Sari la conținut

pisoiu

Membru
  • Număr conținut

    282
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de pisoiu

  1. "Transalpina blocată! Vremea rea a făcut ravagii" https://www.realitatea.net/transalpina-blocata-vremea-rea-a-facut-ravagii_2202091.html
  2. Stiu de acele plastice, insa sunt cam scumpe. Renault ofera niste aparatori de folie flexibila care au un cadru rigid si care se pot da jos cu ajutorul unui fermoar pe contur. Insa vor 250 eur pe ele. Cele din poza de mai sus sunt rigide (ceva plastic termoformat, banuiala mea e ca e policarbonat) si sunt facute de ceva tip din Columbia care si-a deschis un magazin online/depozit prin Spania pe undeva, pentru a vinde in Europa. Insa nici alea nu sunt ieftine, pe la vreo 4-500 eur. O sa incerc sa le confectionez eu, folie de policarbonat este la Dedeman pe dimensiunea ferestrei, undeva pe la 60-70 ron per bucata daca bine tin minte. Superbec, spor la ales. La Twizy sa te gandesti ca la un telefon mobil de acu 10 ani, o scula la care se vorbeste si atat. Fara camere/agende/ceasuri/mp3-uri/jocuri/etc. Twizy te duce de la A la B cu un minim de cost si atat
  3. Mie mi-a iesit calculul, inclusiv cel global, insa calculul asta variaza foarte mult de la persoana la persoana, in functie de nevoi, nr kilometri, posibilitati incarcare, gusturi, toleranta la lipsa anumitor categorii de confort, etc. Exploatarea ma costa sub 1000 ron pe an cu tot ce tine de ea. Skoda octavia ma costa undeva pe la 2000 eur. Nu e o solutie pentru toata lumea si pentru toate gusturile. Clar nu e o solutie ca si masina unica, ci ca o a doua masina in familie, strict pentru oras. Sincer eu nu am rabdat frig deloc in ea in perioada asta. Ca stau in masina 30 minute cat dureaza drumul pana la servici sau ca stau afara 30 minute e fix tot aia. Poate daca ar fi -20 grade afara as lasa-o in garaj sau daca ar fi vanturi dinalea puternice. Dar din experienta mea prin zona Clujului, zilele alea cu vant dat naibii sunt putine. Parbrizul fereste vantul frontal, in interior nu simti aproape nimic, iar usile alea pe jumatate feresc cam tot ce e jeg si noroi de pe drum. Asta comparativ cu motorul, ca m-a pus mai demult naiba sa ies pe vreme dinasta si am ajuns poleit cu noroi acasa.. Eu nu am geamuri in momentul asta, dar planuiesc sa confectionez un set, exista posibilitatea sa le montezi pe usi fara probleme. In viitorul apropiat ma ocup si de asta.
  4. Apai cu frumusetea e chestie de gust. La dame le place E drept ca mi-ar fi prins mai bine asta acu 20 de ani dar no.. Iarna n-ai nici o treaba, te imbraci ca pentru ski si esti ok. Costurile sunt cele mai importante pentru mine ca de-aia am luat-o. Impozit 0, rovinieta 0, rca 78 ron/an, costuri anuale cu revizii sub 100 ron, drumul zilnic de Cluj de 40km ma costa curent de 2.5 ron.
  5. No amu ce sa mai zic. Am comis-o....
  6. pisoiu

    Util

    Hotel: https://ziuadecj.realitatea.net/economie/vrrrum-primul-hotel-de-motociclete-din-cluj--180074.html
  7. Gata sezonul. https://www.igj.ro/newsalert/foto-video-a-nins-pe-transalpina.html "”De mâine dimineață (marți) circulația pe Transalpina va fi închisă până în primăvara lui 2019 atunci când vremea va permite circulația în condiții sigure” a spus Ciprian Florescu, Prefectul județului Gorj."
  8. S-a renuntat la inchiriere, e a ta bateria. Dar si preturile s-au modificat, pretul de lista e pe la 13k eur, primesti 50% de la stat, ramane de plata cam 6-6.5k eur, in functie de ce optiuni mai pui.
  9. Eu nu am mai folosit prea mult trotineta de cand a inceput gradinita, deoarece trebuie sa il duc pe ala mic la grupa. In schimb o foloseste nevasta, pe o distanta mai scurta, fara probleme. Am mai convins un prieten sa-si cumpere si el insa nu prea a avut noroc. Si-a luat ceva model de e-twow care s-a stricat dupa 3 saptamani si a trebuit sa o trimita in service. Eu am mai adaugat alte roti la colectie, tot in ideea de a reduce costurile cu deplasarile in oras, am comandat un Renault Twizy. Insa nu-l voi primi decat peste vreo luna-doua sper. O sa scriu un review si despre el candva.
  10. pisoiu

    Cu si despre accidente

    RIP Un motociclist care mergea cu viteză mare pe șoseaua Dej - Baia Mare a decedat după ce a pierdut controlul vehiculului și a intrat sub un autoturism. https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/motociclist-accidentat-mortal-pe-soseaua-baia-mare-dej--178843.html
  11. Cu twizy au cam dat-o in bara cu politica aia de inchiriat acumulatorii si nu doar in Romania. Cred ca si asta a contribuit la 'sucire'. Oricum, acum a devenit interesanta oferta in toata combinatia asta cu rabla plus.
  12. Daca verifici acum o sa vezi ca s-au sucit, se poate cumpara. Practic, daca iei varianta aia cu motor mai puternic care e undeva pe la ~12k eur si apelezi la rabla plus care sustine 50% din pret, poti iesi pe la 6k cu ea, acumulator inclus. Daca mai pui acolo si o prima de casare, mai scade ceva. Eu acuma le-am scris la renault, sa vad ce imi raspund, ca parca pare interesanta situatia...
  13. pisoiu

    accident Suceava

    Sa nu priceapa cineva ca scornesc scuze pentru soferul autocarului, dar pentru multi soferi de pe la noi, un punct luminos (mai ales faza lunga) vazut pe contrasens la 3 noaptea inseamna o masina suficient de indepartata ca sa nu percepi vizual distinct cele 2 faruri, nicidecum un motor care mai are 2-3 secunde pana ajunge in dreptul tau. RIP
  14. Acum cativa ani am avut un prieten care a mers la munte cu bicicleta, la o frana a derapat pe nisip, a dat in cadere cu capul de asfalt (nu avea casca, casca e pentru fraieri...) si dupa 2-3 zile de coma, dus a fost. Anul trecut, in Cluj, a fost un accident similar cu moto, cadere la viteza mica, dat cu capul de un stalpisor incastrat in trotuar, si pa. Da, 25-30km/h poate fi foarte mult, depinde ce lovesti cand cazi. La mine in zona si carosabilul poate fi la fel de periculos ca si trotuarul. De la guri de canal nealiniate cu asfaltul, la gauri in asfalt, denivelari datorate caldurii+camioane grele, straturi groase de pietris in care se scufunda roata, etc.
  15. Planuiam o iesire pe Transalpina in weekendul asta, insa cand am venit acasa, mi-a zis nevasta ca a auzit cu jumate de ureche ceva stire cu trafic restrictionat in weekend, dar nu stie daca e vorba de weekendul asta. Stiti de vreo restrictie sambata sau duminica asta (01-02.09.2018) ? Multumesc. » Post actualizat in 31 Aug 2018 20:23 No e clar, nici amu nu se arata. E inchis si in 1 si in 2. https://www.pandurul.ro/articol/cupa-gorjului-pe-transalpina_105983.html
  16. Aici am indoieli. Trotineta o fi electrica insa presupune o acomodare a utilizatorului si cu folosirea ei fara motor. Cel putin pana pornesti si ocazional si la deal, cand motorul nu mai poate singur. Nu stiu cum sunt alte trotinete electrice, dar a mea nu porneste pana nu iti dai avant. Nu am facut experimentul asta, deci in momentul de fata imi dau cu presupusul, dar as zice ca nu toti cei care se stiu da cu bicicleta s-ar urca si pe o trotineta. Pe aici pe unde stau, m-am oferit sa ii las pe vecini sa o incerce, sa vada cum e. Putini s-au incumetat, inclusiv biciclisti au refuzat. Desi mie personal mi se pare mai usor de controlat decat o bicicleta.
  17. Sunt zone in care nu ai de ales decat sa iesi pe carosabil, cel putin in zona mea. Nu am trotuar practicabil, pista de biciclete nici asa. Nu imi place, in general ma feresc de carosabil cat pot insa nu am intotdeauna de ales. Insa eu nu vad nici o diferenta din nici un punct de vedere intre a merge cu bicicleta pe carosabil si a merge cu trotineta. Ambele se deplaseaza cu viteze similare, sunt la fel de vizibile pentru soferi, ocupa cam la fel de mult spatiu pe sosea, nici una nu trebuie inmatriculata/inregistrata, ambele pot fi conduse fara carnet si fara sa ai minime cunostinte de legislatie rutiera (ceea ce nu e ok, dar asta e). Accidente sunt si cu bicicleta dar nu se mai scandalizeaza nimeni. Probabil s-au obisnuit.
  18. Adevarat. Trebuie mare grija la gropi, chiar si la cele mici. Eu am roti de 10" cu aer la 3bar plus suspensie pe fata. Mai indulceste putin din denivelari. Insa daca ai roti mai mici sau mai rau, dinalea pline din plastic, nu ai viata usoara pe denivelari.
  19. Aici sunt cateva probleme si legate de constructie. Am desfacut-o pe a mea sa o miros inauntru. O parte din 'zeama' este aruncata inutil, asa ca doar specificatiile vizibile la dealer nu te vor ajuta 100%. A mea are fire pe partea de forta destul de subtiri, as zice cu sectiune de max 1.5mm2, cam putin pentru curent de sarcina maxim (~11A la 400W/36V cat zice ca are motorul). In plus, bateria e orientata cu firele in partea din fata, unde e si controllerul, si de acolo merge cu alte fire pe toata lungimea trotinetei pana in spate la motor. In loc sa le puna invers ca sa minimizeze lungimea traseului de forta. Mai suspectez si ca pack-ul de acumulatori nu are circuite de echilibrare a celulelor, din el ies doar 4 fire, doua mai groase spre controller si 2 mai subtiri spre mufa de incarcare. Posibil sa aiba in interior ceva circuit de echilibrare care sa nu il vad, ca tot e impachetat in shrinktube. In fine, poate intr-o zi o sa construiesc una asa cum imi place mie, dar pana atunci dau bice la asta.
  20. Dap, este gaura la lege la capitolul asta. Unii europeni au inceput sa o legifereze, daca bine am auzit eu, cel putin in Franta. Ideea de pornire ar fi ca o poti conduce pe sosea, ca si bicicleta, dar tb sa cunosti regulile de circulatie (carnet minim am). O poti conduce si pe pistele de biciclete. O poti conduce si pe trotuar, dar Vmax=6km/h. Aici e baiu, ca se bazeaza pe bunul simt de a respecta cei 6km/h, iar la noi cam pas la capitolul asta. Nu cred ca va umbla politia cu radarul pe trotuar... La capitolul tehnic nu te contrazic, dar nu e posibil sa incarc 20-80 in cazul meu. M-ar costa mai putin daca nu as avea dealuri, dar am, si am deal in cel mai prost moment posibil, adica la finalul calatoriei, cand bateria deja e consumata partial. La mine e musai sa o incarc full, altfel cand ajung la destinatie nu mai pot urca dealul. Mai are ceva energie in ea, insa bateria nu e chiar cea mai performanta din lume. Are rezistenta interna considerabila si nu poate da curent de varf foarte mare in regim sustinut. Am facut teste, cu bateria plina ochi urc dealul fara probleme, daca e jumate, asa cum ajunge sa fie la finalul calatoriei, trebuie ajutata din picior. Daca e mai jos de jumate, nu mai vrea deloc. Aici intervine si o particularitate a motorului hub, are cuplu prost la turatie mica. Daca nu pot urca sustinut cu minim 8-10km/h, turatia se duce spre 0 sub sarcina mare. Asa ca pot considera ca folosesc un plin pentru cei 18km, trebuie sa o pun la incarcat pentru a putea face si drumul inapoi acasa. Si pe ala mai am un deal serios chiar la final
  21. Si eu am facut doar 150km, asa ca e practic noua, nu am prea multa experienta pe ea. Ei zic ca tin 800 cicluri de incarcare dar o sa vedem in practica ce se intampla. Chiar zilnic nu o pot folosi ca ma omoara vremea asta ploioasa, asa ca sper sa nu se termine acumulatorii doar intr-un an. Vom vedea.
  22. Anul trecut am folosit utilajul motorizat atat pentru iesiri de placere cat si pentru mersul la servici. Acuma placerea e placere si nu o poti masura in bani, dar pe mersul la servici am spart suficient de multi bani astfel incat sa ma determine sa fac ceva sa mai reduc din suma. Asa ca mi-am cumparat o "saracie" dinasta, ca sa folosesc termenul unui coleg : https://www.sprinter2000.ro/cumpara/trotineta-electrica-sprinter-st1002-641 Surprinzator, dar trotineta asta electrica ofera niste avantaje care nu le gasesti la alte vehicule, in timp ce te deplasezi cu o viteza rezonabila. Eu fac cam 18km pe sens intre casa si servici si imi ia cam o ora si 10 min sa ajung. Am si dealuri pe traseu. Energia electrica ce o consum pentru astia 18km ma costa 0,4ron cu aproximatie. -poti merge pe sosea cu ea in relativa siguranta daca soseaua e suficient de lata. Aici nu sunt alte avantaje sau dezavantaje prin comparatie cu alte vehicule similare, sa zicem bicicleta. Viteza e cam tot pe acolo, trebuie sa fii atent la aceleasi probleme cu soferi care nu te vad, posibile usi deschise, etc. -poti merge pe piste de biciclete, aici e cel mai frumos. Acolo unde sunt... -poti merge pe trotuar. Unii zic ca nu ai voie, din cate stiu cu bicicleta nu e voie. Dar nu am vazut vreun articol din lege care sa se refere la trotineta. Eu nu am avut probleme cu mersul pe trotuar, insa trebuie atentie. Merg pe trotuar cu viteza maxima (25km/h) doar daca e complet gol si suficient de lat astfel incat sa nu imi apara brusc in fata vreun copil, etc. Daca apar oameni in vizor incetinesc iar daca sunt foarte aproape de ei merg la pas, cu aceeasi viteza cu a pietonului. -poti lua trotineta cu tine in mijloace de transport in comun, presupunand ca nu sunt pline ochi. -poti sa o transporti cu masina mica fara probleme, nu ocupa tot portbagajul -mai faci si putin sport, ca la deal mai trebuie ajutata, cel putin in cazul meu, ca am suta si de kile. -ca si la orice alta categorie de vehicule, exista si aici o tagma de idioti care sunt foarte vizibili in sens negativ, dar care nu definesc fenomenul. Ma refer la cei care se arunca pe sosele fara sa cunoasca si sa respecte regulile de circulatie, merg cu 20-30km/h pe trotuar printre pietoni, etc. -legea noastra e ciudata si neclara, este un articol de lege care spune ca daca vehiculul depaseste prin constructie 25km/h si are maxim 45km/h se incadreaza la mopede, trotineta trebuie omologata rar si inregistrata la primarie, plus rca si tot tacamul. Insa exista si o normativa europeana care spune ca vehiculele care nu dispun de cel putin un loc pe scaun nu pot fi omologate. Deci.... Asa ca recomand cu incredere.
  23. E obligatorie casca la noi, insa sunt tari in care nu e. Daca nu ma insel, nici in Franta nu e, parca asa citisem acum ceva vreme pe alte forumuri. Sansele sa cazi de pe trike sunt mult mai mici dar no.., nu cred ca ar fi o idee buna sa mergi fara. Eu acum vreo luna am avut niste momente tensionate cu un stol ce ciori care au decolat la rasul soselei si am inceput sa crosetez cu capul dreapta-stanga sa le evit. Norc ca nu am lovit nici una. Probabil nu e prea placut sa incasezi in cap o chestie de juma de kil la 90-100km/h. Pana la urma am lamurit si chestiunea cu permisul in Ungaria, am intrebat pe un grup de facebook in maghiara. Se poate conduce cu B si in Ungaria.
  24. pisoiu

