Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Deci esti de acord ca noi suntem singurii responsabili pentru ceea ce ni se intampla? :(

Eu/noi da. Suntem de acord ca suntem responsabili de destinul nostru. Tu? Nu crezi in "planul divin"?

Sau tu incerci sa spui ca doar noi suntem responsabili pentru ce ni se intampla referitor la influenta dogmei bisericesti, si ca biserica nu are nici o vina? Pentru ca in cazul asta, putem spune ca evreii au fost responsabili pentru ce li s-a intamplat in timpul Holocaustului, nu Fuhrer-ul nazist, nu?

Mesaj completat

Deci esti de acord ca noi suntem singurii responsabili pentru ceea ce ni se intampla? :D

Mesaj completat

In cazul asta, de ce te-ai pus cu biserica intr-o pozitie combatanta? (eu pot sa-ti dau raspunsul, dar n-o sa-ti placa :D )

Chiar intrebi DIN NOU ce am cu biserica?! Sincer, nu am de gand sa repet, am si eu limitele mele. Dar daca vrei tu sa "imi dai raspunsul", te rog, nu conteaza daca imi place sau nu. Eu nu aleg sa aud doar ce imi place.

PS: acum trebuie sa plec, dar promit ca o sa raspund mai tarziu, sau maine.

Editat de Roger Moore
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ancalagon strict legat de medicina alternativa. S-ar putea sa te confund, dar, daca nu ma insel, esti medic. Stiu ca in Romania vine mai greu ''moda'' dar, in ''satul'' meu am avut posibilitatea sa aleg intre 3 medici de familie din considerente de proximitate. Toti trei au pe linga medicina primara si specializare homeopata. In plus tratamentele se deconteaza de catre casa de asigurari. Este departe de a mai fi considerata mambo jambo.

Parapsihologia ce-ti facu? :D

Bafta :(

Link spre comentariu

In ce lume faina traiti voi... De aia nu aveti voi un trai linistit ca va incurca credinciosii. Ma lasati?

daca nu cereau 60 de milioane de epuro pe an si nu o ardeau religios in treburile statului si nu bagau creiere la Albalux... nu ma durea capu... cum nu ma doare de hindusii sau budistii din Romania

Link spre comentariu

Biserica e responsabila de esecul social in general ... la fel si politica si sistemul monetar :(

Daca 30 de generatii n-ar fi trait in minciuni fantasmatice, evolutia pe scara sociala ar fi fost cu mult mai departe. E cazul sa recuperam in cateva generatii ce s-a pierdut atunci ... dar evident unii vor ramane creduli fantasmelor si indolenti cu ei insisi.

pai din 47 pana-n 89 se auzea ceva de Biserica Ortodoxa? vrei sa spui ca de aia nu merge tara bine,ca suntem prea credinciosi?

Link spre comentariu

Ancalagon strict legat de medicina alternativa. S-ar putea sa te confund, dar, daca nu ma insel, esti medic. Stiu ca in Romania vine mai greu ''moda'' dar, in ''satul'' meu am avut posibilitatea sa aleg intre 3 medici de familie din considerente de proximitate. Toti trei au pe linga medicina primara si specializare homeopata. In plus tratamentele se deconteaza de catre casa de asigurari. Este departe de a mai fi considerata mambo jambo.

Imi pare rau ca n-ai aflta pina la visrta asta dar homeopatia e intre marile tzepe. In mod normal, dupa parerea mea ar trebui interzisa sau macar fraerii informati corect. Mai sint d-astea pentru fraieri, acupunctura de exemplu, dar homeopatia e chiar cu un nivel mai sus pentru acupunctura tot are o sansa pe cind homeopatia e impotriva legilor fizice si chimice de baza.

Bineinteles ca asiguraraile o deconteaza, bine ca n-o fac obligatorie :(... e mult mai ieftin sa nu dai NIMIC unui om decit sa-i dai un medicament pe bune dar scump. Efecetul placebo e un principiu foarte important in medicina.

Citeste asta macar, desi pun pariu ca o sa crezi ca e conspiratie, ca totul e conspiratie in Romania :D.

http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy

Link spre comentariu

Eu n-am participat niciodata la "traditiile de Paste". In perioada "profesionala" eram de garda in toate sarbatorile religioase - macar faceam ceva util. Anul asta fac o exceptie, pentru ca e libera si jumatatea feminina asa ca ne vom bucura de un weekend mai lung si intensiv ne-crestin prin practicile implicate... :(

Eu nu-mi instaurez autoritatea defaimand alte cai medicale. Pur si simplu alte cai medicale nu exista pana nu sunt dovedite prin studii serioase. Nici macar homeopatia - care trece drept una din cele mai cu reputatie dintre "alternative" - nu e dovedita astfel. O parte din remediile traditionale care au fost testate cu succes sunt incorporate in farmacopeea curenta, iar ca tehnica singura recunoscuta e acupunctura. Toate chestiile care va sunt oferite fara reteta de la cartilaj de rechin pana la remediile homeopate sunt placebo. Nu invoc nici macar faptul ca lucrez din 95 - chiar medic primar fiind, pot fi subiectiv; un studiu pe un numar suficient de pacienti, dublu orb, randomizat e regula pe la noi ca sa credem in ceva. La voi cum e?

Link spre comentariu

Hai sa spunem doar atat:Banii care merg la preoti si-ar fi gasit o mult mai buna intrebuintare in invatamant, sanatate, reconversie profesionala etc.

Urla televiziunile ca se inchid nu-stiu-cate spitale si crapa oamenii in ambulanta, da' sa moara Cici daca am auzit de vreo biserica inchisa.

Dimpotriva, se construiesc biserici in draci.

Am ajuns sa avem j'de mii de biserici, cate trei-patru in fiecare cartier, in schimb sunt copii care merg zeci de kilometri pe jos, sa ajunga la scoala.

Unde fac religie.

O fi bine?

Link spre comentariu

Mai toate s-au schimbat, a evoluat in ultima suta de ani; medicina urmeaza - mai cu scepticism si cu prudenta, asa cum spuneam, dupa studii serioase, pentru ca e o mare responsabilitate sa aprobi un nou tratament pentru oameni - progresul stiintelor. Protocolul resuscitarii s-a revizuit din 2000 de 3 ori, de pilda... Nici o problema. Tocmai pentru ca nu sunt o dogma, stiintele se dezvolta continuu.

Link spre comentariu

Pai hai sa-ti dau un exemplu de "ranit" de biserica.

Anul trecut, in noiembrie, a murit maica-mea.

Fiind credincioasa, in mod normal am contactat preotul paroh, din intamplare fost elev de-al lui taica-meu si apropiat al familiei.

Toate bune si frumoase, a venit omul, a explicat ce si cum trebuie facut, a facut slujbele de rigoare, acasa si apoi la cimitir.

Am pregatit si o masa pentru rudele venite din alte localitati, unde, normal, l-am invitat si pe preot, impreuna cu cantorul.

Au venit, a spus cateva cuvinte, a mancat si a baut, in sfarsit, sa-i fie de bine.

Eu, care sunt complet pe dinafara la de-astea, sun un cumnat bisericos si-l intreb "Ma, cat sa le dau la astia doi, ca habar nu am." Ala zice ca 150 de lei e suficient, ii dau preotului si ala se intelege cu cantorul.

OK, ma gandesc, hai sa nu i dau 150, sa nu zica omu' ca sunt chitros.

Pregatesc 250 de lei, se ridica preotul dupa cateva ore de la masa, mancat/baut, il intreb cat ma costa deranjul.

Zice "Pai cat vrei tu, ca ne stim de atatia ani, parintii tai bla bla. Scot 250-ul, ii dau banii si intreb "E bine?" la care el "Da, e bine, mai da 100 si pentru cantor si e in regula."

Sa cad din picioare.

Ma duc la nevasta-mea sa mai iau bani, povestesc ce se intampla. Pai ce poole si-a luat sfintia sa, sa nu fi auzit.

Si cireasa de pe tort, preotul a plecat cu masina lui, un X5.

Asta dupa ce a ras aproape trei sticle de vin.

Fain preot, nu?

Nu e vorba de dezvoltare armonioasa, vad ca o tot arzi pe tema asta. Sunt suficient de armonios dezvoltat, daca asta te intereseaza, dar NU datorita bisericii.

Si nu urasc preotimea. Mi-e doar scarba de ei, cum ti-e scarba de o capusa care-ti sta infipta in picior. Sau de o broasca raioasa.

Editat de Louis Cyphre
Link spre comentariu

Preotia e o meserie ca oricare alta, nu vad ce e rau in a te taxa pentru timpul acordat. Daca vroiai ceva mai ieftin, trebuia sa cauti un popa mai accesibil. :D

Ma gandesc ca si tu ai o meserie din care castigi bani, si nu cred ca ti-ar place sa te judece cineva pentru asta :D

Pai, daca preotia este o meserie ca oricare alta, Batmanul paroh nu trebuia sa mai vada de la mine nicin sfant, ca ia salariu pentru slujbele pe care le face.Sau, daca a luat banii, sa-mi dea o chitanta. Ia ghici, am primit vreuna?

In legatura cu "un popa mai accesibil" nu tine, trebe sa te duci la parohia ta, nu tine vrajeala. Daca vrei un alt preot, ala vine impreuna cu popa la care esti arondat.

Da, am o meserie, sunt platit. Din fericire, sau din pacate, nu iau spaga. Ca asta a facut "parintelul".

Fiecare o ardem cu ce stim, daca eram inginer o ardeam cu diode :D . Ma bucur sa vad ca intelegi, biserica nu are nici-o datorie fata de tine.

De obicei cand ti-e scarba de ceva, stai departe de acel ceva, nu-ti pierzi timpul "demonstrand" cat de scarbos e acel ceva.

Pai tu ai intrebat, eu ti-am raspuns. Am "pierdut timpul" ca sa iti raspund, nu ca sa explic cat mi-e mie de scarba de biserica si preoti.

Si da, biserica nu are nicio obligatie fata de mine. De acord.

De ce sa am eu obligatii fata de biserica?

:( Majoritatea timpului nostru liber ni-l pierdem cu lucrurile pe care le "iubim" ori le uram

Link spre comentariu

@Ancalagon si Vrajitorul Sa fim de acord ca este placebo. Asta de unde vine? Nu cumva este CREDINTA ca o sa te faci bine chiar daca ti s-a recomandat balegar diluat? Este mai important sa te faci bine prin aspirine decat prin placebo sau rezultatul final este cel care conteaza...Putem extinde asta si la religii?

Nu cunosc cum se fac cercetarile aici vroiam doar sa scot in evidenta ca ''alternativele'' sunt luate in seama la modul serios.

Cu un mambo jambo bioenergitician a avut mama de-a face in anul de gratie 1987. Cum in perioada comunista nu putea practica legal am ajuns la el prin pile grele din ministerul sanatatii de atunci. Ce sa vezi, il tineau tovarasii in puf ca pe closca cu puii de aur. Moldovean cu studii in bioenergie + diploma la Moscova. Concluzia? Nodulul de la san a disparut dupa 8 sedinte lucru demonstrat de mamografie. Placebo?

Link spre comentariu

Nu cumva este CREDINTA ca o sa te faci bine chiar daca ti s-a recomandat balegar diluat? Este mai important sa te faci bine prin aspirine decat prin placebo sau rezultatul final este cel care conteaza...Putem extinde asta si la religii?

Sigur ca putem, eu n-am zis niciodata ca religiile nu au efecte asupra psihicului uman. Asta nu le face adevarate :(. Dar folositoare, sigur.

