Sari la conținut

Turism Postindustrial


f_zoltan
 Share

Postări Recomandate

Pana sa apuc sa-mi iau un enduro, mult mai potrivit pentru asa ceva, m-am apucat sa-mi chinui Eliminatorul prin tot soiul de locuri laturalnice din Valea Jiului.

Laturalnice acum, pentru ca majoritatea lor pulsau de activitate acum cativa ani, p-acolo fiind intreprinderi miniere sau legate de minerit. Daca oriunde in judetul Hunedoara pot gasi semne de declin, datorita disparitiei marilor intreprinderi (ajunge sa amintesc combinatele siderurgice Hunedoara si Calan), niciunde nu se vede atata distrugere ca in Valea Jiului. Au fost inchise sau sunt in curs de inchidere cam jumatate din minele existente in 89, iar resturile lor sunt fie ruine dezolante fie au devenit teren viran, "ecologizat".

Si daca tot am batut coclaurile, am facut si niste poze, pe care le voi posta, poate va fac si voua pofta de moto-turism post-industrial.

Incep cu o serie de poze de la mina Dalja, unde am lucrat si eu in vremea studentiei. Nu in mina ci la suprafata. Aici in '92 lucrau cam 2100 de oameni.

 

1. Intrarea in ceea ce a fost incinta minei.

2. Cladirea administrativa, mai exact ce a mai ramas din ea.

3. Terenul asta viran fusese depozit de lemne, cu gater, macara, platforme de depozitare a lemnului. Tot p'aici erau 2 depozite de materiale. Sus pe terasament mergea o cale ferata industriala.

4.Turnul putului central de extractie a fost dinamitat. Este chestia care se vede culcata intre resturile atelierului electromecanic si ale cladirii administrative.

5. Resturile unei cladiri de inaltimea a circa 7 etaje, separatia de carbune. A fost deasemenea dinamitata.

 

Alta mina, Petrila Sud, undeva la vest de Petrosani.

 

1. In spatele motocicletei calarita de fiul meu sunt resturile unei cladiri care facea parte din incinta minei

 

Cariera Campu Lui Neag a ajuns lac, dupa cum se vede in poza. Are vreo 30m adancime, daca stiu bine.

Si ca sa nu zic numai de mine, pe malul lacului de acumulare exista candva un motel foarte elegant. Acum probabil nu mai exista, ca p'aici nici turismul nu merge.

post-3618-1129394825_thumb.jpg

post-3618-1129394869_thumb.jpg

post-3618-1129394904_thumb.jpg

post-3618-1129395470_thumb.jpg

post-3618-1129395705_thumb.jpg

post-3618-1129396061_thumb.jpg

post-3618-1129397001_thumb.jpg

post-3618-1129397246_thumb.jpg

Editat de f_zoltan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Admin

Daca oriunde in judetul Hunedoara pot gasi semne de declin, datorita disparitiei marilor intreprinderi (ajunge sa amintesc combinatele siderurgice Hunedoara si Calan),

:finger: home sweet home :crack:
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acest post demonstreaza ca motociclismul include la greu activitatea de descoperire. Super fain, chiar daca ce ai (re)descoperit e dezolant. Hmm

 

:finger:

 

Daca ai shi o enduroaica ... :crack:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Shak, nu incerc sa deprim pe nimeni si nici eu nu ma duc in locurile astea pentru a ma deprima :finger:. Problema nu este a ruinelor in sine ci faptul ca aici au lucrat sute sau chiar mii de oameni care au ramas fara slujbe si nici nu prea au perspective de altele. Asa ceva gasesti aproape in intreg judetul Hunedoara, de aceea aici e al doilea cel mai mare numar de someri din tara.

Starea actuala a acestor constructii se datoreaza si schimbarilor normale, siderurgia si mineritul fiind pe janta, dar si pentru ca autoritatile locale au fost suficient de idioate sa sperie si sa goneasca prin comportamentul si spagile pretinse si putinele firme care au vrut sa vina sau chiar au venit in zona. De exemplu fosta mina Dalja ar fi trebuit sa fie o fabrica germana de electronice auto, dar a ajuns ruine si va ajunge din nou pasune. Asa ca va trebui sa trag tare sa invat meseria lu' Jiji Becali, poate apuc sa ma imbogatesc din oi :crack:

Dar ca sa fie mai putin deprimant, o sa arat alaturi de aceste mizere resturi si peisajele superbe care le inconjoara, locuri perfecte pentru a putea face ture enduro chiar si zi de zi. Si Belbody are mare dreptate, natura se impune in locurile astea, poate mai repede decat era de asteptat.

Editat de f_zoltan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Iata si Calanul. O poza facuta in goana masinii, da' sunt zeci de hectare de ruine acolo. Din cate tin minte, acum cativa ani a fost si un scandal ecologic, firma care "ecologizeaza zona" a poluat accidental cu ceva reziduuri radioactive din o instalatie negolita corespunzator.

Nemtii vor veni la noi sa vada asa ceva, asta pentru ca desi la ei zona Ruhr a patit la fel ca si zona Calan-Hunedoara sau Valea Jiului, acolo nu cred ca au ramas resturi dezolante ca aici.

post-3618-1131232461_thumb.jpg

Editat de f_zoltan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...