Sari la conținut

Dnepr - piulitza de la chiulasa blocata pe prezon


Ikarus
 Share

Postări Recomandate

Am vrut deunazi sa schimb garniturile dintre cilindri si carter si am constatat ca una din piulitele care tin chiulasa pe cilindru refuza cu obraznicie sa se miste de pe prezon. Dupa o glorioasa etalare de fortze intre mine si coeficientul de frecare al filetului piulitei ceva a cedat (piulitza, credeam eu). Problema e ca in loc sa scot doar piulitza, am reusit sa desurubez prezonul direct din carter. In schimb nu pot nicidecum sa separ chiulasa de cilindru. M-am gandit sa insurubez doua pilitze pe filetul prezonului care prinde in carter ca sa tin contra oarecum, dar pasul filetului ala arata destul de "nenatural" si n-am idee de unde sa iau piulitze cu asemenea pas.

 

Ati mai patit asa ceva? Are cineva vreo sclipire pe tema asta? Mai rumeg si eu.

 

De bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai eu am avut cam aceiasi problema cu iju meu si am rezolvat-o cum ai zis si tu: cu o contrapiulita. Daca vezi ca nu prinde bine in carter prezonul poti sa ii mai faci o improvizatie cu putina vopsea de metal (sau chiar vopsea bronz-aluminiu ca cica asta face priza cu aluminiul) in varful care se fixeaza in carter al prezonului. Pe viitor e bine sa incerci cu spray de deblocat piulitze ca ajuta mult.

Acuma zici ca ai distrus filetul la capatul prezonului ... ca pasul nu are cum, sa fie altul deoarece tot estul foloseste pasul clasic (metric) la asemenea dimensiuni ale piesei, pasul fin fiind mult mai rar intalnit, iar cel vitfort ase foloseste din cate stiu eu prin asia si nu l-am intalnit decat la un ax de pedale de la bicicleta. Oricum daca ti se pare tie ca nu e filetul calumea poti sa folosesti o lera pt filet, si asta iti zice ce tip de filet e doar ca se gaseste mai greu pe piata. O idee ar fi sa schimbi prezonul cu altul nou, fie cumparat, fie facut de tine. Daca nu se poate poti duce prezonul la un strungar bun si el iti poate face la orice ora o piulita dupa ax(asa am facut eu cu axul ala cu filet vitfort). in final mai este o varianta de rezolvare a problemei dar e mai generala si pe termen lung: vinzi nipru si iti iei japoneza :baubau:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am mai intalnit problema asta la Dnepr, din cauza strangerii piulitei aluminiul moale al chiulasei se deformeaza pe buza gaurii de prezon, blocand chiulasa pe filet. Iti trebuie rabdare, inventivitate si un ciocan mare, dar cu grija ca aripioarele alea de racire crapa ca saratelele la punga de pe vremea lu' Ceasca :baubau:

 

Pasul filetului pe prezon este mi fin decat normal din cate stiu eu....pentru a scoate piulita de pe el (cu el dat jos de pe carter) il prinzi in menghina. Daca cineva a pus piulita gresit si a distrus filetul, -->iti trebuie alt prezon, orice strungar poate sa-l faca.Petru a desuruba prezonul din carter blochezi 2 piulite in contra, poti folosi piulita de la alt prezon dar cu grija sa nu se foarfece filetul.

Spor la treaba.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca ai de unde sa faci rost de alt prezon - taie-l cu bofire-ul de unde se poate, incat sa-ti elibereze chiulasa de cilindru. Daca ai de unde sa faci rost de piulitza, taie piulitza - tai pana te apropii de filet, apoi bagi o surubelnitza pe post de dalta si piulitza se desface. Filetul din carter trebuie sa fie metric, ala de la piulitza este cu pas fin, deci trebuie sa vii cu doua piulitze de metric 10, ba poate chiar 3 daca au loc, pe partea care intra in carter, le "auto-blochezi" si tragi iar de piulitza blocata cu inelara, asta daca mai are hexagonul in regula. Daca deja s-a rotunjit hexagonul la piulitza, te pui cu pila si aduci hexagonul la urmatoarul numar de cheie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 8 months later...

-pentru filetul de pe bloc,daca aluminiul nu este deteriorat ,poti folosi fie solutia tip thread-lock(si loctite 243 este f.buna),fie chiar o rasina tip plastic steel A+B,dar sa fie de calitate(Cordobond,Devcon,etc),rezista pina la 100-110C.Nu uita sa degresezi cu acetona inainte de aplicare.Daca filetul este deteriorat,poti folosi un set de reconditionare(se gaureste cu1-2mm maimare,se da filet cu acelas pas si se insurubeaza un fel de spirala de otel cu sectiune romboidala in care se insurubeaza prezonul,deex.pt filet M8x1,25 se gaureste cu 8,5 si se tarodeaza cu M10x1,25),daca nu ai setul,poti face o bucsa filetata sau un prezon majorat.

-pentru filetul prezonului,daca este cazul,il poti rectifica cu o filiera,pt a evita deformarea chiulasei foloseste intitdeauna saibe plate si grower,unsoare grafitata pt filete si stringe cu cheie dinamometrica.

succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...