    Ajutor&asistenta moto!

    Din pacate asta e unu din cele mai pacatoase scenarii, un contact prost e destul de greu de gasit si asta e genul de operatiune care cel mai bine o faci tu, daca poti si daca stii, ca e tare migaloasa. Depinde de cat e de vechi motorul tau. In cazul meu, instalatia electrica are 12 ani si are pe alocuri cateva mufe care sunt expuse la factorii de mediu si sunt destul de corodate. Urmeaza sa le inlocuiesc in iarna asta. Eu am avut probleme exact in punctul in care plusul gros din acumulator intra in solenoidul de bendix, acolo nu facea contact bine din cauza oxizilor/mizeriei acumulati pe borna si mai vedeam pe indicatorul de tensiune ca ocazional se opreste incarcarea in timp ce merg. Curentul mare de la pornire ocazional mai suda contactul prost iar vibratiile ulterioare rupeau contactul. Vizual nu am vazut nimic pana nu am demontat tot solenoidul si am vazut sub surub punctele in care facea flama. Nici mecanic nu mi-am dat seama, ca miscam borna si nu avea joc deloc, era relativ bine stransa insa suprafetele de contact erau pline de oxizi si jeg. Am curatat tot si acum merge brici.
  25. pisoiu

    Ajutor&asistenta moto!

    Mie imi suna a contact prost undeva. Am avut si eu unu dinasta, de nu mi-a mai pornit la bariera. Cei ai avut, e probabil sa mai ai, si o sa se manifeste in cel mai nasol moment. Intreaba-l pe colegul Murphy.
×
×
  • Creează nouă...