Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ati ramas blocati in etapa adolescentina a evolutiei spirituale a unui om; se vede dupa cum va ma manifestati: ura, argumente puerile; v-am tot provocat la o discutie serioasa, bazata pe experiente personale, la o excursie "la fata locului"; voi nimic; scuze care mai de care mai stupide, doar sa nu trecem la fapte; adicatelea cum? sunteti ditamai ateistii dar nu aveti curaj sa mergeti pana la locul rastignirii lui ala micu' care va sta in coasta! Sa scuipati voi acolo, sa puneti o manea la locul Golgotei! Pai cine va mai crede bai? Vorbiti intre voi, va aplaudati unul pe altul ce chestii tari ati mai gasit pe youtube. Dar implicare personala ioc. Prin etapa asta copilareasca am trecut si eu; Cu multi ani in urma am fost la inmormantarea tatalui unui prieten; la fata locului popa nu a vrut sa tina slujba pt ca i s-au dat bani prea putini; La 17 ani, cat aveam atunci, eram ca voi: am zis: gata, ce nenorocit, asta reprezinta biserica, e popa, deci credinta e de cacao: uite ce face asta, D-zeu nu exista, totul e o minciuna; dar am mai citit o data si am inteles: pacatul, greseala, nu sunt in afara credintei; dimpotriva, fac parte din ea; preotul ala care a gresit atunci a pacatuit mult mai putin, de exemplu, decat Petru, care s-a lepadat de Isus de trei ori, acolo la locul faptei unde nu vreti voi sa mergeti. Si Petru a fost iertat. Are cineva dintre voi dreptul sa-l judece pe popa ala? Se crede cineva mai bun ca el? Stiti vreunul din voi ca dupa ce a pacatuit atunci nu i-a parut rau? Ca nu a patimit pentru greseala aia? Ridica vreunul dinrte voi mana sa zica: "Da, eu sunt mai bun; eu sunt fara de pacat"? Cine arunca primul cu piatra in popa ala? Hai pe bune, va astept la interval; sa zica vreunul din voi ca nu a gresit niciodata cu nimic! E cineva fara de pacat? Aud? Dar daca nu ridica nimeni mana, daca nu arunca nimeni piatra primul, atunci incetati cu tot felul de exemple filmate, cu oameni care au gresit intr-un fel sau altul; pt ca daca ar filma cineva non-stop o zi din viata voastra si ar pune filmul pe youtube, ar fi vai de poponeata vostru vitejilor; sa nu mai zic de gandurile alea meschine si perverse pe care nu le dati in vileag; aveti voi grija de barna din ochiul vostru, lasati paiul din ochiul celuilalt. Nu mai faceti pe moralistii! Si haideti in pana mea la Ierusalim!!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

[...]argumente puerile[...]

:crack:

PS: gata, iiiiiiisus a inviat, te-a vazut la biserica, stai flexx. Ai bon de ordine pentru rai. Serios, relaxeaza-te, a plecat in ceruri.

Editat de Budd
Link spre comentariu

Ati ramas blocati in etapa adolescentina a evolutiei spirituale a unui om......

Nu ne lua asa tare din prima.Propune mai intai sa mergem la o manastire,ceva,din romania.De ce sa scuip in Ierusalim?

De unde si pana unde o discutie serioasa se bazeaza pe experiena personala si nu pe fapte si date concrete? Asta e ca discutiile de pe aici.Am avut un Suzuki si s-a stricat,deci toate moto Suzuki sunt proaste sau am avut Honda si nu s-a stricat 10k km deci e cea mai buna etc.

Brusc daca nu-mi place ceva crezi ca imi pierd si comportamentul civilizat?

Nu cred ca a negat nimeni pe topicul asta experientele personale ale credinciosilor.

Ce e ala pacat? Teoretic eu nu sunt fara de pacat in nici un caz,dar nici nu am spus nimanui sa nu depaseasca limita legala de viteza cand eu stiu foarte bine ca o fac.Nu m-am dat ateu si dupa aia m-am dus la slujba de inviere.Vezi unde bat? Nu m-am dat om al domnului si dupa aia am zis ca nu fac ce trebuie pt. ca nu am destui bani.DA,eu sunt mai bun ca popa ala.

Imi dai bani sa mergem la Ierusalim? Daca nu,de ce?

Link spre comentariu

:crack:

PS: gata, iiiiiiisus a inviat, te-a vazut la biserica, stai flexx. Ai bon de ordine pentru rai. Serios, relaxeaza-te, a plecat in ceruri.

Ufff, gata, m-am relaxat. Dar tu de ce vorbesti aici? Ai vreun argument, ceva? Stii macar ca nu exista cultura, civilizatie pe lumea asta care sa nu foloseasca aceasta imagine, acest arhetip al suferintei, al renasterii si mantuirii? Crezi ca de mii de ani incoace milioane de oameni ( ca sa nu zic miliarde) sarbatoresc coborarea in infern si renasterea eroului, oricare ar fi el, doar asa ca se se afle in treaba? Crezi ca ai aparut tu acuma sa ne inveti ca totul a fost o scorneala? Ooooo, iti multumim. Dar ce-ar fi sa citesti tu niste Eliade, niste Jung, sa inveti despre arhetipuri, despre cum functioneaza spiritul uman? Apoi vino sa vorbesti, daca iti mai da mana. Voi nu pricepeti ca ati deschis un topic, ca vorbiti despre un subiect care va depaseste total? Sfinxul sta de mii de ani in desert. Nisipul ii roade ghearele, vantul ii mananca nasul. El sta acolo si tace. Voi v-ati nascut cu mult timp dupa el, o sa muriti cu multi ani inaintea lui. Dar nu taceti nici de-ai dreacu. Vorbiti si le stiti pe toate. Dar despre faptul ca nu sunteti decat praf, cenusa, vant nici vorba! Va credeti buricul pamantului. Stati flexx baieti, daca vreodata, cineva, candva, va deslusi toate acestea, voi veti fi de mult oale si ulcele; Ce-ar fi sa lasati nasul jos, la nivelul posibilitatilor voastre actuale, si sa nu mai faceti pe atoatestiutorii? Si haideti in pana amea la Ierusalim, de cate ori sa va zic?

Link spre comentariu

Si daca da, de ce?

Intrebarea asta e mai importanta.

Sa, ma rog, raspunsul.

Cat despre Sfinx, vezi ca ala nu e "nascut", ci construit.

Si nu inteleg de ce sa merg la Ierusalim. Poate io am chef sa merg la Samara, care-i treaba?

De ce traiesti cu impresia ca cineva trebuie sa-ti demonstreze tie ceva?

Sau ca pe cineva l-ar interesa in mod special persoana ta?

Si mai usor cu agresivitatea, ca nu ne-am nascut nici noi de ieri-azi.

Editat de Louis Cyphre
Link spre comentariu

Intrebarea era "Imi dai tu bani sa merg la Ierusalim?

Daca nu, de ce?

Eu doar am completat.

Ca restul le stiam si io, cum e papa si timpul.

Nu stiam dee Tel-Aviv, dar suna interesant.

Link spre comentariu

Pai de ce sa va dau eu bani ca sa fiti ateisti? O faceti pe barba voastra. Dar sa vad ca o faceti! Ok, discutam, ne certam. Dar eu am zis: hai sa plecam la drum, sa facem un efort pentru acest punct de vedere, fiecare cu al lui. Cum sa lamurim problema? Si ce ar fi trebuit sa spun? Ceva care sa cada in afara cuvintelor? Ceva care sa se vada, sa se simta? Vreti sa vizitam acceleratorul de particule de la Geneva? Imprejurimile Cernobalului? Sau nu stiu; duceti-ma voi intr-un loc in care sa ma convertesc la ateism. Gulag, Auschwitz? Unde e altarul vostru? Sau daca nu e nicaieri ce facem? Unde mergem? Cum ma convingeti? Sunt dispus la orice. Mergem unde vreti voi, unde ziceti voi ca e ateismul cat vaca si sare in ochi.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers
Vreti sa vizitam acceleratorul de particule de la Geneva? Imprejurimile Cernobalului? Sau nu stiu; duceti-ma voi intr-un loc in care sa ma convertesc la ateism. Gulag, Auschwitz? Unde e altarul vostru?

Pelerinajul este pt turisti, si pt credulii care se lasa pacaliti ca ar insemna mai mult decat atat.

Daca ai ajuns sa asociezi Auschwitz cu ateismul, si sa il amesteci cu cernobil, nici o destiantie fizica nu o sa-ti mai deschida ochii. Nu mai umbla aiurea pe drumuri, deschide o carte care sa sa te ajute sa gandesti.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Pai de ce sa va dau eu bani ca sa fiti ateisti? O faceti pe barba voastra. Dar sa vad ca o faceti! Ok, discutam, ne certam. Dar eu am zis: hai sa plecam la drum, sa facem un efort pentru acest punct de vedere, fiecare cu al lui. Cum sa lamurim problema? Si ce ar fi trebuit sa spun? Ceva care sa cada in afara cuvintelor? Ceva care sa se vada, sa se simta? Vreti sa vizitam acceleratorul de particule de la Geneva? Imprejurimile Cernobalului? Sau nu stiu; duceti-ma voi intr-un loc in care sa ma convertesc la ateism. Gulag, Auschwitz? Unde e altarul vostru? Sau daca nu e nicaieri ce facem? Unde mergem? Cum ma convingeti? Sunt dispus la orice. Mergem unde vreti voi, unde ziceti voi ca e ateismul cat vaca si sare in ochi.

Pai daca ne trimiti la Ierusalim ar fi bine sa ne dai si ceva tzechini pentru drum, nu? Asa e frumos. Apoi, ce problema sa lamurim ca nu am inteles. Eu nu am nicio problema, se pare ca nici tu nu ai. Cum sa te converteasca cineva la ateism? Tu crezi ca astia au biserici si intruniri organizate de pastele ateist? Ce treaba are auschwitzul sau gulagul cu ateismul? Eu personal nu incerc sa te conving, pur si simplu ma amuz teribil stiind ce lupta se da in tine si cum nu ai (pentrru ca ai pica de prost in fata oglinzii si a celor din jur, pentru ca nu ai mai fi "normal" , pentru ca gloata nu te-ar mai accepta la coada linsului de oase) curajul sa ii dai drumul. Ia-o ca pe o experienta de viata (asa cum am luat-o toti) chestia asta cu credinta. Toti facem greseli. Stii bine ca aiurezi, stii bine ca nu e nimic adevarat in ceea ce crezi si insisti in a continua pe drumul asta care duce exact in acelasi loc cu al meu: praf,aer,cenusa. La Ierusalim am fost, mai lipseste sa merg la Meca si la Roma. Ateismul iti sare in ochi de fiecare data cand iti pui intrebari, cand nu accepti fara sa gandesti, cand rezolvi o problema, cand citesti o carte, cand pictezi, cand privesti lumea de pe mobra. Este peste tot in jurul tau, tu insuti esti ateu intitulat crestin si partea hilara este ca nici macar nu ai facut-o tu, au facut-o altii pentru tine. Nu am ce sa iti dovedesc la fel cum tu ai sa-mi dovedesti mie ca exista un papusar universal care pune toate lucrurile in ordine fara ca eu sa ma stresez cand vin facturile lunare pentru cele mai ateiste chestii cu putinta : mancare, curent, apa, taxe, asigurare, benzina etc.

Iisus sa te binecuvanteze!

Link spre comentariu

Pelerinajul este pt turisti, si pt credulii care se lasa pacaliti ca ar insemna mai mult decat atat.

Daca ai ajuns sa asociezi Auschwitz cu ateismul, si sa il amesteci cu cernobil, nici o destiantie fizica nu o sa-ti mai deschida ochii. Nu mai umbla aiurea pe drumuri, deschide o carte care sa sa te ajute sa gandesti.

Man, te rog sa-mi spui titlul acestei carti; de fapt nu exista asa ceva; nimeni nu citeste o carte si devine ateist sau credincios; sau nimeni nu citeste pe un forum si se converteste; de cand scrieti voi aici, s-a convertit cineva la ateism? Sau de cand scriu eu, sau altul, a devenit cineva credincios? Nici vorba; fiecare vine cu ideea lui preconceputa de acasa si aduce justificari de te miri unde in favoarea ei; nimeni nu e dispus sa cedeze, nimeni nu intra pe forum aici cu "tabula rasa". De aia am si zis ca nu o sa ne intelegem niciodata pana nu trecem la fapte; sa plecam undeva, ca de aia avem motoare; Aici mai e ceva: traim intr-un univers artificial, creat de noi, un univers bazat pe tehnologie si relatii sociale invatate mecanic; apesi pe buton si se deschide internetul sau iese pagina la imprimanta, bagi un zambet si ti se raspunde la fel in sala de conferinta sau in biroul de PR; totul e previzibil, comod dar si prozaic totodata, anost; cat de fals e zambetul ala stim cu totii; cand iesim in lumea larga, adevarata, noi astia occidentalii suntem handicapati; am iesit si stiu ce spun; de aia va zic si voua sa plecam impreuna; poate nici nu stiti ce inseamna de fapt lumea adevarata; sa simti vantul in par, sa vorbesti pe limba ta si sa ti se raspunda pe alta dar totusi sa intelegi, sa fii primit in casa cuiva fara sa il cunosti, fara nicio obligatie, doar asa, pur si simplu, sa ti se ofere bani sau mancare pe gratis, sa ajungi in locuri in care totul e "pe dos". Dar tocmai in situatii din astea imprevizibile e posibil sa ti se schimbe ceva "la tartacuta". Voi de ce v-ati luat motoare, ce cautati pe forumul asta de fapt, daca nu va intereseaza lucrurile astea?

Pai daca ne trimiti la Ierusalim ar fi bine sa ne dai si ceva tzechini pentru drum, nu? Asa e frumos. Apoi, ce problema sa lamurim ca nu am inteles. Eu nu am nicio problema, se pare ca nici tu nu ai. Cum sa te converteasca cineva la ateism? Tu crezi ca astia au biserici si intruniri organizate de pastele ateist? Ce treaba are auschwitzul sau gulagul cu ateismul? Eu personal nu incerc sa te conving, pur si simplu ma amuz teribil stiind ce lupta se da in tine si cum nu ai (pentrru ca ai pica de prost in fata oglinzii si a celor din jur, pentru ca nu ai mai fi "normal" , pentru ca gloata nu te-ar mai accepta la coada linsului de oase) curajul sa ii dai drumul. Ia-o ca pe o experienta de viata (asa cum am luat-o toti) chestia asta cu credinta. Toti facem greseli. Stii bine ca aiurezi, stii bine ca nu e nimic adevarat in ceea ce crezi si insisti in a continua pe drumul asta care duce exact in acelasi loc cu al meu: praf,aer,cenusa. La Ierusalim am fost, mai lipseste sa merg la Meca si la Roma. Ateismul iti sare in ochi de fiecare data cand iti pui intrebari, cand nu accepti fara sa gandesti, cand rezolvi o problema, cand citesti o carte, cand pictezi, cand privesti lumea de pe mobra. Este peste tot in jurul tau, tu insuti esti ateu intitulat crestin si partea hilara este ca nici macar nu ai facut-o tu, au facut-o altii pentru tine. Nu am ce sa iti dovedesc la fel cum tu ai sa-mi dovedesti mie ca exista un papusar universal care pune toate lucrurile in ordine fara ca eu sa ma stresez cand vin facturile lunare pentru cele mai ateiste chestii cu putinta : mancare, curent, apa, taxe, asigurare, benzina etc.

Iisus sa te binecuvanteze!

Vezi tu, iarasi pui problema ca si cum credinciosii ar fi nsite fraieri, niste neaveniti; dar nu e chiar asa; au fost si sunt o multime de oameni credinciosi cu un nivel moral si intelectual deosebit; nu dau nume dar sincer iti doresc sa ajungi si tu la acel nivel; si te rog nu ma psihanaliza fara sa ma cunosti, nu e deontologic; pe de alta parte sa te zbuciumi, cum spui tu, nu inseamna o slabiciune, tine de insasi conditia umana, daca nu stiai.

Link spre comentariu

am iesit si stiu ce spun; de aia va zic si voua sa plecam impreuna; poate nici nu stiti ce inseamna de fapt lumea adevarata; sa simti vantul in par, sa vorbesti pe limba ta si sa ti se raspunda pe alta dar totusi sa intelegi, sa fii primit in casa cuiva fara sa il cunosti, fara nicio obligatie, doar asa, pur si simplu, sa ti se ofere bani sau mancare pe gratis, sa ajungi in locuri in care totul e "pe dos". Dar tocmai in situatii din astea imprevizibile e posibil sa ti se schimbe ceva "la tartacuta". Voi de ce v-ati luat motoare, ce cautati pe forumul asta de fapt, daca nu va intereseaza lucrurile astea?

Deci merg cu tine la Ierusalim,ma inteleg cu oamenii desi nu vorbim aceeasi limba,ma primesc in casa lor,imi dau de mancare,imi dau si bani de benzina. Dupa toate astea mi se schimba gandirea si zic "da ba,dumnezeu exista pt. ca s-au intamplat toate lucrurile astea reale"?

Editat de Dan_06
Link spre comentariu

Vezi tu, iarasi pui problema ca si cum credinciosii ar fi nsite fraieri, niste neaveniti; dar nu e chiar asa; au fost si sunt o multime de oameni credinciosi cu un nivel moral si intelectual deosebit;

vezi tu... a fi sau a nu fi credincios/ateu nu are nici o legatura cu capacitatile/talentele tale ca om.

ateii nu sunt oameni de stiinta si credinciosii nu-s oligofreni sau viceversa... nimeni nu a sustinut asta.

nu exista o carte pentru atei. nu intreba tampenii. asa cum tu alegi sa crezi in niste carti, altii aleg sa nu creada in ele. sau sa creada in alte carti...

din punctul meu de vedere prefer cartea cu Harry Potter, Bibliei. Chestie de gust. Cred cu tarie si nimeni nu ma poate contrazice cu argumente ca Harry a zburat pe matura si Dumbledore chiar exista intr-un castel intr-o lume paralela la Hogwarts ok? la fel cum Isus a mers pe apa si a inviat din morti, Harry are o bagheta magica si zboara pe matura. Same bullshit.

Daca o sa zici ca Biblia a fost scrisa sub inspiratie divina atunci eu cred ca aceeasi inspiratie divina a umplut-o si pe J.K. Rowling. :friends:

Link spre comentariu

Deci merg cu tine la Ierusalim,ma inteleg cu oamenii desi nu vorbim aceeasi limba,ma primesc in casa lor,imi dau de mancare,imi dau si bani de benzina. Dupa toate astea mi se schimba gandirea si zic "da ba,dumnezeu exista pt. ca s-au intamplat toate lucrurile astea reale"?

Vezi, tu vorbesti asa pentru ca nu ai trait lucrurile astea; cum pot sa-ti explic? De fapt chiar asa e; trebuie sa fii strain, departe de tara ta, ca te apropii de D-zeu; cand oamenii aia necunoscuti te ajuta din toata inima o sa simti ceva care nu se poate explica; la tine acasa ti se pare firesc; pana si Isus a spus, textual, ca niciun profet nu e bine primit printre ai lui; daca eu te intreb ce ar fi fost Romania fara ortodoxie o sa razi, sunt sigur; dar daca te intreb ce ar fi fost Japonia fara buddhismul zen, sau Orientul Mijlociu fara islam, sunt sigur ca o sa intelegi ce zic. Uneori trebuie sa iei o oarecare distanta ca sa intelegi niste lucruri.

vezi tu... a fi sau a nu fi credincios/ateu nu are nici o legatura cu capacitatile/talentele tale ca om.

ateii nu sunt oameni de stiinta si credinciosii nu-s oligofreni sau viceversa... nimeni nu a sustinut asta.

nu exista o carte pentru atei. nu intreba tampenii. asa cum tu alegi sa crezi in niste carti, altii aleg sa nu creada in ele. sau sa creada in alte carti...

din punctul meu de vedere prefer cartea cu Harry Potter, Bibliei. Chestie de gust. Cred cu tarie si nimeni nu ma poate contrazice cu argumente ca Harry a zburat pe matura si Dumbledore chiar exista intr-un castel intr-o lume paralela la Hogwarts ok? la fel cum Isus a mers pe apa si a inviat din morti, Harry are o bagheta magica si zboara pe matura. Same bullshit.

Daca o sa zici ca Biblia a fost scrisa sub inspiratie divina atunci eu cred ca aceeasi inspiratie divina a umplut-o si pe J.K. Rowling. :friends:

Poti sa crezi ce vrei; dar topicul se numeste: "De ce sunt ateu"; pe bune daca am citit vreo argumentare cat de cat serioasa; daca tu crezi in Harry Potter nu inseamna ca D-zeu nu exista; e loc si pt el; deci, de ce esti ateu?

Link spre comentariu

Vezi, tu vorbesti asa pentru ca nu ai trait lucrurile astea; cum pot sa-ti explic? De fapt chiar asa e; trebuie sa fii strain, departe de tara ta, ca te apropii de D-zeu; cand oamenii aia necunoscuti te ajuta din toata inima o sa simti ceva care nu se poate explica;

In primul rand se numeste omenie,nu mi se pare nimic inexplicabil,in al doilea rand daca ceva e inexplicabil automat inseamna ca e de la dumnezeu?

daca eu te intreb ce ar fi fost Romania fara ortodoxie o sa razi, sunt sigur; dar daca te intreb ce ar fi fost Japonia fara buddhismul zen, sau Orientul Mijlociu fara islam, sunt sigur ca o sa intelegi ce zic. Uneori trebuie sa iei o oarecare distanta ca sa intelegi niste lucruri.

De ce nu-ti pui problema ce a fost mai intai,omul sau religia?

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Man, te rog sa-mi spui titlul acestei carti; de fapt nu exista asa ceva; nimeni nu citeste o carte si devine ateist sau credincios; sau nimeni nu citeste pe un forum si se converteste; de cand scrieti voi aici, s-a convertit cineva la ateism?...

Uite cat de usor de pacalesti singur. Religia este bagata pe gatul oricarui copil, tocmai datorita unei carti. In lipsa ei, nu ar mai fi nicio religie de predicat, ritualuri sau superstitii de urmat.

Mintea unui copil este extrem de vulnerabila si usor de impresionat. Nu se remarca prin inteligenta ci tendinta de a imita si increde orbeste intr-o figura autoritara. Religia/Biserica inca mai profita din plin de asta si sunt foarte multi oameni care nu reusesc niciodata sa se desprinda de acest comportament.

Deprinderea de a gandi se cultiva si amplifica prin educatie. Nu e nicio surpriza ca ateismul este mult mai frecvent intr-un mediu mai cultivat. Asta nu se intampla pt ca ar fi mai rupti de 'natura', ci pt ca profita de o cantitate enorma de informatie, acumulata in sute de ani de cercetari. Fara acest bagaj de cunostinte si metode, am fi condamnati ca fiecare generatie sa o ia de la capat repetand aceleasi erori si cazand in aceleasi capcane...

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Uite cat de usor de pacalesti singur. Religia este bagata pe gatul oricarui copil, tocmai datorita unei carti. In lipsa ei, nu ar mai fi nicio religie de predicat, ritualuri sau superstitii de urmat.

Mintea unui copil este extrem de vulnerabila si usor de impresionat. Nu se remarca prin inteligenta ci tendinta de a imita si increde orbeste intr-o figura autoritara. Religia/Biserica inca mai profita din plin de asta si sunt foarte multi oameni care nu reusesc niciodata sa se desprinda de acest comportament.

Deprinderea de a gandi se cultiva si amplifica prin educatie. Nu e nicio surpriza ca ateismul este mult mai frecvent intr-un mediu mai cultivat. Asta nu se intampla pt ca ar fi mai rupti de 'natura', ci pt ca profita de o cantitate enorma de informatie, acumulata in sute de ani de cercetari. Fara acest bagaj de cunostinte si metode, am fi condamnati ca fiecare generatie sa o ia de la capat repetand aceleasi erori si cazand in aceleasi capcane...

:10: :goodposting: :agree:

Link spre comentariu

dar daca te intreb ce ar fi fost Japonia fara buddhismul zen, sau Orientul Mijlociu fara islam, sunt sigur ca o sa intelegi ce zic. Uneori trebuie sa iei o oarecare distanta ca sa intelegi niste lucruri.

Cred ca ai pus punctul pe i. De ce nu te intrebi ce-ar fi fost azi America fara sclavagism si fara casapirea nativilor - o alta Africa? Daca s-a putut renunta la sclavagism se poate renunta si la religie, pana la urma e acelasi lucru, doar lesa e mai lunga, mai matasoasa si mai transparenta.

Ca tot ai pomenit de Orient, la ora la care chinezii cam terminasera filozofia, niste triburi de nespalati au primit cadou doua tablite pe care scria sa nu ucizi si sa nu furi. Tu iti dai seama cat de precara este imaginea la care te inchini? Aia o suta de scoli dezbateau probleme de o complexitate dezarmanta chiar si azi iar astialalti in desert cu capra ascultau la un unchies on local crack care este pozitia in care trebui sa injunghi mielul ca sa ploua a doua zi.

Inceteaza de a mai spune ca ateii se cred buricul pamantului, nu exista pozitie mai egocentrica decat cea care sustine ca Dumnezeu a facut (si inca face) totul pentru oameni si ca are nevoie de iubirea lor. Punct.

Link spre comentariu

teii nu sunt oameni de stiinta si credinciosii nu-s oligofreni sau viceversa... nimeni nu a sustinut asta.

La nivel statistic e cam cum ai spus. Ateii ca grup sint mai educati si mai intelgenti pe medie decit credinciosii. Nivelul de violuri si omoruri e mai mic intre atei decit intre credinciosi. Veniturile ateilor sint pe medie mai mari ca ale crediniciosilor.

Exista chiar un studiu statistic facut de un nene in america care arata corelatia intre rata violurilor si credinta in functie de comunitate. Evident, corelatia nu insemna cauzalitate (cauzalitatea trece prin saracie) dar tot e interesant.

Astea fiind spuse, la nivel de individ evident e altfel. E plin de atei stupizi cum sint destui oameni inteligenti, buni, educati etc si relativ credinciosi.

"De ce sunt ateu"; pe bune daca am citit vreo argumentare cat de cat serioasa;

Ce sa argumentezi ma, lipsa de credinta? Cum naiba poti sa argumentezi ca n-ai ceva? Tu de ce n-ai cancer, argumenteaza!

dar daca te intreb ce ar fi fost Japonia fara buddhismul zen, sau Orientul Mijlociu fara islam, sunt sigur ca o sa intelegi ce zic.

Ar fi fost ALTFEL. Ce-i asa fantastic in asta?

Ce-ar fi fost omenirea fara trasul in tzeapa si si arsul pe rug decapitari? Altfel. Nu neaparat mai rau, astea sint speculatii, altfel.

Hai sa-ti rezum istoria vestului: au fost niste greci care au facut matematica (geometrie mai ales), filosofie, astronomie. Apoi vreo 1500 de ani nu s-a intimplat nimic. Stiinta lor a fost salvata de niste arabi, care nu au adus mare lucru in plus. Biserica a impiedicat totul. Apoi a venit renasterea etc. Newton a facut mai multa matecmatica decit tot ce se stia pina atunci.

Putem sa spunem ca fara religie probabil am fi putut fi mai dezvoltati? Poate, dar e speculativ. Nu numai biserica a fost de vina pentru evul mediu intunecat ci si invaziile barbare, arabii, mongolii, imperiul otoman si luptele interne continue. Biserica a facut un lucru pozitiv, a unit europa in fata barbarilor si fara ea poate nu ar fi existat europa cum o stim.

Insa toatre astea sint fara sens. Nu are nici o importanta ce ar fi fost, ci numai daca crezi sau nu crezi. Faptul ca religia a facut lucruri pozitive sau care ne-au marcat istoria e irelevant. Nu o face adevarata, nu o justifica.

Editat de vrajitorul din oz
Link spre comentariu

Ce sa argumentezi ma, lipsa de credinta? Cum naiba poti sa argumentezi ca n-ai ceva? Tu de ce n-ai cancer, argumenteaza!

Are sistemul imunitar puternic.

Tu cum plm argumentezi ca de ani de zile de cand postezi acilea nu dai quote corect sa stim cui raspunzi intr-un topic cu 900 de pagini ?

Editat de TARKA 2
Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic