big picture ... ca schimbarile mici sunt nesimificative ... oricum ai face, nu ai cum sa iesi din "patternul" asta ...

Link spre comentariu

Enorm de gresit! Tu dece nu crezi in Lord Zorgon imaratul universului?

Pff! Eu chiar cred in Lord Zorgon, primul, ultimul, unicul imparat al universului, Marele Cuceritor al Lumii Vechi si Noi, si ma inchin in fata maretiei lui, a luminii lui nimicitoare, care arde pruncii in pantecele mamelor, si reda vigoare batranilor razboinici.

Tu crezi, infidelule? :P

Lasand un pic gluma la o parte, hai sa iti explic rationamentul meu. Imi spune mama, tata, un preot, sau tu: Zorgon e Imparatul Universului, si trebuie sa i te inchini. OK. Daca sunt un copil mic si nu stiu mai nimic, o fac, pentru ca asa sunt invatat. Dar cand incep sa cresc si sa vreau sa cunosc detalii despre tot ce ma inconjoara, o sa vreau sa stiu cine e Zorgon asta, si de ce trebuie sa ma inchin in fata lui. Si asa, incep sa aflu cine e, sau cine a fost, ce a facut, de ce a facut, si ce face acum. Apoi, o sa vreau sa verific din mai multe surse, daca nu e totul o minciuna. Trec totul prin filtrul propriei ratiuni, pentru ca altfel nu se poate, si vad ce ramane. Atunci, o sa pot ajunge la una din 3 concluzii:

1- cred, pentru ca mi se ofera dovezi, deci ma inchin.

2- nu stiu, cercetarile au fost incerte, deci continui sa investighez, abordez altfel strategia, pana ajung la un rezultat

3- nu cred, pentru ca totul se dovedeste a fi o nascocire a altora, iar dovezile nu exista (ergo Zorgon nu exista) deci nu ma inchin.

Cred ca suntem destul de putine "curve" care citim acest topic si asta te multumeste in oarecare masura :)

Ma consider agnostic. Poate sunt un om slab. Poate sunt "curva". Poate doar un ignorant. Am citit/studiat biblia, singur si cu persoane de diverse religii crestine (sunt botezat ortodox, pentru ca nu am avut posibilitatea sa aleg). Am citit/studia coranul de unul singur. Mi-am pus intrebari de tot felul, am incercat sa-mi raspund la acele intrebari si am ajuns la concluzia ca NU CRED. Asta ar insemna ca sunt ateu, in conceptia ta. Dar ce ne facem cu senzatia aceea viscerala care ne spune ca nu suntem singuri. Aceeasi senzatie pe care o simteam in frageda pruncie, care ne facea sa ne temem de intuneri, sa ne uitam sub pat inainte de a ne baga la culcare. Si cu senzatia asta vine si indoiala. Vine si intrebarea "si daca totusi exista?" Nu merg la biserica, nu-mi fac cruci, nu ma rog... dar cand sunt pus in fata unei incercari dificile, mai spun in gand un "Doamne-ajuta", iar cand trec peste o-ncercare dificila, mai spun in gand si-un "Doamne-t-multam". Chiar si cand ridic paharul mai spun un "Doamne-ajuta", de data asta cu voce tare. La fel de bine as putea spune "noroc", sau "sanatate".

Din cauzele astea, enumerate mai sus, eu ma consider agnostic. Si nu am nevoie de respect pentru asta. Daca e sa ma respecte cineva, o face pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce fac. Nu pentru cele in care cred sau nu.

Acestea fiind spuse, va urez tuturor sanatate, noroc si Doamne-ajuta, Nick. :bounce: :laugh: :laugh:

Speram sa nu te simti jignit, dar recunosc, am fost un pic cam incisiv in descrierea mea in privinta agnosticilor. DAR, tu spui ca in final, NU CREZI. Deci esti necredincios. Iar senzatia aia viscerala care iti spune ca nu esti singur, despre care vorbeai, are multe alte explicatii/variante in afara religiei. Poate inca nu ai citit ce trebuie. Te felicit sincer ca ai studiat biblia si coranul, sunt putini care fac asta (eu nu am avut ocazia sa citesc coranul), inseamna ca ai inmagazionat ceva informatie si puncte diferite de vedere, si ai putut ajunge singur la propriile-ti convingeri. Parerea mea e ca te-ai oprit prea devreme. Incearca si ceva filosofie si psihologie, si senzatia aia viscerala o sa capete un sens. Natura umana e un mecanism atat de intricat, complex, si aleatoriu, incat da nastere multor intrebari, si necesita mult timp pentru a raspunde la ele. dar sunt acolo, la indemana, trebuie doar sa iti pui intrebarile potrivite.

Iti urez si tie noroc, sanatate, si tot ce ai nevoie.

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic