Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Complet offtopic: http://goo.gl/NqJmT

Ar fi trebuit sa-l pun pe topicul cu stiinta dar Dumnezeu (sa nu fiu de tot offtopic) stie pe unde o fi, si l-am pus aici pentru ca imi aduc aminte ca vorbeam cu cineva aici, Zaelu sau Shobolanu’, nu mai stiu, si despre posibilitatea asta, ca ceva cu masa, o particula in cazul asta, sa mearga mai repede decat viteza luminii, iar experimentul asta, daca se si confirma rezultatul, pare sa arate ca se poate. Oricum, nu e doar interesant, dar ar fi unul dintre momentele cele mai importante ale fizicii. So I thought I'd share.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pf, cand am dat add reply nu era. Sorry. News travel fast. :)

Oricum, mai bine scris decat articolele de pe Telegraph si AP, mi se pare asta de la BBC: http://goo.gl/injsk . Si ceva mai ponderat, vorbind si despre faptul ca e inca posibil sa fi fost erori de set-up in experiment. In tot cazul, ar fi o chestie uriasa daca ar fi adevarata.

Link spre comentariu

Da, pai exact asta e problema, ca au masa, foarte mica, non-zero, dar au. Si conform modelului standard via teoria relativitatii niciun obiect, particula, orice, nu poate ajunge la 100% viteza luminii, fara sa implice energie si impuls infinite. Or astia zic tocmai ca au depasit-o cu niste neutrini. Tind sa fiu mai degraba sceptic ca e un rezultat corect (it's still possible) dar oricum e o chestie care a accelerat niste pulsuri.

Link spre comentariu

Coborind nivelul spre cel al unei sticle de bere rece (care ma asteapta in frigider sa ma intorc de la munci)...

particulele astea... noi stim ca ele nu "exista" nu? ele sint niste modele functionale care ne ajuta sa descriem ce vedem si sa putem prevede oarecum ce se intimpla acolo la acel nivel.

Stim ca am presupus ca materia e facuta din bilute... bilutele din bilute si mai mici... etc. Apoi am zis... oops.. stai ca sint si unde... anumite fenomene neutind fi explicate calumea decit daca presupunem ca sint unde.

Intuitiv si neaos putem spune ca existenta sub forma de unda anuleaza pe cea sub forma de particule. Cind spunem ca trece curentul printr-un fir spunem fie ca electronii se misca... fie ca electronii care sint "agatati" de atomi vibreaza si produc o umda care se deplaseaza prin fir.

ce vreau sa spun e ca acest pompos paradox doar vrea sa semnaleze ca orice paradox ca problema e pusa probabil incorect.

Un paradox similar de "haios" e cel temporal. daca te intorci in timp si iti omori bunicul iti negi existenta... dar... etc... asta aratind imediat ca perceptia despre timp este intr-un fel incorecta... indiferent cit de functionala ne este in rest.

Limita vitezei luminii seamana cu limitele tabelului lui Mendeleev... Odata descrise regulile prin care elementele se aseaza in tabel... poti avea situatia in care fie ai elemente care nu pot intra in tabel... sau elemente care se confunda intre ele purtind acelasi nume dupa regulile tabelului (desi sint diferite si noi nu putem observa)... fie sint diferite in tabel dar noi nu observam ca sint similare (dupa alte criterii care nu intra in regulile tabelului).

La fel si cu nenorocitele alea de culori... uneori faptul ca gasim o regula sau un algoritm de descriere "ritmic"... care suna bine sa zic asa :P... ne poate convinge ca sintem pe a good track si ne poate face sa refuzam posibilitatea ca acel algoritm poate sa ne duca in eroare... cum e faptul ca aparent culorile europene sint in ordine in spectru (ele de fapt nu sint dar ni se pare noua atit de convingator incit greu realizam "iluzia").