Cunosc direct sau din auzite oameni care au aluncat pe panta religiei dupa lucururi teribile care li s-au intimplat, si care in mod normal probabil i-ar fi dus spre nebunie sau colaps fizic.

Problema este ca eu banui ca si religiosii in majoritatea lor cred mult mai mult intr-o aspirina decit ca-i ajuta dumnezeu :D. Nu ma refer la "marii crediniciosi", calugarii din sihastrie, steihart, d-astia, ma refer la oamenii normali care se duc si ei la biserica si pupa icoane.

Ce sa vezi, il tineau tovarasii in puf ca pe closca cu puii de aur. Moldovean cu studii in bioenergie + diploma la Moscova. Concluzia? Nodulul de la san a disparut dupa 8 sedinte lucru demonstrat de mamografie. Placebo?

Placebo sau nu, asta nu e studiu stiintific Poate ii disparea oricum. Exista o posibilitate infima ca omul sa fi avut niste puteri, cine stie, nu poti contrazice absolut asa ceva... dar 99.9999% e mambo giambo. Eu as zice 100%, da hai. Faptul ca-l tineau tovarsii in puf nu insemna absolut nimic.

Macar astia, ca si acupuntura (dupa studiile facute, alta tzeapa) nu contrazic stiintele naturii de clasa a 4a. Macar se bazeaza (zic ei) pe ceva care nu se stie, nedescoperit. Testele stiintifice sa zicem ca pot fi infirmate pe motivul ca nu au testat chiar bioenergeticianul ala, ci pe altii.

Dar homeopatia intra in cu totul alta categorie. Aparent are niste principii pseudostiintifce. Si a fost testata in teste clinice. E tzeapa! Fara nici o indoiala. Despre bionergeticialul tau nu pot sa spun decit ca nu cred ca face ceva medical pentru ca in realitate nu stiu, dar despre homeopatie stiu, sint dovezi.

Ca sa nu mai vorbesc de pricipiul in sine: diluari din care uneori dispare si ultimul atom de substanta activa si contrazicerea biochimiei de baza? Din partea mea nici nu era necesar sa faca teste clinice.

Si da, exista o industrie enorma farmaceutica homeopata cu o groaza d ebani, deci nu poti sa spui ca s-a pus big pharma sa-i discrediteze.

Cit despre acupunctura, nici asta n-a rezistat la un test clinic. Nu a existat nici o diferenta intre un grup care a facut acupunctura si altul care a fost impuns la intimplare cu scobitotori.

Link spre comentariu

Mai toate statele mai civilizate din ziua de azi se declara "atee" de ce ceva vreme, de cind s-a inventat separatia bisericii de stat. Si n-am vazut nici o inchizitie.

Legatura intre ateism si comunims e stupida si rau intentionata si am vazut multi care o fac. Comunismul a facut inchizitie ideologica ca asta e natura lui... s-a intimplat ca ateismul era parte filozofia oficiala, ca altfel putea sa fie orice religie veche sau inventata de dinsii. Tot asa comunsiml a vinat oameni cu idei diferite in domeniul economic, cultural , istoric, politic, ce vrei tu.

Asocierea si automat dispretuirea ateismului pentru ca a fost adoptat de comunisti e ca si cum ai scoate in afara legii mustatile ca si stalin a avut una si mincarea ca si hitler minca.

Link spre comentariu

Unora le place sa zaca in retorica de asta ieftina... cu "inchizitia atee", "martirisme religioase" sau combinatii de intrebari tip nuca in perete... gen intrebatu cu ce imi afecteaza la cariera personala nushce religie.... gen... cu ce m-a incurcat pe mine personal Iliescu... sau Ceausescu...

Sa zaca acolo. Daca asta le aduce linistea la combinatia: "intrebare... care e sensul vietii? - raspuns: sa slujim in povestea virginei."

Link spre comentariu

@ Vrajitorul Este exact ceea ce am sustinut pina acum. Nu ma intereseaza ce spune religia dar sunt constient ca imi pot modela psihicul, in cazul meu altfel decat prin crestinism asa cum il stim. Nu inteleg de ce sunt considerati inapoiati crestinii daca lor asta le face bine.

Da homeopatia este naspa, repet intrebarea, conteaza prin ce metode te faci bine sau rezultatul? Este greu de acceptat ca, la unii oameni, prin credinta, acest mambo jambo functioneaza?

Nu sunt dement sa contest realizarile medicinei, dar, in boli simple macar, poti salva bani daca nu altceva. In loc de picaturi in nas, poti face o infuzie, un sodou cu ou pentru gat in loc de strepsils, am fost muscat de streche am avut piciorul cat butucul si o simpla foaie de varza m-a rezolvat in cateva ore, chestii din astea babesti. Au functionat sute de ani si dintr-o data nu mai sunt bune? Mai are cineva ventuze prin casa? Exceptand cazurile in care sunt intr-adevar necesare, sa imi fie cu iertare, dar, lista contraindicatiillor tinde sa o depaseasca pe cea a motivelor pentru care iei chiar si cele mai simple pastile. Este doar o viziune diferita care la mine functioneaza. Nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.

Link spre comentariu

Fain preot, nu?

Ăla e un fake, un preot adevărat nu ar face aÂşa ceva.

Dar aÂşa e în țara lu Dracula, nici creÂştinii nu-s creÂştini, țepe toată lumea trage.

Acu câțiva ani era crăciun Âşi cum tot veneau colindători fel de fel aveam o pereche de adidaÂşi afară Âşi careva a pus ochii pe ei Âşi mi i-au furat.

Acuma nu erau ei ceva valoare dar aÂşa ca chestie, am rămas cu sechele că mi-au furat adidaÂşii mei preferați Âşi comozi ce mi plăcea să-i port.

Măcar dacă ziceau că le trebuie papuci le dădeam.. :(

Link spre comentariu

Iti dau o idee de raspuns mai din domeniul meu - in fiecare an ma amuzam cand ma intampinau diversi cu "parola" Christos a-nviat - tocmai l-am resuscitat!

Link spre comentariu

@Shobolanu Nu sustin ca este unicul mod de vindecare dar in unele situatii poate fii un complement de succes.

Traiasca globalizarea, fileul de oaie vine de la tine nu stiu ce dracu puneti in oi acolo dar daca nu scrie NZ pe ambalaj mai bine nu mananc. :D

Link spre comentariu

Fratele meu alb, mai bine sa ramanem la intrebari simple. Daca intram in probleme complexe fara sa avem cunostinte nu facem decat sa vorbim vorbe fara rost :D

Spune-mi si mie, de pastele asta vei protesta, neparticipand la traditiile crestine? :D

Mesaj completat

Fratele meu neonazist (daca intelegi ce vreau sa spun, chestia cu "fratele meu alb" devine ostentativa), nu inteleg ce ti se pare asa de complex la discutia asta, pana acum.

De pastele asta nu voi protesta, pentru ca nu fac asta de obicei. Eu nu particip la traditiile crestine pentru ca nu sunt crestin, nu sub forma de protest. Adica nu o sa merg la biserica, nu o sa aprind lumanari, nu o sa sparg oua, nu o sa afirm ca "Hristos a inviat!"... Pentru ca nu cred in asa ceva. Eu o sa profit de acest weekend prelungit, plecand intr-o mica excursie cu prietenii.

@Ancalagon si Vrajitorul Sa fim de acord ca este placebo. Asta de unde vine? Nu cumva este CREDINTA ca o sa te faci bine chiar daca ti s-a recomandat balegar diluat? Este mai important sa te faci bine prin aspirine decat prin placebo sau rezultatul final este cel care conteaza...Putem extinde asta si la religii?

Deci tu spui de fapt ca si credinta religioasa este tot un placebo...

Insa fara religie, nu stiai ce e aia constiinta :D (pentru unii poate ca era mai bine :( )

Glumesti?! Vrei sa spui ca religia a invatat omul principiile morale ale constiintei umane?! Adica pana nu a aparut primul crescator de capre care sa scrie cateva pasaje din prima biblie, omul habar nu avea ce e aia constiinta si etica morala?! Au trebuit sa citeasca toti scriptura ca sa afle ca nu e frumos sa omori sau sa furi? Nu stiau sa fie buni unii cu altii?! atunci cum s-au mai intemeiat orasele inaintea crestinismului sau in afara lui daca oamenii erau atat de antisociali?

Link spre comentariu

Fratele meu alb, e normal sa nu te intereseze pastele, din moment ce nu esti insurat smile.gif

Da, religia e responsabila pentru "revolutia" noastra spirituala, altfel ... :(

Din pacate trebuie sa te anunt ca majoritatea populatiei inca se mai afla cu constiinta la nivelul perioadei "crescatorului cu caprele", fara religie eram cu totii acolo

Religia nu te invata "sa fi bun unu cu altu", asta o inveti din stiintele politice. Religia te invata sa fii. In momentul in care vei "fii", o sa intelegi ce vreau sa spun

Vrei sa vorbim de crestinism sau de religie? Crestinismul are de exemplu 2000 de ani + 3000 de ani cumulati de la Iudaism + alti mii de ani de religii pagane ale caror practici se regasesc azi in crestinismul romanesc ... cel mai vechi oras cati ani are? :D

Vezi, intram in discutii pe care s-ar putea sa nu le intelegi, fara o aprofundare minima din partea ta pe subiectul asta :D

Ce treaba are pastele cu insuratoarea bai nene, ca vad ca nu e prima data cand mentionezi chestia asta... Nevestele sunt toate, crestine, by default?

Fara religie eram cu constiinta la nivelul perioadei "crescatorului cu caprele"? Nu nene, fara progresul stiintific, social si filozofic, eram toti acolo inca, iar biserica (produsul religiei) a facut tot posibilul, de-a lungul istoriei, sa ne tina acolo. O populatie neinformata e mai usor de manipulat.

"Religia te invata sa fii. In momentul in care vei "fii", o sa intelegi ce vreau sa spun" . Recunosc, nu am nici cea mai vaga idee despre ce vorbesti. Te rog sa ma lamuresti, cum te invata religia sa "fii"? Iar eu, de ce nu "sunt"?

Iar daca "Crestinismul are de exemplu 2000 de ani + 3000 de ani cumulati de la Iudaism + alti mii de ani de religii pagane ale caror practici se regasesc azi in crestinismul romanesc" nu cumva perioada asta de timp depaseste varsta pamantului din teoria creationista?

Si ca sa te lamuresc la faza cu orasele, iti dau cateva exemple:

Jericho, pe malul Iordanului, pe teritoriul Palestinei de azi, dateaza din anul 11.000 inaintea erei noastre (asta inseamna inaintea lui Hristos si a crestinismului, inaintea Genezei crestine, ca sa intelegi implicatiile).

Byblos, din Liban. Anul 5000 inaintea erei noastre.

Caral, din Peru. Anul 5000 inaintea erei noastre.

Faiyum, din Egipt, langa Cairo din zilele noastre. Anul 4000 inaintea erei noastre.

Deci nu a fost nevoie de nici o biblie ca lumea sa se poata intelege bine pe baza eticii, principiilor morale si legilor sociale, si sa intemeieze orase si asezari in care sa traiasca armonios... Retine, crestinsmul este o religie relativ tanara.

Daca vreau sa abordez si eu acelasi aer superior ca si tine, pot sa spun si eu ce ai spus tu: "Vezi, intram in discutii pe care s-ar putea sa nu le intelegi, fara o aprofundare minima din partea ta pe subiectul asta :D"

Sincer, cand am vazut ca nickul tau este "battleofwits", m-am asteptat la mult mai mult din partea ta. :D

Editat de Roger Moore
Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic