Sari la conținut

Pasionati de fotografie

urzica
 Share

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10,9k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Update la pozatu pe film...

momentan am 21 de pozitii trase din 36. Sunt curios ce iese pt ca asta e primu film cu zorki-u si cine stie ce probleme ascunse are pe care eu nu le-am identificat.

Intre timp am cautat metode moca dar eficiente de a-mi scana filmul. Pe cuvant va spun ca zile la rand mi-am tot facut cutii si holdere de film si improvizatii pentru a obtine o imagine pozitiva dintr-un negativ si se pare ca cele mai complicate metode nu sunt cele mai eficiente. Astfel, ca sa va puteti scana filmele moca acasa va pot da cateva sugestii.

Aveti nevoie de:

1. un aparat foto. De preferat cu multi multi megapixeli (ca tot e la moda megapixelu si majoritatea asta cautati, presupun ca aveti deja acasa unu cu mai mult de 10mpx). D80-u meu are 10 dar pt asta e cam putin)

2. obiectivul din kit 18-55mm. Care presupun ca majoritatea il aveti.Am incercat si cu altele si cu tele dar by far asta e cel mai bun pentru ca focalizeaza cel mai aproape. Unless you have a macro lens. daca aveti un obiectiv macro sau tuburi de extensie pentru a mari negativul aveti din start cativa megapixeli castigati la imaginea finala.

3. o veioza cu bec economic sau neon. Becurile incandescente creeaza probleme din cauza filamentului (ca e prea luminos) si a balansului de alb. Becul economic, prin constructie da din start o lumina difuza imprastiata pe tot negativul.

4. cleme de foi

clip1.jpg

5. cea mai importanta piesa... un plexiglass sau ceva de plastic alb prin care trece usor lumina. In cazul meu am folosit niste capace ramase de la contorul de gaz recent montat. Din pacate nu acopera tot negativul dar momentan e ok.

Procedura:

1. se ia negativul si se fixeaza pe capacul de la contoru de gaz (sau plexiglass). Atentie ca acel obiect transparent alb sa nu aibe zgarieturi altfel produce umbre nedorite in spatele negativului si vor aparea in poza finala.

2. se ia aparatul si se pune pe trepied (dar se poate poza si din mana).

3. spozitioneaza negativul langa lumina astfel incat sa fie luminat complet.

4. se face o poza la 55mm si preferabil f8. Timpul de expunere depinde de intensitatea luminii. daca se foloseste un blitz extern timpul de expunere se scurteaza (1/125 sau 1/250). In loc de lumina de la veioza merge si pozat in contralumina pe geam (preferabil... ziua... duuuh)

h7gz.jpg

Dupa ce se pozeaza negativul, se introduce in programul de editare, se da invert l culori... se prelucreaza dupa gust si gata poza :D

e3fr.jpg

La mine acesta este un rezultat final dintr-o poza care din start nu era foarte sharp.

Am incercat si sa scanez pozele dar m-am chinuit mult mai mult cu scanatu si l-am lasat balta. Deci asta e o metoda simpla si rapida de a readuce la viata niste poze de pe film sau sa va scanati pozele daca vreti sa trageti pe film s sa nu dati bani la laborator.

Daca aveti intrebari sau sugestii, ascult :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Vizitator changed the title to Pasionati de fotografie