So... ce vreau sa spun acum asa pe o cafea nebauta complet... e ca mie viteza limita a luminii mi s-a parut mereu o gaselnita... un lucru care ar fi trebuit sa atraga atentia asupra faptului ca ideea de a te deplasa cu viteze etc... s-ar putea sa fie overrated si ar merita privita macar uneori si din alte perspective.

errr... pirtz... :crack:

edit

vai ce idiot is... am uitat concluzia de dupa pirtz... De ce ne mira ca mai sare cite un neutrino din schema? :friends:

Link spre comentariu

Zaelu, singura obiectie pe care as face-o eu e ca povestea asta cu viteza luminii nu e chiar un moft asa, o chestie speculativa, pe care astia au scos-o ca dadea bine. Viteza luminii e o constanta absoluta, sa zic asa. Indiferent de sistemul de referinta in care o masori, indiferent ca esti in miscare, sau in repaus, indiferent cu ce viteza mergi, tot timpul ai acelasi rezultat pentru viteza cu care se deplaseaza lumina. Poti sa ai cu totul alte date pentru spatiu sau timp, in functie de sistemul tau de referinta, dar nu pentru viteza luminii. Mai departe, in povestea astora, era o imposibilitate matematica si, pana acum, si fizica ca o particula cu masa non-zero sa mearga mai repede decat c. Asta pentru ca ar implica nu doar energie si impuls infinite ci si masa infinita, la 100% din viteza luminii. Ceea ce, well, nu e posibil. Neutrinii, avand masa non-zero, nu ar trebui sa se poata comporta asa. In apararea lor, din cate stiu, trebuie zis ca sunt totusi niste particule mai ciudate, si e posibil, chiar daca rezultatul experimentului este corect, sa nu insemne decat o "mica" imbunatatire la teoria relativitatii,care sa-i acomodeze si pe ei, fara sa o intoarca de tot peste cap. Totusi, daca te gandesti ca de aproape 100 de ani mare parte din fizica de succes s-a bazat pe relativitate, iar acum, una dintre pozitiile ei de baza pare ca se clatina, e de ajuns ca asta sa dea emotii oamenilor. Deci eu zic ca motive de mirare s-ar gasi.

Oricum, tot despre chestia asta, un articol mai "la rece" aici: http://goo.gl/68bXP

Si, pentru cine are inclinatii din astea, asta e si articolul original: http://goo.gl/qq2Mo (pdf warning)

Link spre comentariu

Niste repere. Niste faruri calauzitoare. E bine ca ne arati de unde-ti extragi inteligenta.

PS: vezi ca Cheloo de fapt isi bate poola de tine. Nu o lua in serios. Asa e el.

Editat de Budd
Link spre comentariu

Vizitator PopaCosmin

Dupa ce-am citit respunsurile aveam de gand sa postez o melodie de la metallica dar cu siguranta era considerata ofensatoare :disappointed: asa ca mai bine nu.

Stirea "40% din romani cred ca dumnezeu a format lumea" e o stire "pozitiva" pentru ateii, daca ne gandim ca 80% din romani se considera crestini. Insa reactia e priceless ... si asta doar pentru ca am postat-o eu. :laugh:

Apoi postez 4 filmulete care fac reclama unei mini-serii de pe Discovery in care se discuta despre viziunea lui Hawking referitor la crearea lumii. Aceasi reactie pavloviana, previzibila. :crack:

Cam la asta se rezuma "ratiunea" ateista.

QED

Pana la urma am gasit o melodie mai buna :wave: don´t be afraid

http://www.youtube.com/watch?v=a8HqTX00p0o

Link spre comentariu

Dupa ce-am citit respunsurile aveam de gand sa postez o melodie de la metallica dar cu siguranta era considerata ofensatoare :disappointed: asa ca mai bine nu.

Stirea "40% din romani cred ca dumnezeu a format lumea" e o stire "pozitiva" pentru ateii, daca ne gandim ca 80% din romani se considera crestini. Insa reactia e priceless ... si asta doar pentru ca am postat-o eu. :laugh:

Apoi postez 4 filmulete care fac reclama unei mini-serii de pe Discovery in care se discuta despre viziunea lui Hawking referitor la crearea lumii. Aceasi reactie pavloviana, previzibila. :crack:

Cam la asta se rezuma "ratiunea" ateista.

QED

Pana la urma am gasit o melodie mai buna :wave: don´t be afraid

http://www.youtube.com/watch?v=a8HqTX00p0o

Draga noastra vita de serviciu, vezi ca de azi inainte putem afla si daca esti prost pentru ca vrei dar si daca esti genuine idiot. Mare grija.

http://newscenter.berkeley.edu/2011/09/22/brain-movies/

Link spre comentariu

Duda, alt izvor de inspiratie - except youtube and descopery - de unde sugi seva, mai ai?

Astea sunt prea mult, iar "Fear of the dark" intruchipeaza absolut suprematia ta crestina! WOW! You made your point..esti hintanjibil charnal.

UITE CE CUL SUNT JI 3U si ce statement am: LUPTA MUZICILOOOOOOOOR -

PS:vrei sa ne luptam in roac? :bounce: ca poate ne facem mai usor intelesi.

Editat de shiva
Link spre comentariu

Vizitator PopaCosmin

"“We need to know how the brain works in naturalistic conditions,” he said. “For that, we need to first understand how the brain works while we are watching movies.”"

De la a capta o "imagine" pana la a capta intreg spectrul care simbolizeaza acea imagine e cale lunga. Avem 5 simturi si toate influenteaza intr-un fel sau altu modul in care percepem acea imagine.

"Eventually, practical applications of the technology could include a better understanding of what goes on in the minds of people who cannot communicate verbally, such as stroke victims, coma patients and people with neurodegenerative diseases.

It may also lay the groundwork for brain-machine interface so that people with cerebral palsy or paralysis, for example, can guide computers with their minds."

Cred ca asta e singura aplicare in viitorul mediu, restul e SF.

Link spre comentariu

Coaeeee.... ma termin de ris... de parca nu adineauri citase Shobolanu cacaturile alea din biblie... ameteala aia in juru cortului... sursa cacatului de ID si restul vomelor. Acu..iara avem parte de analiza critica pe text stiintific de la unu care are erectii cind citeste pasaje imbecile din biblie.

Faza cea mai tare la oameni de astia... faza care te termina pur si simplu de ris... e ca ei in adincul sinei lor se cred "de treaba", chiar "inteligenti", si "moderati"... oameni seriosi ce mai... te pishi pe tine de ris fratica.

Link spre comentariu

@PopaCosmin

Insisti sa fii un Bula... treaba ta...

Vezi ca pici pe povestea cu ceasca plina. A fi curios dar nedispus sa pui la bataie convingerile... da cu virgula.

Pina la urma... nu conteaza virsta sau marimea burtii... apa curge pe girla... si va mai curge pina o sa te opresti tu din sughiturile astea. oricum... pina la urma ai sa obosesti si tu ca si ailalti preacuviosi si il asteptam pe urmatorul gata sa demonstreze ceea ce a fost demonstrat deja ca indemonstrabil...

:friends:

ca sint la al coispelea coniac :crack:

PS Ti-a placut filmu nu? :bounce:

Link spre comentariu

Vizitator PopaCosmin

@Dan_06

Probabil asta e motivul pentru care nu se vorbeste despre "el" in credinta ateista. :unsure:

Succes in viitoarea societate ateista in care "egoul nu exista".

@zaelu

"A fi curios dar nedispus sa pui la bataie convingerile... da cu virgula."

Intr-o discutie imi pun la bataie doar convingerile rationale (stiintifice). Partea irationala ramana pentru mine, in afara de cateva glume nu cred ca am atins subiectul "irational" pana acum (desi am fost catalogat in diverse religii, eu nu am afirmat nici-un cuvant despre aceasta latura).

Faptul ca tu vezi stiinta alba iar eu neagra, asta e, probabil din cauza ca stiinta pentru mine e doar stiinta iar pentru tine inseamna si scientism.

Pentru mine "duelul" in "credinta" e o tampenie.

Uite ca in stiinta, zilele astea teoria lui Einstein e pusa sub semnul intrebarii, desi ieri credeai 100% in ea.

Subliniez "credeai" pentru ca asta e scientismul. Un om de stiinta nu crede, el doar cerceteaza pe baza a ceea ce are. Cand "nu are", presupune, in nici-un caz nu spune "eu stiu".

"oricum... pina la urma ai sa obosesti"

Sa fii sigur de asta :D o gluma e buna, pana auzi o alta gluma mai buna.

@all

Faptul ca ateismul nu spune nimic (eu chiar nu am gasit nimic) despre EGO (a nu se identifica cu "ateismul budist", e cu totul altceva) mie-mi spune ca e un "sistem de gandire" gaunos.

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic