Roger Moore Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Eu sunt ateu. Nu am fost intotdeauna asa. Cand m-am nascut, nu am stiut nimic despre lumea in care imi incepeam viata. Cand am inceput sa imi organizez primele mele ganduri rationale, si am inceput apoi sa si vorbesc, am inceput sa intreb: ce e aia? de ce se intampla asa? cum functioneaza asta? Am primit raspunsuri din partea adultilor, de cele mai multe ori mult prea simplificate, pentru a putea sa le diger, si desigur, multe cu tenta religioasa. O buna parte din intrebarile mele primeau raspunsul "ca asa a vrut Doamne-Doamne". Si credeam. Pentru ca atat stiam, doar ce mi se spunea. Povestea asta e atat de comuna, incat nu pot spune ca e povestea mea. E povestea majoritatii romanilor. O vezi peste tot, in aproape fiecare familie, fiecare vacanta la bunici cu deplaseara obligatorie la slujba de duminica. Orice copil e expus la educatia religioasa. Si este ok. Este ok atata timp cat nu se merge prea departe. Un parinte nu vrea sa isi vada copilul indoctrinat de o secta de care, atunci cand va creste mare, copilul nu ar vrea sa apartina, si totusi lasa sa se intample asta, pentru ca nu poate ramane subiectiv. El a crescut in umbra dogmei religioase, si i se pare normal sa isi creasca la fel copilul. Parintii mei m-au invatat sa ma rog, sa merg la biserica, sa citesc biblia, sa port cruce la gat si icoana pe perete. Dar ce s-ar fi intamplat daca eu invatam din alte surse sa citesc coranul, si sa urmez invataturile islamului? Ar fi fost dezamagiti, ceea ce e putin spus... As fi fost renegat de parinti, de bunici, de cercul social in care traiam. Trebuie tinut cont de faptul ca un copil asimileaza informatiile fara a le pune la indoiala veridicitatea, pentru ca nu are inca o baza de date vasta, astfel incat sa poata trage singur concluzii. Vrei sa ai un copil inteligent, care sa se descurce cand va ajunge la varsta maturitatii? Vrei sa poata urma o scoala buna? Vrei sa obtina o diploma de studii superioare? Un doctorat poate? Nu ii nega accesul la informatie. Lasa-l sa invete despre religie, oricare ar fi ea, lasa-l sa invete despre stiinte, tot ce poate inmagazina, filosofie, literatura... Dar nu ii impune sa apuce o singura cale de la bun inceput, atata timp cat nu e capabil inca sa filtreze toate informatiile, sa ajunga sa descopere propriul adevar. Familia mea e una religioasa, insa departe de fanaticism. Au fost mai... indulgenti cu scaparile mele in afara "caii lui Dumnezeu", asa ca am putut sa imi pun intrebari si sa caut raspunsuri, sa dau glas indoielilor ce le aveam in minte de mult timp, dar imi era prea frica sau jena sa mi le exprim. "Varsta ratiunii" este un concept foarte vag. Stii cu aproximare cand incepti sa o atingi, dar nu ajungi sa fii acolo niciodata. Descoperi in mod constant aspecte noi ale lumii , aspecte noi ale tale. Dupa ce, pentru mine, raspunsul a venit puternic, socant chiar, ca Dumnezeu nu exista, a urmat perioada de reacomodare cu realitatea inconjuratoare. Un sentiment de usurare, un sentiment de suguranta, de incredere in fortele proprii, un imbold de a-mi lua viata de coarne si de a struni-o in directia in care imi doresc sa se indrepte. Eram stapan pe propriul destin, nu eram doar o marioneta fara minte, un pion lipsit de vointa intr-un joc pe care nu il intelegeam, parte infima dintr-un "plan divin". Insa, ceea ce a urmat nu a mai fost atat de placut. Am realizat imensitatea puterii cu care biserica manipuleaza totul in jurul ei, pentru a mentine constanta autoritatea dictatoriala asupra populatiei, amestecul ei nejustificat in problemele de stat, in viata noastra sociala, economica si politica. Abia acum, facand un pas inapoi puteam vedea imaginea de ansamblu, piesele de pe tabla de joc, ca sa zic asa. E foarte neplacut. E un sentiment inrudit cu ura. Dar nu e ura. E tristete, frustrare, speranta, razvratire, compasiune, suparare, intelegere... Toate la un loc. Respect credinciosii. Pentru ca respect oamenii. Respect dreptul lor de a gandi cum vor, respect dreptul lor de a adera la o factiune, de orice tip. Tot ce vreau e acelasi respect in schimb. Repet, VREAU asta, mi-o doresc. Nu o cer, nu o impun. Nu ma cred mai bun, nu ma vad superior. Ma vad...altfel. Pentru mine, institutia bisericii reprezinta o problema, nu credinciosii. Ateii, agnosticii si credinciosii se inteleg foarte bine intre ei. Iesi din casa, te plimbi prin parc, te duci la benzinarie, la restaurant, la un film, cumperi o paine, si pana ajungi acasa ai interactionat deja cu oameni apartinand mai multor religii, rase si sexe. Habar nu ai ce inclinatie religioasa are interlocutorul tau, de cele mai multe ori. Nu stii, nu iti pasa, si nu te deranjeaza. Dar cand Biserica intra in ecuatie, totul se schimba. Biserica trage o linie, ii blameaza pe "pagani", "infideli", ii condamna la o eternitate de suferinta (fie ea si inchipuita), ii indeamna pe enoriasi sa ii converteasca pe necredinciosi, si sa se separe de cei ce refuza convertirea. Totul in timp ce influenta institutiei creste, visteriile se umfla, tronurile se rastoarna, conducatori de stat sunt schimbati in functie de apartenenta religioasa, si cresterea sau scaderea natalitatii este controlata in functie de procentul de familii credincioase din tarile respective. (Cine mai citeste altceva decat "cu cine se mai trage de par Zavoranca" stie despre situatia bolnavilor de SIDA din Africa, si interzicerea prezervativelor de catre Vatican). Deja am scris prea mult. Mai las si pe altii sa isi dea cu parerea, si o sa revin. Topicul asta sper sa vina cu ceva nou, sa nu fie inchis de admini, sa nu ne muscam de jugulare. Fiecare e binevenit, liber sa isi expuna parerile, convingerile. O singura rugaminte am. Sa o faca cu calm si respect fata de interlocutori. Pentru unii e mai greu, dar nu imposibil. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Louis Cyphre Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Bine ar fi sa fie aa cum speri tu, in ultima parte a postului, dar tare mi-e teama ca se vor gasi destui care sa raspunda la intrebarea"de ce sunt credincios", il loc l;a cea pe care o pui tu, "de ce sunt ateu" Ca sa fiu on topic, si eu cred ca orice ateu provine dintr-un credincios care isi pune (prea) multe intrebari la care nu gaseste un raspuns coerent... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator linisteamarii Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 parere.gand.alegere ( aparent , alegere) nu exista atei. Ci doar oameni care nu au avut nevoie sa li se arate ca EXISTA. O idee care imi vine este ca poate ca e mai bine asa . Sa fii ateu. Si sa nu realizezi ca de fapt nu esti. Deunazi am realizat ca suntem de mai multe nivele intelectuale - low, average,inteligenti, foarte inteligenti si ..ingeri. Ingerii ies din discutie - ei stiu ce sunt si care le e rostul. Cei inteligenti aparent fac alegeri si majoritatea se "ateicesc" sub un noian de aparente logici . Cei foarte inteligenti sunt poate, cei mai chinuiti - n au ajuns ingeri dar realizeaza ca logica nu e sufiecienta - si sunt intr-un permanent balans intre cele 2 nivele . Miracolele si raspunsurile si "semnele" exista in fiecare secunda. Doar ca noi nu le auzim/credem/vizualizam. SI traim in lumea lui "DE CE". Si cu cat esti mai "sus" cu atat vanitatea si orgoliul si atot-stiinta - se diminueaza. Si esti mai intelegator, mai tolerant, mai OM. Da, exist (inca) si sunt bucuros ca am primit inca o sansa. De fapt mi s-au dat atatea sanse pana acum si le-am piedut una cate una.Sau mai bine spus,nu am vazut. Iar ultima idee - UITAREA. Uitam ce ni s-a intamplat, uitam ce ni s-a spus si explicat si aratat. SI ..reluam acelasi mod de dinainte de " ajutor". Tot ce ni se intampla este 1000 % ce am cerut ( nu ce credem ca am cerut ). Mesaj completat Bine ar fi sa fie aa cum speri tu, in ultima parte a postului, dar tare mi-e teama ca se vor gasi destui care sa raspunda la intrebarea"de ce sunt credincios", il loc l;a cea pe care o pui tu, "de ce sunt ateu"Ca sa fiu on topic, si eu cred ca orice ateu provine dintr-un credincios care isi pune (prea) multe intrebari la care nu gaseste un raspuns coerent... sau ii e prea frica sa le vada pe cele reale.sau e tinut de alegerile sale in a nu vedea padurea din cauza copacilor. sunt doar cateva din parerile mele. pentru mine - cea mai buna dovada ( desi a STI este forma superiora a lui A CREDE ) ca EXISTA sunt eu. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
X-eL Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Pacatosilor, fariseilor, vamesilor, toti cei care-L renegati pe Creatorul nostru Dumenzeu si pe Fiul lui Iisus Cristos o sa ardeti in Iad inconjurati numai de bautura, iarba si femei! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
COObra Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 sunt de acord cu ce spuse Roger Moore, si la fel respect religia fiecaruia. in schimb urasc tot ce inseamna biserica si popime. daca te dai un pas in spate observi dorinta de manipulare, parca chiar mai intensa decat a politichienilor. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
X-eL Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Biserica reprezinta cea mai mare organizatie mafiota cel putin de vreo 1000 de ani incoace si sunt slabele sansele sa se schimbe asta vreodata; ba chiar acum au firme de imobiliare, turism si altele, au deschis si banca Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smokefield Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 roger - din punctul meu de vedere tu faci o confuzie intre 1. Religie 2. Biserica 3. Credinta Nu sunt acelasi lucru, nu se ghideaza dupa aceleasi principii, nu au acelasi tel...si de cele mai multe ori nici macar nu e obligatoriu sa mearga mana in mana... Biserica intotdeauna s-a folosit de naivitatea oamenilor in folosul ei. Si a folosit religia ca modalitate de control. Ca generalizare - oamenii vor sa fie controlati, ca cineva sa decida in locul lor. SA citesti un pic despre mentalitatea maselor - Le Bon, si Eliade - ce a scris el despre religie si credinta. Oricum tema asta e practic infinita..s-a scris si discutat si dezbatut pe atata hartie incat in o viata de om nici macar nu poti spune ca ai inceput sa deslusesti ce si cum Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Roger Moore Postat Aprilie 6, 2011 Autor Share Postat Aprilie 6, 2011 Bine ar fi sa fie aa cum speri tu, in ultima parte a postului, dar tare mi-e teama ca se vor gasi destui care sa raspunda la intrebarea"de ce sunt credincios", il loc l;a cea pe care o pui tu, "de ce sunt ateu"Ca sa fiu on topic, si eu cred ca orice ateu provine dintr-un credincios care isi pune (prea) multe intrebari la care nu gaseste un raspuns coerent... Eu cred ca nu e nevoie sa ne simtim ofensati daca vin si credinciosii sa spuna de ce sunt credinciosi. De fapt, chiar ii invit. Oricum vor veni, pentru ca e o discutie publica, la care poate lua oricine parte. Pacatosilor, fariseilor, vamesilor, toti cei care-L renegati pe Creatorul nostru Dumenzeu si pe Fiul lui Iisus Cristos o sa ardeti in Iad inconjurati numai de bautura, iarba si femei! ) AMIN! roger - din punctul meu de vedere tu faci o confuzie intre 1. Religie 2. Biserica 3. Credinta Nu sunt acelasi lucru, nu se ghideaza dupa aceleasi principii, nu au acelasi tel...si de cele mai multe ori nici macar nu e obligatoriu sa mearga mana in mana... Biserica intotdeauna s-a folosit de naivitatea oamenilor in folosul ei. Si a folosit religia ca modalitate de control. Ca generalizare - oamenii vor sa fie controlati, ca cineva sa decida in locul lor. SA citesti un pic despre mentalitatea maselor - Le Bon, si Eliade - ce a scris el despre religie si credinta. Oricum tema asta e practic infinita..s-a scris si discutat si dezbatut pe atata hartie incat in o viata de om nici macar nu poti spune ca ai inceput sa deslusesti ce si cum Smokefield, eu cred ca nu ai inteles prea bine postul meu. Eu nu fac deloc confuzie intre credinta si biserica sau religie. Ba mai mult de atat, am spus destul de clar ca nu le pot amesteca. Respect credinta, chiar daca nu o impartasesc. Detest biserica, pentru ca reprezinta altceva, o institutie ce se foloseste de religie pentru a controla masele de credinciosi. Respect religiile in toata diversitatea lor, desi, din nou, nu imi impartasesc convingerile cu nici una din ele. Am crezut ca reiese clar din postul meu diferentierea dintre aceste fenomene. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Louis Cyphre Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Nu ma simt ofensat de faptul ca cineva, credincios sau nu, da cu opinia pe un topic sau la o bere. Doar punctam faptul ca topicul se numeste "De ce sunt ateu". In cazul asta, titlul topicului este incomplet. Ca nu prea cred ca o sa reuseasca un credincios sa ne povesteasca cum si de ce este el ateu.... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gixu. Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Inca un topic in trendul pseudo-mobristic... De ce tii musai sa stim toti ca tu esti ateu, e cumva forumul BOR sau anti-BOR? Nu inteleg de ce cineva se straduieste atat de tare sa iasa in evidenta printr-un lucru absolut lipsit de importanta in conditiile de fata. Daca esti ateu , felicitari ! - Daca esti credincios- mazeltov...Da' ce legatura au ele (subiectele) cu forumu' unde v-ati facut cont? Stiu deja raspunsul, s-a scumpit benzina... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 si eu am fost crescut cu doamne-doamne, mers la biserica, samd. Inca ma mai duc pe la nunti, inmormantari & sa iau lumina pentru bunica mea - dar doar pentru traditie/ca unii din familie tin la asta. Am ajuns ateu trecand prin agnosticism. Am inceput cu "de ce"-uri slabe, cand eram mic: de ce Dumnezeu a omorat atatia oameni? de de nu-i face pe oamenii rai buni? apoi cu cat am crescut & am inceput sa gandesc mai logic & mai complex - am trecut "de ce"-uri mai puternice. Apoi incet, incet din "de ce" intrebarile s-au transformat in "daca...atunci de ce?" Pana cand raspunsurile m-au dus la singura concluzie posibila dpdv logic, cu mintea mea: daca concluziile & faptele contravin ipotezei initiale - atunci ipoteza e gresita. Daca faptele atribuite lui Dumnezeu sunt alea din "cartile sfinte" atunci respectivul nu e bun, nu e nici macar drept. Este rau, razbunator, sadic, ucigas, mincinos si ipocrit. Si nu e atotputernic. E doar "mai puternic" - la fel cum poate fi un extraterestru. Asa ca... daca e ceva mai puternic decat noi care a interactionat la un moment at cu oamenii aia de-au scris Biblia - in nici un caz nu e atotputernic, si mai e si naspa. Un extraterestru f. puternic or smth. Iar daca nu e asa - atunci e minciuna 100% Dup'aia am inceput sa ma intreb...da' oamenii de ce cred? Initial m-am gandit ca nu's destul de informati, sau ca's prosti, si daca-i informezi isi revin. Am incercat asta, nu mi-a iesit, n-am inteles de ce. Abia cand m-am indragosti am facut cunostinta la nivel personal cu relatia sentiment>logica. (o credeam imposibila inainte ) Dupa ce s-a terminat treaba asta m-am analizat pe mine in momentele alea. Si i-am inteles pe religiosi macar partial. Si de ce raman asa... Intre timp am mai citit si cate ceva despre psihologia maselor, despre nevoile & contractele sociale, samd. Inteleg nevoile care stau in spatele dorintei de religie/credinta. Inteleg ca's oameni slabi, care nu vor sa accepte ca lumea asta e tot. (nici mie nu-mi convine) Ca n-au un prieten imaginar sa-i ajute si tre' sa se bazeze doar pe ei si pe ceilalti oameni (care poate i-au dezamagit). Si multe alte nevoi. Si ca atata timp cat nu le oferi alternative pentru majoritatea acestor nevoi nu o sa renunte la religie/credinta. Fara un climat real de incredere, civilizatie, samd (in tine / in cei din jur) - omul nu poate / vrea sa renunte la prietenul imaginar - care-i alaturi si-l sfatuieste. De-aia nu prea vad o majoritate atee in Romania in viitorul apropiat. Nu suntem destul de civilizati pentru asta. Social vorbind. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
DariusB Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Eu cred ca in discutia de fata trebuie facuta o diferenta clara intre ideea de religie si ideea de spiritualitate. Cineva mai sus facea o analiza a oamenilor "foarte inteligenti si inteligenti" care ajung da ateism. Parerea mea e ca tocmai din cunoastere si din "free thinking" trebuie sa apara spiritualitatea. Apare ca o necesitate si ca un mod superior de intelegere. E vorba de o filosofie care transcende viata de zi cu zi. Spiritualitatea este un aspect pur subiectiv, personal, care nu are nicio legatura (sau are o legatura prea mica) cu dogmele si religiile existente. Religiile nu sunt altceva decat o incercare naiva de a explica acest sentiment. Religia, cu toate dogmele si limitarile ei are un rol functional important pentru o categorie destul de larga de oameni. Sa nu mai vorbim de rolul social (multi nu-ti dau in cap pt ca se tem sa nu arda in iad si nu pentru ca e ilegal sau imoral). Eu vad lucrurile in felul urmator. Religia bagata pe gat (indiferent de care ar fi ea) iti introduce o spiritualitate low-level ... utila si suficienta pentru 99% din oameni, plina de gauri si contradictii. Daca intr-adevar reusesti sa treci de nivelul asta si ajungi la un nivel superior de intelegere a lumii (fara sa te pierzi in cotidian) atunci o sa intelegi necesitatea spiritualitatii. Totul o sa vina din interior, nemaifiind incorsetat in idei preconcepute. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
nervOptik Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 (editat) Inca un topic in trendul pseudo-mobristic... De ce tii musai sa stim toti ca tu esti ateu, e cumva forumul BOR sau anti-BOR? Nu inteleg de ce cineva se straduieste atat de tare sa iasa in evidenta printr-un lucru absolut lipsit de importanta in conditiile de fata. Daca esti ateu , felicitari ! - Daca esti credincios- mazeltov...Da' ce legatura au ele (subiectele) cu forumu' unde v-ati facut cont? Stiu deja raspunsul, s-a scumpit benzina... Pentru ca motociclistii in timpul liber nu motociclesc ... pentru ca daca ar motociclii n-ar avea timp sa scrie pe forum ... Tie ti se pare deplasat ca mototciclism.ro sa devina un fel de softpedia ? In care sa putem discuta si alte chestii ? Daca vrei sa ne limitezi strict la motociclism, sterge topicul, cum s-a intamplat si cu cel de 400 de pagini ... asta e ... dar cu asta nu inseamna ca rezolvi o dezbatere. Editat Aprilie 6, 2011 de nervOptik Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Roger Moore Postat Aprilie 6, 2011 Autor Share Postat Aprilie 6, 2011 Nu ma simt ofensat de faptul ca cineva, credincios sau nu, da cu opinia pe un topic sau la o bere.Doar punctam faptul ca topicul se numeste "De ce sunt ateu". In cazul asta, titlul topicului este incomplet. Ca nu prea cred ca o sa reuseasca un credincios sa ne povesteasca cum si de ce este el ateu.... Pai poa' sa ne povesteasca de ce NU este ateu. Eu sunt deschis la orice punct de vedere, si incerc sa inteleg felul de gandire al celorlalti. Poate titlul topicului e un pic vag, dar discutiile o vor vira in toate directiile, sunt convins, si nu le poti uni pe toate sub un singur titlu. Inca un topic in trendul pseudo-mobristic... De ce tii musai sa stim toti ca tu esti ateu, e cumva forumul BOR sau anti-BOR? Nu inteleg de ce cineva se straduieste atat de tare sa iasa in evidenta printr-un lucru absolut lipsit de importanta in conditiile de fata. Daca esti ateu , felicitari ! - Daca esti credincios- mazeltov...Da' ce legatura au ele (subiectele) cu forumu' unde v-ati facut cont? Stiu deja raspunsul, s-a scumpit benzina... Hai mai Gixule, ca esti rau acum. Am postat si noi in sectiunea "motociclisti in timpul liber", unde vorbim si noi de subiecte care nu neaparata legatura cu numarul de roti. In sectiunea asta se mai discuta si despre ce muzica se asculta, despre ce filme se vizioneaza... am deschis si eu un post despre ce credem sau nu in materie de religie. Nu tineam sa strig in gura mare ca EU sunt ateu. Am vrut sa deschid o discutie (ceea ce s-a si intamplat) pe o tema de comun interes cu alti membri ai forumului. Nu intram peste nimeni in casa sa ne impunem punctele de vedere. Cine e interesat de topic, citeste, posteaza sau nu... Cine nu este interesat merge mai departe, pe un topic ce ii starneste interesul. De aici intrebarea: de ce ai tinut mortis sa postezi? clar nu te intereseaza subiectul, de ce te obosesti? si eu am fost crescut cu doamne-doamne, mers la biserica, samd.Inca ma mai duc pe la nunti, inmormantari & sa iau lumina pentru bunica mea - dar doar pentru traditie/ca unii din familie tin la asta. Am ajuns ateu trecand prin agnosticism. Am inceput cu "de ce"-uri slabe, cand eram mic: de ce Dumnezeu a omorat atatia oameni? de de nu-i face pe oamenii rai buni? apoi cu cat am crescut & am inceput sa gandesc mai logic & mai complex - am trecut "de ce"-uri mai puternice. Apoi incet, incet din "de ce" intrebarile s-au transformat in "daca...atunci de ce?" Pana cand raspunsurile m-au dus la singura concluzie posibila dpdv logic, cu mintea mea: daca concluziile & faptele contravin ipotezei initiale - atunci ipoteza e gresita. Daca faptele atribuite lui Dumnezeu sunt alea din "cartile sfinte" atunci respectivul nu e bun, nu e nici macar drept. Este rau, razbunator, sadic, ucigas, mincinos si ipocrit. Si nu e atotputernic. E doar "mai puternic" - la fel cum poate fi un extraterestru. Asa ca... daca e ceva mai puternic decat noi care a interactionat la un moment at cu oamenii aia de-au scris Biblia - in nici un caz nu e atotputernic, si mai e si naspa. Un extraterestru f. puternic or smth. Iar daca nu e asa - atunci e minciuna 100% Dup'aia am inceput sa ma intreb...da' oamenii de ce cred? Initial m-am gandit ca nu's destul de informati, sau ca's prosti, si daca-i informezi isi revin. Am incercat asta, nu mi-a iesit, n-am inteles de ce. Abia cand m-am indragosti am facut cunostinta la nivel personal cu relatia sentiment>logica. (o credeam imposibila inainte ) Dupa ce s-a terminat treaba asta m-am analizat pe mine in momentele alea. Si i-am inteles pe religiosi macar partial. Si de ce raman asa... Intre timp am mai citit si cate ceva despre psihologia maselor, despre nevoile & contractele sociale, samd. Inteleg nevoile care stau in spatele dorintei de religie/credinta. Inteleg ca's oameni slabi, care nu vor sa accepte ca lumea asta e tot. (nici mie nu-mi convine) Ca n-au un prieten imaginar sa-i ajute si tre' sa se bazeze doar pe ei si pe ceilalti oameni (care poate i-au dezamagit). Si multe alte nevoi. Si ca atata timp cat nu le oferi alternative pentru majoritatea acestor nevoi nu o sa renunte la religie/credinta. Fara un climat real de incredere, civilizatie, samd (in tine / in cei din jur) - omul nu poate / vrea sa renunte la prietenul imaginar - care-i alaturi si-l sfatuieste. De-aia nu prea vad o majoritate atee in Romania in viitorul apropiat. Nu suntem destul de civilizati pentru asta. Social vorbind. Eu nici nu incerc macar sa sper la o Romanie ateista. Asta nu e o lupta, nu e o revolutie... E doar un curs firesc al evolutiei unei societati. Aspiratiile se schimba, ideile se schimba, nevoile se schimba. Procentul de atei din Romania este exact cat trebuie sa fie, raportat la mai multi factori. Poate acest procent va creste pe viitor, poate va scadea, sau poate va ramane la fel. Eu cred ca e in crestere, dar e foarte posibil sa ma insel, si sa percep distorsionat realitatea prin prisma dorintelor mele. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gixu. Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Pentru ca motociclistii in timpul liber nu motociclesc ... pentru ca daca ar motociclii n-ar avea timp sa scrie pe forum ...Tie ti se pare deplasat ca mototciclism.ro sa devina un fel de softpedia ? In care sa putem discuta si alte chestii ? Daca vrei sa ne limitezi strict la motociclism, sterge topicul, cum s-a intamplat si cu cel de 400 de pagini ... asta e. Asta e si ideea, sa devina un softpedia , un site un poti sa afli de retete de prajituri, credinta, ioga , pretul la paine si legumele din piata, motociclism pe scurt. Pe scurt, atata timp cat simti nevoia sa postezi sau sa faci un topic despre asta (ateism , agnosticism, etc), inseamna ca ai nevoie de recunoasterea si aprobarea celorlalti, deci nu esti sigur pe tine iar tot ceea ce postezi este de fapt rodul imaginatiei, nimic sigur, doar fictiune. Fara legatura cu "nervO" Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
nervOptik Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Asta e si ideea, sa devina un softpedia , un site un poti sa afli de retete de prajituri, credinta, ioga , pretul la paine si legumele din piata, motociclism pe scurt. Pe scurt, atata timp cat simti nevoia sa postezi sau sa faci un topic despre asta (ateism , agnosticism, etc), inseamna ca ai nevoie de recunoasterea si aprobarea celorlalti, deci nu esti sigur pe tine iar tot ceea ce postezi este de fapt rodul imaginatiei, nimic sigur, doar fictiune. Fara legatura cu "nervO" Nu stiu daca e chiar cum spui tu, desi ... cu un minim de cunostinte de psihologie, asa este ... Dar daca tot mergem pe deductii psihologice ... te-ai gandit ca poate acest topic e pornit dintr-o refulare ... si nu una psihologica ... ci pentru "continuarea" unei dezbateri care a fost secerata sec fara nicio motivatie in urma cu o saptamana. Cred ca nu e corecta compartia ta ... credinta unui individ e cu foarte mult mai importanta decat cartea de retete, decat pretul alimentelor ... s.a.m.d ... Si in plus omul a deschis discutia aici ca e motociclist ... si e normal sa deschizi o discutie pe un forum unde ai ceva in comun cu oamenii ... nu? Adica ... n-ar fi deschis topicul asta pe forumul opel, sau bembew ... In fine ... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vlad.tepes Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 (editat) @dariusb: nu'nteleg ce'ntelegi prin spiritualitate. Daca e "sentimentul" ca e ceva ce nu poti explica logic (sau nu poti INCA explica) e una si da, il avem - pentru ca suntem constienti de limitarile noastre. dar de la "e ceva ce eu nu pot explica cu logica mea de om" pana la religii e cale luuuunga. @Gixu': unii oameni considera religia ceva rau si o combat pe cat posibil. peste tot. de cate ori apare ocazia. ii inteleg, si consider ca au dreptate (spre deosebire de religiosi pe care ii inteleg si consider ca n-au dreptate) Pentru ca pe langa o groaza de oameni care nu's capabili sa renunte la religie sunt si unii care sunt capabili, dar poate ca au nevoie de putin ajutor. E un pas necesar (dar nu suficient) pentru a ajuta niste oameni sa scape de o chestie pe care unii dintre noi o consideram naspa. Pentru unii dintre noi e o incercare de a ne ajuta niste semeni, asa cum putem. La capitolul asta. pentru altii poate e folositor sa-si puna ideile mai in ordine. Sa gaseasca oameni cu idei similare cu care sa se asocieze p'orma la un suc, samd. Acum daca tie ti se pare ca schimbul de informatii/idei pe aceasta tema e necorespunzator pentru "sectiunea de timp liber" - ai puterea de a-l sterge/face invizibil - la fel cum s-a intamplat cu celalalt. Dar atata timp cat e o sectiune in care se admit discutii libere (daca se mentine limbaj de bun simt) - asta se incadreaza. Si se va discuta despre asta. Iar daca in loc sa se stearga posturile/topicurile s-ar modera corespunzator partile cu limbaj nepotrivit cred ca mult mai putini ar avea ceva de rau de zis. Editat Aprilie 6, 2011 de vladase Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
DariusB Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 @vladase : Ma refer la ideea de imaterialitate, la sentimentul ca e omul inseamna mai mult decat flesh and blood. La faptul ca lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere (te nasti..mori..gata). Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Roger Moore Postat Aprilie 6, 2011 Autor Share Postat Aprilie 6, 2011 Asta e si ideea, sa devina un softpedia , un site un poti sa afli de retete de prajituri, credinta, ioga , pretul la paine si legumele din piata, motociclism pe scurt. Pe scurt, atata timp cat simti nevoia sa postezi sau sa faci un topic despre asta (ateism , agnosticism, etc), inseamna ca ai nevoie de recunoasterea si aprobarea celorlalti, deci nu esti sigur pe tine iar tot ceea ce postezi este de fapt rodul imaginatiei, nimic sigur, doar fictiune. Fara legatura cu "nervO" Adica sunt ok topicurile despre "prajituri, credinta, yoga, pretul la paine si legumele din piata", dar e o prostie sa postezi orice despre "ateism, agnosticism,etc", e o fictiune, rodul imaginatiei noastre? Esti foarte partinitor, si nu e ok. Ti-am spus, daca ti se pare inutila discutia, de ce intervii? Ai ceva de adaugat la subiectul aflat in discutie? Te rog, fa-o. Ia parte la discutie. Dar offtopic flame nu cred ca iti intra in "descrierea postului". "The moderators (short singular form: "mod") are users (or employees) of the forum who are granted access to the posts and threads of all members for the purpose of moderating discussion (similar to arbitration) and also keeping the forum clean (neutralizing spam and spambots etc.)" Daca nu te afli aici in calitate de moderator, atunci ori discuti cu noi, ori te autoreportezi pentru offtopic, sau spam Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smokefield Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 (editat) Eu tot cred ca faci o confuzie - tu legi implicit credinta de religie in primul rand - cand de fapt a crede in ceva nu inseamna neaparat a crede in ceva religios. De unde si expresia Religious belief - pt ca poate fi si alt fel de "belief". La fel cum oarecum eronat definesti si legi biserica direct de religie...cand de fapt biserica in sine este o institutie de stat, lucru din care denota multe alte chestii. De aia am spus ca discutia nu e deloc asa simpla cum ai prezentat-o tu..desi undeva bottom line cam asa ar trebui gandit de mai multa lume. Eu cred ca in discutia de fata trebuie facuta o diferenta clara intre ideea de religie si ideea de spiritualitate.....Spiritualitatea este un aspect pur subiectiv, personal, care nu are nicio legatura (sau are o legatura prea mica) cu dogmele si religiile existente..... +1 Editat Aprilie 6, 2011 de smokefield Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
nervOptik Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Adica sunt ok topicurile despre "prajituri, credinta, yoga, pretul la paine si legumele din piata", dar e o prostie sa postezi orice despre "ateism, agnosticism,etc", e o fictiune, rodul imaginatiei noastre? Esti foarte partinitor, si nu e ok. Ti-am spus, daca ti se pare inutila discutia, de ce intervii? Ai ceva de adaugat la subiectul aflat in discutie? Te rog, fa-o. Ia parte la discutie. Dar offtopic flame nu cred ca iti intra in "descrierea postului". "The moderators (short singular form: "mod") are users (or employees) of the forum who are granted access to the posts and threads of all members for the purpose of moderating discussion (similar to arbitration) and also keeping the forum clean (neutralizing spam and spambots etc.)" Daca nu te afli aici in calitate de moderator, atunci ori discuti cu noi, ori te autoreportezi pentru offtopic, sau spam Hold your horses ... A fost sarcastic ... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
X-eL Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 In engleza asa este, in romana insa: CREDINCIĂS, -OĂSĂ, credincioși, -oase, adj. (Adesea substantivat) 1. Care este demn de încredere, pe care te poți bizui; devotat, fidel unei persoane; nestrămutat, statornic față de un angajament, de o idee, de o cauză. 2. Care crede în existența lui Dumnezeu și se conformează practicilor religioase. – Credință + suf. -ios. Sursa: DEX '98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink Adica inseamna ori loial ori bisericos Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Roger Moore Postat Aprilie 6, 2011 Autor Share Postat Aprilie 6, 2011 @vladase : Ma refer la ideea de imaterialitate, la sentimentul ca e omul inseamna mai mult decat flesh and blood. La faptul ca lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere (te nasti..mori..gata). Ideea de imaterialitate, spiritualitate, face parte integrala si din viata unui ateu convins, Darius. Ateii nu cred doar ca ne nastem...murim...gata. Stii tu replica aia din Filantropica? "viata e complexa, si are multe aspecte." Faptul ca negam existenta unui zeu biblic, faptul ca nu acceptam povestile din scripturi, ca nu recunoastem biserica ca si autoritate, nu inseamna ca nu stim ce e aia spiritualitate. Spiritualitatea nu are legatura cu biserica sau religia. Se integreaza in orice, fie ateism, fie credinta. E ca si cum ai spune ca un filosof grec nu e spiritual pentru ca nu crede in Poseidon. N-are nici o legatura. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smokefield Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 na ca engleza e mai clara in definitii atunci...sunt convins ca ideea s-a inteles... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Louis Cyphre Postat Aprilie 6, 2011 Share Postat Aprilie 6, 2011 Eu tot cred ca faci o confuzie - tu legi implicit credinta de religie in primul rand - cand de fapt a crede in ceva nu inseamna neaparat a crede in ceva religios. De unde si expresia Religious belief - pt ca poate fi si alt fel de "belief". La fel cum oarecum eronat definesti si legi biserica direct de religie...cand de fapt biserica in sine este o institutie de stat, lucru din care denota multe alte chestii. De aia am spus ca discutia nu e deloc asa simpla cum ai prezentat-o tu..desi undeva bottom line cam asa ar trebui gandit de mai multa lume. +1 Pe mine, unul, m-ai cam bagat in ceata cu cele subliniate mai sus...poti sa dezvolti putin ideea? Biserica este strict legata de religie, cel putin asta e parerea mea... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate